Binnenbekabeling aanpassen

superman
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 30
Lid geworden op: 03 Sep 2007

Binnenbekabeling aanpassen

Berichtdoor superman » 17 Jan 2018, 21:26

Hallo,

Ben niet helemaal zeker dat dit het juiste forum is, maar goed. Momenteel is onze WiFi ontvangst op zolder heel slecht (lees: onbestaande). Aangezien we binnenkort wat gaan gyproc'en op zolder, wilde ik ineens mijn bekabeling aanpassen. Ben helaas redelijk onbekend met deze materie, vandaar mijn vraag.

Huidige situatie:
- Scarlet Trio
- Kabeltje van Proximus komt binnen in de garage, waar een splitter staat.
- Er liggen momenteel twee UTP kabels van de garage naar de woonkamer (via buizen). 1 van deze is "omgebouwd" naar telefoonkabel (ene kant hangt vast aan splitter via wit/blauw paar, dan ondergronds naar woonkamer, waar wit/blauw paar aan telefoonstopcontact hangt (andere paren zijn los). De andere UTP kabel is "vrij" in de garage, terwijl het ander uiteinde is aangesloten op een UTP stopcontact in de woonkamer.
- In de woonkamer: RJ11 van telefoonstopcontact naar Scarlet BBOX3. Van Scarlet modem 1x RJ45 naar PS4 ("LAN1"), 1x RJ45 naar receiver ("LAN2"), 1x RJ45 naar TV (LAN3), 1x RJ45 naar Proximus decoder (LAN4), 1x RJ11 naar vast (oud) telefoontoestel
- Daarnaast: er ligt nog een ongebruikte coax die van garage naar woonkamer gaat.
- Daarnaast: nog twee andere UTP kabels, beiden hangen "los" in de garage. Van de ene kabel is het uiteinde verbonden met een UTP stopcontact in de bureau, van de andere kabel is het uiteinde verbonden met een UTP stopcontact in onze slaapkamer op de 1ste verdieping.

In de toekomst:
- Willen we graag ook internet/digitale TV op zolder.

Mijn idee:
- Scarlet modem naar garage
- 4 LAN poorten. LAN1: verbinden met UTP in woonkamer. LAN2: verbinden met UTP op zolder. LAN3: verbinden met UTP in bureau. LAN4: nieuwe UTP kabel naar zolder (nieuwe kabel).
- In de woonkamer: switch bijplaatsen om PS4, TV, receiver te voorzien. Hiervoor wilde ik een oude Gigaset SX762 recupereren + nieuwe switch.
- In de bureau: PC (momenteel draadloos internet) via UTP aansluiten op net
- In onze slaapkamer: acces point bijplaatsen.
- Op zolder: router bijplaatsen + Proximus decoder.
- Telefoon 1: via bestaande omgebouwde telefoonkabel (zie hoger) naar woonkamer waar vast toestel staat.

Mijn vragen:
- Kabeltechnisch lijkt mijn opzet ok (in de zin dat het zal lukken), maar zijn er betere concepten?
- Ik zou draadloos internet voorzien via herbruikte Gigaset SX762 (beter draadloos signaal dan BBOX3), acces point op verdieping 1 en via een router op zolder. Heb ik dan drie draadloze netwerken of is er een manier om 1 draadloos netwerk te hebben dat op drie punten verstuurd wordt?
- Hoeveel kabels (netwerk) zou ik nu naar boven trekken? Eens alle gyproc geplaatst is, wordt het allemaal weer wat moeilijker?
- Welke UTP kabel voorzien (ik vermoed dat CAT 5 voor mij ok zal zijn)?
- Alle suggesties ter verbetering zijn welkom!

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13308
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2091 keer
Recent bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 588 keer
Contact:

Re: Binnenbekabeling aanpassen

Berichtdoor philippe_d » 17 Jan 2018, 21:59

superman schreef:Mijn idee:
- Scarlet modem naar garage
- 4 LAN poorten. LAN1: verbinden met UTP in woonkamer. LAN2: verbinden met UTP op zolder. LAN3: verbinden met UTP in bureau. LAN4: nieuwe UTP kabel naar zolder (nieuwe kabel).
- In de woonkamer: switch bijplaatsen om PS4, TV, receiver te voorzien. Hiervoor wilde ik een oude Gigaset SX762 recupereren + nieuwe switch.
- In de bureau: PC (momenteel draadloos internet) via UTP aansluiten op net
- In onze slaapkamer: acces point bijplaatsen.
- Op zolder: router bijplaatsen + Proximus decoder.
- Telefoon 1: via bestaande omgebouwde telefoonkabel (zie hoger) naar woonkamer waar vast toestel staat.

- Modem naar de garage lijkt me een goed idee. Een modem moet altijd zo dicht mogelijk van de intro. Natuurlijk niet de beste plaats voor WiFi, maar dat los je op met de verschillende access points.
- Woonkamer: de Gigaset SX762 is een oude ADSL modem + router + VoIP centrale. Je kan die perfect gebruiken als switch (4 poorten) en WLAN access point. Gewoon in de "Geavanceerde instellingen" > Internet > Uitschakelen, en in "LAN configuratie" de Gigaset een IP geven in jouw lokaal netwerk (in plaats van 192.168.2.1), en DHCP uitschakelen.
- Op zolder: router? zolang je die ook instelt als switch/access point (zie Gigaset hierboven).

Enige bedenking: niet alle switchen kunnen overweg met de multicast traffiek voor de decoders. De switchen moeten "IGMP snooping" ondersteunen.

Wat betreft draadloos netwerk: ik zou alle Access point dezelfde SSID/passphrase èn versleuteling geven, maar op verschillende kanalen.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3790
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1308 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer

Re: Binnenbekabeling aanpassen

Berichtdoor raf1 » 17 Jan 2018, 22:43

Alternatieve optie, de gemakkelijkste:
- Scarlet Box in de woonkamer laten staan. LAN-poorten uitbreiden met switch.
- UTP stopcontact in de woonkamer aansluiten op switch
- in de garage UTP uit woonkamer aan UTP naar slaapkamer doorverbinden met koppelstuk.
- in slaapkamer degelijke nieuwe Wifi-router zetten, instellen als access point en UTP-kabel aansluiten naar Proximus-decoder op zolder.
superman schreef:Heb ik dan drie draadloze netwerken of is er een manier om 1 draadloos netwerk te hebben dat op drie punten verstuurd wordt?

Zelfde wachtwoord, zelfde SSID, ik zou starten met één nieuw Wifi-toestel op 1ste verdieping, als je niet in een kasteel woont, moet dat voldoende zijn voor Wifi op zolder.

superman schreef:Hoeveel kabels (netwerk) zou ik nu naar boven trekken?

1x Hirschmann Coax KOKA 9 Eca, compatibel met Telenet en satelliet-tv voor als een toekomstige tv-kijker op zolder verandert van operator.
Eventueel voorzie je een coaxaansluiting/UTP-aansluiting vanaf de zolder tot vlak tot onder de dakpannen als je later een wifi/tv/schotel-antenne wil plaatsen en je gyproc/isolatie intact moet blijven.
4x UTP Cat 6 of Cat 5e: 1x WAN-kabel voor outdoor Wifi-toepassingen zoals http://www.wirelessantwerpen.be/, 1x voor toekomstige 8K IPTV, 1x voor internet, 1x voor andere communicatieprotocollen zoals telefonie/parlofoon/thermostaat

superman
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 30
Lid geworden op: 03 Sep 2007

Re: Binnenbekabeling aanpassen

Berichtdoor superman » 1 week 3 dagen 23 uur geleden (11 Feb 2018, 18:00)

Hallo,

Dit weekend alvast de verschillende kabels in de garage voorzien van stekkers.
Plan is om de Scarlet modem te verhuizen naar de garage.
Ik zou dan de Siemens router op zolder zetten als access point. UTP Stopcontact op 1e verdieping ga ik gewoon houden als reserve.
Dan heb ik nog 1 access point/switch nodig in de woonkamer ( kan dan via utp met modem in garage verbonden worden) denk ik.

Iemand een goede tip? Vereisten zijn volgens mij redelijk basic:
- 5x utp aansluiting (digitale tv, versterker, ps4, tv en "toevoer")
- Dual band

Ik dacht aan de volgende:
https://www.routercenter.be/product/685 ... -7000.html

Alternatief is natuurlijk een acces point met minder LAN aansluitingen en dan nog een extra switch, bv
https://www.routercenter.be/product/771 ... ac104.html
En
https://www.routercenter.be/product/819 ... witch.html

superman
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 30
Lid geworden op: 03 Sep 2007

Re: Binnenbekabeling aanpassen

Berichtdoor superman » 1 week 2 dagen 11 uur geleden (13 Feb 2018, 06:18)

Zou dit iets kunnen zijn:
http://www.ibood.com/electronics-be/nl/ ... outer.html

Lijkt me voor het geld een degelijke router te zijn...


Terug naar “Scarlet (SurfADSL, Tiscali, dxADSL)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast