Bbox3 (T) en statische IP's

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor lacer » 20 Mar 2017, 12:18

Daar het bij mij een warboeltje aan het worden was met statische IP's en DHCP samen in de pool die standaard in de Bbox3 ingesteld stond : 192.168.1.1 tot 192.1668.1.63 wilde ik dit eens gaan uitsplitsen. Ik heb een totaal aan 30 statische adressen nodig.
Echter ik stuit op volgend probleem als ik de pool wijzig van x.x.x.1 tot x.x.x.63 naar x.x.x.40 tot x.x.x.63 moet ik opnieuw de statische gaan toewijzen aan de hand van hun mac adres, gelukkig heb ik daar een lijstje van liggen.
dhcp.png

Reeds bij het ingeven van 1 statisch adres die buiten de dhcp pool valt heb ik dus een foutmelding:
dhcp2.png

Kan het zijn dat ik best de standaard pool laat staan, of maak ik hier een denkfout ?
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

liber!
Premium Member
Premium Member
Berichten: 554
Lid geworden op: 09 Apr 2006
Twitter: nathan_gs
Bedankt: 42 keer
Uitgedeelde bedankjes: 73 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor liber! » 20 Mar 2017, 12:28

Ik zou de pool zo laten staan en uit de buurt van 60-69 blijven, deze worden door de digicorders gebruikt.

Als je een statisch IP toekent dan blijft deze uit de DHCP pool, ook al is er een overlap.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor lacer » 20 Mar 2017, 12:30

Ga ik ze dan toch best zetten vanaf x.x.x.2 in plaats van x.x.x.1, want dit is standaard de Bbox3 zelf ?
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor ITnetadmin » 20 Mar 2017, 16:42

Ah, ik denk dat ik het zie.

Het gaat hier denk ik niet om statische IPs, maar om DHCP reserved IPs?
Static IPs zijn IPs die je rechtstreeks op je toestel zelf configureert.
IPs die via DHCP worden uitgedeeld, maar altijd dezelfde moeten zijn voor een bepaald toestel, bepaald door zijn mac adres, zijn DHCP reserved IPs.
En die moeten idd in de DHCP pool liggen, hoe kan hij die anders uitdelen?

Weer eens een totaal onhandig en verkeerd naamgebruik van een provider.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor lacer » 20 Mar 2017, 18:21

Inderdaad, de vaste ip's zijn niet op de toestelen ingesteld, maar in de Bbox3. Ik heb daar niet bij stilgestaan.

Bedankt om dit te melden :wink:
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3748
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 234 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor jackho » 20 Mar 2017, 19:29

Is het niet zo, als je dit op een toestel doet (vast ip instelt), dat die deze van de DHCP overulen ?
ISP + TV Pro⌘imus 100/20 Mbps

flupke19
Pro Member
Pro Member
Berichten: 380
Lid geworden op: 23 Mei 2013
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor flupke19 » 20 Mar 2017, 22:30

ja, uiteraard, maar dan kan je best adressen nemen buiten de pool van de b-box, kwestie van IP conflicten te vermijden.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor ITnetadmin » 20 Mar 2017, 22:38

Ja (en nee).
Ja: als je een static IP instelt, gaat je toestel gewoon geen DHCP aanvraag meer doen.
Is ook niet nodig hij heeft dan al een IP.
Let wel: een static IP geven doe je best buiten de DHCP pool, anders riskeer je hetzelfde IP twee keer op je netwerk.

(Nee, omdat bij IPv6 deze regel niet telt, maar dat zou ons veel te ver brengen, en zeg ik er alleen maar effe bij voor de volledigheid.)

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor lacer » 21 Mar 2017, 00:03

Ok, hieruit besluit ik dat IPV4 je IP reservaties maakt vanuit de router met adressen uit de pool en dat je statische IP adressen maakt vanuit het toestel en die moet buiten de pool liggen. In het geval van de Bbox3 voor de zekerheid hoger dan 150 om geen conflicten te hebben met TV decoders.
Maar die heb ik eigenlijk toch niet.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor ITnetadmin » 21 Mar 2017, 00:08

Eigenlijk komt het daarop neer.

Een static IP stel je gewoon manueel in op een toestel.
Als je dat niet wil doen, dan stel je dat toestel in op "dhcp"; dan gaat het toestel een vraag naar het netwerk sturen om te kijken of er een dhcp server is. Die dhcp server gaat dan een ip adres geven aan het toestel.
Als je wil dat die dhcp server altijd hetzelfde ip adres geeft aan dat toestel, dan kan je dat via een dchp reserved address.
Als de dhcp server dan een vraag krijgt, herkent hij het mac adres dat je ingevuld hebt, en gaat hij in zijn reservatielijst kijken en het bijhorende IP adres geven.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Berichtdoor lacer » 21 Mar 2017, 00:15

:beerchug:
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten