Proximus Internet + IPTV setup (multicast?)

brampiec
Member
Member
Berichten: 78
Lid geworden op: 27 Nov 2010
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Proximus Internet + IPTV setup (multicast?)

Berichtdoor brampiec » 5 dagen 9 uur 16 minuten geleden (17 Mar 2017, 16:03)

Ik heb wat vragen aangaande mijn Proximus TV en bbox3.

Even kort proberen te schetsen hoe mijn setup nu is. Ik heb op mijn Bbox3 2 netwerkkabels aangesloten. Eentje daarvan gaat naar mijn Airport Extreme die dan op zijn beurt zijn eigen PPPOE sessie opzet. De Airport Extreme linked dan verder naar mijn 24 poorts switch (HP 1800-24g) in VLAN1
De 2 de netwerkkabel gaat van de bbox3 rechtstreeks naar de 24 koorts switch VLAN2.

VLAN 1 wordt gebruikt voor al hetgeen wat internet verkeer is.
VLAN 2 wordt gebruikt voor al hetgeen wat IPTV verkeer is.

Deze setup dateert nog van de tijd dat de bbox niet in fully routed mode kwam. En ook omdat de bbox in het verleden zeer onstabiel was.

Ik vraag mij echter af of ik goed aan doe om deze setup zo te houden? Of om eventueel slechts 1 kabel tussen de bbox3 en de switch te gebruiken voor zowel IPTV als internet. Ik zou dan ook mijn Airport Extreme geen aparte PPPOE sessie laten opzetten maar enkel laten fungeren als AP. De wireless van de bbox is sowieso uitgeschakeld hier.

Nog iets dat ik mij afvraag: Als ik het goed begrijp werkt Proximus TV volledig met multicast pakketten. Heeft dit enig negatief effect op de netwerk performantie?

Bedankt,

dior dna
Plus Member
Plus Member
Berichten: 140
Lid geworden op: 17 Sep 2014
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 107 keer

Re: Proximus Internet + IPTV setup (multicast?)

Berichtdoor dior dna » 3 dagen 9 uur 11 minuten geleden (19 Mar 2017, 16:08)

brampiec schreef:Ik heb wat vragen aangaande mijn Proximus TV en bbox3.
[...]
Nog iets dat ik mij afvraag: Als ik het goed begrijp werkt Proximus TV volledig met multicast pakketten. Heeft dit enig negatief effect op de netwerk performantie?
Bedankt,

Ik heb geen Proximus TV dus kan ik niet verifieren. Maar je kan eens kijken met een sniffer programma (wireshark bijvoorbeeld) of er inderdaad Proximus TV multicast pakketten op je LAN aankomen.
Op zichzelf heeft multicast enkel voordelen, maar, consumer switches en access points die geen IGMP snooping implementeren zullen de multicast pakketten forwarden naar alle poorten (net zoals broadcast), en dus zal multicast op alle layer 2 segmenten terecht komen. Ook die waar er geen interesse is voor de multicast groep(en). Typisch gaat multicast traffiek dan alle lichtjes op de switch doen flikkeren. Op zichzelf ook geen probleem, maar, ik herinner me, toen ik destijds inkomende VRT DVB-T radio/tv als multicast (her)uitzond op LAN, de (toen nog redelijk trage) WiFi access points last ondervonden (want alle multicast wordt via alle acces points wireless geforward).

flupke19
Pro Member
Pro Member
Berichten: 357
Lid geworden op: 23 Mei 2013
Bedankt: 75 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Proximus Internet + IPTV setup (multicast?)

Berichtdoor flupke19 » 2 dagen 2 uur 41 minuten geleden (20 Mar 2017, 22:38)

ik vermoed dat Proximus TV multicast stuurt, zolang je de normale broadcast streaming volgt. Maar van zodra je op pauze drukt schiet er een tijdelijke NPVR in gang en schakel je op unicast over. Los daarvan doet de interne switch in de b-box idd aan IGMP snooping, en gaat alleen op de poort die de TV-stream vraagt die multicast zetten. Als je achter die poort een switch hangt die zowel TV als data vraagt, gaat over die e-net uiteraard die 2 streams.


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast