Brand in transformator van doel

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2871
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Brand in transformator van doel

Berichtdoor mailracer » 01 Nov 2015, 13:07

Omstreeks 22:56 vorige nacht heeft mijn ups een dipje gehad waarbij hij op batterijmodus is overgegaan. Na enkele seconden was dit weer in orde. Zou de ontploffing er iets mee te maken hebben ? Nog personen met dit alarm op dezelfde tijd ?

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Gebruikersavatar
exop
Premium Member
Premium Member
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 Mei 2011
Locatie: OVL/ANT/VLBR
Bedankt: 21 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor exop » 01 Nov 2015, 13:18

Wel, de lamp in mijn bureau flikkerde omstreeks dezelfde moment.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 559
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor gunmaster » 01 Nov 2015, 13:18

Mijn ups'en zijn niet overgeschakeld maar ik zag wel een knippering in het licht.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 718
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor SpecialK » 01 Nov 2015, 13:29

Same here. Moet toch een stevige dip geweest zijn dan, want een LED heeft een schakelende voeding, en die kunnen wel wat spanningsval verdragen.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 559
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor gunmaster » 01 Nov 2015, 13:31

Ik vraag me af hoe ver die piek op het net is gegaan, zouden ze er in NL/FR/De eits van hebben kunnen merken?

apestaart
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1091
Lid geworden op: 10 Jun 2013
Locatie: Oostende
Bedankt: 62 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor apestaart » 01 Nov 2015, 15:11

Ik heb in ieder geval niks van gemerkt, waarschijnlijk omdat ik in Oostende woon en dus veraf is van Doel.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13824
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2240 keer
Recent bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 619 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor philippe_d » 01 Nov 2015, 15:25

exop schreef:Wel, de lamp in mijn bureau flikkerde omstreeks dezelfde moment.

Same here (Waregem)

[Afbeelding Post made via mobile device ]

butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1226
Lid geworden op: 19 Dec 2011
Locatie: Heist-op-den-Berg
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 475 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor butskristof » 01 Nov 2015, 15:34

In het café niks van gemerkt :lol: .
 MacBook Pro 15" (2017)  MacBook Pro 13" (Mid 2015)  iPhone XS  iPad Air 2  Watch Series 3

Gebruikersavatar
cptKangaroo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2196
Lid geworden op: 18 Dec 2004
Locatie: 053 Aalst
Bedankt: 145 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 411 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor cptKangaroo » 01 Nov 2015, 16:00

De bureaulamp dipte hier ook eens.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2871
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor mailracer » 01 Nov 2015, 16:03

We hebben niets gemerkt aan de verlichting of de tv. Enkel een waarschuwing van de ups dat de batterijmodus voor enkele ogenblikken is ingeschakeld. Dit in de omgeving van Leuven.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Lord Utopia
Erelid
Erelid
Berichten: 7819
Lid geworden op: 10 Mei 2007
Bedankt: 390 keer
Uitgedeelde bedankjes: 404 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor Lord Utopia » 01 Nov 2015, 16:19

licht flikkerde heel even, centrum Gent.

FRDDP
Plus Member
Plus Member
Berichten: 138
Lid geworden op: 25 Aug 2015
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor FRDDP » 01 Nov 2015, 17:11

Ik heb alleszins niks gemerkt gisteren rond dat uur, nochtans ook centrum Gent (Korenmarkt). En nochtans op een locatie waarvan ik het stroomvebruik absoluut niet zou willen betalen :P, dus op zich potentieel genoeg aan 'indicaties'.

Toch wel opmerkelijk dat het blijkbaar een van de transformatoren was van Doel 1. Doel 1 ligt namelijk al een ruime tijd stil (februari 2015?) en levert dus geen stroom meer. De dip zou dan komen omdat de transformator toch nog was aangesloten op het net om elektriciteit van het net te kunnen halen. Om dan een dip te creëren moet die transformator tijdens ontploffing precies wel "veel" stroom van het net hebben gehaald op (zeer) korte tijd.
Je zou kort door de bocht toch denken dat met een afschakelingsplan ter beschikking zoiets minder impact zou moeten hebben/minder ver moeten kunnen geraken om alles gecontroleerd te laten verlopen indien dat plan actief zou moeten worden. Of 't moet zijn dat de infrastructuur het misschien toch niet overal zo makkelijk zou maken om dat plan daadwerkelijk uit te voeren.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1695
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 106 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor devilkin » 01 Nov 2015, 18:25

Ook gemerkt in Aalst op dat moment.
Telenet Whoppa -- using Ubiquiti USG-3
Mobile Vikings & Proximus-- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29011
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor r2504 » 01 Nov 2015, 18:46

Lord Utopia schreef:licht flikkerde heel even, centrum Gent.


Zat gisteren in Mol... en zelfs daar was er rond die tijd een flikkering van het licht te zien.

johcla
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2214
Lid geworden op: 23 Mar 2009
Bedankt: 126 keer
Uitgedeelde bedankjes: 578 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor johcla » 01 Nov 2015, 23:20

Mijn UPS is ook in gang geschoten toen, en Netflix streaming werd onderbroken.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 559
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor gunmaster » 02 Nov 2015, 01:30

FRDDP schreef:Ik heb alleszins niks gemerkt gisteren rond dat uur, nochtans ook centrum Gent (Korenmarkt). En nochtans op een locatie waarvan ik het stroomvebruik absoluut niet zou willen betalen :P, dus op zich potentieel genoeg aan 'indicaties'.

Toch wel opmerkelijk dat het blijkbaar een van de transformatoren was van Doel 1. Doel 1 ligt namelijk al een ruime tijd stil (februari 2015?) en levert dus geen stroom meer. De dip zou dan komen omdat de transformator toch nog was aangesloten op het net om elektriciteit van het net te kunnen halen. Om dan een dip te creëren moet die transformator tijdens ontploffing precies wel "veel" stroom van het net hebben gehaald op (zeer) korte tijd.
Je zou kort door de bocht toch denken dat met een afschakelingsplan ter beschikking zoiets minder impact zou moeten hebben/minder ver moeten kunnen geraken om alles gecontroleerd te laten verlopen indien dat plan actief zou moeten worden. Of 't moet zijn dat de infrastructuur het misschien toch niet overal zo makkelijk zou maken om dat plan daadwerkelijk uit te voeren.


Die transformator zal inderdaad nog die hele tijd aan het net hebben gegangen en dat is normaal. zo'n turbine van een reactor moeten immers syncen aan het net. Transformators ontploffen wel vaker, niks te maken met kernreactoren zelf zoals sommigen doen geloven.

Zo'n transformator heeft ook geen eeuwig leven, ik ken de details er niet van maar als ze ontploffen is dat door een kortsluiting in die dingen zelf, en dat trekt ENORM veel stroom en verklaart zo de dip :-)

Electribe
Pro Member
Pro Member
Berichten: 226
Lid geworden op: 02 Jan 2011
Bedankt: 36 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor Electribe » 02 Nov 2015, 07:33

Hier in Beveren (vlakbij Doel dus) niks gemerkt. Ik zat op die moment thuis TV te kijken en mijn PC stond aan, maar dus totaal niks van gemerkt.

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 825
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor jaker » 02 Nov 2015, 07:59

gunmaster schreef:Die transformator zal inderdaad nog die hele tijd aan het net hebben gegangen en dat is normaal. zo'n turbine van een reactor moeten immers syncen aan het net.

Die transformator was inderdaad gekoppeld met het net (380kV), maar dat heeft niets te maken met het syncen van de turbine. Bij een gestopte centrale staan de turbine en de alternator namelijk ook stil. Neen, dit heeft te maken met de wettelijke verplichting om zolang er brandstof aanwezig is in de reactor of in de stokage dokken, moet de centrale steeds op minimum twee manieren kunnen gevoed worden. Normaal is dit via 380kV en via 150kV (de huistransfo). Vermits nu de 380kV verbinding eruit ligt, wordt Doel 1 nu via de 150kV gevoed en zijn er de veiligheidsdiesels als 2de voeding.

Edit: update
Laatst gewijzigd door jaker op 02 Nov 2015, 15:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met WeePee/Dellmont
Router: Netgear R7000 met TomatoUSB (by Shibby)

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29011
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor r2504 » 02 Nov 2015, 08:53

gunmaster schreef:Zo'n transformator heeft ook geen eeuwig leven


Wel grappig dat de Groenen dan weer meteen staan te roepen... zoiets kan overal gebeuren en staat totaal los van kernenergie.

Dima_2005
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2420
Lid geworden op: 23 Jan 2010
Bedankt: 252 keer
Uitgedeelde bedankjes: 84 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor Dima_2005 » 02 Nov 2015, 08:59

Is dat niet de taak van een oppositiepartij? Toen N-VA in de oppositie zat, was het elke dag wel iets waar ze over zaten te roepen...

Gebruikersavatar
TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5480
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 456 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 689 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor TiTanium » 02 Nov 2015, 09:09

Ik heb hier in Antwerpen er niets van gemerkt. Ik heb vroeger bij Pauwels in Mechelen gewerkt. Als er 1 getest werd en die haalde het niet ging het net daar ook ff onderuit.
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X@4.8Ghz ~ 32GB@3000Mhz Quad ~ GTX1080Ti Strix ~ M.2 Samsung EVO 960 500GB
MONITOR: Samsung S27A950D & S27B750V
TABLET: Samsung TABpro 10.1 4G + 64GB -> IOM
GSM: Samsung Galaxy S7 Edge + 200GB -> Mobilus M
Px: Tuttimus @ 85/35 ~ Px 11 ~ Mini decoder
eXtra: Sony 4K 55" TV ~ Netflix ~ TN CI+

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2871
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor mailracer » 02 Nov 2015, 10:02

die brand in doel heeft niets te maken met politiek maar heeft een andere oorzaak. Mogelijk geen eeuwig leven, alhoewel ik me dan afvraag hoe lang zo'n ding leeft.
De meeste TV's zijn in staat te werken vanaf 65 Volt als er een geschakelde voeding in zit. Deze zijn ook ontworpen om op 110 Volt te werken. Bij een traditionele voeding met gelijkrichter hangt het ervan af hoe de elco na de gelijkrichter is gedimensioneerd, maar een korte spanningsonderbreking zou dit ook niet mogen voelen. Met een gloeilamp of halogeenlamp merk je dan weer sneller dat er iets mis is op het net.

lion51
Premium Member
Premium Member
Berichten: 605
Lid geworden op: 12 Nov 2009
Bedankt: 72 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor lion51 » 02 Nov 2015, 10:27

Bewijst terug dat men enkel winst wil maken maar nooit op tijd aan vervanging heeft gedacht.
Inderdaad die transfo's hebben een levensduur en dan worden die best vervangen na een aantal jaren dienst alleen kost dit wel veel geld . Gevolg de winst daalt en men wacht liever tot het fout loopt.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29011
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor r2504 » 02 Nov 2015, 10:36

lion51 schreef:Bewijst terug dat men enkel winst wil maken maar nooit op tijd aan vervanging heeft gedacht.


Goedkope uitspraak lijkt me... of weet jij wanneer deze transformator is geplaatst en wat zijn levensduur is ?

Gebruikersavatar
TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5480
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 456 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 689 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor TiTanium » 02 Nov 2015, 11:35

Er kan geen leeftijd op gekleefd worden. Er zitten ook geen bewegende onderdelen in. Meestal gaan ze stuk door overbelasting of door de warmteontwikkeling die er voor zorgt dat de isolatie op een bepaald moment stuk gaat. Wij hebben in onze liftinstallaties transformatoren die trillen en verkleuren door warmte, op termijn branden ze gewoon door, ik vermoed dat het daar ook zoiets was.
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X@4.8Ghz ~ 32GB@3000Mhz Quad ~ GTX1080Ti Strix ~ M.2 Samsung EVO 960 500GB
MONITOR: Samsung S27A950D & S27B750V
TABLET: Samsung TABpro 10.1 4G + 64GB -> IOM
GSM: Samsung Galaxy S7 Edge + 200GB -> Mobilus M
Px: Tuttimus @ 85/35 ~ Px 11 ~ Mini decoder
eXtra: Sony 4K 55" TV ~ Netflix ~ TN CI+

FRDDP
Plus Member
Plus Member
Berichten: 138
Lid geworden op: 25 Aug 2015
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor FRDDP » 02 Nov 2015, 11:52

Overbelasting zou op zich een vrij eigenaardige oorzaak zijn, nee? De transformator was enkel maar nog aangesloten om stroom van het net te kunnen halen en al sinds februari niet meer in constante service om stroom op het net te zetten gezien Doel 1 al zo lang stil ligt. Hoe het ook zit, gisteren wisten ze zelf blijkbaar nog niet waarom die transformator is ontploft.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1092
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor bruma » 02 Nov 2015, 12:25

De toestand van de olie? De absorptie van water gezien hij geen warmte aflevert ...

apestaart
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1091
Lid geworden op: 10 Jun 2013
Locatie: Oostende
Bedankt: 62 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor apestaart » 02 Nov 2015, 12:35

butskristof schreef:In het café niks van gemerkt :lol: .


Je was waarschijnlijk stomdronken, dan is het normaal dat je er niks van gemerkt hebt. :angel:

[Afbeelding Post made via mobile device ]

rmag
Pro Member
Pro Member
Berichten: 282
Lid geworden op: 29 Nov 2008
Bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor rmag » 02 Nov 2015, 12:36

Dit was dan de power transformer op 380kV. Waarschijnlijk een isolatie fout.
Het isolatiepapier (kraft paper) neemt langzaam moisture op van de omgevings lucht. Dit breekt de isolatie langzaam af zodat je snel een isolatiefout krijgt.

Zo uitzonderlijk is die explotie niet.
Die transformator is ook voorzien met een automatische blusinstallatie
Er worden ook betonnen platen rond de tranfo gebouwd om een enventuele explotie op te vangen.
Dat dit gebeurt in de kerncentrale is enkel toevallig en kan in elke electriciteits centrale gebeuren.

Gebruikersavatar
solid-killer
Premium Member
Premium Member
Berichten: 581
Lid geworden op: 20 Jan 2011
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor solid-killer » 02 Nov 2015, 15:24

Het kan ook zijn dat er weer een CT (stroomtransfo) ontploft is. Dit is al eens eerder gebeurt een paar jaar terug.
Backup systemen zullen inderdaad wel in dienst zijn nu, als ik mij niet vergis is er eerst nog een aparte 150 kV voeding en zijn het dan pas de diesels die in werking treden.
Ik zal morgen wel eens horen wat er is misgegaan ;-P
===============> Scarlet <============== ========> Scarlet pocket wifi 3G <========
Afbeelding Afbeelding

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 825
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor jaker » 02 Nov 2015, 15:58

Deze maal is het geen stroomtransfo zoals toen (2010) in Doel 2. Het gaat in dit geval over één van de drie vermogen transformatoren 18kV/380kV (die van de T-fase). Deze is wel voorzien van een kortsluitbeveiliging voor levering aan het net, maar nu is er blijkbaar een kortsluiting ontstaan aan 380kV kant met een kortsluitstoom vannuit het net. Daardoor werd de stroom in de tranfo te snel te groot voor de beveiliging om nog te kunnen werken. Het gevolg is de explosie :cry:
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met WeePee/Dellmont
Router: Netgear R7000 met TomatoUSB (by Shibby)

Medion
Member
Member
Berichten: 71
Lid geworden op: 12 Feb 2006
Bedankt: 3 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor Medion » 03 Nov 2015, 15:29

Jammer dat dit 'event' weeral eens gedramatiseerd is door de media. Vande Lanotte en Calvo werden natuurlijk direct om hun *kuch* 'professionele' mening gevraagd, of hebben misschien zelf wel de media opgebeld. Transfo's kunnen nu idd eenmaal ontploffen/ontbranden (ondanks de uitgebreide beveiligingen), ongeacht waar ze staan opgesteld.

Bij het ontwerp van de kerncentrale heeft men natuurlijk voldoende voorzieningen ingebouwd om langs alternatieve wegen (150kV of diesels) de kritieke componenten (koeling van de splijtstof in de stockagedokken in het geval van Doel 1) te voeden...

Het enige erge dat hier had kunnen gebeuren was dat er doden/gewonden zouden gevallen zijn door de explosie zelf. Al een geluk dat de nachtshift juist was opgekomen, overdag is er toch wel iets meer passage langs die transfo's. Er mogen dan wel 'blast walls' tss de verschillende transfo's staan (om elkaar niet te beschadigen bij brand/explosie), maar die bieden geen bescherming aan toevallige passanten...

Gelukkig heeft de automatische blussing het meeste werk gedaan, zodat het geen toestanden zoals hier zijn geworden ;)

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2871
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor mailracer » 03 Nov 2015, 16:14

jaker schreef:Deze maal is het geen stroomtransfo zoals toen (2010) in Doel 2. Het gaat in dit geval over één van de drie vermogen transformatoren 18kV/380kV (die van de T-fase). Deze is wel voorzien van een kortsluitbeveiliging voor levering aan het net, maar nu is er blijkbaar een kortsluiting ontstaan aan 380kV kant met een kortsluitstoom vannuit het net. Daardoor werd de stroom in de tranfo te snel te groot voor de beveiliging om nog te kunnen werken. Het gevolg is de explosie :cry:

Doordat de generator stil lag kreeg de centrale via die transfo stroom waardoor de primaire de secundaire spoel van de transfo werd ? Zie ik dit correct ? En is er kortsluiting in de centrale ontstaan vlak na de transfo (kant generator)? Ook was de kortsluitbeveiliging aan de kant van de centrale niet voorzien hierop ? Lijkt me dan toch een serieuze ontwerp fout :nono:

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 825
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor jaker » 03 Nov 2015, 22:10

mailracer schreef:En is er kortsluiting in de centrale ontstaan vlak na de transfo (kant generator)?

Neen, de kortsluiting moet ontstaan zijn in de transfo zelf. Dat is geen ontwerpfout, gewoon pech ...
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met WeePee/Dellmont
Router: Netgear R7000 met TomatoUSB (by Shibby)

Gebruikersavatar
solid-killer
Premium Member
Premium Member
Berichten: 581
Lid geworden op: 20 Jan 2011
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor solid-killer » 07 Nov 2015, 23:34

Volgens wat ik voorlopig gehoord heb, zou het Buchholz relais geen trip commando gegevens hebben terwijl er wel degelijk fout intern in de transfo gaande was. Gevolg, brand en explosie.
===============> Scarlet <============== ========> Scarlet pocket wifi 3G <========
Afbeelding Afbeelding

Medion
Member
Member
Berichten: 71
Lid geworden op: 12 Feb 2006
Bedankt: 3 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor Medion » 09 Nov 2015, 09:57

Was bij mij ook meteen de eerste reactie/vraag (aan de elektricien die mee met mij, een uurtje na de knal, naar transfo stond te kijken ;) ): waarom heeft de Buchholz niet kunnen ingrijpen?

Mijn kennis van transfo's (en elektriciteit in het algemeen ;) ) reikt echter niet zo ver om te weten of een goed werkend Buchholz-relais hier iets had kunnen aan verhelpen... Blijkbaar dus wel?

fredo66
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1572
Lid geworden op: 26 Jan 2009
Locatie: Gent
Bedankt: 134 keer
Uitgedeelde bedankjes: 268 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor fredo66 » 09 Nov 2015, 13:52

r2504 schreef:
gunmaster schreef:Zo'n transformator heeft ook geen eeuwig leven


Wel grappig dat de Groenen dan weer meteen staan te roepen... zoiets kan overal gebeuren en staat totaal los van kernenergie.


Zoiets kan overal gebeuren ja, maar de plaats waar je het minst wil lijkt me toch wel een kerncentrale.
Ik zie dan ook niet in hoe dat los staat van kernenergie aangezien het op 1 en dezelfde site is.

De beveiliging (van de transfo) bleek nog maar eens niet te werken. Falende beveiligingssystemen zijn nooit om mee te lachen, zeker niet in een versleten kerncentrale
EDPNET VDSL XS' - Fritzbox 7360v1 - Voip Weepee in en Megavoip uit - DVB-T tv-radio - Emtec Movie Cube S800h - Lenovo Yoga 300 - Nokia 2.1 - Roku 3

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29011
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor r2504 » 09 Nov 2015, 14:00

fredo66 schreef:Zoiets kan overal gebeuren ja, maar de plaats waar je het minst wil lijkt me toch wel een kerncentrale.
Ik zie dan ook niet in hoe dat los staat van kernenergie aangezien het op 1 en dezelfde site is.


Niet alles op die site heeft hetzelfde veiligheidsrisico... al willen de Groenen dit net wel laten uitschijnen met dergelijke berichtgeving.

Als je ernstig wil zijn dan ben je objectief in je berichtgeving... dit is eerder rioolpolitiek.

fredo66
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1572
Lid geworden op: 26 Jan 2009
Locatie: Gent
Bedankt: 134 keer
Uitgedeelde bedankjes: 268 keer
Contact:

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor fredo66 » 09 Nov 2015, 14:09

Zoals iemand hierboven al schreef: Groen is oppositie hé, het is net hun taak dit op te merken. Ze zijn immers voorstander van sluiting.
Je geeft aan dat hij iets onjuist zou gezegd hebben maar dat lees ik niet in de commentaren "geen reden tot paniek". Wie is er hier dan aan het manipuleren .... ?

Ook Kamerlid Kristof Calvo (Groen) noemt het 'het zoveelste incident in en kerncentrale'. 'De tel is bijna niet meer bij te houden', aldus Calvo. Hij ziet in de explosie en brand geen reden tot paniek, maar wel tot actie. 'Er is nog een parlementaire stemming nodig over de verlenging. Ik roep de regering op de verlenging van Doel 1 en 2 niet te laten doorgaan.'
EDPNET VDSL XS' - Fritzbox 7360v1 - Voip Weepee in en Megavoip uit - DVB-T tv-radio - Emtec Movie Cube S800h - Lenovo Yoga 300 - Nokia 2.1 - Roku 3

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29011
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Brand in transformator van doel

Berichtdoor r2504 » 09 Nov 2015, 14:45

Door aan te sturen op het niet verlengen legt hij verbanden die er niet zijn... waarom zou je namelijk actie moeten ondernemen als er geen reden tot paniek is ?


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast