Ipv6 en dhcp range

Synman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 216
Lid geworden op: 28 Jun 2013
Locatie: Massemen (Wetteren) Belgium
Bedankt: 12 keer

Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor Synman » 23 Feb 2014, 23:35

Weet iemand of telenet voor zijn ipv6 adressen ook een range ongemoeid laat?
Vb: in ipv4 kan je alles beneden 192.168.1.100 gebruiken voor statische adressen, en daarboven deelt dhcp dynamische adressen uit. Is er iets gelijkaardig voor ipv4?

Ik zie op mijn telenet bij ipv6 geen mogelijkheid om statische adressen te reserveren.

Gebruikersavatar
Sub Zero
Administrator
Administrator
Berichten: 6177
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Locatie: Herzele
Bedankt: 95 keer
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Contact:

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor Sub Zero » 24 Feb 2014, 00:04

Daar heb je toch de local ipv6 adressen voor?

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6738
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor ITnetadmin » 24 Feb 2014, 00:10

Ik dacht dat die ni routable waren? Enfin, niet dat mijn kennis van ipv6 top notch is voort moment, maar ik hoor geklaag over de fixed ip mogelijkheden.
Daar vallen nog wel wa dooie takken uit die bomen alvorens da fatsoenlijk draait.

Edit: ik denk dat hij reserved adressen bedoelt, ipv static.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Synman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 216
Lid geworden op: 28 Jun 2013
Locatie: Massemen (Wetteren) Belgium
Bedankt: 12 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor Synman » 24 Feb 2014, 00:17

Even verstrooit. Zie dat telenet ook de mac adressen gebruikt met de FFFE split.

Génicus
Plus Member
Plus Member
Berichten: 144
Lid geworden op: 05 Okt 2009
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor Génicus » 24 Feb 2014, 08:38

Je kan dit doen met DHCPv6 vermoed ik, nog niet getest.
v6 adressen uitgedeeld met SLAAC (Stateless address autoconfiguration) zijn normaal gezien per definitie statisch; omdat ze gegenereerd worden op basis van je MAC adres.

Basically vraagt je host via multicast op FF01::2 een router sollicitation welk prefix er in het netwerk gebruikelijk is, je router antwoord daarop dan met een router advertissement met daarin een subnet prefix. Aan de hand van dat prefix en het mac-address van de netwerkkaart genereer je dan je v6 adres.

lithion
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1768
Lid geworden op: 21 Aug 2006
Bedankt: 47 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor lithion » 24 Feb 2014, 10:51

In netwerken gaat alle verkeer binnen hetzelfde subnet sowieso via de link local adressen, ook al heb je een vast ipv6 adres ingesteld.

Synman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 216
Lid geworden op: 28 Jun 2013
Locatie: Massemen (Wetteren) Belgium
Bedankt: 12 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor Synman » 24 Feb 2014, 20:03

Juit even getest met ipv6 en poorten 80, 110, 143 opengezet, en ja het schijnt te werken. Kan van extern mail sturen naar mijn nas. Heeft iemand ook al getest?

Synman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 216
Lid geworden op: 28 Jun 2013
Locatie: Massemen (Wetteren) Belgium
Bedankt: 12 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor Synman » 24 Feb 2014, 20:11

Misschien te vroeg victory gekraaid. Mail vanuit telenet mailbox sturen naar mijn domain werkt, vanuit gmail nog niet.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6738
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Ipv6 en dhcp range

Berichtdoor ITnetadmin » 24 Feb 2014, 20:39

Ja, de filtering gebeurt enkel voor verkeer van buiten telenet. Dus interne tests zijn nietszeggend.

[Afbeelding Post made via mobile device ]


Terug naar “Internet Protocol versie 6 (Ipv6)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten