Telenet vast IPv6 adres

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 11 Apr 2015, 19:29

Hello,

Weet iemand hoe men een vast IPv6 adres van Telenet kan krijgen? Ik ben een Business Fiber 240 klant met één vast IPv4 adres. Voor IPv4 is het mogelijk om die adres te koppelen aan een MAC adres wat ik van dag één gedaan heb voor mijn servertje

Onlangs heb ik ook IPv6 ondersteuning gekregen maar als ik naar Mijn Telenet ga, dan vind ik niks over vast IPv6. Enige idee of ze dit gaan ondersteunen?

PS: ik heb niet veel kaas gegeten van IPv6 en moet nog veel lezen over prefixes en wat nog

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor r2504 » 11 Apr 2015, 21:57

Waarom vraag je dat niet aan hun business helpdesk ?

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 11 Apr 2015, 22:00

Zal ik ook doen. Maar dacht ook hier rond te vragen :)

Synman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 216
Lid geworden op: 28 Jun 2013
Locatie: Massemen (Wetteren) Belgium
Bedankt: 12 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor Synman » 16 Apr 2015, 22:07

Maak een ipv6 adres aan op basis van uw mac adres. En zet dat op uw server als static. Dat werkt perfect.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 16 Apr 2015, 22:13

Bedankt, maar geen idee hoe dat te doen. Zal ne keer onderzoeken.

Heb ook een telefoontje van TN gehad vandaag. De meneer zei dat het nu nog niet mogelijk is omdat het pas uitgerold is voor business klanten, maar het zal in de toekomst zeker mogelijk zijn. Alleen kan hij niet zeggen wanneer.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor ITnetadmin » 17 Apr 2015, 11:17

Hoeft niet op basis van uwe mac te zijn trouwens, gewoon prefix::1 ofzo is ook goed hoor, en zo herken je het nog een beetje ;-)
Voor een link-local bv, kan dat dan perfect fe80::1 zijn.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 17 Apr 2015, 13:40

@ITnetadmin

Wel, heb het juist geprobeert met onderstaande maar dan kan ik bijvoorbeeld google.com niet pingen

ip -6 addr add 2a02:181f:0:4044::1/64 dev enp1s0

( Mijn huidige IPv6 is 2a02:181f:0:4044:4cf3:1d6a:5200:74a5 )

Doe ik iets verkeerd? Zoals ik zei in mijn first post, ik ben een n00b ivm IPv6

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor ITnetadmin » 17 Apr 2015, 16:53

Ping je een IP adres of een URL? Bj het laatste moet je uiteraard zien dat je DNS servers goed ingesteld zijn.
Nu geef ik toe dat ipv6 mij ook nog wel ns hoofdpijn durft bezorgen hoor.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 17 Apr 2015, 17:05

Ja, IPv6 DNS is werkend op mijn server. Maar pingen google.com of de IPv6 adres daarvan, werkt niet. Als ik die adres verwijder, dan werkt alles terug normaal

Ik ga gewoon wachten op Telenet totdat ze vaste IPv6 uitdelen voor business klanten.

Synman
Plus Member
Plus Member
Berichten: 216
Lid geworden op: 28 Jun 2013
Locatie: Massemen (Wetteren) Belgium
Bedankt: 12 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor Synman » 17 Apr 2015, 19:14

kijk eens op deze uitleg, het zal wellicht iets gemakkelijker zijn
http://klantenservice.telenet.be/conten ... che-uitleg

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 17 Apr 2015, 19:24

Dat heb ik allemaal gelezen maar nog niet wijzer van geworden. Ik heb ook een modem-only hier en heb het onderstaande geprobeert

Code: Selecteer alles

3: enp1s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
    link/ether bc:ae:c5:e5:d3:8d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 81.83.19.45/19 brd 255.255.255.255 scope global enp1s0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 2a02:181f:0:4044::1/64 scope global
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 2a02:181f:0:4044:4cf3:1d6a:5200:74a5/64 scope global dynamic
       valid_lft 534355sec preferred_lft 15955sec
    inet6 fe80::beae:c5ff:fee5:d38d/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever


De 2a02:181f:0:4044::1/64 heb ik zelf toegevoeg zoals aangeraden hier met ip -6 addr add 2a02:181f:0:4044::1/64 dev enp1s0

Routing table ziet er zo uit

Code: Selecteer alles

Kernel IPv6 routing table
Destination                                 Next Hop                                Flags Metric Ref    Use Iface
::1/128                                     ::                                      U     256    0        0 lo     
2604:8b80:2:8::2/128                        fe80::230:b8ff:fecd:625                 UGDAC 0      9        0 enp1s0 
2a02:990:254::120/128                       fe80::230:b8ff:fecd:625                 UGDAC 0      13       1 enp1s0 
2a02:1811:2800:3400:21d:50ff:fe00:5036/128  fe80::230:b8ff:fecd:625                 UGDAC 0      6        0 enp1s0 
2a02:181f:0:4044::/64                       ::                                      U     256    0        0 enp1s0 
2a02:2498:1:3a3:6ef0:49ff:fe44:bc07/128     fe80::230:b8ff:fecd:625                 UGDAC 0      6        1 enp1s0 
fe80::/64                                   ::                                      U     256    0        0 enp1s0 
::/0                                        fe80::230:b8ff:fecd:625                 UGDA  1024   0        4 enp1s0 
::1/128                                     ::                                      U     0      21780       1 lo     
2a02:181f:0:4044::1/128                     ::                                      U     0      0        1 lo     
2a02:181f:0:4044:4cf3:1d6a:5200:74a5/128    ::                                      U     0      11290       3 lo     
fe80::beae:c5ff:fee5:d38d/128               ::                                      U     0      561       1 lo     
ff02::1/128                                 ::                                      UC    0      22651       0 enp1s0 
ff02::1:ff1e:6fd0/128                       ::                                      UC    0      1        0 enp1s0 
ff00::/8


En wicked (network tool van openSUSE) geeft dit aan

Code: Selecteer alles


enp1s0          up
      link:     #3, state up, mtu 1500
      type:     ethernet, hwaddr bc:ae:c5:e5:d3:8d
      config:   compat:/etc/sysconfig/network/ifcfg-enp1s0
      leases:   ipv4 dhcp granted
      leases:   ipv6 dhcp granted
      addr:     ipv4 81.83.19.45/19 [dhcp]
      addr:     ipv6 2a02:181f:0:4044:4cf3:1d6a:5200:74a5/64 [dhcp]
      addr:     ipv6 2a02:181f:0:4044::1/64
      route:    ipv4 default via 81.83.0.1
      route:    ipv6 default via fe80::230:b8ff:fecd:625

inotel
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 Apr 2015

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor inotel » 28 Apr 2015, 11:58

De grootste tekortkoming van Telenet IPv6 voor zakelijke klanten (bvb mijn Business FiberNet 240) is dat het een DYNAMISCHE IPv6 allocatie betreft. Dit is compleet nutteloos wanneer je zelf mailserver, etc. beheert want je kan absoluut geen betrouwbare IPv6 gegevens aan je DNS records toevoegen. Ze hebben hierover echt NIET goed nagedacht. De enige bruikbare variant is statisch IPv6 (tenminste voor ons dure abonnement).

Achter mijn Telenet router komt mijn eigen router, mijn provider controle geven over mijn firewall instellingen is ONBESPREEKBAAR.

De enige manier om vaste IPv6 adressen te gebruiken is via 6-to-4 tunnels van Sixxs (https://www.sixxs.net). Dit is wel bijzonder traag, maar het werkt wel.

Bij deze een oproep aan Telenet om voor de zakelijke KMO markt STATISCHE IPv6 toewijzing in te voeren.

inotel
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 Apr 2015

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor inotel » 28 Apr 2015, 11:59

Hierbij overigens nog even de officiele reactie van Telenet:

Beste,

Ik heb u telefonisch proberen te contacteren, jammer genoeg was u op dat ogenblik niet bereikbaar.

Ik wil u toch graag per e-mail een antwoord op uw vraag bezorgen.
Het is jammer genoeg nog niet mogelijk bij Telenet om een vast ipv6 adres te verkrijgen.
Wij werken enkel met vaste ipv4 adressen.

Wat u kan doen is uw netwerk instellen op het vast ipv4-adres.

Als u nog bijkomende vragen heeft, kan u ons altijd telefonisch contacteren op het nummer 015/33.22.66.
Wij zijn elke weekdag geopend tussen 8.00 en 22.00uur en in weekenden en op feestdagen tussen 9.00 en 22.00uur.
Met vriendelijke groeten, Salutations, Kind regards,

Cynthia
Business Support Advisor
+32 15 33 22 66
Liersesteenweg 4, B-2800 Mechelen
business.telenet.be


Bij deze een oproep aan iedereen op het forum om de klantendienst te bestoken, zodat ze eindelijk eens naar hun KLANTEN luisteren.

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 28 Apr 2015, 12:03

@inotel

Inderdaad. Ik heb Business Fiber 240 maar krijg ook een dynamisch IPv6. Heb Telenet onlangs gebeld en de meneer zei dat het in the toekomst mogelijk zal zijn om voor business klanten een statisch IPv6 adres te krijgen. Hij zei dat het op het moment niet mogelijk is omdat ze het pas uitgerold hebben voor business klanten en eerst willen zien of alles tegoei werkt. Hij zei ook dat wanneer Telenet begint met het geven van statische IPv6, business klanten op de hoogte gebracht zullen worden

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor ITnetadmin » 29 Apr 2015, 01:59

Hoewel dynamische ipv6 adressering het gebruik van static ips op je netwerk bijna onmogelijk maakt, gaat belgie het duitse model volgen (dynamische ipv6) omwille van privacy redenen (en mogelijk commerciele, anders krijgen ze hun static ipv4s nimeer verkocht).

Het is nu wachten op npt, nat66 of een andere nat variant om een aantal problemen op het vlak van ipv6 (waaronder dit en multihoming) op te lossen. De discussie daarover kan je trouwens op dit forum terugvinden.

Zonder een vorm van nat, heeft je provider trouwens al controle over je netwerk, of toch over alle global ip prefixen op je netwerk.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor r2504 » 29 Apr 2015, 09:31

ITnetadmin schreef:(dynamische ipv6) omwille van privacy redenen (en mogelijk commerciele, anders krijgen ze hun static ipv4s nimeer verkocht).


Een beetje overdreven denk ik... een vast IPv6 adres is vandaag de dag nog amper een vervanging voor een vast IPv4 adres aangezien de overgrote meerderheid enkel nog maar beschikt over IPv4. Je zal dus minimaal nog steeds moeten beschikken over een vast IPv4 adres wil je iets zelf hosten.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor ITnetadmin » 29 Apr 2015, 18:04

Ipv commercieel, wat dacht je dan van "we willen niet dat jan en allemaal servers gaat uitbaten", of misschien ook nog, "we willen niet dat jan modaal nen ddos op zijne range krijgt" als redenen? Ik geef toe dat ik hier geen inzicht heb in het telenet denken, het is dus wel wat natte vinger werk.

Persoonlijk zie ik wel iets in het privacy argument, maar dan enkel met toevoeging van een nat variant uiteraard.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

froggy1
Member
Member
Berichten: 53
Lid geworden op: 30 Jan 2010
Locatie: Leuven
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor froggy1 » 29 Apr 2015, 18:20

@ITnetadmin

we spreken hier over business abos. Als telenet een vast IPv4 adres geeft is er weinig reden om een vast IPv6 adres niet te geven. DDOS maakt niet veel uit of het een IPv4 or v6 adres is

xieem
Starter
Starter
Berichten: 13
Lid geworden op: 29 Sep 2014
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor xieem » 18 Mei 2015, 10:31

Ik had ook IPv6 willen gebruiken op mijn netwerk (via Airport Extreme Router) en modem zonder wireless. (telenet business klant)

Toen ik dit activeerde werkte mijn digiboxen niet meer omdat deze maximaal IPv4 aankunnen (reactie van helpdesk). Iemand enig idee of deze decoders anar de toekomst aangepast zullen worden en of er toch een manier is om dit te omzeilen met een airport extreme?

Mvg,

Maxime

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet vast IPv6 adres

Berichtdoor r2504 » 18 Mei 2015, 11:07

xieem schreef:Toen ik dit activeerde werkte mijn digiboxen niet meer omdat deze maximaal IPv4 aankunnen (reactie van helpdesk).


TN decoders moeten rechtstreeks aan een TN router hangen... nooit achter een eigen router !

Dit staat los van IPv4 of IPv6.


Terug naar “Internet Protocol versie 6 (Ipv6)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast