Telenet IPv6 op vlan tunnel

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 15 Feb 2015, 16:01

'k Heb pfsense router, die heeft verschillende opties ivm toewijzen van IPv6, zo heb ik bv op de lan interface vr1 een vlan 20 opgezet die een statisch IP toegewezen 172.16.2.2 en heb IPv6 op track wan gezet, .. nu bij edpnet werkt dit perfect bij telenet daar in tegen, werkt dat niet, .. weet er iemand soms de reden?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor r2504 » 15 Feb 2015, 16:10

Het ganse routing/advertisement gebeuren van IPv6 gaat fout bij TN... en enige wat lukte is de HGW zonder eigen router erachter.

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 16 Feb 2015, 11:21

Kan ik ze dan toch statisch toewijzen en wat hoe stel ik de gateways en dergelijke in ? Bij ipv4 weet ik redelijk goed hoe dat zit, maar bij ipv6 heb al regelmatig zitten sukkelen.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor r2504 » 16 Feb 2015, 12:54

Ofloo schreef:Kan ik ze dan toch statisch toewijzen en wat hoe stel ik de gateways en dergelijke in ?


Nee... want jij hebt geen controle over de HGW.

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 16 Feb 2015, 14:47

maw ik kan beter een tunnel opzetten, ..

hmm, ik bedenk me ineens iets, 'k heb nog een 2de lan poort vrij, als ik deze nu eens in bridge zet met de vlan, dan zou het theoretisch toch moeten werken?

juist getest, .. werkt dus perfect, althans voor wat ik het nodig heb, ...

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor r2504 » 16 Feb 2015, 14:58

Ofloo schreef:maw ik kan beter een tunnel opzetten, ..


Als je IPv6 wil is dat inderdaad de beste (en enige ?) optie bij Telenet.

Je gaat dan wel vervelende dingen krijgen... zoals het SMTP issue dat ik hier recent poste (je IPv6 netwerk is dan plots geen authorized netwerk meer voor TN wat fout gaat voor diensten waarvoor je op hun netwerk moet zitten). Je kan dit wel oplossen door IPv4 priority te geven, of split DNS te configureren.

Ofloo schreef:hmm, ik bedenk me ineens iets, 'k heb nog een 2de lan poort vrij, als ik deze nu eens in bridge zet met de vlan, dan zou het theoretisch toch moeten werken?


Nee.. zelfde probleem... de HGW zal nooit jou eigen IPv6 subnet weten... en dus ook niet kunnen routen.

driesp
Member
Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 17 Jan 2014
Bedankt: 6 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor driesp » 16 Feb 2015, 15:34

Ofloo schreef:hmm, ik bedenk me ineens iets, 'k heb nog een 2de lan poort vrij, als ik deze nu eens in bridge zet met de vlan, dan zou het theoretisch toch moeten werken?


dat moet werken,
op voorwaarde dat je de 1ste kabel in de wan poort steekt van je eigen router,
de 2de kabel in de lan poort,
dan laat je de telenet hgw dienen als ipv6 gateway,
en jouw eigen router als ipv4 gateway (via de ipv4 telenet hgw)

best wel voor ipv4 dhcp uitzetten op de telenet hgw,
een vast ip adres geven aan je eigen router op de wan poort,
en ipv6 uitzetten op je eigen router

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor r2504 » 16 Feb 2015, 16:12

driesp schreef:best wel voor ipv4 dhcp uitzetten op de telenet hgw,


Knap als jij dat kan :lol:

driesp
Member
Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 17 Jan 2014
Bedankt: 6 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor driesp » 16 Feb 2015, 16:57

Een medeforumgebruiker melde me zonet dat het blijkbaar niet mogelijk is om dhcp uit te schakelen in de telenet hgw... 8)

Ik weet ook niet wat de mogelijkheden zijn van zo een pfsense bak,
maar indien mogelijk, kan je ook op die 2de link ipv4 protocol filteren, enkel het ipv6 protocol toelaten,
indien ook dit niet mogelijk is, zou ik deze setup niet aanraden :D

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5895
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor ITnetadmin » 16 Feb 2015, 17:04

Wait, what? Als je statisch ipv4 instelt (of niet instelt) aan de wan kant van je toestel, heeft ie zoiezo geen ipv4 connectie meer.

Ipv6 implementaties zijn een nachtmerrie bij momenten, omdat de gateways via router advertisements binnenkomen. Ik weet niet of je die kunt negeren en manueel een gateway forceren.
Aangezien ipv6 strict hierarchisch is, en je subnet *altijd* een onderdeel moet zijn van de range van het subnet van de hgw (ipv6 houdt geen routing tabellen bij zoals v4 dat deed), zou het kunnen dat je hgw dan geen idee heeft welk van je toestellen dat subnet beheert. (met mogelijke uitzondering van nat66 of npt, maar hoewel die uitgewerkt worden is nog bijna niemand het eens over hoe ze te implementeren, en welke beter is)

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor r2504 » 16 Feb 2015, 17:43

driesp schreef:maar indien mogelijk, kan je ook op die 2de link ipv4 protocol filteren, enkel het ipv6 protocol toelaten,


Als je firewall bridge traffiek kan filteren... geen idee of pfSense dat kan.

Maar ongeacht of het kan of niet... het blijft een dirty oplossing.

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 16 Feb 2015, 18:03

man, .. werkte heel even nu hangt alles vast op de hgw, .. hij laat de trafiek niet door krijg wel een ipv6 en ipv4 over vlan toegewezen, maar wordt gefilterd.

driesp
Member
Member
Berichten: 92
Lid geworden op: 17 Jan 2014
Bedankt: 6 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor driesp » 16 Feb 2015, 18:09

r2504 schreef:Maar ongeacht of het kan of niet... het blijft een dirty oplossing.

Het is zeker geen goede oplossing, heb ik nooit gezegd,
zou ik nooit doen op deze manier.
Een pfsense NAT router achter de hgw is ook niet ok,...

Als je echt technisch bent aangelegd, en je wil op dit niveau spelen met je netwerk,
neem dan een business abonnement en betaal wat extra.

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 16 Feb 2015, 18:45

Wat extra !? Met alle respect eigenlijk weet je amper wat er mogelijk is met een telenet modem/router en toch ga je een duurder abonnement aanraden waar je eigenlijk ook niet van weet of het hiermee wel gaat lukken. Of het nu een business abonnement is of niet je modem blijft even crappy IPv6 leveren !

Dus status:

ik krijg momenteel een IPv6 toegewezen door de modem en ook een IPv4, .. probleem is dat het nog steeds niet bereikbaar is. vanaf het internet als ik een traceroute doe dan houd de trafiek in de modem op.

Ook zijn ze zichtbaar in mijn telenet het ipv6 enz

vreemd genoeg heeft hij zelfs een IP toegewezen aan een ander apparaat in een andere vlan !? en hoe ongelooflijk dit ook mag klinken deze is wel bereikbaar !?



EDIT:

'k Weet niet wat er gebeurd is, maar na een paar keer booten en prutsen werkt het ineens, 'k zie het niet graag want ik heb eigenlijk niks verandert maar ... het werkt tot nu toch

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26862
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1792 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 302 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor r2504 » 16 Feb 2015, 22:52

Ofloo schreef:'k Weet niet wat er gebeurd is, maar na een paar keer booten en prutsen werkt het ineens, 'k zie het niet graag want ik heb eigenlijk niks verandert maar ... het werkt tot nu toch


Post dan eens de IPv6 adressen op je WAN en LAN (desnoods verander je ergens een digit voor privacy).

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 17 Feb 2015, 11:09

welke wil je exact kennen.

:bang: 'k heb de route ge update en nu is het naar de klote pff, wat is er trouwens nodig om een lan poort te transporteren

'k heb de indruk dat ik stp of rstp moet aan zetten om een ethernet poort te bridgen.

dus wat heb ik gedaan

vr2 lan poort in de modem ge stoken geen IP toegewezen, vlan20 gemaakt op vr1, vervolgens vr2 en vr1_vlan20 in bridge gezet, .. vervolgens heb ik op een andere pfsense re1_vlan20 gemaakt en daar alles op dhcp gezet, ik krijg van de modem een ipv4 en ipv6 toegewezen, enkel het ipv6 werkt niet naar buiten toe, soms wel soms niet.
Bijlagen
pfsense_edp.png
pfsense edpnet
pfsense_edp.png (23.93 KiB) 2839 keer bekeken
pfsense_tele.png
pfsense telenet
pfsense_tele.png (21.78 KiB) 2839 keer bekeken

Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5135
Lid geworden op: 04 Okt 2004
Locatie: Geel
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Telenet IPv6 op vlan tunnel

Berichtdoor Ofloo » 17 Feb 2015, 17:18

'k Ben er uit waarom het niet werkt alléén weet ik niet direct een oplossing. Het probleem zit hem dat wanneer der een reply komt dat hij de default wan van pfsense1 wil gebruiken, in plaats van re1_vlan20.


Terug naar “Internet Protocol versie 6 (Ipv6)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast