Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

bbrockx
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 Aug 2014
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor bbrockx » 12 Aug 2014, 10:37

Graag had ik jullie mening over volgend probleem. Ik probeer een Direct Access server op te zetten met windows 2012 R2 (een project voor school /testproject voor werkgever). Hiervoor moet je IPV6 enabled laten staan op je NIC. Van zodra ik dat doe kan ik echter mijn interne DNS server met IPV4 niet meer raadplegen. Ik kan dus ook niet meer resolven naar mijn domain controller. ALs ik een ipconfig doe dan krijg ik een ipv6 adres en een ipv6 dns server. Daarna nslookup en dan krijg ik een IPV6 dns adres, maar niet dat van mijn persoonlijk DNS / domein controller (ik vermoed die van Belgacom ISP). Ik kan dit echter oplossen door op mijn andere server het IPV6 adres in te geven van mijn interne DNS server. Het probleem is echter dat het IPV6 adres van mijn domein controller blijkbaar dynamisch wordt toegewezen door ISP en dus wijzigt. Als het adres van de DC wijzigt is dus alles naar de vaantjes en kan ik ook mijn DNS server niet meer contacteren. Ik heb ook al getracht om een statisch IPV6 toe te wijzen aan de DNS server, maar deze geeft na een tijdje ook het probleem dat ik blijkbaar niet in hetzelfde subnet zit als ik van belgacom krijg toegewezen. Mijn vraag is dus eigenlijk kan ik als ik IPV6 enable toch mijn server nog laten pointen naar mijn interne DNS server en niet die van Belgacom en dat op een consistente manier? Ik zit momenteel met een BBOX 3 modem / router en dacht dat een mogelijk oplossing misschien was om er andere eigen modem achter te plaatsen? Indien er andere oplossingen zijn hoor ik het graag....

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 330
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor dupondje » 12 Aug 2014, 11:55

Welk statisch IP adres kies je precies?
Je moet een IPv6 uit de private range kiezen.
Zie http://www.simpledns.com/private-ipv6.aspx :)

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26821
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor r2504 » 12 Aug 2014, 12:04

Hij kiest niets... hij krijgt dit vermoedelijk van BGC.

bbrockx
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 Aug 2014
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor bbrockx » 12 Aug 2014, 12:58

Ik zal even de ip config plaatsen kan misschien handig zijn :-D .

IPV4
https://www.dropbox.com/s/fuavizr9qo6gpuv/IPV4.bmp

IPV6
https://www.dropbox.com/s/s8jueyla3tmalhy/IPV6.bmp

Ik krijg het inderdaad automatisch toegewezen van Belgacom denk ik zowel als de DNS en hij verkiest altijd IPV6 boven IPV4. Misschien dat ik met die statische IPV6 adres range al iets verder kom. Even proberen....

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26821
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor r2504 » 12 Aug 2014, 13:35

Met IPv6 actief is je DNS server ::1 of met andere woorden je localhost (moest het een BGC IPv6 DNS server zijn was er een ander probleem).

Als dus op je server geen DNS server actief is op IPv6 dan val je normal terug op je IPv4 DNS... dus ik zie het probleem niet echt.

Maar met je vraag waarbij alles als één grote zin aan elkaar hangt (gelukkig staat er hier en daar nog een punt in) maakt het het moeilijk je probleem te situeren.

bbrockx
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 Aug 2014
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor bbrockx » 12 Aug 2014, 14:06

Het probleem is opgelost.

Heel veel dank aan R2504 en dupondje.

Ik heb hier heel veel tijd aan gespendeerd de afgelopen week en kreeg het maar niet werkende. Kennis delen blijkt dus echt te werken :-).

Excuses als bovenstaande omschrijving onduidelijk was. Ik zal het nog iets beter omschrijven, dat kan anderen misschien ook ooit voorruit helpen.


Op mijn dns server zelf was er inderdaad niet echt een probleem. Het was eerder op de andere clients en servers binnen het domein. Van zodra ik op een andere server of client IPV6 activeerde kon ik mij niet meer op het domein aanloggen, of niet meer pingen naar mijn DNS server. Zoals je op deze IPCONFIG kan zien kreeg ik een DNS van Belgacom die mijn servers en clients gebruikten. Ik had IPV6 toen ook nog staan op obtain an adress automatically.

https://www.dropbox.com/s/4fn9am3drij4hpj/IPV6%20andere%20server.bmp

Ik was al in de weer geweest met het instellen van vaste ipv6 adressen, maar dat bleek maar niet te lukken. Gebruikte ik private adressen dan kreeg ik bij het ingeven van de default gateway steeds een foutmelding dat deze niet binnen het subnet paste. Achteraf bekeken heel logisch natuurlijk. Ik vond er dan ook niets beter op als het adres dat ik dynamisch kreeg van belgacom te gebruiken als vast adres op mijn dns server. Op de andere servers en clients stelde ik dit adres dan ook in als IPV6 dns server. Alles werkte dan voor even ....

De oplossing zat hem dus in het goed instellen van de private adressen. Even een stack gebruikt die ik kreeg via de link van dupondje en deze keer de default gateway bij IPV6 niet statisch ingevuld. Het eerste ipv6 adres uit zo'n stack toegewezen aan de DNS sever en op alle andere toestellen verwijs ik naar dit IPV6 adres als dns server. Tot op heden lijkt alles te werken.

Heel veel dank!

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26821
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor r2504 » 12 Aug 2014, 14:56

bbrockx schreef:Ik vond er dan ook niets beter op als het adres dat ik dynamisch kreeg van belgacom te gebruiken als vast adres op mijn dns server.


Hier ben ik even niet mee... trouwens zoals elders al geschreven krijg je iedere x-uur een ander adres/subnet van BGC.

bbrockx schreef:De oplossing zat hem dus in het goed instellen van de private adressen.


Weeral manueel werk... kan toch echt niet de bedoeling zijn... en of dit op te lossen is met DHCPv6 weet ik ook niet meteen.

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 330
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor dupondje » 12 Aug 2014, 21:09

Het zou zeker mogelijk moeten zijn om via DHCPv6 een private range uit te delen.
Als je een router met custom firmware draait zou je dit zeker moeten kunnen instellen :)

bbrockx
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 Aug 2014
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor bbrockx » 13 Aug 2014, 10:47

Je kan dat inderdaad via DHCPV6 doen. Doordat de Belgacom BBOX3 ook een ingebouwde DHCPV6 beschikt (denk ik althans). Zorgt dat wel voor wat problemen.

Het gebruiken van je eigen DHCP server werkt dus enkel as je volgende stappen doorloopt:

zie website:http://mctexpert.blogspot.be/2010/10/dhcpv6-installation-guide-for-windows.html

Click Start, type CMD and press Enter.
This next step will enumerate the network interfaces installed on this client. We need to get the index number of the interface card we are going to configure to obtain IPv6 addresses automatically.
Type netsh int ipv6 show int and press Enter


From the results, we can see that we are using the interface on Idx 11. Of the two local area connections listed, only the NIC on index 11 is currently “connected.”
For these next several steps, when you are instructed to type a command with [index] as an instruction, type the Idx number. In this case, 11.
We now need to disable to default mode for IPv6, which is router discovery.
Type netsh int ipv6 set int [index] routerdiscovery=disable and press Enter.
Next we need to tell the interface that we are going to manage the IPv6 address.
Type Netsh int ipv6 set int [index] managedaddress=enable and press Enter.
We can confirm our settings by typing netsh int ipv6 show int [index] and press Enter.



Now, type IPConfig /all to see that you have an IPv6 address from the DHCP server.


Maar misschien dat een extra router aanschaffen een betere optie is....

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26821
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor r2504 » 14 Aug 2014, 11:28

bbrockx schreef:Doordat de Belgacom BBOX3 ook een ingebouwde DHCPV6 beschikt (denk ik althans). Zorgt dat wel voor wat problemen.


Het kan dus maw. niet.

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 330
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor dupondje » 14 Aug 2014, 12:29

Als je router na je BBOX3 zet die zelf PPPoE doet maakt het totaal niets uit wat de BBOX3 doet.
Of die nu DHCP doet of niet, dat komt toch niet verder dan je router.

Bssoft
Premium Member
Premium Member
Berichten: 469
Lid geworden op: 11 Dec 2012
Bedankt: 128 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor Bssoft » 14 Sep 2014, 10:34

We denken nog teveel in termen van DHCPv4 denk ik .... hier voor die dat geïnteresseerd zijn en wat willen bijleren !
Hier een tool voor zowel IPv6/IPv4.
http://www.sixscape.com/joomla/sixscape/index.php/products/99-netconf
Naar onderen scrollen en daar NetConf installer for windows 32 (PS: je kan dit ook installeren op een windows 64) !
Er juist boven kan je de User Guide halen.

Voor technische gegevens over IPv6 met uitleg, hier ook naar onderen scrollen:
http://www.sixscape.com/joomla/sixscape/index.php/technical-backgrounders/tcp-ip/ip-the-internet-protocol/ipv6-internet-protocol-version-6

Wat je zeker zou moeten lezen:
SLAAC wat doet dat ?
http://www.sixscape.com/joomla/sixscape/index.php/technical-backgrounders/tcp-ip/ip-the-internet-protocol/ipv6-internet-protocol-version-6/ipv6-neighbor-discovery/175-stateless-address-autoconfiguration-slaac

DHCPv6 wat het doet en ook wat het niet meer doet ten opzichte van DHCPv4:
http://www.sixscape.com/joomla/sixscape/index.php/technical-backgrounders/tcp-ip/dynamic-host-configuration-protocol-dhcp/dhcpv6

Uitleg over Link Local:
http://www.sixscape.com/joomla/sixscape/index.php/technical-backgrounders/tcp-ip/ip-the-internet-protocol/ipv6-internet-protocol-version-6/autonomous-ipv6-link-local-address-generation

Een uitleg over een installatie + uitleg over wat je leest bij IPCONFIG/ALL:
http://www.sixscape.com/joomla/sixscape/index.php/technical-backgrounders/tcp-ip/ip-the-internet-protocol/ipv6-internet-protocol-version-6/a-tour-of-ipv6-on-windows

Spijtig dat het in het Engels is .... zoals altijd !

Dit wil ik ook niet vergeten "Deze whitepaper bevat een handleiding voor het opstellen van een goed nummerplan bij de overgang naar IPv6" :
http://www.surf.nl/kennis-en-innovatie/kennisbank/2013/whitepaper-ipv6-nummerplan-opstellen.html

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26821
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor r2504 » 14 Sep 2014, 18:53

Bssoft schreef:We denken nog teveel in termen van DHCPv4 denk ik


Misschien moet je dat eens tegen de internet providers vertellen die nog steeds dynamisch ranges geven (daar waar IPv6 er eigenlijk vanuit gaat dat je een static range hebt).

Bssoft
Premium Member
Premium Member
Berichten: 469
Lid geworden op: 11 Dec 2012
Bedankt: 128 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor Bssoft » 14 Sep 2014, 21:33

r2504 schreef:Misschien moet je dat eens tegen de internet providers vertellen die nog steeds dynamisch ranges geven (daar waar IPv6
er eigenlijk vanuit gaat dat je een static range hebt).

Ik behoor in de klas van "Jan met de pet" dan maakt het toch niet uit of het nu dynamisch of static is toch ?
Zolang het maar draait, dus die vraag moet ik niet stellen.

Maar die dat achter hun modem van alles willen doen draaien .... die moeten die vraag stellen toch ?
Ik denk dat je het antwoord van de ISP wel weet .... zelfs zonder te vragen ?

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5886
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Belgacom IPV6 thuisnetwerk probleem DNS

Berichtdoor ITnetadmin » 14 Sep 2014, 21:51

Niet iedereen hoort bij die klas, en als er andere standaarden zijn dan moeten de isps die volgen. Anders krijg je binnenkort een wirwar van conventies en moeten de fabrikanten van netwerkspullen weer gaan compenseren voor die ridicule aanpassingen door vanalles en nog wat te gaan patchen on the fly. En dan wordt het protocol weer een kluwen van verschillende implementaties.

[Afbeelding Post made via mobile device ]


Terug naar “Internet Protocol versie 6 (Ipv6)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast