IPv6 bij Telenet - As of today!

PleXuS
Member
Member
Berichten: 96
Lid geworden op: 10 Dec 2009
Locatie: Heist-op-den-berg
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor PleXuS » 12 Mar 2017, 16:06

nee, dat zijn die ikzelf op de lan interface heb ingegeven. (static)

Als ik geen static ingeef kan ik zelf ook geen dhcpv6 enablen.
.:: Telenet 200/20 :: EDPnet 85/15 ::.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5872
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor ITnetadmin » 12 Mar 2017, 17:10

Je moet telenet de lan prefix laten invullen.
In pfsense doe je dat bv door "track interface" te gebruiken.

PleXuS
Member
Member
Berichten: 96
Lid geworden op: 10 Dec 2009
Locatie: Heist-op-den-berg
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor PleXuS » 12 Mar 2017, 17:21

ok, dat werkte inderdaad, maar hoe kan je dan bv voor een server een ip adres reserveren?
.:: Telenet 200/20 :: EDPnet 85/15 ::.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5872
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor ITnetadmin » 12 Mar 2017, 17:26

Dan moet je router een RA kunnen uitzenden die aan de unit meedeelt dat hij een dhcp server moet contacteren voor zijn ip suffix, en daar een reserved ip instellen.
OF je gaat je ip static instellen, en hoopt dat je prefix niet wijzigt.

(incidenteel: dat laatste is een van de redenen waarop ipv6 toch begint nat oplossingen te ontwikkelen als npt of nat66, maar de ideologische discussie over of dat nu wel of niet een goed idee is ga ik niet in deze thread voeren; ik laat het bij dit: als je je interne ips static wil instellen, moet je op de goodwill van je provider hopen dat zij je ipv6 prefix nooit wijzigen)

PleXuS
Member
Member
Berichten: 96
Lid geworden op: 10 Dec 2009
Locatie: Heist-op-den-berg
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor PleXuS » 12 Mar 2017, 18:00

Dat lijkt mij niet echt stabiel te werken, vrijdag heb ik een EDPnet lijn ik vermoed dat het daar wel zal werken met dhcpv6.
Dan laat ik telenet voor IPv6 er maar tussen uit.

Ik vind het eigenlijk gek waarom met perse Dynamische adressen wil uitdelen om dan zulke toeren uit te halen. Voor de gewone mens zal dat prima werken daar niet van. Het is niet dat ze er te weinig hebben deze keer. :-D

Wat ik ook merk met de track interface setting is dat ik maar 1 LAN verbinding kan verder helpen maar voor mijn 2de netwerk werkt dit dus niet.
Ik heb ook een support ticket bij Telenet gelogd hier over ik ben zeer benieuwd met welke oplossing men gaat komen :-D
.:: Telenet 200/20 :: EDPnet 85/15 ::.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5872
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 442 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor ITnetadmin » 12 Mar 2017, 18:40

PleXuS schreef:Ik vind het eigenlijk gek waarom met perse Dynamische adressen wil uitdelen om dan zulke toeren uit te halen. Voor de gewone mens zal dat prima werken daar niet van. Het is niet dat ze er te weinig hebben deze keer. :-D

Wat ik ook merk met de track interface setting is dat ik maar 1 LAN verbinding kan verder helpen maar voor mijn 2de netwerk werkt dit dus niet.
Ik heb ook een support ticket bij Telenet gelogd hier over ik ben zeer benieuwd met welke oplossing men gaat komen :-D


In Duitsland bv doet met dit voor de privacy; mensen met een fixed ip zijn te makkelijk te tracen door derden, zoals reclamebureaus.
In Belgie zal dat wel voor een stuk dezelfde reden zijn.

Ik denk ook dat men ietwat terughoudend is om fixed ipv6 uit te delen, omdat ze dan hun lucratieve fixed ipv4 handel zouden ondermijnen.

Heb je thuis er nog een HGW tussen staan?
Dan krijg je inderdaad maar 1 /60 range uitgedeeld aan een router die je er achter steekt.
Gebruik je een EMTA (modem only), dan krijg je een /56 voor elke router die je steekt.

Qua configuratie is dit de vuistregel bij ipv6: het is destijds ontworpen niet alleen om groter te zijn, maar ook om minder config te vereisen, aka het doet meer zelf.
Dit is natuurlijk in de veronderstelling dat je er als network admin afblijft, en ipv6 zijn ding laat doen.
Als je bv leesbare IP adressen wilt, of andere specifieke configs, dan is het roeien tegen de stroom in vaak.

Je merkt aan IPv6 dat het gemaakt is om "te werken zonder veel input van de admin", maar dus ook "koppig zijn ding te willen doen".
Geef je bv een toestel een eigen static suffix, dan gaat dat toestel zichzelf toch nog een automatisch IP adres toekennen, in slaac of dhcpv6, omdat interfaces standaard meerdere IPs kunnen hebben, en dus de aanwezigheid van een static IP niet als belemmering zien om toch nog een automatisch toegewezen IP bij in te stellen.
Tel daar nog een link-local IP bij, en je hebt geen enkel idee meer met welke suffix een toestel nu eigenlijk aan het communiceren in op het netwerk. Met alle gevolgen vandien in een wireshark of bij programmas die filteren op een IP adres.

Als je je als network admin moeilijk kunt verzoenen met het feit dat ipv6 zijn eigen ding wil/zal doen, dan wordt het nog vloeken in de toekomst om dat allemaal in de gewenste banen te leiden.
De ideologie en het gelijk of ongelijk daarachter, wil ik gerust ns over discussieren, maar dan in een ander topic.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 924
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 86 keer
Recent bedankt: 6 keer

Re: IPv6 bij Telenet - As of today!

Berichtdoor CCatalyst » 12 Mar 2017, 19:37

Als je een TN abo hebt met static IPv4, dan kan je ook een static /56 IPv6 configureren, ook al staat dat niet in de "specs" (inclusief Business Fibernet 240 plus).

Afbeelding


Terug naar “Internet Protocol versie 6 (Ipv6)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast