Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Gebruikersavatar
Ken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4103
Lid geworden op: 04 Apr 2005
Locatie: België
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor Ken » 15 Jan 2014, 22:18

Tijdje geleden had ik ook ipv6 maar plots weg...

Internet = Telenet Business Fibernet 200 200/25Mbps + Orange Surf Extra Card LTE backup
Telefonie = OVH VoIP Entreprise
GSM = Orange Arend Pro + Huawei Honor9
TV = Netflix
Netwerk = 100% MikroTik powered

driesp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 144
Lid geworden op: 17 Jan 2014
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor driesp » 18 Jan 2014, 13:42

Tomsworld schreef:Hier werkt het nog altijd, maar ik heb wel nog een probleem wat ik onderzoek, maar dat heeft te maken met het feit dat iedere 96 uur je een nieuw subnet krijgt.


Ik heb hier naast telenet ook scarlet, (als backup van telenet)
en vind het bijzonder jammer dat scarlet (of belgacom) elke 3 dagen een nieuw ip adres forceert.
Telkens opnieuw een reset van de modem, down voor enkele seconden, en dat telkens op een moment het niet past.
Is de grootste reden waarom ik het internet van scarlet nu niet gebruik, en enkel als backup links blijft liggen.

Waarom ik telenet het liefst heb (maar dan enkel de modem only)
het ip adres is wel verkregen via dhcp, maar het is 'vaster', telenet forceert geen ander ip adres => geen onderbreking,
geen problemen met de thuis server, voip, vpn,...

Ik wacht ongeduldig af tot telenet ook voor zijn modemonly klanten ipv6 activeert,
hopelijk forceren ze niet constant een verschillend ipv6 adres als het niet nodig is.

Gebruikersavatar
poohbeer
Pro Member
Pro Member
Berichten: 321
Lid geworden op: 23 Mei 2005
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor poohbeer » 17 Jun 2014, 18:11

Ik heb hier ondertussen al zo'n 48 uur een technicolor bbox3 aan de lijn hangen. Echter nog steeds geen ipv6.
Is dat ondertussen nog steeds niet overal uitgerold of kan ik ergens iets doen om het te triggeren?

Gebruikersavatar
bitbite
Pro Member
Pro Member
Berichten: 344
Lid geworden op: 18 Dec 2012
Bedankt: 27 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor bitbite » 17 Jun 2014, 18:38

Poohbeer,

Moet je niet je pppoe renewen nadat hij even aan een technicolor gehangen heeft?
't was zo iets dacht ik..

Gebruikersavatar
poohbeer
Pro Member
Pro Member
Berichten: 321
Lid geworden op: 23 Mei 2005
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor poohbeer » 17 Jun 2014, 19:05

ik ging er vanuit dat ik zowiezo alles refresh als ik mijn fritsbox er tussenuit haal en vervang door die bbox3.
Om zeker te zijn net nog eens connectie opnieuw opgezet maar nog steeds geen ipv6.

Gebruikersavatar
Zorba
Premium Member
Premium Member
Berichten: 736
Lid geworden op: 08 Nov 2010
Bedankt: 46 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor Zorba » 21 Jun 2014, 15:42

Hier ook nog geen IPv6, met toch ook al enkele maanden de BBOX3 in gebruik.
edpnet VDSL XL
Mobile Vikings

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18196
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 884 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor krisken » 21 Jun 2014, 16:16

Wees blij, want hun ipv6 werkt amper tot niet!
Een kennis heeft sinds een maand een eigen belgacom (start) lijn waar ipv6 wel op staat. Gezellig surfen hoor : soms kan hij op google, soms niet. Soms kan hij op facebook, soms niet. Soms kan hij op een andere site...Soms niet.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
foxhound
Plus Member
Plus Member
Berichten: 194
Lid geworden op: 06 Mei 2009
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor foxhound » 21 Jun 2014, 16:24

Hier nog geen enkel probleem gehad met IPv6. Google al altijd bereikbaar geweest.
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18196
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 884 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor krisken » 21 Jun 2014, 16:26

Werk jij met bbox2 of bbox3? Heb zelf geen idee waar het aan kan liggen bij hem. Hij werkt simpelweg met bbox3, niks van eigen routers ofzo...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14005
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2321 keer
Recent bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 633 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor philippe_d » 21 Jun 2014, 17:11

krisken schreef:Een kennis heeft sinds een maand een eigen belgacom (start) lijn waar ipv6 wel op staat. Gezellig surfen hoor : soms kan hij op google, soms niet. Soms kan hij op facebook, soms niet. Soms kan hij op een andere site...Soms niet.

Dat zal in ieder geval niet aan Google of Facebook liggen, maar eerder aan Belgacom?

poohbeer schreef:Ik heb hier ondertussen al zo'n 48 uur een technicolor bbox3 aan de lijn hangen. Echter nog steeds geen ipv6.
Is dat ondertussen nog steeds niet overal uitgerold of kan ik ergens iets doen om het te triggeren?

Bel naar de Helpdesk. Die kunnen IPv6 activeren op jouw lijn (beter gezegd: op jouw login).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18196
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 884 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor krisken » 22 Jun 2014, 01:32

Ligt uiteraard aan Belgacom. Vanuit bvb een datacenter of met een vpn verbinding werken deze sites wel...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
foxhound
Plus Member
Plus Member
Berichten: 194
Lid geworden op: 06 Mei 2009
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor foxhound » 22 Jun 2014, 10:02

krisken schreef:Werk jij met bbox2 of bbox3? Heb zelf geen idee waar het aan kan liggen bij hem. Hij werkt simpelweg met bbox3, niks van eigen routers ofzo...


BBOX3. Wel persoonlijk al een paar problemen gehad met de BBOX3 (en decoder V5) waar hij eens blijft hangen, geen internet meer, raak niet op de web interface, enige optie dan is hem even resetten.

Verder heb ik een Asus AC-RT66U die momenteel enkel dienst doet als access point achter de BBOX3 staan. Had zelfs tot recent niet eens door dat ik IPV6 had.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Zorba
Premium Member
Premium Member
Berichten: 736
Lid geworden op: 08 Nov 2010
Bedankt: 46 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor Zorba » 30 Jun 2014, 10:28

Volgens Eva is het mogelijk dat IPv6 nog manueel geactiveerd moet worden (normaal is dit automatisch na installatie BBOX3):

Twitter: https://twitter.com/belgacom/status/483497072839380992
edpnet VDSL XL
Mobile Vikings

laroyj
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1937
Lid geworden op: 19 Mar 2011
Locatie: TIELT
Bedankt: 103 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor laroyj » 30 Jun 2014, 10:47

Ik had Ipv6 maar dit weekend plots niet meer....vanavond nog eens controleren en anders de bBOX3 eens een chinese reset geven (prise uittrekken en weer insteken)
Internet: Orange vast+4G+Telenet Basic + EDPNET SLA VDSL2 (85/20)
Telefonie: VOIP: EDPNET + Weepee + Cheapconnect + Internetcalls
GSM: Orange Arend60
Tablet: Ipad2/Android
TV: Orange Digt tv-Tv Vlaanderen-Canaal Digitaal-Stievie
Netwerk: Giga Orange/Telenet IPV4-Giga EDPNET SLA IPV4/IPV6-Giga FON-netwerk NanobridgeM5
radiometeor.be

cyrano
Pro Member
Pro Member
Berichten: 261
Lid geworden op: 20 Dec 2008
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 43 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor cyrano » 30 Jun 2014, 12:48

krisken schreef:Wees blij, want hun ipv6 werkt amper tot niet!
Een kennis heeft sinds een maand een eigen belgacom (start) lijn waar ipv6 wel op staat. Gezellig surfen hoor : soms kan hij op google, soms niet. Soms kan hij op facebook, soms niet. Soms kan hij op een andere site...Soms niet.


Al eens geprobeerd een andere DNS te gebruiken?

bv. Google DNS op 8.8.8.8 en 8.8.4.4?

https://developers.google.com/speed/pub ... docs/using

laroyj
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1937
Lid geworden op: 19 Mar 2011
Locatie: TIELT
Bedankt: 103 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor laroyj » 01 Jul 2014, 02:34

Geen ipv6 meer, niet dat ik het mis maar toch bizar en ja de dns staat op 8.8.8.8 en 8.8.4.4

Morgen eens naar Belgacom bellen...
Internet: Orange vast+4G+Telenet Basic + EDPNET SLA VDSL2 (85/20)
Telefonie: VOIP: EDPNET + Weepee + Cheapconnect + Internetcalls
GSM: Orange Arend60
Tablet: Ipad2/Android
TV: Orange Digt tv-Tv Vlaanderen-Canaal Digitaal-Stievie
Netwerk: Giga Orange/Telenet IPV4-Giga EDPNET SLA IPV4/IPV6-Giga FON-netwerk NanobridgeM5
radiometeor.be

ub_removed15410
Dummy
Dummy
Berichten: 111
Lid geworden op: 30 Mar 2010
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor ub_removed15410 » 02 Jul 2014, 03:30

Ik geloof niet dat het al dan niet goed werken van v6 aan de provider ligt ... want dan zou toch iedereen klagen?

Zelf heb ik 100% vertrouwen in v6, het is te zeggen: als je lokale setup correct is.

Hoe worden de lokale v6 addressen beheerd?

Wat geven ipv6-test of test-ipv6 sites?

laroyj
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1937
Lid geworden op: 19 Mar 2011
Locatie: TIELT
Bedankt: 103 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor laroyj » 02 Jul 2014, 10:30

bij inloggen op de BBO3 krijg ik ook daar geen Ipv6 ip meer te zien...dat heeft dus niks met mijn setting s te maken denk ik...
Internet: Orange vast+4G+Telenet Basic + EDPNET SLA VDSL2 (85/20)
Telefonie: VOIP: EDPNET + Weepee + Cheapconnect + Internetcalls
GSM: Orange Arend60
Tablet: Ipad2/Android
TV: Orange Digt tv-Tv Vlaanderen-Canaal Digitaal-Stievie
Netwerk: Giga Orange/Telenet IPV4-Giga EDPNET SLA IPV4/IPV6-Giga FON-netwerk NanobridgeM5
radiometeor.be

laroyj
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1937
Lid geworden op: 19 Mar 2011
Locatie: TIELT
Bedankt: 103 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor laroyj » 02 Jul 2014, 10:49

sedert 2mei blijkbaar ipv6 fail , ze gaan me terugbellen.....

ik gebruik normaal ipv4, was toevallig dat ik zag dat ipv6 niet meer werkte, gebruik belgacom maar als backup voor telenet, vandaar...
Internet: Orange vast+4G+Telenet Basic + EDPNET SLA VDSL2 (85/20)
Telefonie: VOIP: EDPNET + Weepee + Cheapconnect + Internetcalls
GSM: Orange Arend60
Tablet: Ipad2/Android
TV: Orange Digt tv-Tv Vlaanderen-Canaal Digitaal-Stievie
Netwerk: Giga Orange/Telenet IPV4-Giga EDPNET SLA IPV4/IPV6-Giga FON-netwerk NanobridgeM5
radiometeor.be

laroyj
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1937
Lid geworden op: 19 Mar 2011
Locatie: TIELT
Bedankt: 103 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer
Contact:

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor laroyj » 02 Jul 2014, 11:18

Is normaal dat er geen ipv6 meer is , blijkbaar fake/crunced ipv6 , soor emulatie ipv6 via ipv4 , men heeft het nog niet aan de praat, is nog steeds testen aan het doen..

Vandaar dat men hier ook al heeft gemeld dat we er niet veel zijn en het niet echt werkt, daarnet van het Belgacom Pro technical services dit antwoord gekregen, tevens zouden de snelheden over een jaarje vergelijkbaar moeten zijn met deze van Telenet nu, benieuwd als ze dit gaan kunnen waarmaken....

Blijkbaar zou vectoring zelf op een huidig 20/2 of 30/2 profiel bij afstanden >400m grote veranderingen kunnen teweeg brengen, er zoudn ook her en der ROP's bijkomen en men zou en hoog tempo fiber beginnen aanleggen...

Blijkbaar is het hun menens want inderdaad het verschil met telenet vandaag is heel groot...
Internet: Orange vast+4G+Telenet Basic + EDPNET SLA VDSL2 (85/20)
Telefonie: VOIP: EDPNET + Weepee + Cheapconnect + Internetcalls
GSM: Orange Arend60
Tablet: Ipad2/Android
TV: Orange Digt tv-Tv Vlaanderen-Canaal Digitaal-Stievie
Netwerk: Giga Orange/Telenet IPV4-Giga EDPNET SLA IPV4/IPV6-Giga FON-netwerk NanobridgeM5
radiometeor.be

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4003
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 258 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 80 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor jackho » 02 Jul 2014, 12:08

hebben ze ook het jaartal erbij gezegd voor wanneer dit zal zijn !

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 336
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor dupondje » 05 Aug 2014, 22:26

BBOX3 is aangesloten sinds vandaag, enig idee hoe lang het gemiddeld duurt tegen dat je IPv6 krijgt? :)

Gebruikersavatar
Zorba
Premium Member
Premium Member
Berichten: 736
Lid geworden op: 08 Nov 2010
Bedankt: 46 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor Zorba » 05 Aug 2014, 23:33

Het is niet gezegd dat je het automatisch krijgt. Bij mij heeft Eva het zelf manueel geactiveerd
edpnet VDSL XL
Mobile Vikings

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 336
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor dupondje » 06 Aug 2014, 23:11

En ondertussen hebben we IPv6 :)

Wel gebruik ik een router (met Tomato firmware) na mijn BBOX3.
Maar nog enkele kleine vragen:

1) De optie gekozen voor IPv6: "DHCPV6 with prefix delegation"
Nu moet je hier "Prefix Length" opgeven. DIt is /64 of /56 ? Of nog iets anders?

2) Heeft Belgacom IPv6 DNS servers? Want momenteel kan je enkel resolven over IPv4.

3) Iemand van jullie die al 'portforwarding' gebruikt voor IPv6?
Hoe kan je een poort openzetten in de IPv6 firewall van je router naar een PC in je netwerk met een public ipv6 address?
Normaal eenvoudig, ware het niet dat we met een dynamische range zitten.

Thx

ub_removed15410
Dummy
Dummy
Berichten: 111
Lid geworden op: 30 Mar 2010
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor ub_removed15410 » 07 Aug 2014, 19:27

philippe_d schreef:Hier ook IPv6 op FritzBox (als modem). zie screenshot:

FritzBox IPv6 anoniem.PNG

Zoals je ziet op bovenstaande screenshot, heeft mijn router 2 verschillende IPv6 adressen gekregen:
  • een WAN Ipv6: 2a02:a03f:1200:65b3:be05:43ff:xxxx:yyyy (WAN IP is een /64).
  • daarnaast een LAN IPv6 range (prefix): 2a02:a03f:1266:xxxx::/56 (LAN prefix is een /56 = 256 * /64).
  • het IPv6 waarmee je op het internet surft is het /64 die de PC gekregen heeft van de router (op basis van de Belgacom ipv6 prefix)


Als je naar ipv6-test (of test-ipv6) surft is je ipv6 address dan in het 2a02:a03f:1200:65b3:be05:43ff::/64 of in het 2a02:a03f:1266::/56 subnet?

Ik zou denken het laatste.

ub_removed15410
Dummy
Dummy
Berichten: 111
Lid geworden op: 30 Mar 2010
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor ub_removed15410 » 07 Aug 2014, 19:43

dupondje schreef:En ondertussen hebben we IPv6 :)
[...]
3) Iemand van jullie die al 'portforwarding' gebruikt voor IPv6?
Hoe kan je een poort openzetten in de IPv6 firewall van je router naar een PC in je netwerk met een public ipv6 address?
Normaal eenvoudig, ware het niet dat we met een dynamische range zitten.
Thx


Is IPv6 port forwarding nodig in jou geval? Kan je de PC niet rechtstreeks bereiken? Of staan ergens bepaalde poorten dicht naar het LAN subnet.

Ook: veranderen de WAN en LAN prefixen (aka dynamisch) in jou geval of zijn ze steeds hetzelfde (aka statisch)?

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 336
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor dupondje » 07 Aug 2014, 22:33

Het is inderdaad niet echt 'portforwarding'.
Maar router (Tomato) blocked alle verkeer naar LAN (firewalling op router niveau).

Nu is de range/prefix dynamisch bij BGC, dus kan ik niet zomaar traffic openzetten naar bepaalde LAN IP's/ports.

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 336
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 4 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor dupondje » 08 Aug 2014, 10:58

ip6tables ondersteund precies de volgende syntax:
ip6tables ... -s ::<EUI64>/::ffff:ffff:ffff:ffff ...

Perfect!

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor rtl » 03 Jun 2015, 14:31

:bump:
Zou iemand van de proximus techniekers hier zo vriendelijk willen zijn om ipv6 te enablen op mijn lijn? :angel:
Ik zit nog met een bbox2 in modem only.. Kheb de helpdesk gebeld maar daar begrepen ze uiteraard niet waarover ik het had. Ik had zelfs de indruk dat de medewerker gedronken had :-(

deman3417
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 45
Lid geworden op: 28 Aug 2013
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor deman3417 » 28 Jun 2015, 17:38

17 sep 2013, 13:42
Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

28 jun 2015 17:36
Nog steeds geen IPv6 adres op mijn modem.

Klucht :banana:

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1355
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 109 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor fvhbrugge » 28 Jun 2015, 20:27

het belangrijkste is dat elke klant een ip-adres heeft. Is dat nu ipv4 of ipv6 dat doet er niet toe.

MrBlueSky
Pro Member
Pro Member
Berichten: 305
Lid geworden op: 22 Mar 2012
Bedankt: 22 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 127 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor MrBlueSky » 28 Jun 2015, 21:54

Is dat nu ipv4 of ipv6 dat doet er niet toe.


Dat is toch een grap mag ik hopen?

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor rtl » 29 Jun 2015, 16:02

kan iemand mij uitleggen waarom die ipv6 range dynamisch wordt uitgedeeld? want zo heb je er helemaal niks aan...

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29355
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1938 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 411 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor r2504 » 29 Jun 2015, 16:22

Privacy is het ideale uitvlucht... en daar is wel iets voor te vinden ook.

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor rtl » 29 Jun 2015, 19:00

daar bestaan firewalls voor

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6734
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor ITnetadmin » 30 Jun 2015, 00:40

Neen, dus. Europa (met Duitsland op kop) is bezorgd dat bij fixed ips mensen te makkelijk getracked kunnen worden.
Firewalls kunnen je nul niks beschermen tegen trackers die op ip adres gaan registreren.
Daarom dat oa Duitsland nu al ipv6 dynamisch uitrolt.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor rtl » 30 Jun 2015, 13:09

Tja, en als je dan de pech hebt dat je na reconnect een ip krijgt dat al op verschillende plaatsen geblacklist is door misbruik van iemand anders?
Dat ze dan tenminste de keuze geven, fixed of dynamic. Want dit is gewoon uitvluchten zoeken.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29355
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1938 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 411 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor r2504 » 30 Jun 2015, 13:29

Dat probleem bestaat vandaag ook met IPv4 (maar dan veel maal groter !).

Maar in ben akkoord met het feit dat men je die keuze moet geven (de impact is trouwens te groot op je eigen netwerk).

v6-h
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 Jun 2015

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor v6-h » 01 Jul 2015, 17:12

Reden voor Dynamische IPv6 allocaties is voornamelijk het volgende:

- Backbone routers hebben maar een beperkt stuk geheugen om de FIB (forwarding tabel) in op te slaan. (varieert van model tot model, gaande van 500k routes tot 2M)
De BGP internet tabel is vandaag voor IPv4 reeds 583k entries, en voor IPv6 een 23k (met sterke groei)
Indien er geen aggregatie zou worden toegepast, zou iedere klant van een ISP zo'n entry consumeren.

Om een lang verhaal kort te maken: Er is niet voldoende geheugen in een backbone router om dit voor iedere klant statisch te houden.
En dus is er aggregatie nodig, die iedere provider naar eigen noodzaak indeelt. bv, per regio/provincie, per fysiek toestel, ...

Omwille van capaciteit redenen kan een ISP, een klant steeds verhuizen van aggregatie-toestel, en zal dus een nieuwe PD range krijgen uit de aggregate van dit toestel.
Tunnel providers zoals HE/SiXXSt hebben niet de schaalbaarheid problematiek per PoP dat een typische ISP wel heeft.

Los hiervan: Een IPv6 adres memoriseren is niet zo eenvoudig, DNS biedt hier een mooi alternatief..

rtl
Premium Member
Premium Member
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 Mar 2004
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Belgacom schakelt over naar IPv6 voor al haar klanten

Berichtdoor rtl » 01 Jul 2015, 19:00

Sorry maar dat heeft er niets mee te maken. Of die range nu dynamisch of statisch gealloceerd wordt, het blijft een /64 uit het grotere proximus subnet. Dus ze moeten in beide gevallen dat grote subnet naar buiten uitsturen...
En intern maakt het ook niet uit want het is in beide gevallen een /64 voor alle klanten.

Ze moeten gewoon het subnet alloceren op basis van login, meer niet.


Terug naar “Internet Protocol versie 6 (Ipv6)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast