3G dongle: WAN IP of LAN IP?

TTECH
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 Mei 2014

3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor TTECH » 07 Mei 2014, 11:09

Hallo iedereen,

Ik zou graag overal een internetverbinding hebben op mijn laptop mbv een 3G Dongle en een 3G-abonnement.
Weet er iemand of je bij Base een WAN IP-adres of een LAN IP-adres toegewezen krijgt? Statisch of dynamisch?
Dit is namelijk belangrijk voor de werking van bepaalde programma's op mijn laptop.

Mvg,
Tibo

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3619
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 441 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor Joe de Mannen » 07 Mei 2014, 11:15

Zeker een wan-ip en zeker dynamisch. Een lan-ip hangt van de dongle af.

J.

TTECH
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 Mei 2014

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor TTECH » 07 Mei 2014, 11:33

Bedankt voor het antwoord.

Ik begrijp het niet helemaal.
Hier is iemand die uitlegt wat vereist is voor bepaalde functies in de software (PlanePlotter):

Will Mlat work? Well that does depend on how your mobile provider allocates IP addresses. If you get a unique WAN IP address then you should be OK to do your own manual Mlats, but if you get a NAT generated IP address i.e shared with others over a single WAN, then your 3G dongle won't get the replies to your Mlat requests as the real "router" at your ISP has not been configured (you can't do that anyway as you can't access it) to handle incoming packets from your Mlat requests so it won't work.

There was some discussion about whether the mobile operators have all now changed to a shared system, as the main reason for me picking 3 was that they gave me a single WAN address that enabled me to use Mlat whilst mobile. Now that the PP system (in my area at least) is so robust and auto Mlat's appear, there isn't (for me anyway) the need to carry out manual Mlat's so I actually don't know if that would work with my 3 set-up. Maybe I need to check that tomorrow and report back.


As far as I am aware (happy to be corrected here) you don't need both a static IP address (WAN IP address) and use port forwarding. If your ISP gives you a WAN IP address then there is nothing to forward, as any data can only be sent to the one attached device. If however you don't get a WAN IP address you just get a LAN address on a shared WAN address, then you will need something that can port forward, e.g. the E585 mentioned above.


Is dit mogelijk met BASE en indien wel, welke dongle zou jij aanraden?

Alvast bedankt voor de hulp!

Tibo

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18201
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 884 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor krisken » 07 Mei 2014, 11:38

Niet altijd een WAN IP! Base geeft bvb telkens een 10.x.y.z adres (dus uit de private range) aan een GSM, dus vermoedelijk ook aan een dongle.
Deze adressen zijn niet statisch bij mijn weten.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

TTECH
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 Mei 2014

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor TTECH » 07 Mei 2014, 11:53

In dat geval zal de software niet werken op mijn laptop.
Doen al de ISP's in België het zo?

Ik weet van mensen in de UK dat daar de ISP 'Three.co.uk' wel werkt.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18201
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 884 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor krisken » 07 Mei 2014, 11:58

Proximus in elk geval niet, Mobistar geen idee.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

TTECH
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 Mei 2014

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor TTECH » 07 Mei 2014, 12:01

Ok bedankt voor de antwoorden.

Hoe zou jij dit aanpakken?

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1391
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 78 keer

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor Sinna » 07 Mei 2014, 12:55

krisken schreef:Proximus in elk geval niet, Mobistar geen idee.

Ik denk niet dat je dit nog algemeen kan stellen voor Proximus. Voor zover ik weet doen alle (mobiele) providers aan CGNAT of zijn daar toch plannen voor.
Ik weet uit ondervinding dat Base aan CGNAT'ing doet.
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18201
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 884 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor krisken » 07 Mei 2014, 14:17

Als ik de app "Network Signal Info" gebruik zie ik bij proximus (bij external IP) een public IP staan (37.184.241.x). Bij base zie ik een internal ip.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1391
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 78 keer

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor Sinna » 07 Mei 2014, 16:49

Ik dacht dat het bij Proximus kon variëren. Ik vrees dat TS best rekening houdt met CGNAT (naar de toekomst toe).

TTECH
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 Mei 2014

Re: 3G dongle: WAN IP of LAN IP?

Berichtdoor TTECH » 07 Mei 2014, 19:59

Ok bedankt voor de antwoorden.

Ik heb net de dongle met 3G van Proximus getest en helaas werken bepaalde functies in PlanePlotter niet.
In de UK werkt het wel met de ISP 'Three'.
Proximus geeft een dynamisch WAN-adres.


Terug naar “BASE (Tele2, Versatel)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast