In plaats van een reset, zou ik een
"clean install" suggereren. Zo heb ik al veel problemen opgelost na zogenaamde 'resets'. Windows zoekt zelf naar ontbrekende drivers en installeert ze zelf bij een 'clean install'. Zelden heb ik de laatste tijd - ook op oudere toestellen - moeten naar drivers zoeken. Je moet natuurlijk eerst een aantal stappen doorlopen met het oog op een clean install.
1. Gegevens die je absoluut wenst te behouden, kopiëren naar een extern opslagmedium (bv. externe HD, usb stick) of deze uploaden naar 'de cloud' (bv. OneDrive van Microsoft) tenzij je in de laptop of pc over 2 harde schijven beschikt (indien ze dan op de c: schijf zouden staan, gewoon kopiëren naar de 2° HD is al voldoende).
2. Met de windows media creation tool, krijg je gemakkelijk alle noodzakelijke en de recentste ! installatiebestanden op een usb-stick. Zorg wel voor een usb-stick die geen data bevat want bij het downloaden van de nodige bestanden met eerder vermelde tool, wordt de usb stick of externe hard disk die je gebruikt, altijd geformatteerd !
3. Na stap 2 staan alle noodzakelijke bestand op je usb stick als installatiemedium.
4. Indien de WIN10 activatiecode in uw BIOS zit, is er geen probleem. Windows activeert zich dan automatisch opnieuw. Zoniet, gebruik je de activatiecode van je cd. Uiteraard op voorhand wel je ervan verzekeren dat je over een license key beschikt indien niet in het BIOS van de pc 'ingebakken'.
5. Je moet nu zorgen dat in uw BIOS de usb stick met de installatiebestanden van WINDOWS als eerste opstart mogelijkheid (first boot device) in de rij staat. D.w.z. dat je pc/laptop niet mag starten van de harde schijf want anders wordt de bestaande windows gewoon terug opgestart en ben je natuurlijk nog geen stapje verder.
Je bios kan je bereiken door - zodra je de pc aangezet hebt - een specifieke toets ingedrukt te houden (meestal F2 of del) want éénmaal indrukken tijdens het opstartproces en dan los laten, is niet voldoende. Meer info vind je hierover in de handleiding van je pc/laptop of op het internet.
6. Eens in het BIOS, zoek je naar een tabblad 'boot' of 'boot order' of naar een bios optie waaronder deze aanpassingsmogelijkheid van de boot volgorde zich bevindt en kan je maken dat je usb-stick die in de lijst van beschikbare opstartmedia staat, naar boven verplaatst wordt en als eerste vermeld wordt. (concreet vb.
https://www.asus.com/support/FAQ/1008277/. Vergeet niet de wijzigingen in het bios op te slaan ! Meestal heb je de mogelijkheid 'exit en save changes' waardoor bij het verlaten van het bios de aangepaste configuratie bewaard wordt.
Geen nood, nadat windows geïnstalleerd is, wordt in het bios opnieuw de harde schijf als eerste boot device ingesteld.
7. Als je dan de pc opnieuw opstart, moet de installatiewizard voor WIN10 starten en hoef je alleen maar aan te geven, op het moment dat je moet aanduiden waar WIN10 moet geïnstalleerd worden, dat de desbetreffende schijf geformatteerd mag worden. Je kan ook gewoon de partitie 'deleten' en dan de installatie verder zetten.
Op een 15 à 20 minuten max, beschik je dan opnieuw over een volledig schone WIN 10 installatie. Soms moet je enkele keren rebooten vooraleer alle drivers die ontbreken of een update vergen, automatisch geïnstalleerd worden. Indien er ontbreken - makkelijk vast te stellen in apparaatbeheer' - kan je zoeken op de website van de fabrikant van je pc/laptop. Er bestaat ook software om belangrijke drivers onmiddellijk te updaten (vb. Intel driver update utility).
Geef gerust een sein indien nog onduidelijkheden. Er bestaan ook tal van sites waar je meer info vindt.