Welke type-1 hypervisor voor homelab server?

Windows, Android, iOS, Linux, Chrome OS, ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5494
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 234 keer
Recent bedankt: 4 keer

Op dit moment heb ik op mijn HTPC met Windows 10 Pro een Hyper-V draaien met 3 VMs in. De recentste daarvan (pfSense) heeft wat meer resources nodig en ik heb hem ook liever niet op mijn HTPC draaien. De andere VMs zijn linux machines die niet zoveel resources vragen.
Ik ben dus op zoek gegaan naar een nieuwe 'server' en wil hier mijn homelab basis van maken om wat te kunnen 'prullen' :-D

Natuurlijk wil ik ook niet te veel prullen (ik heb een vrouw en kind die ook af en toe mijn aandacht nodig hebben) dus zou ik graag starten met (een voor mij) zo goed mogelijke type-1 hypervisor.
Momenteel ben ik vooral aan het kijken naar:
  • VMware ESXi 6.5
  • Microsoft Hyper-V Server 2016
  • XenServer 7
Er zijn nog andere (KVM, ...) mogelijkheden, maar die zijn mij 'onbekender' en schrikken mij wat af. Ik hou het graag simpel, performant en flexibel onder andere d.m.v. een handige GUI en niet teveel command line. Voor de pfSense-VM vind ik het ook belangrijk eenvoudig weg te kunnen met VLANs en virtuele interfaces (bv. zoals nu kan in Hyper-V op Win10: fysieke poorten en VLANs komen op de virtuele switch waarop ook virtuele netwerkpoorten op basis van een VLAN toe te wijzen zijn aan VMs). Natuurlijk is een passthrough van één of meer poorten ook een optie zodat pfSense deze volledig tot zijn beschikking heeft.

Ik heb begrepen dat ESXi gratis is, maar vCenter niet en of de nieuwe HTML5 client gratis is en alles wat ik wil kan, weet ik niet.
De gratis Microsoft Hyper-V Server 2016 is aantrekkelijk omdat ik al Hyper-V hosts heb en ik het geheel al een beetje ken. Ik ga er van uit dat ik de bestaande hosts eenvoudig kan migreren. Verder kan het management (neem ik aan) gewoon via de ingebakken Windows 10 pro Hyper-V Manager.
XenServer is wat nieuw voor mij, maar wat snel ge-Google en ge-Youtube geven mij alvast een positieve indruk.

Experimenteel wil ik misschien ook eens FreeNas (met ZFS) installeren in een VM, maar het is eigenlijk niet de bedoeling dat dat finaal op de hypervisor moet draaien (mogelijk belangrijk voor het toekennen hardware passthrough (VT-d)).

Ik ken er eigenlijk te weinig van en dacht dus aan de specialisten hier eens te vragen wat jullie voor een (luie) 'prutser' als ik het beste vinden :wink:
Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5250
Lid geworden op: 10 maa 2010, 12:30
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer
Bedankt: 526 keer
Recent bedankt: 12 keer

ik draai hier nog op esxi 5.5 - nog steeds tevreden van.
gebruik wel dus ook nog de vmware tool ipv de web client
ITnetadmin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 8974
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 199 keer
Bedankt: 690 keer
Recent bedankt: 2 keer

HyperV blijf ik van weg, eerlijk gezegd. Denk ook niet dat dat gratis is.
Het ingebakken aspect stoort me enorm hieraan.
Bij de type 2 installatie integreert het zo hard in windows dat je vms en hun onderhoud deel ervan worden, terwijl ik dat toch veel liever gecompartimentaliseerd zie.
De performance en support voor niet-windows vms was ook niet de moeite, en dat zal bij MS nooit prioritair worden vrees ik.

Vmware is goed ondersteund, maar als je eenmaal 2 servers hebt mis je toch de vcenter/vsphere (ik hou ze nooit uit mekaar) om centraal te managen. Kon vroeger (lang geleden nog ns getest) ook iso repository op de server aan iirc (of was dat vmware server?).

Xenserver is gratis, incl de xencenter mgmt software. Dat heeft voordelen van zodra je 2 servers hebt (ik denk bv aan moeiteloos migreren), maar ook aan externe storage op een freenas san of dergelijke, met het maken van pools of zelfs een high-availability (dan zitten we in hobby terrein wel, want daar heb je iirc minstens 3 servers en een san storage voor de heartbeat voor nodig).
Terug naar de basis, kan je bij xen geen iso storage op de server zelf kwijt (wel mounten via xencenter uiteraard), kan je geen auto-startup doen van de vms zonder in diepe command line te gaan (hebben ze verwijderd uit de UI wegens "mogelijke conflicten met HA"), en kan hij geen usb dongles (uitgezonderd storagebased) doorlinken naar de VMs. Maw een usb apparaat dat geen usb stick is zal de vm client nooit kunnen zien.
Ik weet niet of esxi dat wel kan.

Derde oplossing is de hybride: KVM op een linux unit.
Dan heb je een volwaardige linux als hypervisor, maar het is toch geen type 2, want de KVM software neemt rechtstreekse controle van de processor op zich, ook al installeer je hem alsof het een type 2 is.
Zelf geen ervaring mee, maar er bestaan verschillende frontends voor om te managen.

Voorlopig bij mij:
- hyperv no-go
- vmware goed maar gebrek aan vcenter/sphere(?) laat zich snel voelen
- xenserver is mijn huidige default go-to, ook al heeft hij bovenstaande issues
- kvm staat op mijn todo list, maar wegens onbekend momenteel ga ik er zeker niet als eerste naar grijpen.
silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4027
Lid geworden op: 08 jul 2008, 02:07
Uitgedeelde bedankjes: 172 keer
Bedankt: 102 keer

Installeer hyper-v op een ssd, een andere sdd voor esxi (of boot van usb met esxi). Storage kan ook op je san natuurlijk.
Gebruikersavatar
Sasuke
userbase crew
userbase crew
Berichten: 5526
Lid geworden op: 13 aug 2003, 20:25
Locatie: Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer
Bedankt: 467 keer
Recent bedankt: 6 keer

Hyperv lijkt mij in jouw geval gewoon de juiste keuze. Performance vs Esx is quasi geen verschil op zulke workloads en je bent het al gewoon. Hyper-V is inderdaad ook volledig gratis, dus waarom niet. Zelf gebruik ik ESXi voor thuisgebruik en bij klanten zowel vsphere als hyper-/vmm .. naargelang de workload is de ene al wat beter als de andere.
Who the fxxk is General Failure and why is he reading my hard disk ?
Afbeelding
Gebruikersavatar
jphermans
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 31 aug 2009, 15:28
Locatie: Aalst
Uitgedeelde bedankjes: 139 keer
Bedankt: 109 keer

Proxmox is ook een mogelijkheid. Ben deze aan het testen sinds vandaag maar loop al tegen een probleem aan , maar das voor een andere thread. Proxmox draait op Debian Linux maar kan niet zoals esxi draaien vanaf een usb.
Internet via Mobile Vikings
KerberosX
Plus Member
Plus Member
Berichten: 110
Lid geworden op: 12 jun 2010, 22:37
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Bedankt: 20 keer

NuKeM schreef: Ik ken er eigenlijk te weinig van en dacht dus aan de specialisten hier eens te vragen wat jullie voor een (luie) 'prutser' als ik het beste vinden :wink:
Ik zou persoonlijk kiezen voor ESXi of Hyper-V. De HTML client waar je het over hebt voor ESXi (beschikbaar vanaf versie 6.0.2 geloof ik), is perfect voor het beheren van een enkele host. Je kan de host volledig configureren en VM's aanmaken en beheren. Eigenlijk is dat qua functionaliteit hetzelfde als de vSphere fat client die op een enkele host connecteert.
Het enige probleem dat je met ESXi kan hebben is dat je hardware niet volledig ondersteund wordt (vaak problematisch met NIC's / Storage controllers). Vroeger had je zo van die zogenaamde whitebox HCL lists waar je kon opzoeken of je hardware ondersteund werd. Dit probleem heb je met Hyper-V niet, indien er voor je hardware Windows drivers zijn, dan zal Hyper-V gewoon werken.
ITnetadmin schreef:HyperV blijf ik van weg, eerlijk gezegd. Denk ook niet dat dat gratis is.
Het ingebakken aspect stoort me enorm hieraan.
Bij de type 2 installatie integreert het zo hard in windows dat je vms en hun onderhoud deel ervan worden, terwijl ik dat toch veel liever gecompartimentaliseerd zie.
De performance en support voor niet-windows vms was ook niet de moeite, en dat zal bij MS nooit prioritair worden vrees ik.
Ik denk dat je mening omtrent Hyper-V gebaseerd is op de oorspronkelijke release.

1) Microsoft Hyper-V server is volledig gratis. Het is een aparte distributie die iedereen zo kan downloaden. Je kan het vergelijken met de alleenstaande VMware ESXi. Uiteraard voor het echte werk (clusters, SCVMM, etc) ga je wel moeten betalen, net zoals je bij VMware moet betalen voor vCenter voor enterprise functionaliteit.

2) Begrijp niet goed wat je met "ingebakken" bedoelt, maar wellicht doel je erop dat Hyper-V verweven is met het host OS? Ja en nee, van zodra je de Hyper-V role installeert, gebeurt er heel wat onder de motorkap wat je niet direct ziet (het ziet er zelfs hetzelfde uit). Het host OS draait na de activatie van Hyper-V ook op de hypervisor en is zelfs niet echt meer een "bare metal OS". Deze parent partitie is volledig gescheiden van de andere VMs. Bekijk maar eens het volgende schema.

3) Ondersteuning van niet-Windows guests is tegenwoordig niets meer op aan te merken. Er is officiële ondersteuning voor de meeste grote distributies, die allemaal de Hyper-V integration services zelfs hebben ingebakken.
ITnetadmin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 8974
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 199 keer
Bedankt: 690 keer
Recent bedankt: 2 keer

Met verwoven bedoel ik dat de VMs iconen op de host worden, ipv een totaal geisoleerde interface zoals bij vmware en xenserver.
Uiteraard is dat ooit getest geweest door iemand die dat als extra role gebruikte op die bak, ipv als enige role, wat ik zoiezo al afkeur.

Soit, nog altijd geen fan van.
Je moet in theorie nog altijd de windows server license hebben dacht ik, volgens mij is het niet 100% gratis.

Ik draai momenteel gelukkig een testomgeving op xenserver, en kvm gaat ns getest moeten worden om als alternatief te dienen.
Vmware is goed, maar de baremetal interface kan echt *niks*; bij xenserver kan je op de console vanalles instellen, vms aan en afzetten, ... En uiteraard heb je ook de gratis multi server mgmt software die je niet krijgt bij vmware.
yaris
Premium Member
Premium Member
Berichten: 564
Lid geworden op: 14 mei 2004, 00:16
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer
Bedankt: 34 keer
Recent bedankt: 1 keer

Ik heb hier 3 kleine esxi server met een celeron proc en 16GB ram. Op mijn laptop heb ik vcenter in een virtuele windows server 2012 r2. Uiteraard met niet legale keys. Dit is ook een test omgeving en draait geen 24/7.
Mocht ik een dedicated server installeren dan zou ik esxi gebruiken omdat ik het ken en omdat ik het heel stabiel vind. Vroeger ook veel professioneel met hyperv in contact gekomen en dit gaf ook geen of weinig problemen. Neem gewoon één van beide waar je je het beste bij voelt.
Xen draaien wij op het werk in een kleine omgeving en dat zou ik je niet aanraden. Pas na "tig" patching en tuning hebben we dat stabiel gekregen. Nu wel geen problemen meer.
ITnetadmin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 8974
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 199 keer
Bedankt: 690 keer
Recent bedankt: 2 keer

Ik geef toe dat vmware stabieler is, maar je zit met dat licensing gedoe en zonder vcenter vind ik het echt niet manageable, wat in echte bedrijfsomgevingen een probleem is als je geen budget hebt.

In prive omgeving vind ik het gedoe met esxi nog altijd een ellende, want je moet inloggen en door 50 hoops navigeren om een key vast te krijgen om je gratis versie te licensen. Om koppijn van te krijgen bij momenten. Nu, YMMV.

Je beste optie is uiteraard ze allemaal ns uit te testen en dan te zien welke voordelen/nadelen belangrijk zijn en welke jij vindt dat je kan negeren, en dan een keuze maken.
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 434 keer
Bedankt: 1972 keer

Hier al bijna 2 jaar ESXi 6.0, ondertussen reeds een tijdje de 6.0.0.2 met de webinterface (al gebruik ik meestal gewoon de vSphere client).

Edit: Las net dat de vSphere client niet meer werkt op 6.5
Laatst gewijzigd door ubremoved_539 22 jan 2017, 14:17, in totaal 1 gewijzigd.
Tim.Bracquez
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3202
Lid geworden op: 05 dec 2010, 15:09
Bedankt: 450 keer

Hier zelf xenserver in productie. Heel tevreden. Somme office setups zelfs met soft raid wat wel leuk is met het rhel OS op de server.

Alles zijn voor en nadeel, xenserver draait hier ook heel vlot.
ubremoved_2964
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5295
Lid geworden op: 12 jan 2006, 14:25
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 387 keer

Ik heb rare dingen gezien met xen bij een grote klant. Bij een andere klant werkte het wel ok.
Toen ik nog consultant was gebruikte ik vaak vmware zowel esxi als de desktop variant. Op mijn 1e server bij unix solutions draaide ik vmware server 2.0, van esx was er volgens mij toen geen gratis versie.

Momenteel gebruik ik KVM op een CentOS doos in het datacenter, en ik gebruik virt-manager as GUI in een VNC server die altijd draait, maar enkel op localhost luistert, en ik leg een tunnel via SSH om via VNC de manager over te nemen.

Dit werkt perfect voor meerdere vps's waaronder een openvpn server, een mailserver en een webserver. Twee van de drie waren dan nog oude vmware server 2.0 images, die ik makkelijk heb kunnen migreren naar het .qcow formaat wat KVM lust.


Microsoft hypervisor komt er nooit in.

Voor desktop homelab vind ik trouwens virtualbox een mooi pakket, aangemaakte images werken zowel op de linux als windows versie. Waarom nog betalen voor vmware als er virtualbox is. Helaas zijn deze oplossingen wel voor on demand vm's, met virtualbox zie ik niet 24/7 iets unattended draaien. Anderzijds in een labje wil je zaken net on demand testen.

Recent wou ik een 64 bit linux zandbak maken om op een andere node in een rootjail te draaien, wel met virtualbox had ik dit op een kwartiertje rond.
Ook windows in windows draait vlot onder virtualbox.

Voor durvers vind ik openvz onder linux erg gewaagd, een zeer grote speler in de payment industry gebruikte dit. Helaas kan je enkel linux eindeloos ermee partitioneren. Een echte hypervisor is het dan ook niet.

Ik denk dat ik al alle vm technologieën door mekaar heb gebruikt de laatste 20 jaar met uitzondering van hyper-v.

Persoonlijk vind ik voor linux virtualisatie KVM de beste oplossing. XEN werkte destijds enkel met XEN kernels, ik heb het niet bijgehouden hoe het nu daarmee staat; Ik heb bij een grote klant XEN zien kruipen en ik gruwelde dat ik geen admin rechten had op de hypervisor, enkel op de vm's ......
KerberosX
Plus Member
Plus Member
Berichten: 110
Lid geworden op: 12 jun 2010, 22:37
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Bedankt: 20 keer

ITnetadmin schreef:Met verwoven bedoel ik dat de VMs iconen op de host worden, ipv een totaal geisoleerde interface zoals bij vmware en xenserver.
Uiteraard is dat ooit getest geweest door iemand die dat als extra role gebruikte op die bak, ipv als enige role, wat ik zoiezo al afkeur.

Soit, nog altijd geen fan van.
Nogmaals, Hyper-V is net zoals ESXi een Type-1 hypervisor. Van zodra je de Hyper-V role installeert, heb je eigenlijk een bare metal hypervisor. Het oorspronkelijke OS wordt dan als het ware een VM. Alle andere VM's die je maakt draaien volledig geïsoleerd hiervan.
Je moet in theorie nog altijd de windows server license hebben dacht ik, volgens mij is het niet 100% gratis.
Nogmaals, Microsoft Hyper-V Server is een standalone gratis product. Is eigenlijk een Windows Server Core met enkel en alleen de Hyper-V role. Uiteraard indien je Windows VM's hierop gaat draaien vereisen die wel een licentie.

Ik begrijp niet waarom je uitspraken zit te doen over producten waarover je enkel van ver iets over weet en nooit mee gewerkt hebt?
johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1268
Lid geworden op: 14 mei 2008, 15:36
Locatie: Bevergem :-)
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 170 keer

Ik versta ook je aversie niet ten opzichte van Hyper-V.
Wij hebben een wereldwijd klantenbestand en waar een vijftal jaar terug VMware dominant was zie ik nu ongeveer een 50/50 verdeling tussen VMware en Hyper-V. De rest (xen, virtualbox,...) is eer voor development maar zie ik niet in pruductieomgeving.

Ik gebruik thuis op mijn main desktop Hyper-V en op het werk gebruiken we Virtualbox voor op de laptops en Hyper-V op onze servers.
FlashBlue
Erelid
Erelid
Berichten: 2114
Lid geworden op: 20 jan 2006, 21:08
Locatie: Gent
Uitgedeelde bedankjes: 1022 keer
Bedankt: 296 keer

Als je beide producten naast elkaar gaat zetten en objectief gaat bekijken, dan gaat je uiteindelijke keuze gebaseerd zijn op een specifieke feature of licensing costs. De overall structuur en mogelijkheden en host isolation zijn niet differentieerbaar.

Meestal maakt men echter de keuze gebaseerd op persoonlijke voorkeur, persoonlijke ervaring, of foutieve/gebrekkige informatie over het concurrerende product.

Persoonlijk neig ik naar esxi, omdat ik daar meer ervaring mee heb dan met hyper-v, al is de ervaring die ik heb opgedaan met hyper-v in het verleden ook vrij positief geweest, uitgezonderd hier en daar een paar details omdat het toen nog een emerging procuct was (2011...).
butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1513
Lid geworden op: 19 dec 2011, 18:42
Locatie: Heist-op-den-Berg
Uitgedeelde bedankjes: 478 keer
Bedankt: 110 keer

ub4b schreef:Voor desktop homelab vind ik trouwens virtualbox een mooi pakket, aangemaakte images werken zowel op de linux als windows versie. Waarom nog betalen voor vmware als er virtualbox is. Helaas zijn deze oplossingen wel voor on demand vm's, met virtualbox zie ik niet 24/7 iets unattended draaien. Anderzijds in een labje wil je zaken net on demand testen.
Meh, VirtualBox..
VirtualBox is leuk voor wat het is, maar als je het echt min of meer professioneel wil inzetten kom je toch wat mogelijkheden tekort. Ik gebruik voor mijn schoolwerk constant een Linux VM en als je dan VirtualBox en Parallels/VMware Fusion vergelijkt merk je toch wel dat er een gat is. Kwaliteit van de tools in de host, Retina ondersteuning, makkelijkheid om apparaten door te lussen naar je vm, ...
Het is natuurlijk een andere use case dan gevirtualiseerde servers draaien maar VirtualBox heeft me nooit echt kunnen bekoren in vergelijking met Parallels of zo. Dan liever 40 euro uitgeven.

Ik ben bijlange niet zo ervaren in homelab toestanden, maar ben wel een tijd aan het spelen geweest met hypervisors. Xen en Hyper-V ben ik niet aan toegekomen, maar ESXi en Proxmox zijn wel gepasseerd. Uiteindelijk vond ik Proxmox nog leuker omdat die makkelijker te managen was vanuit de browser en dus OS onafhankelijk. Bij ESXi had ik die indruk minder, hij pushte me altijd naar een Windows versie van de management software, of via Fusion. Vanuit Linux had ik blijkbaar niet echt een mogelijkheid.
Misschien binnenkort toch maar eens terug server uit de kelder halen en wat beginnen spelen :-D .
ubremoved_2964
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5295
Lid geworden op: 12 jan 2006, 14:25
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 387 keer

Mijn aversie is omdat het een microsoft based server product is. Ik haat Microsoft server producten en hun dure licensing. Ik haat closed source.

Ik ben al 20 jaar met linux bezig, vandaar. Als er ergens een bug in zit, dan kan ik het evt zelf fixen.
Ooit al eens een bug in mijn videodriver gefixed door een bugfix uit een nieuwere distro te backporten, ooit eens een antivirus scanner module voor samba gefixed door de source te lezen en vast te stellen dat er fouten in de scan logica zaten. Ooit eens een LDAP authenticatie module in Perl geschreven voor authenticatie van 10.000 users door de c++ variant te lezen, en te beseffen dat er fouten in zaten. 2 jaar na mijn vertrek bij een telecomreus draaide die code nog steeds zonder ooit te zijn uitgevallen.

Daar kan je bij Microsoft enkel van dromen. Ik gebruik dan wel windows7 op m'n laptop en HTPC's omdat de linux GUI veel te snel verandert, maar de enige applicaties van Microsoft die ik gebruik zijn paint om snel iets te croppen of een rechthoekje te tekenen, en calc. Al mijn echte programma's zijn open source based.

Ik heb dus een linux laptop of twee waar al mijn tools ook gewoon op draaien.
ITnetadmin
userbase crew
userbase crew
Berichten: 8974
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 199 keer
Bedankt: 690 keer
Recent bedankt: 2 keer

Proxmox is KVM, voor de duidelijkheid.
En Virtualbox is een type 2 hypervisor, dus die zit hier niet in de running.

Mijn ervaring met HyperV dateert van 2012, maar ik kan ook niet elk jaar alles nog ns terug installeren en testen "of het nu al beter is".

Ik blijf momenteel bij mijn besluit:
- VMware esxi is leuk en stabiel, maar de moeite niet zonder vcenter; alleen is de mod0 console een *ramp*. Eind 2015 nog ns gerund en er terug afgesmeten ten voordele van xenserver.
- Xenserver draait goed en xencenter is een zegen, maar voor sommige functies moet je echt wel in de cli afdalen en dat is vervelend; console daarentegen kan veel meer dan esxi.
- HyperV was de moeite niet bij last testing in 2012. Moet ik volgens sommigen toch nog ns runnen.
- KVM staat op de todo list, maar heeft vele frontends (proxmox, ovirt, ...) en dat testen wordt dus in typische linux stijl weer zoiets waar je de bomen door het bos niet kan zien.

- Over virtualbox kan ik niet klagen, maar dat is geen baremetal.


Conclusie: momenteel is/blijft xenserver mijn goto hypervisor.


Vraagje: weet er iemand welke hypervisors er *wel* in slagen om usb devices (non-storage) door te lussen naar de vms?
Dat is een beperking waar ik recent pijnlijk tegen gelopen ben bij xenserver.
ubremoved_2964
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5295
Lid geworden op: 12 jan 2006, 14:25
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 387 keer

ITnetadmin schreef: Vraagje: weet er iemand welke hypervisors er *wel* in slagen om usb devices (non-storage) door te lussen naar de vms?
Dat is een beperking waar ik recent pijnlijk tegen gelopen ben bij xenserver.
KVM
virtualbox
sommige versies van vmware server/vmware desktop
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 434 keer
Bedankt: 1972 keer

ITnetadmin schreef:Vraagje: weet er iemand welke hypervisors er *wel* in slagen om usb devices (non-storage) door te lussen naar de vms?
Dat is een beperking waar ik recent pijnlijk tegen gelopen ben bij xenserver.
ESXi heeft hier toch geen problemen mee... m'n eID lezer doet het prima in een vm.

Heb het ook al gebruikt voor fax-modems en dergelijke.
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5494
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 234 keer
Recent bedankt: 4 keer

Alvast bedankt voor de reacties (en ga vooral door).

Het ziet er naar uit dat ze allemaal wat aan elkaar gewaagd zijn (zeker voor mijn toepassing).
Wel heb ik gemerkt dat Hyper-V nog wat tweaking nodig heeft om niet in een domein te draaien (op zich geen probleem, maar het is dus niet gewoon 'plug en play').
Ook heeft VMware een goede converter voor Hyper-V naar ESXi VMs, dus kan ik mijn bestaande VMs normaal redelijk eenvoudig overzetten.
Mijn hardware ziet er ook behoorlijk OK uit voor ESXi.

De keuze is nog zeker niet gemaakt, het ziet er naar uit dat ik wel wat zal moeten prutsen :wink: . Misschien best eens gewoon één proberen en als dat niet 100% is wat ik er van verwacht de anderen ook een kans geven... Als mijn server er is, zal ik aan de slag gaan en ik hou jullie op de hoogte.
Gebruikersavatar
Sasuke
userbase crew
userbase crew
Berichten: 5526
Lid geworden op: 13 aug 2003, 20:25
Locatie: Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 238 keer
Bedankt: 467 keer
Recent bedankt: 6 keer

ub4b schreef:Mijn aversie is omdat het een microsoft based server product is. Ik haat Microsoft server producten en hun dure licensing. Ik haat closed source.

Ik ben al 20 jaar met linux bezig, vandaar. Als er ergens een bug in zit, dan kan ik het evt zelf fixen.
Ooit al eens een bug in mijn videodriver gefixed door een bugfix uit een nieuwere distro te backporten, ooit eens een antivirus scanner module voor samba gefixed door de source te lezen en vast te stellen dat er fouten in de scan logica zaten. Ooit eens een LDAP authenticatie module in Perl geschreven voor authenticatie van 10.000 users door de c++ variant te lezen, en te beseffen dat er fouten in zaten. 2 jaar na mijn vertrek bij een telecomreus draaide die code nog steeds zonder ooit te zijn uitgevallen.

Daar kan je bij Microsoft enkel van dromen. Ik gebruik dan wel windows7 op m'n laptop en HTPC's omdat de linux GUI veel te snel verandert, maar de enige applicaties van Microsoft die ik gebruik zijn paint om snel iets te croppen of een rechthoekje te tekenen, en calc. Al mijn echte programma's zijn open source based.

Ik heb dus een linux laptop of twee waar al mijn tools ook gewoon op draaien.
1. RedHat is duurder dan Microsoft ! En zelfs t.o.v. andere Enterprise Vendors is Microsoft altijd de goedkoopste (zeker niet altijd de beste).
2. Vroeger (5j geleden in IT dus) kon je inderdaad 'ik kan dat zelf fixen' als een voordeel naarvoor schuiven. Die tijd is gedaan.
3. De problemen die je opsomt die heb je niet in een Microsoft product
4. Ik gebruik zowel Microsoft als Linux, het is (net zoals met alles) kortzichtig en beperkend als je bovenstaande mening erop nahoud :-)
Who the fxxk is General Failure and why is he reading my hard disk ?
Afbeelding
VOiD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2493
Lid geworden op: 10 jan 2006, 20:10
Locatie: Herent
Uitgedeelde bedankjes: 55 keer
Bedankt: 221 keer

Wel opletten dat bv. Hyper-V manager niet op een "home" licentie kan geinstalleerd worden. VMware vSphere heeft deze beperking niet.
Internet: EDPNet VDSL
Telefonie: OVH
GSM: Proximus
KerberosX
Plus Member
Plus Member
Berichten: 110
Lid geworden op: 12 jun 2010, 22:37
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Bedankt: 20 keer

ub4b schreef:Mijn aversie is omdat het een microsoft based server product is. Ik haat Microsoft server producten en hun dure licensing. Ik haat closed source.
TCO is nochtans beter bij Microsoft dan vele andere op de markt. Dan praat ik wel in vergelijking met andere (al dan niet open-source) producten met officiële support van de leverancier.
En zoals je weet staat open/closed source los van licensing. Zo maakt Microsoft meer en meer producten open-source. Onlangs is dit nog met PowerShell gebeurd.
Ik ben al 20 jaar met linux bezig, vandaar. Als er ergens een bug in zit, dan kan ik het evt zelf fixen.
Ooit al eens een bug in mijn videodriver gefixed door een bugfix uit een nieuwere distro te backporten, ooit eens een antivirus scanner module voor samba gefixed door de source te lezen en vast te stellen dat er fouten in de scan logica zaten. Ooit eens een LDAP authenticatie module in Perl geschreven voor authenticatie van 10.000 users door de c++ variant te lezen, en te beseffen dat er fouten in zaten. 2 jaar na mijn vertrek bij een telecomreus draaide die code nog steeds zonder ooit te zijn uitgevallen.
Uiteraard leuke anekdotes, maar in de markt van vandaag niet meer realistisch. Als ik tegen een bug aanloop, dan spreek ik mijn direct supportkanaal (Microsoft, VMware,...) aan en wordt dat gewoon gefixed. Zit inbegrepen in het supportcontract.
VOiD schreef:Wel opletten dat bv. Hyper-V manager niet op een "home" licentie kan geinstalleerd worden. VMware vSphere heeft deze beperking niet.
PowerShell remoting :-)
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5494
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 234 keer
Recent bedankt: 4 keer

De server is geïnstalleerd en pfSense draait al. Ik ben dus begonnen met ESXi.
Voor pfSense heb ik wel een nieuwe VM gemaakt, pfSense geïnstalleerd en dan een backup config terug gezet. Voor de VM heb ik twee NICs in PCI passthrough gezet (dus de hardware is direct en enkel beschikbaar voor pfSense).
Alles lijkt goed te werken en de CPU load is nu binnen de perken :)

Een moeilijkere kluif zijn mijn twee bestaande Ubuntu machines. Deze wil ik liever niet opnieuw installeren en configureren dus ben ik op zoek gegaan naar een converter. Waar ik dacht vroeger al een Hyper-V machine naar VMware geconverteerd te hebben met de converter van VMware zelf, bleek dit nu niet mogelijk (enkel Hyper-V Server VMs).
Met Starwind V2V toch om kunnen zetten naar een vmdk file. Fingers crossed :wink:
FlashBlue
Erelid
Erelid
Berichten: 2114
Lid geworden op: 20 jan 2006, 21:08
Locatie: Gent
Uitgedeelde bedankjes: 1022 keer
Bedankt: 296 keer

Qua conversie, meestal is er wel een manier hoor, al is het niet altijd direct en/of ideaal.

bv met vmware convertor van fsiek naar oude vmware workstation format, en die importen in esxi
of converten van pyhiscal naar hyper-v en dan van hyper-v format naar esxi, enz en wahtever

Het is in sommige gevallen even zoeken hoe je er geraakt, maar ben nog geen situatie tegengekomen die uiteindelijk echt onmogelijk bleek. Tijdrovend soms, heel zeker. Maar onmogelijk is het zelden tot nooit.

Dat is vind ik persoonlijk ook direct de sterkte achter de gekende en grote virtualisatie solutions. Met Xen en kvm en al de rest heb ik alleen nog maar shit en miserie gezien, gaande van simpelweg onbetrouwbaar, tot een groot gebrek aan deftige conversie of import mogelijkheden. En zwijg nog maar over support.
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 434 keer
Bedankt: 1972 keer

FlashBlue schreef:bv met vmware convertor van fsiek naar oude vmware workstation format, en die importen in esxi
Met de standalone converter kan je zowel machienes (fysiek of Hyper-V) rechtstreeks converteren naar esxi... pas nog gedaan met een oude XP.
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5494
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 234 keer
Recent bedankt: 4 keer

Gisteren niet zoveel succes gehad met de geconverteerde VM's. Hij vindt bij een boot het OS niet bij de ene en bij de andere krijg ik een grub console. Heb wat zitten spelen met controllers etc. in de settings, zonder succes. Vandaag nog wat prullen en anders clean install doen (wat ik wil vermijden want dat is tijdsintensief).
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5494
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 234 keer
Recent bedankt: 4 keer

Up and running.
Een van de twee geconverdeerde VM's kunnen redden door de boot option op EFI te zetten en bij start-up in de VM-setup de juiste grub te kiezen. De andere is niet gelukt, maar heb ik opnieuw geïnstalleerd (viel gelukkig nog mee qua werk).

Al bij al tevreden, want de web-interface van ESXi laat mij alles doen wat ik wou tot nu toe.
Nadeel is de snelheid van het overzetten van bestanden naar de datastore, dat kan via de webinterface (traag en belastend voor admin pc als het over meerdere GB gaat) of via scp (maar dan moet ssh tijdelijk open en dat gaat ook niet super snel).

Enige echte nadeel: de server zelf heeft wat luide fans... hopelijk valt dat wat mee in de zomer, anders zal de WAF negatief uitvallen vrees ik :|

Sfeerbeeld:
esxi.png
De belasting is (momenteel) eigenlijk niet groot, dus er is ruimte. Ram gaat er wel goed door, maar er kan nog bij als dat nodig is.
Klaar dus om met wat nieuwe zaken te gaan experimenteren :-)
Het lijstje:
- mijn Synology instellen als extra datastore (als dat lukt via de web-interface)
- freeNAS
- security onion
- xpenology misschien ook eens proberen
- handige services @home? ... tips?

Bedankt allemaal!
FlashBlue
Erelid
Erelid
Berichten: 2114
Lid geworden op: 20 jan 2006, 21:08
Locatie: Gent
Uitgedeelde bedankjes: 1022 keer
Bedankt: 296 keer

Aangaande de WAF en de luide fans, ik vind in het topic niet direct terug wat je als server gebruikt.
Maar als dat een desktop case is, en het de cpu fan onder load is die je irriteert kan je al een heel eind komen met een watercooling.
Voor de duidelijkheid, dan heb ik het niet over zelf gaan prutsen met darmpjes en pompen en whatever, maar schaf je dan gewoon een Corsair Hydro series . Heb hier al jaren een H60 in mijn desktop zitten, samen met een stille casefan is dat een verademing tov stock coolers

Dat volledig ter zijde natuurlijk :)
Gebruikersavatar
NuKeM
Administrator
Administrator
Berichten: 5494
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 234 keer
Recent bedankt: 4 keer

De server is een compacte 1U met drie variabele 30mm fans, helaas geen plaats voor waterkoeling dus. Mogelijks eens kijken voor geschikte vervangfans. De instellingen staan nu op 'optimal' wat volgens de manual het laagste niveau moet zijn...
FlashBlue
Erelid
Erelid
Berichten: 2114
Lid geworden op: 20 jan 2006, 21:08
Locatie: Gent
Uitgedeelde bedankjes: 1022 keer
Bedankt: 296 keer

Bij 1u gaat het idd heel lastig worden, die fans zijn vrij hard optimized voor airflow, en niet voor stilte, en je hebt idd geen plek voor andere opties.

Nu, dat gezegd zijnde zijn ze meestal ook berekend op het koelen van max load van een fully loaded server met top specced cpu's in beide slots, met een full load aan hd's, en beide psu's geplaatst.
Je kan dus op zoek naar alternatieven met een lagere cfm, en dus ook minder lawaai, maar hou er rekening mee dat:
-Je managementmodule alarmen kan gaan geven over fanspeed als je bv fans met lagere rpm's steekt. (of gewoon beslist van om (als je ze niet allemaal vervangt ) de overige fans op max power te gaan laten blazen, of je server gewoon shutdowned omwv fan multiple fan "failures")
-het kan zijn dat je hot spots gaat creeren in je case, door voor lagere cfm fans te kiezen,en zo de levensduur van componenten gaat verlagen

etc...
Plaats reactie

Terug naar “Software en apps”