Internet delen in linux...

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Internet delen in linux...

Berichtdoor Raf » 25 Nov 2002, 16:19

Hallo,

Sinds kort heb ik de nieuwste Mandrake release hier bij me en ik wil dolgraag deze installeren op mijn laptop. Op de laptop staat nu windows XP... Ik heb internet op de laptop door middel van een gedeelte connectie. Op mijn "server pc" staat ook xp. Ik ken mijn weg in linux maar ik weet eigenlijk niet hoe ik mijn internet aan de praat moet krijgen onder mandrake. Daarom dat ik nog niet echt goed durf om het te installeren daar deze laptop dag en nacht gebruikt wordt voor internet toepassingen en het dus best in 1 keer allemaal wordt gemaakt.
Iemand raad?

Raf

Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 4120
Lid geworden op: 10 Nov 2002
Locatie: Vlaams Brabant
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer
Contact:

Berichtdoor NuKeM » 25 Nov 2002, 17:32

Ik begrijp het niet helemaal... In de titel staat dat je internet wil delen via linux en uit je tekst snap ik dat je met je laptop gewoon op internet wil via een server waarop XP staat?

Dat laatste is niet echt moeilijk denk ik.
Gewoon als gateway ip het ip van de server ingeven en dan denk ik ook nog de dns servers van je provider ingeven of als dns het ip van je server zetten.

Als je je linux echt met internet wil laten verbinden moet je een kijkje gaan nemen op : http://www.roaringpenguin.com/pppoe/
Om dan internet ook nog te laten delen via deze linux server kan je hier een kijkje nemen: http://www.e-infomax.com/ipmasq/howto/c-html/index.html
NuKeM

Gebruikersavatar
Erik
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Berichtdoor Erik » 29 Nov 2002, 10:52

yo,

of je onder Linux op het internet kunt hangt ervanaf of je hardware ondersteund wordt internet delen onder Linux (verboden voor adsl go klanten) :mrgreen: ma kom is heel eeenvoudig al wat ge moet doen is op dat pictogrammeke "mandrake control center" klikken ge zult gevraagd worden uw "root" wachtwoordt op te geven ge geeft dat in (vereist) en ge klikt op ok dan -> netwerk -> internet delen maar of dit bij u gaat lukken daar kan ik niet met zekerheid op antwoorden aangezien ik uw hardware configuratie niet ken ne goeie bron van info(voor mandrake) is

http://www.linux-mandrake.com/nl/hardware.php3


greetz

Erik
Registered Linux user #286313

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Berichtdoor Raf » 29 Nov 2002, 19:36

Laptop is een Toshiba Satellite met
Trident Cyberblade A1 videokaart
Sitecom netwerkkaart
de rest zal hij wel herkenen hé
Op de server staat gewoon een 3com netwerkkaart

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Berichtdoor Raf » 01 Dec 2002, 22:31

Ok het is geinstalled en mijn internet werkt prima, zoals de rest trouwens dat ook doet. Nu is mijn volgende vraag: hoe laat ik mijn speed touch usb onder linux werken want die server wil ik ook graag met linux laten werken... Het is dus die groene "rog" modem...

Gebruikersavatar
Erik
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Berichtdoor Erik » 03 Dec 2002, 11:34

speedtouch usb onder Linux ? ok here we go

ten eerste heb je de modem microcode nodig van alcatel dat kan je downloaden op

http://download.ethomson.com/download/speedmgmt.tar.gz
uit dit bestand haal je het bestand "mgmt.o" dit is de modem microcode

eerst pak je dat bestand uit

tar xvzf speedmgmt.tar.gz
su
password:"myrootpass"(zonder de "")
cp mgmt.o /usr/share/speedtouch

als ge uw afvraagt wat "cp" is dat is het unix commando om te kopieren net zoals "copy" onder msdos nu typt ge (misschien best eert eens rebooten) dan opent ge een shell en ge typt

su
password:"myrootpass"(geen "")
modem_run -m -f /usr/share/speedtouch/mgmt.o
(ffkes wachten maximum 20 a 30 seconden
pppd call adsl
ifconfig ppp0

als je nu een ander ipadres ziet als het "loopback(127.0.0.1) adres dan ben je successvol verbonden met het internet indien niet is er vanzelfsprekend wat mis maar geen paniek.kijk eerst het "connectielog" bestand na om te zien of er iets mis is daar ga naar

cd /etc/ppp
gedit connect-errors

je kan ook de logs uit /var/log/messages/ bekijken (moet je root zijn)
su
password:"myrootpass"(geen"")
tail -f /var/log/messages

daarin zou je normaal moeten kunnen zien wat er is misgegaan

greetz

Erik
Registered Linux user #286313

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Berichtdoor Raf » 03 Dec 2002, 12:43

Hij vindt modem_run niet...

Gebruikersavatar
Erik
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Berichtdoor Erik » 03 Dec 2002, 12:53

open een linuxshell en typ

locate modem_run


het kan zijn dat ge fouten krijgt da em de database van "locate" niet kan vinden dan typt ge "updatedb" as root en die database wordt aangemaakt derna typt ge locate modem_run vreemd da em da nie vind

gewoonlijk is het /usr/bin/modem_run

greetz

Erik
Registered Linux user #286313

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Berichtdoor Raf » 03 Dec 2002, 13:29

Volgens mij scheelt er nog meer :lol:
locate vindt hij dus niet maar updatedb ook niet...

Gebruikersavatar
Erik
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Berichtdoor Erik » 03 Dec 2002, 14:22

jeesus wat heb jij uitgestoken ?

ik ben hier nu met Linux en die usb modem ...

en je hebt mandrake 9.0 ? ik ook

vreemd heel vreemd het spookt hier geloof ik :mrgreen:

hoe heb je dat geinstalleerd is dat "download" of heb je dat gekocht ? ik heb het gekocht download kan het zijn dat de nodige rpm packages ontbreken anders moet je eens proberen met

/usr/bin/modem_run -m -f /usr/share/speedtouch/mgmt.o


je moet ook een verbinding aanmaken in mcc (mandrake control center) en daar voor "alcatel speedtouch usb kiezen
Registered Linux user #286313

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Berichtdoor Raf » 03 Dec 2002, 14:26

Euhm ik heb gewoon de 3 cd's van een ftp server in Nederland afgehaald...
Kheb wel niet alles geinstalleerd, gewoon hetgeen ik vond dat ik nodig had. :mrgreen:
Gnome, internet and thats it...de rest heb ik niet geinstalled. Maar het basispakket installeert hij toch altijd dus...

Gebruikersavatar
Erik
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Berichtdoor Erik » 03 Dec 2002, 16:25

dan moeten we niet verder zoeken er zijn paketten die gij mist let wel as ge die modem aan de praat wil krijgen heb je "modem_run" nodig vraag mij niet in welk pakket dat zit he want ik zou het bij god niet weten en waar haal jij 3 cd's ?? ik heb 7 cd's en support voor de download (mandrakeexpert) die is er niet tenzij betalend maar dat wilt ge vast ni :mrgreen: gnome hmmm ik vind kde 3 beter maar ja ieder zen smaak natuurlijk
Registered Linux user #286313

Gebruikersavatar
Raf
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 25 Nov 2002

Berichtdoor Raf » 03 Dec 2002, 16:36

ok heb dus alles eens geherinstalled en "locate" blijk er nu wel bij te zijn :lol:
modem_run dus niet :( maar kom zo een ramp is het niet...
Thx Erik...

Gebruikersavatar
Erik
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 15 Sep 2002
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Berichtdoor Erik » 03 Dec 2002, 21:13

aaah awel,

bij de installatie stap "netwerkconfiguratie" vraagt em u toch hoe ge verbinding maakt mee het net ? "locate modem_run" as ge geen antwoordt krijgt is het inderdaad niet aanwezig
Registered Linux user #286313


Terug naar “Non-Windows”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast