PI-hole

Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3636
Lid geworden op: 18 Okt 2003
Locatie: Hasselt
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 350 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor AnD » 1 week 4 dagen 8 uur geleden (10 Sep 2019, 11:26)


GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 1 week 4 dagen 6 uur geleden (10 Sep 2019, 13:48)

jackho schreef:standaardgateway : 192.168.1.250 (je vast ip-adres van pi-hole)


Daar ben je fout, tenzij je NAT & forwarding e.d. op je pi-hole configureert gaat dat niet echt werken.
Pi-Hole is "maar" een DNS server, geen router.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4141
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 268 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor jackho » 1 week 4 dagen 6 uur geleden (10 Sep 2019, 13:55)

Ik probeer het deze keer beter te doen ( alle opmerkingen en verbeteringen zijn altijd welkom )
Als je nu eens op je laptop/pc probeert om zelf de volgende instellingen in te voeren:
- ipv automatisch een IP-adres laten toewijzen, het volgende IP-adres kiest 192.168.1.251
subnetmask: 255.255.255.0
standaardgateway : 192.168.1.1
- De volgende DNS-serveradressen gebruiken
voorkeurs-DNS-server: 192.168.1.250 (je vast ip-adres van pi-hole)

@GuntherDW
kan de PI-hole dan niet op één of andere manier voor DHCP zorgen om automatisch IP-adressen toe te kennen aan de aangesloten apparaten op lokaal netwerk of is het echt alleen maar DNS server?

TD540
Starter
Starter
Berichten: 12
Lid geworden op: 08 Sep 2019

Re: PI-hole

Berichtdoor TD540 » 1 week 4 dagen 3 uur geleden (10 Sep 2019, 16:23)

Als ik het vast ip van de pi4/pi-hole op mijn Mac bij dns server instel, dan krijg ik idd geen ads meer. Maar mijn doel is dat alle apparaten automatisch Pi-hole passeren, zonder DNS server configuratie.

Volgens wat Tim.Bracquez schreef moet dat blijkbaar mogelijk zijn:
PPPoE en routeren


Ik heb alleen geen idee hoe ik dat fix... :P

(MEGAthx voor de hulp alvast!)

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 1 week 4 dagen 2 uur geleden (10 Sep 2019, 17:52)

"zonder DNS server configuratie" gaat enkel indien je in je huidige router de DNS configuratie kan aanpassen. Aangezien ze die settings via DHCP doorkrijgen.
Bij IPv6 loopt dat iets anders maar in de eerste plek moet je gewoon zien of je bij je huidige DHCP server (voor de meeste huis-tuin-keuken setups de modem/router combo van de ISP) de DNS servers kan instellen.
Als je die dan daar instelt is het "globaal" voor elk apparaat op je netwerk.

Maar aangezien je een BBox hebt zoals je zelf zegt zal je die DHCP server moeten uitzetten en die in de PiHole aanzetten.
https://discourse.pi-hole.net/t/how-do- ... nt-to/3026

Al moet je wel uitkijken wat ze daar melden over IPv6, indien je niet weet waar je mee bezig bent...

TD540
Starter
Starter
Berichten: 12
Lid geworden op: 08 Sep 2019

Re: PI-hole

Berichtdoor TD540 » 1 week 3 dagen 9 uur geleden (11 Sep 2019, 10:52)

Ach! Misschien is het beter om gewoon onmiddellijk een nieuwe Wi-Fi station via ethernetkabel aan de BBox3 te koppelen, waarin ik dan wél een custom DNS server kan instellen? :roll:

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 1 week 3 dagen 9 uur geleden (11 Sep 2019, 11:01)

Indien je daarmee gaat liggen fiddlen kan je het snel nog erger en lastiger voor jezelf maken dan dat je het nu maakt :p.

Dubbele NAT is (bijna) nooit goed. Het zorgt voor veel meer issues. Alsook indien je IPv6 hebt ga je daarmee wss jezelf limiteren.
Als je achter CG-NAT zit is het verhaal helemaal rond, dan ga je achter 3 rondes van NAT zitten...

Heb je niemand die je kent die iets handiger is hierin dan jou? Kids/Neefje/Buur/... ? Het is allemaal zo moeilijk niet maar je moet wel een beetje alles bijhouden en weten waarmee je bezig bent.

jackho schreef:@GuntherDW
kan de PI-hole dan niet op één of andere manier voor DHCP zorgen om automatisch IP-adressen toe te kennen aan de aangesloten apparaten op lokaal netwerk of is het echt alleen maar DNS server?


Je kan installeren op de PiHole wat je wil. De DHCP service zit echter ingebouwd maar by default disabled. Met een vinkje en een klein beetje configureerwerk is dat ook in orde.
Al bedoel je het denk ik wel net iets anders geloof ik? Dat de PiHole de DHCP settings min of meer "overneemt" van het huidige netwerk om dat als settings voor zichzelf te gebruiken om het minder lastig te maken voor mensen die er niets van kennen?
Ik denk dat zoiets implementen wel mogelijk is, maar lastig is.
Al is het momenteel niet een optie maar je kan als je een "simpele" huis tuin keuken setup hebt wel gewoon de settings gebruiken welke je in de BBox3 DHCP configuratie interface ziet of van je pc zelf als je "ipconfig" gebruikt.

Je hebt enkel een IPv4 range en een default gateway nodig. De gateway moet je gewoon op het IP van je bbox zetten en range gewoon zien dat het in hetzelfde netwerk zit als je bbox. Dus als de netmask /24 of 255.255.255.0 mag de laatste octet 1<->254 zijn.
al ga je best niet zomaar random values invullen, maar vul iets in als 50 tot 100 ofzo. Gewoon zien dat in die range er geen andere apparaten zitten welke die IP's ook gebruiken.

De interface in je PiHole ziet er zo uit. In principe moet je enkel maar naar de 3 waarden linksboven kijken. (From, To en Router). Router staat waarschijnlijk zelfs al goed.
Screenshot_20190911_110906.png

Ernie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 444
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 29 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor Ernie » 1 week 3 uur 46 minuten geleden (14 Sep 2019, 16:19)

TD540 schreef:ik begrijp gewoon niet hoe DHCP activeren in pi-hole en deactiveren op bbox3 ervoor kan zorgen dat dan plots alle devices op het netwerk via pi-hole een ip kunnen krijgen...


Dat is EXACT wat DHCP doet, op voorwaarde dat een device is ingesteld om een adres van een DHCP server te krijgen ipv het manueel in te stellen.
Je hebt waarschijnlijk ergens iets fout gedaan dat het niet werkt, de vraag is alleen wat.

Heb je in de Pi-Hole DHCP settings ook het router/gateway adres ingevuld als zijnde dat van uw BBox?
Nu weet ik niet meer wat er default staat na de installatie mbt DHCP range, je kan dat evt eens veranderen en kijken of uw devices een ander adres krijgen.

Wat je ook moet doen is kijken wat uw devices aan ip-settings krijgen daarna:
    - Ip-adres: wel of niet in de range die je gespecificeerd hebt?
    - gateway: is deze juist?
    - subnet mask: juist?
    - DNS server: juist?
Is een klein beetje een herhaling van wat hierboven is geschreven maar anders en misschien nuttig om het alsnog aan de praat te krijgen.


EDIT: hier kreeg de decoder na een paar dagen ook problemen maar heb de indruk dat er sinds de nieuwe FW is uitgerold het van de baan is.

butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1321
Lid geworden op: 19 Dec 2011
Locatie: Heist-op-den-Berg
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 480 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor butskristof » 1 week 2 uur 29 minuten geleden (14 Sep 2019, 17:37)

Ernie schreef:EDIT: hier kreeg de decoder na een paar dagen ook problemen maar heb de indruk dat er sinds de nieuwe FW is uitgerold het van de baan is.

Aha, hier onlangs (na een maand of twee stabiel te zijn) ook weer problemen. Direct na even switchen naar B-Box DHCP kwam er inderdaad wel een update binnen. Laten we hopen.
 MacBook Pro 15" (2017)  MacBook Pro 13" (2017)  iPhone XS  iPad Pro 11"  Watch Series 3

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1484
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor liegebeestig » 6 dagen 23 uur 24 minuten geleden (14 Sep 2019, 20:42)

Pi-hole vraag ivm tapatalk. Bij mij komt na een tijdje er toch weer reclame doorheen tussen de posts. Lijkt Google ads. Het is volgens mij zeer ingewikkeld om mobiel te weten te komen welke query nu precies de boosdoener was. Iemand tips?

Ernie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 444
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 29 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor Ernie » 6 dagen 18 uur 13 minuten geleden (15 Sep 2019, 01:53)

Je kan toch filteren op IP adres in de query log van Pi-hole en als je dan die bekijkt van uw smartphone in de buurt van de DNS requests terwijl je tapatalk gebruikt, zou je toch moeten vinden waar die reclame vandaan komt, niet?

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1484
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor liegebeestig » 5 dagen 3 uur 5 minuten geleden (16 Sep 2019, 17:01)

Nope, ik laat alle dns requests van de router over pi hole lopen. Dus niet toestel per toestel. Ik zou dat tijdelijk kunnen doen misschien.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1484
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor liegebeestig » 5 dagen 3 uur 5 minuten geleden (16 Sep 2019, 17:01)

.

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 5 dagen 3 uur 3 minuten geleden (16 Sep 2019, 17:03)

Wat Ernie bedoelde is dat je in de web frontend vrij makkelijk kan filteren op IP. Heck, je kan zelfs gewoon op een IP in de frontpage klikken voor instantly enkel op dat IP te filteren in de query logs.

Heb je dat eigenlijk wel al geprobeerd? :P

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1484
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor liegebeestig » 4 dagen 9 uur 11 minuten geleden (17 Sep 2019, 10:55)

Voor de ongelovige Thomassen dan maar een screenshot. Alles verwijst naar mijn Fritzbox. Je kunt niet zien welk toestel de aanvraag deed.

Afbeelding

DidierS
Plus Member
Plus Member
Berichten: 151
Lid geworden op: 24 Jul 2012
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor DidierS » 4 dagen 8 uur 54 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:12)

Ik heb iets gelijkaardigs sinds ik PiHole draai op mijn Firewalla Blue. (bijna) alle requests lijken nu van mijn firewalla te komen en niet langer van de individuele clients. In mijn setup is dat uiteraard wel logischer aangezien de requests ook effectief eerst door de firewalla gaan en die dan DNS opvraagt aan PiHole…

Misschien ook zoiets bij jou?

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 4 dagen 8 uur 53 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:13)

Waarom heb je dan eigenlijk ingesteld staan dat je FB de DNS server is, terwijl het gewoon forward naar een andere interne host, welke toch terug over dezelfde FB naar buiten moet om z'n queries te doen?
Waarom niet gewoon direct de DHCP server config aanpassen dat die zelf naar de PiHole de request sturen?

Lijkt me een beetje een vreemde setup zo? Als je het effectief zo ingesteld hebt zal je het bij de FB moeten gaan zoeken of door middel van een packet sniffer te werk moeten gaan...

DidierS
Plus Member
Plus Member
Berichten: 151
Lid geworden op: 24 Jul 2012
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor DidierS » 4 dagen 8 uur 43 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:22)

@Gunther
Zo werkte ik inderdaad toen ik een tweede PPPOE-sessie draaide op een afzonderlijke router, dat was de beste methode natuurlijk.

Met de Grote Proximus-uitval van onlangs kreeg ik de 2e PPPOE-sessie niet meer geactiveerd (ik was daar niet alleen in trouwens) en heb ik toen de eigen router uitgeschakeld en alles op de BBOX3 gezet. Die ondersteunt geen eigen DNS-server maar dat kan je omzeilen met de Firewalla Blue.

Dat was dus een tijdelijke maatregel maar ik moet eerlijk toegeven dat het eigenlijk allemaal zo goed draait dat ik eigenlijk geen zin meer heb om die router terug te plaatsen... De nadelen van de BBOX3 (zoals bv dat je geen eigen DNS-server kunt configureren) worden allemaal opgevangen door die FB... Enig nadeeltje is dus dat PiHole geen individuele clients meer toont maar aangezien die ook maar 2e lijns-filtering geworden is, kan ik er nog wel mee leven.

Er zit dus wel degelijk een logica achter :-) .

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 4 dagen 8 uur 29 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:37)

Ik kende "Firewalla Blue" niet echt dus even opgezocht wat dat specifiek is. Met hoe weinig relevante info (dus geen advertentie mojo jojo e.d.) er is, alsook dat er maar 1 ethernet port is voor alle traffiek...
En er dan zo'n absurd hoog bedrag voor vragen? Beetje belachelijk.
Alsnog, "het nadeel van geen DNS server te kunnen instellen in de BBox3" is in 5 seconden opgelost door de DHCP server uit te zetten en die in de PiHole in te stellen. Waarom je daarvoor een apparaat van >100$ aankoopt welke ik niet op mijn netwerk zou vertrouwen, zelfs zonder internet access, is een beetje raar.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1484
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor liegebeestig » 4 dagen 8 uur 24 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:42)

Alle DHCP toevertrouwen aan een Pi die ook nog vanalles anders doet lijkt me wat te optimistisch. Fritzbox doet dhcp erg goed.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5210
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 297 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 322 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor MClaeys » 4 dagen 8 uur 23 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:43)

liegebeestig schreef:Voor de ongelovige Thomassen dan maar een screenshot. Alles verwijst naar mijn Fritzbox. Je kunt niet zien welk toestel de aanvraag deed.

Afbeelding

Dat probleem heb ik thuis niet alleszins.
De unifi hieronder is men unifi controller server. Er is niemand thuis momenteel dus er zijn niet echt andere requests momenteel, maar ik kan alleszins zien welk toestel welke request uitvoert.
FritzLog.jpg


Daar is deze setting voor nodig dacht ik.
FritzConditional Forwarding.jpg
Xbox Live: MClaeys

GuntherDW
Premium Member
Premium Member
Berichten: 620
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 26 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Contact:

Re: PI-hole

Berichtdoor GuntherDW » 4 dagen 8 uur 16 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:49)

Je Fritz!Box kan misschien goed zijn in DHCP, maar ik denk dat je het protocol een beetje overschat...

Voor DHCP heb je amper resources nodig. Heck, een 486 is al meer dan voldoende...
Als je dan toch alsnog je FB als DHCP server wil bijhouden, kan je dan op z'n minst de DHCP settings van de FB aanpassen zodat die in z'n DHCP reply de PiHole als de DNS server terugstuurt ipv de FB zelf? Of heb je een specifieke reden waarom je dit niet wilt doen?

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1484
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: PI-hole

Berichtdoor liegebeestig » 4 dagen 8 uur 8 minuten geleden (17 Sep 2019, 11:58)

Ah dat is misschien een idee. Nu enkel bij dns server het IP van de pi hole ingegeven in Fritz en dat is alles.maar dus ook nog iets anders instellen bij de Fritz?

Édit. Sinds de pi hole actief staat kan ik ook geen verbinding meer maken via VPN met netwerkapparatuur. Wellicht ook gelinkt aan die Fritz die zichzelf nog als dns server ziet.

Edit: heb hier ook nog eens de nieuwe dns server ingegeven op de Fritzbox bij dhcp settings (adres van de pi hole bij dns, zie screenshot) maar zonder echt resultaat. Ik raak ook nog steeds niet op mijn synology via VPN terwijl dat vroeger wel kon. Ook andere apparaten geven geen toegang via VPN. Wat is er mis?
Screenshot_20190918_000552_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20190918_000552_com.android.chrome.jpg


Terug naar “Non-Windows”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten