Pagina 1 van 1

uitleg: How RealDSL works

Geplaatst: 17 Dec 2005, 22:56
door netdata
Awel se omdat ik het beu ben altijd hetzelfde te moeten zeggen en uit te leggen maak ik er maar eens een nieuw topic van.

Ik ben me gaan informeren bij RealDSL over het technisch zeilen van hun netwerk en DSL service.

Ik heb men best gedaan om deze uitleg in een tekening te gieten.
Let op het is een zeer globaal overzicht.

Het laat eigenlijk ook verassend goed zien waar de positie van Belgacom, Telenet Solutions en RealDSL zitten.

En op te merken valt voor sommige userbase posters dat RealDSL wel degelijk een eigen netwerk heeft...

De tekening is opgeslits in 2 delen

- van de klant tot realDSL
- van RealDSL naar internet


Op te merken valt het volgende:

EDIT: (was blijkbaar niet volledig correct)
- De huidige bottleneck met Telenet zal vervangen worden in de nabije toekomst door een eigen en krachtiger ATM netwerk. Met als grote voordeel, eigen beheer. De bottleneck vormt zich tussen de interconnect van belgacom en de interconnect van Telenet Solutions.
De inkomende STM van telenet in het datacenter is nog wel geschikt, maar zal regio per regio gemigreerd worden naar eigen netwerk.

- RealDSL eigen DSLAMS gaat plaatsen op andere kleine regionale knelpunten om zo het probleem op te lossen dat de DSLAM van Belgacom niet kan volgen.

- het snelheids probleem eigenlijk niet van RealDSL naar internet liggen maar eerder van Klant tot RealDSL.

Ik hoop met deze post een heldere kijk te werpen op RealDSL...

de tekeningen kunnen terug gevonden worden op:

http://www.prodata.be/realdsl/

Deze worden het beste bekeken (jammer genoeg...) in IE

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:06
door FST
mooi,
behalve dat het een raar script is dat in FF niet goed gaat, heb dan maar IEtab switched maar niet echt een goeie oplossing.
Gewone foto zou ook welkom geweest zijn

Kun je er ook bijzetten over welke soort kabel alles loopt?
EDIT: beetje changed

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:09
door netdata
FST schreef:mooi, (behalve dat het een raar script is dat in FF niet goed gaat) kun je er ook bijzetten over welke soort kabel alles loopt?


Ja ik weet het... werkt enkel goed in IE,firefox doet hij ook wel za.

Nee eigenlijk niet, ook omdat dat altijd veranderd heb ik vernomen.
dan zou ik routers, ATM switches, media converters en dergelijke er ook moeten bijzetten.
Die ken ik dus niet...

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:25
door sander19
werkt perfect bij mij in firefox 1.5 hoor...:)

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:38
door poohbeer
WTF?! Eigen DSLAMS? Unbundling?
Dan kieper je Belgacom er toch volledig tussenuit? Als in, heb je in feite zelfs geen telefoonlijn meer nodig?

'k Zal me wel vergissen dus verbeter me waar nodig :)

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:43
door netdata
poohbeer schreef:WTF?! Eigen DSLAMS? Unbundling?
Dan kieper je Belgacom er toch volledig tussenuit? Als in, heb je in feite zelfs geen telefoonlijn meer nodig?

'k Zal me wel vergissen dus verbeter me waar nodig :)


Nee je zit er wel op, maar eigen DSLAMS voor heel belgië is wat duur he ;-)
Dus enkel op de knelpunten

Trouwens daarom moet die telefoonlijn nog niet buiten he, of hoe geraak jij van DSLAM tot bij je thuis ;-)

maar inderdaad eigen DSLAMS voor Unbundling...

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:48
door qless
Deze tekening/fotos over hoe ADSL werkt zijn ook erg mooi gemaakt (wel van NL situatie maar groot deel komt overeen.)

http://www.xs4all.nl/overxs4all/foto/hoewerktadsl.swf

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:51
door poohbeer
prodata schreef:Nee je zit er wel op, maar eigen DSLAMS voor heel belgië is wat duur he ;-)
Dus enkel op de knelpunten

Trouwens daarom moet die telefoonlijn nog niet buiten he, of hoe geraak jij van DSLAM tot bij je thuis ;-)

maar inderdaad eigen DSLAMS voor Unbundling...


'k weet niet waar'k het over heb nu he, dus stop me op tijd, maar zo'n DSLAM is toch eignelijk een multiplexer met een zware uplink en aan de andere kant meerdere dsl modempjes niet? Dat ik telefoon moet nemen is ook maar administratieve zever van Belgacom.
Anyway, was uiteraard wel vergeten dat de koper van belgacow nog wel gebruikt zal worden dus die administratieve zooi dat'k er telefoon moet bijnemen zal ook wel blijven.

PS: ik BEN een knelpunt blijkbaar :| dus ik zal wel op zo'n 'eigen' DSLAM komen te zitten. Turnhout is zwaar knelpunt en ik was die grootverbruiker die geknepen werd dus.. :oops:

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:54
door netdata
poohbeer schreef:Anyway, was uiteraard wel vergeten dat de koper van belgacow nog wel gebruikt zal worden dus die administratieve zooi dat'k er telefoon moet bijnemen zal ook wel blijven.


Ahh nu ben ik mee ;-) (ik dacht dat je had over de telefoon kabel zelf)

Ja je hebt hier ook gelijk hoor...

Belgacom bied trouwens 2 kabels aan:

- Shared copper Cable
- Raw copper cable

die shared is voorzien van telefonie diensten
en die raw is gewoon ne koper kabel die van bij u thuis tot op bijvb ne DSLAM loopt...

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:55
door qless
poohbeer schreef:
prodata schreef:Nee je zit er wel op, maar eigen DSLAMS voor heel belgië is wat duur he ;-)
Dus enkel op de knelpunten

Trouwens daarom moet die telefoonlijn nog niet buiten he, of hoe geraak jij van DSLAM tot bij je thuis ;-)

maar inderdaad eigen DSLAMS voor Unbundling...


'k weet niet waar'k het over heb nu he, dus stop me op tijd, maar zo'n DSLAM is toch eignelijk een multiplexer met een zware uplink en aan de andere kant meerdere dsl modempjes niet? Dat ik telefoon moet nemen is ook maar administratieve zever van Belgacom.
Anyway, was uiteraard wel vergeten dat de koper van belgacow nog wel gebruikt zal worden dus die administratieve zooi dat'k er telefoon moet bijnemen zal ook wel blijven.

PS: ik BEN een knelpunt blijkbaar :| dus ik zal wel op zo'n 'eigen' DSLAM komen te zitten. Turnhout is zwaar knelpunt en ik was die grootverbruiker die geknepen werd dus.. :oops:


Yep, DSLAM is niks meer of minder dan berg met ADSL modems aan de andere kant + ATM of IP uplink.

Telefoon heb je idd niet nodig voor DSL, maar raw-copper is bij Belgacom zo duur dat je nog steeds beter een Discovery Line kunt nemen...Kun je wel gewoon gebeld worden alleen zelf bellen is via die lijn duurder.

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:57
door FST
qless schreef:Deze tekening/fotos over hoe ADSL werkt zijn ook erg mooi gemaakt (wel van NL situatie maar groot deel komt overeen.)

http://www.xs4all.nl/overxs4all/foto/hoewerktadsl.swf


Jaa ! echte foto's van apparatuur geven mij satisfaction :mrgreen:

Geplaatst: 17 Dec 2005, 23:59
door zertox
qless schreef:Deze tekening/fotos over hoe ADSL werkt zijn ook erg mooi gemaakt (wel van NL situatie maar groot deel komt overeen.)

http://www.xs4all.nl/overxs4all/foto/hoewerktadsl.swf


die site doet me denken aan

http://www.lg-imports.be/temp/

best grappig die bootjes

Geplaatst: 18 Dec 2005, 00:03
door qless
FST schreef:
qless schreef:Deze tekening/fotos over hoe ADSL werkt zijn ook erg mooi gemaakt (wel van NL situatie maar groot deel komt overeen.)

http://www.xs4all.nl/overxs4all/foto/hoewerktadsl.swf


Jaa ! echte foto's van apparatuur geven mij satisfaction :mrgreen:


Nog meer fotos via de xs4all site:
http://www.xs4all.nl/overxs4all/foto/

Geplaatst: 18 Dec 2005, 00:12
door netdata
qless schreef:Nog meer fotos via de xs4all site:
http://www.xs4all.nl/overxs4all/foto/



mmmm, I'm getting a hard one :lol:

Geplaatst: 18 Dec 2005, 00:34
door qless
Tsja van Belgacom krijg je dat soort gegevens niet - die weten niet hoe te communiceren

Geplaatst: 18 Dec 2005, 12:28
door Tracer07
dus al de miserie ligt gewoon aan telenet solutions.. hoop maar da ze die dan rap buitenkieperen :)

Geplaatst: 18 Dec 2005, 16:03
door rapweg
mooi in schema gegoten, bevestigt mijn eerdere gedachten.

Geplaatst: 18 Dec 2005, 19:17
door poohbeer
1 ding is zeker.. bij realdsl werken ze op de meest onlogische dagen/uren :lol:

Woensdagavond emailtje verstuurt ivm domiciliëring.. zondagavond om 18u.00 antwoord. Hehehe.

Geplaatst: 18 Dec 2005, 21:45
door Tracer07
poohbeer schreef:1 ding is zeker.. bij realdsl werken ze op de meest onlogische dagen/uren :lol:

Woensdagavond emailtje verstuurt ivm domiciliëring.. zondagavond om 18u.00 antwoord. Hehehe.


backlog hé backlog ^^ :p

Geplaatst: 18 Dec 2005, 23:00
door netdata
Update:

Heb even men tekening een andere look gegeven (van RealROOT tot internet)

Geplaatst: 21 Dec 2005, 10:17
door meon
'k heb deze post gesticked, blijft ie fijn bovenaan ;)

Geplaatst: 21 Dec 2005, 16:48
door r2504
Tracer07 schreef:dus al de miserie ligt gewoon aan telenet solutions.. hoop maar da ze die dan rap buitenkieperen :)


Je moet TN natuurlijk wel betalen voor de capaciteit die je nodig hebt... en als je daar wil op besparen ken je het gevolg. Bij het eigen netwerk (lees een eveneens zoals TN Solutions op een ander gehuurde netwerk) heeft trouwens identiek hetzelfde probleem.

Geplaatst: 21 Dec 2005, 18:33
door netdata
r2504 schreef:
Tracer07 schreef:dus al de miserie ligt gewoon aan telenet solutions.. hoop maar da ze die dan rap buitenkieperen :)


Je moet TN natuurlijk wel betalen voor de capaciteit die je nodig hebt... en als je daar wil op besparen ken je het gevolg. Bij het eigen netwerk (lees een eveneens zoals TN Solutions op een ander gehuurde netwerk) heeft trouwens identiek hetzelfde probleem.


Awel je slaat de bal mis hoor.
Wat je betaald aan telenet voor een ATM netwerk is niet de data die je erover stuurt maar de speed. dus welke STM en hoeveel STM's
bijvb STM1 STM2 STM4 STM16

Je huurt gewoon een connectie op het ATM netwerk de hoeveelheid data speelt geen rol. Bij telenet is het een STM1 verbinding en die word op bepaalde interconnects dichtgesmeten door de hoeveelheid data (als snelheid hoger zou zitten had je dat probleem niet) telenet wilt geen upgrade doen tenzij realDSL 180€ per maand per klant betaald (niet haalbaar natuurlijk)

Vandaar een eigen ATM netwerk (eigen ATM switches e.d.) Zo kunnen ze op bepaalde punten een STM2 of zelfs STM16 voorzien...

Het probleem is dus wel van de baan indien er een ander ATM netwerk komt...

Geplaatst: 21 Dec 2005, 18:49
door PowerSoft
prodata schreef:
r2504 schreef:Je moet TN natuurlijk wel betalen voor de capaciteit die je nodig hebt... en als je daar wil op besparen ken je het gevolg. Bij het eigen netwerk (lees een eveneens zoals TN Solutions op een ander gehuurde netwerk) heeft trouwens identiek hetzelfde probleem.


Awel je slaat de bal mis hoor.
Wat je betaald aan telenet voor een ATM netwerk is niet de data die je erover stuurt maar de speed. dus welke STM en hoeveel STM's
bijvb STM1 STM2 STM4 STM16


dat is toch wat r2504 zegt... :eek:

Geplaatst: 21 Dec 2005, 19:01
door netdata
PowerSoft schreef:
prodata schreef:
r2504 schreef:Je moet TN natuurlijk wel betalen voor de capaciteit die je nodig hebt... en als je daar wil op besparen ken je het gevolg. Bij het eigen netwerk (lees een eveneens zoals TN Solutions op een ander gehuurde netwerk) heeft trouwens identiek hetzelfde probleem.


Awel je slaat de bal mis hoor.
Wat je betaald aan telenet voor een ATM netwerk is niet de data die je erover stuurt maar de speed. dus welke STM en hoeveel STM's
bijvb STM1 STM2 STM4 STM16


dat is toch wat r2504 zegt... :eek:


Nee hij stelt dat je dit probleem altijd zult hebben ongeacht het ATM netwerk en hij stelt dat je betaald voor de data terwijl het voor de speed is....

Geplaatst: 21 Dec 2005, 19:10
door PowerSoft
prodata schreef:Nee hij stelt dat je dit probleem altijd zult hebben ongeacht het ATM netwerk en hij stelt dat je betaald voor de data terwijl het voor de speed is....


jij verdraait zijn woorden, sta mij vrij zijn woorden te herformuleren in eigen naam: Ongeacht bij welke provider ik een ATM verbinding huur, als ik geld bespaar op de capaciteit zal ik problemen hebben

hij schrijft nergens over data, hij spreekt over capaciteit, iedereen met beetje kennis van netwerken weet dat men met 'capaciteit' de snelheid bedoelt (vb: ik heb een huurlijn met een capaciteit van 2Mbps)

trouwens de hoeveelheid data die je door een verbinding krijgt is rechtstreeks afhankelijk van de capaciteit (lees snelheid)

Geplaatst: 21 Dec 2005, 20:45
door freegeek
prodata schreef:
r2504 schreef:
Tracer07 schreef:dus al de miserie ligt gewoon aan telenet solutions.. hoop maar da ze die dan rap buitenkieperen :)


Je moet TN natuurlijk wel betalen voor de capaciteit die je nodig hebt... en als je daar wil op besparen ken je het gevolg. Bij het eigen netwerk (lees een eveneens zoals TN Solutions op een ander gehuurde netwerk) heeft trouwens identiek hetzelfde probleem.


Awel je slaat de bal mis hoor.
Wat je betaald aan telenet voor een ATM netwerk is niet de data die je erover stuurt maar de speed. dus welke STM en hoeveel STM's
bijvb STM1 STM2 STM4 STM16

Je huurt gewoon een connectie op het ATM netwerk de hoeveelheid data speelt geen rol. Bij telenet is het een STM1 verbinding en die word op bepaalde interconnects dichtgesmeten door de hoeveelheid data (als snelheid hoger zou zitten had je dat probleem niet) telenet wilt geen upgrade doen tenzij realDSL 180€ per maand per klant betaald (niet haalbaar natuurlijk)

Vandaar een eigen ATM netwerk (eigen ATM switches e.d.) Zo kunnen ze op bepaalde punten een STM2 of zelfs STM16 voorzien...

Het probleem is dus wel van de baan indien er een ander ATM netwerk komt...


ik hoop dat ze diepe zakken hebben, "eigen" ATM switchen zijn nogal kostelijk (lees: ONTZETTEND KOSTELIJK) en je moet die switchen natuurlijk kunnen aansluiten op glasvezel. Waar gaan ze die halen? De bijhorende STM1, STM4, STM16 kosten ook een fortuin en ik heb het nog niet over de maintenance contracten voor al die spullen. Ik geloof er eerlijk gezegd geen ballen van

ps: een STM2 bestaat niet

Geplaatst: 21 Dec 2005, 21:40
door r2504
PowerSoft schreef:hij schrijft nergens over data, hij spreekt over capaciteit, iedereen met beetje kennis van netwerken weet dat men met 'capaciteit' de snelheid bedoelt (vb: ik heb een huurlijn met een capaciteit van 2Mbps)


Toch iemand die kan lezen... :roll:

Geplaatst: 08 Nov 2006, 21:56
door Kurt Breezer
Not Found

The requested URL http://www.prodata.be/realdsl/ was not found on this server.
Apache/2.0.54 (Debian GNU/Linux) DAV/2 SVN/1.1.4 PHP/4.3.10-16 Server at www.prodata.be Port 80

Geplaatst: 09 Nov 2006, 09:30
door ditCh
Een topic van een jaar oud gaat gij terug omhoogschoppen ( en verbaasd zijn dat de url niet meer werkt ) ...

Jonges toch

Geplaatst: 09 Nov 2006, 09:39
door deej
ditCh schreef:Een topic van een jaar oud gaat gij terug omhoogschoppen ( en verbaasd zijn dat de url niet meer werkt ) ...

Jonges toch



Maar 't is wel ne sticky hé, dan moet dit topic Wel ge-unstickied worden.

Geplaatst: 09 Nov 2006, 09:41
door meon
Unstickied.

Geplaatst: 09 Nov 2006, 09:56
door Kurt Breezer
ditCh schreef:Een topic van een jaar oud gaat gij terug omhoogschoppen ( en verbaasd zijn dat de url niet meer werkt ) ...

Jonges toch


vriendelijkheid staat niet in uwe woordenboek zeker?

Geplaatst: 09 Nov 2006, 10:01
door ditCh
Kurt Breezer schreef:vriendelijkheid staat niet in uwe woordenboek zeker?


En common sense niet in het uwe denk ik ;)

Geplaatst: 23 Nov 2006, 10:03
door rdsl0194@realdsl.be
How RealDSL works: IT DOESN'T WORK!