Pagina 1 van 1

Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 29 Mar 2018, 18:46
door Logic3S
Ik ben al een tijdje op zoek naar een systeem om het energieverbruik van een installatie vanop afstand te kunnen meten, een soort van kWh-teller die ik via internet vanop afstand kan uitlezen. Iemand ervaring hiermee, of die dergelijke producten kent? Het liefst zou ik gebruik maken van een module die ik in de zekeringkast kan monteren. Systemen via het stopcontact zijn niet bruikbaar.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 29 Mar 2018, 19:28
door speciall
Ik heb een youless die je op de draaischijf kleeft.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 29 Mar 2018, 19:53
door heist_175
Een gewone DIN teller, gekoppeld aan een Flukso.
Wordt wel een duur grapje...

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 29 Mar 2018, 20:49
door MarkDM
Ik heb een kWh-teller met pulsuitgang gekoppeld aan een RaspberryPi.
Die injecteert elke 5 min in Pvoutput.org . Dit is geen kant een klaar systeem, ik heb het zelf geprogrammeerd. Misschien bestaan er wel complete sets voor Pvoutput.org.
Hier is mijn resultaat: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=63605&sid=56582
Onderdaan deze pagina de cijfers per 5 min.

Een andere oplossing is bij http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
Die hebben een "S0 Pulse Counter Module". Hiermee kan je injecteren in DomoticZ.
Via RPI zou je dit ook in Pvoutput.org krijgen.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 29 Mar 2018, 22:09
door bruma
Van welke stroomsterktes spreek je eigenlijk?

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 30 Mar 2018, 06:55
door honda4life
Pulsen tellen is toch ook weer niet zo praktisch hé, vanaf je de spanning verliest ben je de totaalstand weer kwijt
(als je deze niet vaak genoeg ergens kan opslagen).
Geef liever een klein beetje meer uit aan zulk toestel met RS485-uitgang:
https://www.aliexpress.com/item/5-65-A- ... 65998.html
Doe daar nog een simpele dongle bij:
https://www.aliexpress.com/item/USB-to- ... 67359.html

Een beetje programmeren en je kan zonder één draadje te solderen uitlezen.
Ik heb zelf ook zo één en heb wel nog ergens de scripts staan ;-)

Ben je wat handig aangelegd, koop je een ESP8266 chip of variant
Dan heb je alvast wifi, en is he enkel nog pulsen tellen (eventueel help ik je wel).
https://www.aliexpress.com/item/ESP8266 ... 18483.html

Maar zoals vaak bij zulke projectjes.
Heb je het werkelijk nodig of is het een "nice to know", waar je na x-aantal tijd toch niet meer naar kijkt ;-)

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 30 Mar 2018, 15:12
door R2D2
Zeer tevreden over Smappee.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 30 Mar 2018, 17:35
door jaker
Inderdaad, smappee doet exact wat jij vraagt en doet dat correct. :-D

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 30 Mar 2018, 18:00
door KRL100
Flukso??

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 30 Mar 2018, 18:08
door Logic3S
Hmm... Ik denk dat die kWh-tellers met pulsuitgang of seriële uitgang me op het eerste zicht het beste lijken.
Ik spreek hier van stroomsterktes tot ongeveer 3F - 40A.

Heeft er iemand enig idee of dergelijke kWh-tellers uit bv. China ook door de elektrische keuring geraken?
Het verschil met alternatieven van bv. ABB lijkt me wel groot.

honda4life schreef:Maar zoals vaak bij zulke projectjes.
Heb je het werkelijk nodig of is het een "nice to know", waar je na x-aantal tijd toch niet meer naar kijkt ;-)


Het mag wel iets kosten omdat ik het wel ga blijven gebruiken. Maar het moet natuurlijk ook geen fortuin gaan kosten :wink:

Flukso lijkt me ook wel iets. Al moet ik dat wel nog eens wat meer in detail bekijken.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 31 Mar 2018, 10:21
door r2504
jaker schreef:en doet dat correct. :-D


Ben je daar zo zeker van ? Volgens mij zit dat ding niet in je keten... dan kan ik moeilijk geloven dat het een correcte meting kan doen.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 31 Mar 2018, 10:32
door fvhbrugge
Hoe bedoel je "dat ding niet in de keten"

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 31 Mar 2018, 12:19
door heist_175
Met een "klem" op de aanvoerkabel (4x10) meet je enkel indirect de stroom.
Met een kWh teller meet je direct de stroom, want je plaats die in uw kast net na de hoofddiff. Dat is dus "in" de keten.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 31 Mar 2018, 13:04
door MarkDM
Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 31 Mar 2018, 14:54
door Wilfired
Wil je enkel het totaalverbuik kennen of per kring?

Totaalverbuik: webcam op de teller, foto doorsturen en uitlezen met ocr software

Per kring: rail mounted device tussenschakelen
ik persoonlijk zou niet voor chinese toestanden gaan zonder dat ze de nodige keuringen hebben.
Als er ooit brand ontstaat...

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 31 Mar 2018, 15:15
door fvhbrugge
MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.

De gewone smappee voor consumenten meet inderdaad enkel stroom en is dus totaal waardeloos.
Je moet al de Pro of Plus versie kopen om rekening te houden met cosinus phi.
En zelfs van deze modellen is de nauwkeurigheid nergens te vinden in de technische uitleg.
Het is fancy en cool maar voor de rest...

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 01 Apr 2018, 08:03
door honda4life
MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.


Je flukso heeeft ook nog een voeding nodig hé, dus spanning.
Wat heb je nog meer nodig denk je buiten de verhouding van de transformator om zowel spanning als cos phi te kunnen meten?

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 01 Apr 2018, 08:59
door R2D2
fvhbrugge schreef:De gewone smappee voor consumenten meet inderdaad enkel stroom en is dus totaal waardeloos.
Het is fancy en cool maar voor de rest...


De kennis die Smappee mij oplevert bespaarde mij na 1 jaar al 19% stroom : op de teller en dus ook op de factuur. Ondertussen gebruik hem ook als eenvoudige domotica met smartplugs (433Mhz) in combinatie met IFTTT wat me bijkomend comfort en besparing oplevert.

Ik noem dat dus niet waardeloos.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 01 Apr 2018, 10:41
door MarkDM
honda4life schreef:
MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.


Je flukso heeeft ook nog een voeding nodig hé, dus spanning.
Wat heb je nog meer nodig denk je buiten de verhouding van de transformator om zowel spanning als cos phi te kunnen meten?

Ik heb de documentatie van Flukso bestudeerd. Ik vind er niets over. Alleen deze schermafdruk:
https://www.flukso.net/files/docs/nl/_images/Screenshot_2018-01-29_15-44-37.png
Ik meen daar toch het reactief vermogen te zien. Hieruit besluit ik dat hij rekening houdt met cos phi.
Wss rekent hij alles softwarematig uit met die ene spanning die hij meet. De 2 andere veronderstelt hij gelijk daaraan. Dat is een goede benadering.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 01 Apr 2018, 10:50
door mailracer
Mss vind je hier iets dat kan voldoen

https://www.conrad.be/o/kilowattuurmeters-0809093

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 02 Apr 2018, 17:30
door Kitt
MarkDM schreef:
honda4life schreef:
MarkDM schreef:Ja, dat is met Flukso ook zo. Die meet enkel de stroom. Met cos phi houdt hij geen rekening.
Het enige correcte is een kWh meter die stroom en spanning samen meet. Deze houden wel rekening met cos phi.


Je flukso heeeft ook nog een voeding nodig hé, dus spanning.
Wat heb je nog meer nodig denk je buiten de verhouding van de transformator om zowel spanning als cos phi te kunnen meten?

Ik heb de documentatie van Flukso bestudeerd. Ik vind er niets over. Alleen deze schermafdruk:
https://www.flukso.net/files/docs/nl/_images/Screenshot_2018-01-29_15-44-37.png
Ik meen daar toch het reactief vermogen te zien. Hieruit besluit ik dat hij rekening houdt met cos phi.
Wss rekent hij alles softwarematig uit met die ene spanning die hij meet. De 2 andere veronderstelt hij gelijk daaraan. Dat is een goede benadering.



hmhm dat moet dan een nieuwere flukso zijn ofzo ? want mijn flukso hangt enkel met Ampere klemmen op de fasen .
Hij meet dus nergens de spanning ..
Mijn inductie verbruikt 60watt in standbye zogezegd .. ( blind vermogen ) maar hij toont het wel als 60watt ..
Terwijl het in realiteit maar paar watt is ..

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 02 Apr 2018, 17:39
door fvhbrugge
Jammer van zowel Flukso als Smappee dat de technische gegevens zo moeilijk te vinden zijn, zelfs onbestaande.
Dat geeft weinig hoop, firma's die de technische gegevens verborgen houden, wel die hebben meestal ook iets te verbergen...

Deze firma houdt niets geheim : https://www.2-wire.net/


https://www.2-wire.net/product-categorie/energiemeter/
https://www.2-wire.net/product/3f-energ ... mm-630-ct/
https://www.2-wire.net/product-categorie/memo/

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 02 Apr 2018, 17:44
door honda4life
Kitt schreef:hmhm dat moet dan een nieuwere flukso zijn ofzo ? want mijn flukso hangt enkel met Ampere klemmen op de fasen .
Hij meet dus nergens de spanning ..
Mijn inductie verbruikt 60watt in standbye zogezegd .. ( blind vermogen ) maar hij toont het wel als 60watt ..
Terwijl het in realiteit maar paar watt is ..


Oké, zo te zien niet.
Als je spanning +10% en -10% mag variëren dan kan je toch serieuze afwijkingen hebben...
De zware verbruikers die trekken dan ook de spanning nog naar beneden.
Dan hebben we nog niet gesproken over de cos phi met een vaste waarde ergens tussen 0.8 en 1 zal zijn.
Maar de sluipverbruikers, die gaan natuurlijk ver buiten dit gebied zoals je inductievuur.

Zo'n flukso zou dus voor mij een echte no go zijn, dat kan je toch amper een verbruiksmeter noemen, 't is gewoon een veredelde stroommeting!

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 02 Apr 2018, 19:51
door heist_175
fvhbrugge schreef:Jammer van zowel Flukso als Smappee dat de technische gegevens zo moeilijk te vinden zijn, zelfs onbestaande.
Dat geeft weinig hoop, firma's die de technische gegevens verborgen houden, wel die hebben meestal ook iets te verbergen...

Deze firma houdt niets geheim : https://www.2-wire.net/


https://www.2-wire.net/product-categorie/energiemeter/
https://www.2-wire.net/product/3f-energ ... mm-630-ct/
https://www.2-wire.net/product-categorie/memo/

Appelen en citroenen :).
Flukso kan meten met een klem en dat is vermoedelijk wel met een redelijke foutenmarge.
Flukso kan echter ook pulsen registreren, met een kWh meter. Dat doet die 2wire ook.

Flukso kan je ook lokaal opslaan, maar dat is enkel voor techneuten.

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 03 Apr 2018, 08:48
door raf1
fvhbrugge schreef:Deze firma houdt niets geheim : https://www.2-wire.net/

Jawel hoor. Elke firma houdt iets geheim. Hun producten zijn gewoon herverpakte Chinese Eastron-producten: https://eastrongroup.en.alibaba.com/
Oeps, slordigheidje in een handleiding, verklapt de naam van hun leverancier: https://www.google.com/search?q=eastron ... 2-wire.net

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 03 Apr 2018, 09:10
door Sinna
Ik wist niet dat RS485 nog gangbaar was. Ik ging ervan uit dat dat al lang vervangen was door ethernet...

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 03 Apr 2018, 11:21
door lacer
raf1 schreef:;;;
Hun producten zijn gewoon herverpakte Chinese Eastron-producten: https://eastrongroup.en.alibaba.com/
...


Het is niet altijd rommel wat uit China komt hé :wink:

Re: Energieverbruik vanop afstand meten

Geplaatst: 03 Apr 2018, 15:26
door MClaeys
Ik heb er zo een hangen in mijn kast rond de invoerkabel: http://store.zwavecenter.com/index.php?route=product/product&path=79&product_id=396.
Ik heb hem enkel nog niet gekoppeld in Home Assistant.