Monofasig 40A voldoende ?

Bababa
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 28 Jul 2014
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Bababa » 04 Mar 2018, 17:25

Mag dit ook in België of niet? Wij hebben 2 keer 2.5mm² liggen naar onze kookplaat
Afbeelding
Telenet Basic Internet + Telenet Digicorder + Telenet CI+-module
Mobile Vikings prepaid sinds 6 jaar
Netflix via Chromecast - Eweka nieuwsgroepen

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2025
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 108 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 04 Mar 2018, 17:31

2 x 2,5mm² is dan samen 5mm², je zal maar mogen afzekeren voor een kabel van 4mm² = 25 A (automaat).
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5782
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 429 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 306 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 04 Mar 2018, 17:38

Geen idee of zo'n creatieve constructies ook mogen en of je draadsecties mag optellen in het AREI.
Ik ken er ook die 2*20A en dus 2*2,5mm² naar hun kookplaat hebben.

Persoonlijk ben ik geen fan van dat soort spitsvondigheden.
Elektriciteit is echt levensgevaarlijk, waarom zou je daar dan mee beginnen prutsen en de regels ombuigen?

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1322
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 104 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor fvhbrugge » 04 Mar 2018, 17:45

In huishoudelijke installaties is het samenleggen van kabels om een hogere sectie te bekomen niet toegelaten.
In de industrie wordt dit vaak gebruikt voor grote kabelsecties, mits de nodige berekeningen want 1 + 1 <> 2

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2025
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 108 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 04 Mar 2018, 18:03

Meestal geven gesplitste secties voordelen, je kan er meer stroom doorvoeren zonder nadelige effecten van opwarming zoals bij 1 massieve geleider.
Maar wat dus als 1 van de 2 geleiders nu onderbroken geraakt ? De zekering die men voor de dubbele sectie gebruikt dient nu enkel voor de andere geleider (met te kleine sectie) met opwarming en eventueel brand als gevolg. Daarmee mag men dit niet toepassen.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

M_016
Plus Member
Plus Member
Berichten: 143
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 13 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor M_016 » 04 Mar 2018, 18:10

Ter info: zie p.12 & p.21
1faze 6mm² of eventueel 2*4 mm²
veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/.../huishoudelijke-elektrische-installaties

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2025
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 108 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 04 Mar 2018, 18:25

Inderdaad, dat was de enige uitzondering, maar 2 x 4 is dan ook meer dan 6mm² :-)
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3916
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 251 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor jackho » 04 Mar 2018, 18:33

2 x 4 mm2 werd nochtans afgekeurd in ons ouderlijk huis (rond de jaren 80) :!:

Bababa
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 28 Jul 2014
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Bababa » 04 Mar 2018, 18:33

fvhbrugge schreef:In huishoudelijke installaties is het samenleggen van kabels om een hogere sectie te bekomen niet toegelaten.
In de industrie wordt dit vaak gebruikt voor grote kabelsecties, mits de nodige berekeningen want 1 + 1 <> 2

Maar je legt de kabels niet samen in mijn foto. Je sluit het ene deel van de kookplaat aan op kabelpaar 1, en het andere gedeelte op paar 2.
Telenet Basic Internet + Telenet Digicorder + Telenet CI+-module
Mobile Vikings prepaid sinds 6 jaar
Netflix via Chromecast - Eweka nieuwsgroepen

boran_blok
Premium Member
Premium Member
Berichten: 623
Lid geworden op: 09 Mar 2011
Bedankt: 48 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor boran_blok » 04 Mar 2018, 22:46

Als ik het goed versta is dat fornuis dan aangesloten als 2 aparte toestellen (subtoestellen als het ware). elk op 2.5mm² op dat moment kan zo een dubbele aansluiting wel natuurlijk. Aangezien het toestel nooit het volle vermogen over een van beide leidingen gaat trekken. Bij een onderbreking van een van beide zal het fornuis gedeeltelijk of geheel niet meer werken.

Ik versta dan ook wel keuringsgewijs dat dit iets is wat volledig afhangt van het fornuis, dus dit kan goed of afgekeurd worden afhankelijk van de electrische werking van het fornuis zelf.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4344
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 232 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor honda4life » 05 Mar 2018, 18:35

fvhbrugge schreef:In huishoudelijke installaties is het samenleggen van kabels om een hogere sectie te bekomen niet toegelaten.
In de industrie wordt dit vaak gebruikt voor grote kabelsecties, mits de nodige berekeningen want 1 + 1 <> 2


Eerder 1 + 1 > 2 ;-)
Maar nee sowieso doe je dat niet voor kleine secties, dat valt niet onder goed vakmanschap.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28467
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1866 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 360 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 07 Mar 2018, 20:13

heist_175 schreef:Als je een automaat van 32A steekt, moet je minstens 6mm² steken. (4mm² mag tot een automaat van max 25A).


Ondertussen gemeten met de schuifpasser... 2.8 mm diameter zonder mantel (netto dus)... wat dus 6 mm2 is.

Kabel.jpg
Kabel.jpg (87.93 KiB) 949 keer bekeken
Laatst gewijzigd door r2504 op 07 Mar 2018, 21:23, 1 keer totaal gewijzigd.

Bababa
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 28 Jul 2014
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Bababa » 07 Mar 2018, 20:36

lacer schreef:Meestal geven gesplitste secties voordelen, je kan er meer stroom doorvoeren zonder nadelige effecten van opwarming zoals bij 1 massieve geleider.
Maar wat dus als 1 van de 2 geleiders nu onderbroken geraakt ? De zekering die men voor de dubbele sectie gebruikt dient nu enkel voor de andere geleider (met te kleine sectie) met opwarming en eventueel brand als gevolg. Daarmee mag men dit niet toepassen.

Samsung raadt het zo aan voor haar inductiekookplaten
Afbeelding
Telenet Basic Internet + Telenet Digicorder + Telenet CI+-module
Mobile Vikings prepaid sinds 6 jaar
Netflix via Chromecast - Eweka nieuwsgroepen

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2025
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 108 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 07 Mar 2018, 23:13

@ Bababa, Met wat ik wilde uitleggen betrof het de aders van je kring komende van de zekeringskast naar je aansluitdoos kookplaat. Niks te maken met de aders die komen uit je kookplaat.

Dus Samsung raad 2 aparte monofase kringen aan:
L1 en N1 op 1ste kring en L2 + N2 op de 2de kring van 230 V ?
Maar je kan ze toch samenvoegen als je monofasig 32 A @ 6mm² hebt.
Kan je ook eens de andere 2 tekeningen tonen ?
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Bababa
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 28 Jul 2014
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Bababa » 08 Mar 2018, 08:32

Afbeelding
Wat ik me afvraag is wat er gebeurt als maar 1 van de 2 L-N aansluitingen werkt.
  1. Gaan alle kookvelden dan nog werken, maar aan minder vermogen.
  2. Gaat de helft van de kookvelden nog werken, aan vol vermogen
  3. Gaan alle kookvelden nog werken en vol vermogen -> gevaarlijk.
Telenet Basic Internet + Telenet Digicorder + Telenet CI+-module
Mobile Vikings prepaid sinds 6 jaar
Netflix via Chromecast - Eweka nieuwsgroepen

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2025
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 108 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 71 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 08 Mar 2018, 15:32

Volgens mij gaat maar de helft werken.
Tekening linksboven is deze die TS nodig heeft.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28467
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1866 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 360 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 08 Mar 2018, 16:32

Een kookfornuis is meer dan louter twee helften... hoe krijgt de electronica bijvoorbeeld z'n spanning ?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5782
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 429 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 306 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 08 Mar 2018, 19:03

Ik zou ten sterkste afraden om het zo aan te sluiten.
Fat de fabrikant het in de handleiding zit, betekent nog niet dat het mag volgens wetgeving of dat het aan te raden is.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28467
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1866 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 360 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 08 Mar 2018, 21:34

Fabrikanten moeten ook wel aan voorwaarden voldoen... het zou me bizar lijken dat ze iets bouwen dat niet veilig zou zijn.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat lokale wetgeving strenger kan zijn... maar onveilig ?

In dergelijk geval moet je trouwens afzekeren op 16A... kan dus niet echt foutlopen.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4344
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 232 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor honda4life » 08 Mar 2018, 21:37

Zo moeilijk is het nu toch ook niet jongens....

Heb je een monofasige aansluiting, sluit het dan ook zo aan ipv. te proberen ontdubbelen naar 2 x 1N.
Ja misschien heb je iets meer opgegeven vermogen als 2 x 1N (dat staat zeker ergens in de handleiding).
Maar misschien is dat niet omdat je 2x zo veel stroom ter beschikking hebt, maar wel omdat de spanning 120° onderling verschoven is (niet bij monofase dus).
Monofasig wordt het een boeltje om dat deftig, logisch en conform te beveiligen ook.

2N is de courante opstelling voor een driefaseaansluiting met nulleider (komt van secundaire sterpunt van de transformator).
Je meet tussen nulleider en fase 230V en tussen de lijnen 400V.
(ja, waar je slechts twee fasen gebruikt voor je kookvuur)

2 x 1N is een opstelling voor oude netten/transformatoren zonder secundair sterpunt.
Hier haal je dus tussen de lijnen 230V en kan je geen 400V meten, het is dus ook niet mogelijk om 2N aan te sluiten.
Deze situatie is iets ongunstiger qua vloeiende stromen in vergelijking tot 2N maar nog steeds gunstiger dan 1N.

Nogmaals, vermoedelijk speelt er tweefasig wel meer dan enkel lagere stromen en maakt het de inductiekookplaat nuttig gebruik van de faseverschuiving en de eventueel hogere spanning.

Bij het foutief monofasig aansluiten dan zal je vermoedelijk de gelijkrichter overbelasten afhankelijk van hoe goed beveiligd het toestel is.
Ofwel gaat je toestel in veilige toestand > uit.
Ofwel is dit sterk ten koste van de levensduur van de gelijkrichter.
Ofwel zal je snel kennismaken met de geur van verbrande elektronica.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast