Monofasig 40A voldoende ?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 02 Mar 2018, 15:51

Naar aanleiding van de vervanging van een keramische kookplaat heb ik vastgesteld dat ik slechts 40A monofasig heb.

De meeste nieuwe inductieplaten hebben echter een 5-pin aansluiting voor meerdere fasen. De vraag is dus wat te doen... de nieuwe (nog aan te kopen kookplaat) vermeld een vermogen van 7400W wat op zich mogelijk is met 40A (goed voor zo'n 8800-9200W) maar kan je zomaar een dergelijke kookplaat aansluiten op een monofasig net ?

Het lijkt me dat ik dan ook niet veel meer over heb... ik vermoed dat koken en gelijktijdig wassen/drogen dan vermoedelijk een probleem gaat geven ?

Of moet ik m'n aansluiting laten aanpassen naar driefasig ?

Tim H.
Premium Member
Premium Member
Berichten: 678
Lid geworden op: 29 Nov 2011
Bedankt: 32 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Tim H. » 02 Mar 2018, 16:07

Hadden het zelfde probleem..oude kookplaat was gezekerd op 32A en totaal hebben we mono 40A.

Advies was bij ons..gewoon proberen en als zekering springen dan pas verzwaren.

tot nu toe nog nooit een zekering gesprongen en hebben nieuwe inductie toch al meer dan een jaar.

edit : wij hebben dit type Siemens EH875MP17E..en zelfs al twee jaar werkende zonder enig probleem.
Laatst gewijzigd door Tim H. op 02 Mar 2018, 16:13, 1 keer totaal gewijzigd.

johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 795
Lid geworden op: 14 Mei 2008
Locatie: Bevergem :-)
Bedankt: 97 keer
Uitgedeelde bedankjes: 117 keer

Re: Fasen

Berichtdoor johan.devos » 02 Mar 2018, 16:09

Hoe vaak zullen alle zones van de inductieplaat op max. power samen gebruikt worden en zal je tegelijkertijd wassen, frietjes bakken,...
Indien dit het geval is zul je inderdaad moeten verzwaren en ev. naar 3-fasig overschakelen.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 02 Mar 2018, 16:12

En wat voor soort aansluiting heeft je inductieplaat ? Is dit zo'n 5-pin stekker ? Welk vermogen is er gespecifieerd ?

M'n huidige heeft de mogelijkheid voor een 1N of 2N aansluiting... van de nieuwe kan ik dit nergens vinden.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2872
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor mailracer » 02 Mar 2018, 16:14

Of je de kookplaat kan aansluiten op een monofasig net, dat weet de fabrikant of de handleiding. De meeste kunnen ook monofasig werken, maar je zal rekening moeten houden dat je niet veel extra kan opzetten dan. Probeer het en indien te veel problemen, dan best een upgrade doen, maar veel huishoudens werken monofasig, dus veel zorgen zou ik me niet maken.

Het is ook zo dat er een vertraging zit op uitschakelen van een magnetisch beveiliging naargelang de overbelasting. Zo kan het bijv dat een beveiliging pas springt als er een uur meer dan 10 percent word overbelast.

Kookplaten moeten met een verdeeldoos en schroefcontacten aangesloten worden, niet met een stekker

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4424
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 235 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor honda4life » 02 Mar 2018, 16:25

En welke kabel ligt er naar je kookvuur?
Aansluiting verzwaren is één ding, als die kabel niet kan verzwaren heb je alleen maar wat reserve voor extra verbruikers op andere kringen.

Ik zou ook aanraden om het gewoon te proberen.
Het is de meerkost volgens mij niet waard om heel misschien ooit toch eens te voorkomen dat de zekering er uit vliegt als je op oudejaarsavond groenten wil bakken, de oven aan zet én kroketten wil bakken ;-)
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tim H.
Premium Member
Premium Member
Berichten: 678
Lid geworden op: 29 Nov 2011
Bedankt: 32 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Tim H. » 02 Mar 2018, 16:35

wij hebben dit type Siemens EH875MP17E..en zelfs al twee jaar werkende zonder enig probleem.

Bababa
Pro Member
Pro Member
Berichten: 290
Lid geworden op: 28 Jul 2014
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Bababa » 02 Mar 2018, 16:54

40A mono is zeker voldoende.
Wat ik mij wel afvraag, kan/mag je zo'n inductiekookplaat ook nog altijd aansluiten met 2 keer een 16A kabel ipv 1x 32A? Bij ons huis is de oude kookplaat op zo'n manier aangesloten, met dus 2 keer een neuter.
In de tech sheet van Siemens zie ik: Minimale smeltveiligheid (A) : 32; 2*16
Telenet Basic Internet + Telenet Digicorder + Telenet CI+-module
Mobile Vikings prepaid sinds 6 jaar
Netflix via Chromecast - Eweka nieuwsgroepen

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2872
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor mailracer » 02 Mar 2018, 17:27

2*16A noemen ze een 2L aansluiting. Dat mag dus alleen als de kookplaat dat ook effectief vermeld.

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4875
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 576 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 233 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Jack Daniels » 02 Mar 2018, 17:34

Inductie kookplaat die aangesloten kan worden op 3 fasen kan ook op 1 fase aangesloten worden. Beetje overbodige vraag naar mijn mening. Ik heb een Miele. Zowel aansluitbaar op 3 als 1 fase. Kwestie van de draadjes op de correcte manier te verbinden.
Iet of wat ekectricien kan dat voor je doen.
Trouwens, 7,4 kW is een standaard aansluitvermogen. Dus perfect aansluitbaar op 1 fase. Verder verbruik je nooit het volledige vermogen op hetzelfde moment. Je gaat nog kunnen wassen en de vaatwasser starten. Maar je spreekt over een verzwaring van je aansluiting. Was jij toevallig niet diegene in een ander topic die nogal wat commentaar had op mensen met drie fasen en vond dat iemand met drie fasen een luxe positie had?
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2295
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 209 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor petrol242 » 02 Mar 2018, 18:10

Ik loop al een tijdje met dezelfde vraag. Niet naar het aansluitbaar vermogen, maar of die inductieplaten aansluitbaar zijn zoals ik wil. Ik heb een 6mm2 kabel liggen momenteel naar mijn keramische plaat monofasig, die ik ooit wil gaan vervangen door een inductieplaat. Het is een apart circuit dus enkel de plaat. Er zitten geen bijkomende stopcontacten op, afgezekerd op 32A.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6185
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 314 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 02 Mar 2018, 18:59

Onze kookplaat trekt max 10,8kW.
Wij hadden een verzwaring gepland, maar Eandis doet dat maar als je een keuring voor het te plaatsen type op zak hebt.
Tussen het plaatsen van de nieuwe kookplaat (die je mono en 3F kan aansluiten) en de planning dat mijn elektriciteit keuringswaardig zou kunnen zijn, zat 10 maanden. Na 5 maanden (incl kerstdiner etc) hadden we door dat de zekering niet zou springen en heb ik gans de kast terug gekableerd op monofasig. Zo hebben we €500 aan Eandis bespaard (verzwaring monoF 40A -> 3x20A of 3x25A).

Zoals hier al vermeldt, moet je gewoon het boekje van uw kookplaat lezen.
Daar staat in hoe je een kookplaat 3F of 1F moet aansluiten.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 02 Mar 2018, 19:59

mailracer schreef:Kookplaten moeten met een verdeeldoos en schroefcontacten aangesloten worden, niet met een stekker


Zo is het momenteel ook maar ik las op Coolblue dat je een Perilex (5 polige) stekker nodig had.

honda4life schreef:En welke kabel ligt er naar je kookvuur?


Dit is het doosje in de muur... is dit 4mm ? De zekering is trouwens 32A (vandaar dus de 7400W ?) en enkel voor het fornuis.

Aansluiting.jpg
Aansluiting.jpg (82.45 KiB) 2502 keer bekeken


Jack Daniels schreef:Inductie kookplaat die aangesloten kan worden op 3 fasen kan ook op 1 fase aangesloten worden.


De aansluiting van de huidige kookplaat ziet er als volgt uit...

Kookplaat.jpg


... maar ik kan nergens vinden hoe dit zou zijn bij de potentiele inductie plaat (Siemens EX875LYE3E).

Jack Daniels schreef:Was jij toevallig niet diegene in een ander topic die nogal wat commentaar had op mensen met drie fasen en vond dat iemand met drie fasen een luxe positie had?


Niet dat ik mij herinner... al zou ik begrijpen dat je voor 3 fase meer moet betalen als monofasig.

heist_175 schreef:Zoals hier al vermeldt, moet je gewoon het boekje van uw kookplaat lezen.
Daar staat in hoe je een kookplaat 3F of 1F moet aansluiten.


Tja... probeer dat maar eens te vinden vóór je ze koopt. In ieder geval bij Vanden Borre vond ik een gelijkaardige EX875LYC1E waarbij men spreekt van monofasig/trifasige aansluiting (voor zover informatie op websites te vertrouwen is). Van de EX875LYE3E kan ik niet meteen iets vinden hierover.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6185
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 314 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 02 Mar 2018, 21:05

r2504 schreef:
honda4life schreef:En welke kabel ligt er naar je kookvuur?


Dit is het doosje in de muur... is dit 4mm ? De zekering is trouwens 32A (vandaar dus de 7400W ?) en enkel voor het fornuis.

Het zou ofwel een 3G6 moeten zijn, ofwel een 5G4.
3G6 zet je op 32A, 5G4 op 20A.

monoF of 3F: ga er maar vanuit dat een standaard kookplaat anno 2018 zowel 1F als 3F aangesloten kan worden.
Maar voor het type dat jij wil kopen, kan ik idd niet meteen een tastbaar bewijs vinden.

Zo zag het er bij onze kookplaat uit:
Afbeelding
1F: de draadjes van de lijn moeten gebundeld blijven in de klem
3F: klemmetje openbuigen en elke lijn op de individuele lijnen aansluiten

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 02 Mar 2018, 21:24

heist_175 schreef:Het zou ofwel een 3G6 moeten zijn, ofwel een 5G4.


Wat er in de muur zit kan ik zo niet meteen zien... maar dat zijn volgens mij maar drie aders (en betwijfel of dat 6mm is).

Ik vermoed dat het dus eerder een 3G4 kabel is... maar ik ga dit weekend alles nog eens open vijzen (misschien dat het in de zekeringkast beter te zien is). De zwarte kabel die je kan zien is deze van het bestaande fornuis en dat is vermoedelijk een 5G4 al worden daar dus maar 3 aders van gebruikt.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2117
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 116 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 02 Mar 2018, 22:05

Indien mogelijk, meet eens met een schuifmaat de diameter van die geel-groene (aardingsgeleider), die moet 2.75mm bedragen voor 6mm².
Uiteraard eerst de betreffende kring spanningsloos zetten en voor je veiligheid even met een meettoestel kijken of er nog SPANNING op zit (meet op alle aanwezige klemmen).
En maak dat achter je rug niemand de automaat terug kan inleggen :bang:
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4838
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 275 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 305 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor MClaeys » 02 Mar 2018, 22:39

Bij Siemens plakt dat schema onderaan de plaat (en staat het jammer genoeg maar bij een paar modellen in hun handleiding), maar als je dat op voorhand wil weten is mijn ervaring even bellen of mailen naar Siemens en dan sturen ze dat op. Of je kan iemand zoeken die dat model heeft en een foto maken van het schema, of in de winkel gaan kijken als het is uitgestald naar de onderkant kijken :).
Xbox Live: MClaeys

M_016
Plus Member
Plus Member
Berichten: 200
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor M_016 » 02 Mar 2018, 23:03

Ter info:
https://www.fornuisstore.be/product/779 ... ifications

Dus blijkbaar geleverd met een 5 polige Perilex stekker voor een 3-fazige aansluiting

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3964
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor jackho » 02 Mar 2018, 23:17

Geschikt voor type stekker Perilex (5-polig)
Het type stekker dat te gebruiken is met het apparaat.
Schuko-/Gardy-stekkers zijn geschikt om het apparaat op 1 fase aan te sluiten.
Wil je het apparaat op meerdere fasen aansluiten dan zal je een Perilex-stekker nodig hebben.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 02 Mar 2018, 23:36

M_016 schreef:Dus blijkbaar geleverd met een 5 polige Perilex stekker voor een 3-fazige aansluiting


Niet echt... kijk even bij de opmerkingen;

Minpunt:
Voor deze kookplaat heb je een 5-polige stekker, kabel en stopcontact nodig. De stekker wordt niet meegeleverd.


Maar het is niet echt een antwoord of 1F mogelijk is of niet... al heb ik zo'n vermoeden van wel (en dat het is zoals heist z'n foto).

M_016
Plus Member
Plus Member
Berichten: 200
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor M_016 » 03 Mar 2018, 09:59

Je hebt gelijk; installatiehandleiding van een inductieplaat ATAG er eens bijgenomen: aansluiting 1, 2 of 3 fazen mogelijk ;
1 faze:
1) N: blauw & bruin samen 2) L:2 zwarte samen 3) aarding
afzekeren op 32 A
wat mij betreft wel nogal op de limiet voor 7500 W (zelf zou ik het niet direct zo doen)

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6185
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 314 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 03 Mar 2018, 10:07

M_016 schreef:wat mij betreft wel nogal op de limiet voor 7500 W (zelf zou ik het niet direct zo doen)

1. Je zal zien dat je nooit aan de limiet komt. De use case "ik zet alle platen op vol vermogen" zal je nooit tegenkomen.
2. De eenmalige kost om over te schakelen op 3F zijn best hoog.
3. Er zit een netvergoeding aan te komen op basis van maximaal vermogen, dan zit je met uw 3x25A wel duurder dan 1x40A.

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 308
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor Waterboy » 03 Mar 2018, 10:40

heist_175 schreef:3. Er zit een netvergoeding aan te komen op basis van maximaal vermogen, dan zit je met uw 3x25A wel duurder dan 1x40A.


Dan hebben wij een probleem we hebben hier nog 220/380V 3x40A

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3964
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor jackho » 03 Mar 2018, 10:51

Aansluitwaarde
Lager dan 3680 Watt ---------> 1 Fase of 2 Fasen of 3 Fasen mogelijk
Tussen de 3680 - 7360 Watt > 2 Fasen of 3 Fasen mogelijk
Meer dan 7360 Watt ----------> 3 Fasen

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1093
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor bruma » 03 Mar 2018, 10:55

De meeste kookplaten zijn 2f of 1f aan te sluiten, schema aan de onderkant van de plaat of met een vermelding aan het uiteinde op de kabel. Meestal ook vermeld op de type sticker op de doos. 3f platen kan je bijna niet meer vinden.
De diameter van de kabel(s) moet wel in orde zijn. Normaal zijn die al afgezekerd volgens norm, je moet enkel kijken of dit overeenstemt met de kookplaten.
Een 40A afzekering komt overeen met 3f*15A wat nog meer problemen oplevert let gelijktijd gebruik van toestellen (én ook met 3f*20 of 25A!)

40A en 3f*15A zullen hetzelfde capaciteitstarief betalen

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 03 Mar 2018, 11:02

jackho schreef:Tussen de 3680 - 7360 Watt > 2 Fasen of 3 Fasen mogelijk


Dat is volgens mij puur theorie... m'n huidige plaat waarvan het aanschema hoger heeft namelijk 6600W en kan dus perfect op 1F aangesloten worden.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3964
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor jackho » 03 Mar 2018, 11:29

Jaren terug moest ik de draadsectie bij mijn 3-fase fornuisaansluiting net zo voorzien alsof het voor monofasige aansluiting was.

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1347
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor fvhbrugge » 03 Mar 2018, 13:26

Via website Siemens service vind ik de handleiding, kan perfect monofasig, 3-fasig 400V+N of 3-fasig 230V aangesloten worden.
Echt 3fasig is dat niet, eerder 2x monofasig 230V.

Screenshot_20180303-132223.png
Aansluitschema



http://www.siemens-home.bsh-group.com/b ... on-manuals

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 03 Mar 2018, 14:05

Bedankt voor de link... mits wat prutsen aan de URL ben ik terecht gekomen bij m'n potentiele plaat en ook daar is het mogelijk.

Aansluiting.png
Aansluiting.png (21.45 KiB) 1860 keer bekeken


Bron: http://media3.bsh-group.com/Documents/9001093672_E.pdf

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2117
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 116 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 03 Mar 2018, 16:19

Nu nog je kabelsectie controleren
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 03 Mar 2018, 16:33

Ik ben daarnet even gaan kijken en de kabel is drie-aderig... echter er zit geen enkele opdruk op.

Kijk ik naar de diameter van één kabelader dan is dit ongeveer 5 a 6 mm (heb namelijk geen schuidpasser).

Volgens de tabel zou dit dan 10 mm2 zijn indien ik uit ga van een manteldikte van 0.7mm ?

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2117
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 116 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 03 Mar 2018, 22:30

Aan je foto van hierboven te zien kunnen er aan die klemmen geen geleiders van 10mm² aangesloten worden.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6185
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 314 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 04 Mar 2018, 09:00

Puur obv de foto zou ik 4mm² zeggen, 10mm² eerder niet.
Zet de automaat af, vijs 1 kabel los en meet die?

Ter info: 10mm², dat is wat je krijgt van Eandis tot aan uw kWh meter (4x10) en wat er tussen de zekeringkast en de kWh meter ligt.
Ook in uw zekeringkast zijn alle automaten verbonden met 10mm².
VOB 3G10 kost €3,96/m
VOB 3G6 kost €2,20/m
VOB 5G4 kost €1,90/m
Het zou dus niet zo slim zijn als uw installateur voor de lol een dikkere kabel gestoken zou hebben.

M_016
Plus Member
Plus Member
Berichten: 200
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor M_016 » 04 Mar 2018, 10:21

Ter info (zonder reclame te maken)
Uw foto boven ziet er op het eerste zicht inderdaad niet direct van het type 6 of 10 mm² uit (meten is zeker zoals hierboven reeds vermeld)

https://www.gamma.be/nl/assortiment/xvb ... b021527288

https://www.gamma.be/nl/doe-het-zelf/el ... eitskabels

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 04 Mar 2018, 10:44

heist_175 schreef:Puur obv de foto zou ik 4mm² zeggen, 10mm² eerder niet.


Ik had ook het idee dat 10mm2 dikker zou zijn (maar wat klopt er dan niet aan m'n theorie... tenzij ik zo slecht meet).

heist_175 schreef:Zet de automaat af, vijs 1 kabel los en meet die?


Ik ga één van de volgende dagen eens op zoek naar een schuifpasser... zonder blijft het toch maar een gok.

heist_175 schreef:Ter info: 10mm², dat is wat je krijgt van Eandis tot aan uw kWh meter (4x10) en wat er tussen de zekeringkast en de kWh meter ligt.


Die is inderdaad dikker... maar ik heb daar maar 2 kabels natuurlijk vanwege monofasig.

heist_175 schreef:Ook in uw zekeringkast zijn alle automaten verbonden met 10mm².


Dat is dan weer dezelfde dikte dacht ik als die kabel naar het fornuis.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3964
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor jackho » 04 Mar 2018, 11:21

Ik weet niet of het AREI reeds veranderd is ondertussen maar vroeger was het voor elektrische fornuizen (kookplaat + oven) 6 mm2 bij mono en 4 mm2 bij drie fasen.
(Met ergens uitzonderingen waar je met 2,5 mm2 mocht werken als ...... )
Dus ik geloof niet dat een elektricien zal een 10 mm2 leggen voor een kookfornuis :wink:

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29016
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1915 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 397 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor r2504 » 04 Mar 2018, 12:16

Maar voor een zekering van 32A en een kookfornuis verwacht ik dan toch wel 6mm.

Enfin... m'n buur is niet thuis, zal dus nog even moeten wachten voor de schuifpasser.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6185
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 314 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 04 Mar 2018, 13:02

r2504 schreef:Maar voor een zekering van 32A en een kookfornuis verwacht ik dan toch wel 6mm.

Dat klopt. Als je een automaat van 32A steekt, moet je minstens 6mm² steken. (4mm² mag tot een automaat van max 25A).

r2504 schreef:
heist_175 schreef:Ter info: 10mm², dat is wat je krijgt van Eandis tot aan uw kWh meter (4x10) en wat er tussen de zekeringkast en de kWh meter ligt.

Die is inderdaad dikker... maar ik heb daar maar 2 kabels natuurlijk vanwege monofasig.

Naar uw kWh meter zou toch 4x10 kunnen/moeten liggen, anders sta je voor grote werken als je ooit wil verzwaren naar 3F.
Meestal legt Eandis dus 4x10, dan kan je tot 3F/63A gaan (28kVA ~ 28kW).
heist_175 schreef:Ook in uw zekeringkast zijn alle automaten verbonden met 10mm².

Dat is dan weer dezelfde dikte dacht ik als die kabel naar het fornuis.

De bekabeling in uw bord zou ook 6mm² mogen zijn, maar dan zit je vast op 40A. Ook hier is het verstandiger om voor 10mm² te gaan, zodat je ook 50A en 63A "ready" bent.
Anders moet je bij de minste verhoging (bv 1F/40A -> 1F/50A of 1F/63A) heel uw bord herkableren.
Het prijsverschil tussen kableren op 6mm² of 10mm² is letterlijke enkele euro's (je hebt maar 4 of 5 meter nodig voor een gans bord), maar de kost zit natuurlijk in de manuren bij herkableren.
Al raad ik iedereen aan om met aansluitrails te werken en niet met losse kabeljes.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2117
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 116 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor lacer » 04 Mar 2018, 15:55

Al raad ik iedereen aan om met aansluitrails te werken en niet met losse kabeljes.

De aansluitrails moeten wel nog apart aangesloten worden met kabel.
Ik doe dit in soepele VOB van 6mm en plaats er 2 parallel. Op de kabeluiteinde knijp ik er kabelhulsen op.
Tot daar offtopic :-)
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 3B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 18.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6185
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 314 keer

Re: Monofasig 40A voldoende ?

Berichtdoor heist_175 » 04 Mar 2018, 16:08

Op soepele VOB moet je idd kabelhulsen knijpen.
Ik heb 2 "verdiepingen" rails verbonden met 10mm², in de realiteit is dat niet 1 dikke koperen "volle buis", maar een combinatie van dikke koperen kabels. Daar moet je dan geen kabelhuls op knijpen...

VOB 10mm²
Afbeelding


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MaT en 4 gasten