meten per stroomgroep

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1475
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 213 keer
Uitgedeelde bedankjes: 166 keer

Re: RE: Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor nickz » 04 Mei 2016, 11:13

Splitter schreef:tim: heb je die setup toevallig gedaan met een raspberry? en indien ja... weet je toevallig nog welk os en ocr soft je gebruikt hebt? :)

Webcam en OCR is eigenlijk niet nodig. Je kan gewoon de omwentelingen van de draaischijf van de meter aflezen met een eenvoudige optische sensor. Op elke meter staat het aantal omwentelingen per kWh vermeld. Op deze manier kan je zelfs veel nauwkeurigere verbruiksgegevens bekomen (over kleinere tijdspannes). Zie bv. http://www.engineerathome.com/elektroni ... +arduino/9

Verstuurd vanaf mijn Xperia-tablet met Tapatalk

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5228
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor heist_175 » 04 Mei 2016, 11:33

r2504 schreef:Vaak verdien je het zelfs nooit terug !

Puur op TVT heb je wel gelijk, TVT van 12 jaar of meer heb je gemakkelijk.
Gelukkig zijn die A+++ toestellen niet zelden ook voorzien van ander comfort dat B toestellen niet hebben en dat maakt het dan alsnog interessant.
Mijn koelkast is A en mijn diepvries A++ (beide gekocht in 2009) ondanks dat de koelkast op 4° staat en de diepvries op 18°, verbruiken beide evenveel (staan ook in dezelfde ruimte, zijn ongeveer even groot en van hetzelfde merk).

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4223
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 532 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 212 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Jack Daniels » 04 Mei 2016, 11:35

heist_175 schreef:Mijn koelkast is A en mijn diepvries A++ (beide gekocht in 2009) ondanks dat de koelkast op 4° staat en de diepvries op 18°,...

Gebruik jij je diepvriezer om rode wijn op de juiste temperatuur te houden? 18° is namelijk een ideale temperatuur voor rode wijn :angel:
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3055
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 324 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: RE: Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Splitter » 04 Mei 2016, 12:15

nickz schreef:Webcam en OCR is eigenlijk niet nodig. Je kan gewoon de omwentelingen van de draaischijf van de meter aflezen met een eenvoudige optische sensor. Op elke meter staat het aantal omwentelingen per kWh vermeld. Op deze manier kan je zelfs veel nauwkeurigere verbruiksgegevens bekomen (over kleinere tijdspannes). Zie bv. http://www.engineerathome.com/elektroni ... +arduino/9


maar... dan heb je een arduino (of een breakout board) nodig en een optische sensor (of dingen om een sensor mee te maken)
ik heb liggen: een raspberry pi (of 3), een webcam, en heel wat rommel waar geen sensor of leds bijzitten.
ooit zal hier iets nuttigs staan

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27080
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1808 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 310 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor r2504 » 04 Mei 2016, 12:46

In plaats van optische sensors kan je dit ook gewoon met een Hall-sensor doen (discussie is hier elders op het forum wel te vinden).

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1914
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor lacer » 04 Mei 2016, 13:11

Een Hall-sensor op een Ferraris-kwh meter zal niet werken. Deze heeft een magnetisch veld nodig om te detecteren. Een Ferraris meter heeft geen magneetjes aan boord en werkt d.m.v. wervelstromen. De draaischijf zelf is van aluminium.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kilowattuurmeter
https://en.wikipedia.org/wiki/Hall_effect_sensor
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27080
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1808 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 310 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor r2504 » 04 Mei 2016, 20:37

In gas- en watermeters zit vaak wel een magneetje dat mee gaat met het laatste cijfer.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1914
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor lacer » 04 Mei 2016, 21:17

off topic: Inderdaad, maar niet bij alle gas - en watermeters.
Ik doe ook aan gas en water datalogging en voor beide is dit met een IR-fotocel die pulsen doorstuurt naar de Flukso.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3055
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 324 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Splitter » 13 Mei 2016, 23:11

ik ben ondertussen van 5 mei aan het kijken naar mijn verbruik en wou net denken van "lijkt allemaal ok", tot vandaag.

gemiddeld verbruik van 5 mei tot 12 mei: 8.3 kwh / dag - daar kan ik best mee leven.
laagste was 7.9 en hoogste 8.7 (dag dat de wasmachine draait)

het verbruik is dus minder als 0.5 kwh / uur gemiddeld, maar nu zag ik net tussen 20 en 23u gisteren een verbruik van (bijna) 3kwh !
dus even de andere dagen gedubbelchecked: telkens maar rond de 1.5 - een stuk minder dus.
en dit terwijl er niets speciaal anders geweest is: koken = elke dag, tv = elke dag, pc = elke dag, ...
dan ben ik gaan kijken of het misschien enkel op donderdag is (de 5de beginnen meten dus gelukkig ook een donderdag)... nope.

er is dus ergens iets vreemd maar ik zou écht niet weten waar te kijken, tips zijn dus welkom.
(ik ben wel van plan de HR ketel ook te dubbelchecken, gezien daar ooit al eens problemen mee geweest zijn, al stonden die los van het elektrisch verbruik)
ooit zal hier iets nuttigs staan

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5228
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor heist_175 » 14 Mei 2016, 07:45

tussen 20 en 23u gisteren een verbruik van (bijna) 3kwh

op 3u tijd 3kWh verbruiken is wel stevig :) - dat is 3u lang 1000W trekken.
je zal echt op zoek moeten naar welke toestellen waar in het stopcontact zitten

boiler?
zware lampen (stralers)?
pyrolyse oven?
heet gewassen (95°)?
oude droogkast die op hoge temperatuur droogt?

HR ketel: een HR ketel vraagt weinig stroom. Enkel de ontsteking, de regeling en de pomp is elektrisch. Met 150W zou je moeten toekomen :) (mijn Vaillant heeft een interne zekering van 2A en trekt max 95W
Afbeelding

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1136
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 64 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Sinna » 14 Mei 2016, 08:36

Toevallig geen oudere halogeenverlichting in dienst? Dat kunnen zware slokkers zijn, zeker als je er meerdere hebt.
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3055
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 324 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Splitter » 14 Mei 2016, 09:08

heist_175 schreef:boiler?
zware lampen (stralers)?
pyrolyse oven?
heet gewassen (95°)?
oude droogkast die op hoge temperatuur droogt?

nope, nope, gewone heteluchtoven en die draait zowiezo ook nooit geen 3u, nope, nope

Sinna schreef:Toevallig geen oudere halogeenverlichting in dienst? Dat kunnen zware slokkers zijn, zeker als je er meerdere hebt.

oudste/minst zuinige verlichting hier zijn spaarlampen en spotjes... maar ook daar: geen gebruik dat verschillend was van de rest van de week.

het gemiddelde verbruik tussen 20u en 23u ligt altijd wel iets hoger omdat de kookplaat dan ook in gebruik is (enfin, van +/- 20u tot 21u) maar met een gemiddelde van 0.3 tot 0.6kwh/u is een verbruik van 1kwh/u gedurende 3u dus echt absurd. gisteren trouwens weer...
ooit zal hier iets nuttigs staan

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor petzl » 14 Mei 2016, 09:19

volgens mij heeft elke watermeter de mogelijkheid om deze uit te lezen.... water meters horen ook om de 10 jaar vervangen te worden, door een herijkt exemplaar
Afbeelding

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1914
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor lacer » 14 Mei 2016, 10:16

Een watermeter is hier toch off-topic :angel:
Ik dacht dat watermeters om de 16 jaar mogen worden vervangen, dit is niet verplicht en bijna alle consumenten vergeten dat door te geven.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4223
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 532 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 212 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Jack Daniels » 14 Mei 2016, 10:22

Ondertussen zijn we ruim anderhalve week verder en heb je nog steeds geen elektricien laten komen om heel die handel uit te meten en op te kuisen. Toen ik komen wonen ben waar ik nu woon moest er ook van alles aan de elektriciteit aangepast worden. En ik heb mij geen anderhalve week bezig gehouden met hier vragen te stellen. Ik heb de telefoon gepakt en een elektricien gevraagd om alles hier in orde te brengen en binnen de kortste keren was alles in orde. Zo eenvoudig kan het soms zijn.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1189
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 95 keer
Uitgedeelde bedankjes: 86 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor fvhbrugge » 14 Mei 2016, 13:25

Splitter schreef:het verbruik is dus minder als 0.5 kwh / uur gemiddeld, maar nu zag ik net tussen 20 en 23u gisteren een verbruik van (bijna) 3kwh !
dus even de andere dagen gedubbelchecked: telkens maar rond de 1.5 - een stuk minder dus.
en dit terwijl er niets speciaal anders geweest is: koken = elke dag, tv = elke dag, pc = elke dag, ...


Dan moet je toch weten wat je tussen 20-23u had aanstaan?

1kWh per uur is indaad 1000W maar massa's toestellen zijn 500W - 1000W - 2000W ?

Als het geen toestel is dan kan het nog altijd een bijna permanent verlies zijn op een kabel bijv. afhankelijk van regen, lek in een afvoerleiding,...

Anderzijds : de kWh-teller kan ook defect zijn ! Ik heb nog geweten van een terugdraaiende teller, en zolang er hoog verbruik was: geen probleem, maar bij laag verbruik draaide die terug... en dat zonder zonnepanelen. Dat was een 3-fasige teller ter info.
Het omgekeerde kan ook namelijk dat een teller blijft draaien ook al is er geen verbruik.
Afbeelding

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1189
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 95 keer
Uitgedeelde bedankjes: 86 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor fvhbrugge » 14 Mei 2016, 13:25

Splitter schreef:het verbruik is dus minder als 0.5 kwh / uur gemiddeld, maar nu zag ik net tussen 20 en 23u gisteren een verbruik van (bijna) 3kwh !
dus even de andere dagen gedubbelchecked: telkens maar rond de 1.5 - een stuk minder dus.
en dit terwijl er niets speciaal anders geweest is: koken = elke dag, tv = elke dag, pc = elke dag, ...


Dan moet je toch weten wat je tussen 20-23u had aanstaan?

1kWh per uur is inderdaad 1000W en redelijk hoog maar massa's toestellen zijn 500W - 1000W - 2000W ?

In weekends hebben we een verbruik van 30kWh per dag dat is dan elektrisch koken, wasmachine en droogkast die de schuldigen zijn.

Als het geen toestel is dan kan het nog altijd een bijna permanent verlies zijn op een kabel bijv. afhankelijk van regen, lek in een afvoerleiding,...

Anderzijds : de kWh-teller kan ook defect zijn ! Ik heb nog geweten van een terugdraaiende teller, en zolang er hoog verbruik was: geen probleem, maar bij laag verbruik draaide die terug... en dat zonder zonnepanelen. Dat was een 3-fasige teller ter info.
Het omgekeerde kan ook namelijk dat een teller blijft draaien ook al is er geen verbruik.
Afbeelding

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1914
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor lacer » 14 Mei 2016, 13:26

maar bij laag verbruik draaide die terug...
:bdaysmile:
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1189
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 95 keer
Uitgedeelde bedankjes: 86 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor fvhbrugge » 14 Mei 2016, 13:49

het is maar uitgekomen toen men me vroeg om eens te komen kijken omdat de kwh-meter een "eigenaardige" stand had, namelijk minder dan een jaar eerder.
Ik toen uitgelegd dat ze moest kijken in welke richtingen de schijf draaide op verschillende momenten van de dag. En inderdaad, soms draaide de teller terug. Wellicht afhankelijk op welke fase afgenomen werd, draaide de teller soms terug... Zolang het algemene verbruik voldoende hoog was, zolang was het jaarlijks verbruik genoeg om het terugdraaien te compenseren. Zolang was er nog een klein positief verbruik, genoeg om niemand te alarmeren.
Teller vervangen en gemeten verbruik was weer positief en verdubbelde ten opzichte van gemeten verbruik in de periode waar er echte verbruik nog hoger was...
Afbeelding

Gebruikersavatar
Tim.Bracquez
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2513
Lid geworden op: 05 Dec 2010
Twitter: fusabe
Locatie: ::1
Bedankt: 312 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 120 keer
Contact:

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor Tim.Bracquez » 14 Mei 2016, 14:00

Als het verbruik terug komt op vaste momenten, ga eens een dagje op stap of maak het gezellig met kaarsen een avond. Kijk of het dan nog is, zoniet dan is het in één van je verbruikers die je manueel aanzet / gebruikt en geen vast iets dat aanspringt.

Beste is eigenlijk alles uitmeten, is wel veel werk.

Hier plot ik ook elke dag het gebruik met een elektrische boiler zie ik ook ineens zo'n verbruik na een bad. Toevallig niet de buren die toch door de muur je kabel hebben gebruikt ? :-)

fvhbrugge schreef:Anderzijds : de kWh-teller kan ook defect zijn ! Ik heb nog geweten van een terugdraaiende teller, en zolang er hoog verbruik was: geen probleem, maar bij laag verbruik draaide die terug... en dat zonder zonnepanelen. Dat was een 3-fasige teller ter info.
Het omgekeerde kan ook namelijk dat een teller blijft draaien ook al is er geen verbruik.

Dat zou ik ook niet als een probleem vinden, integendeel ik zou de juiste fase zoeken waar ik een verbruiker aan moet hangen voor de "offset" van het verbruik. Je komt namelijk niet aan de verzegelde teller :angel:
Tim Bracquez, tim@fusa.be, https://www.fusa.is
Dedicated Servers - https://fusa.is/offer

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1914
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor lacer » 15 Mei 2016, 09:54

fvhbrugge schreef:het is maar uitgekomen toen men me vroeg om eens te komen kijken omdat de kwh-meter een "eigenaardige" stand had, namelijk minder dan een jaar eerder.
...

Ik vraag me nu af of je iets moeten betalen hebt voor de periode tussen die 2 metingen ?
1° Die eigenaardige stand van de kwh teller had jij had doorgegeven vermoedelijk op het moment dat er een jaarlijkse meting moest gedaan worden
2° Een jaar eerder
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1189
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 95 keer
Uitgedeelde bedankjes: 86 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor fvhbrugge » 15 Mei 2016, 12:23

ik weet niet hoeveel die mensen moesten betalen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1914
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor lacer » 15 Mei 2016, 13:29

Zouden ze moeten betalen op basis van het verbruik van de vorige periode, dat is nog de vraag.
Maar alvast staat zeker dat er geen fraude is gepleegd, dus is niet de schuld van de consument
Hoe gaat de netbeheerder hier mee om in het geval van een defecte kwh-meter ?
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 896
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor bruma » 15 Mei 2016, 13:36

lacer schreef:Zouden ze moeten betalen op basis van het verbruik van de vorige periode, dat is nog de vraag.
Maar alvast staat zeker dat er geen fraude is gepleegd, dus is niet de schuld van de consument
Hoe gaat de netbeheerder hier mee om in het geval van een defecte kwh-meter ?


KWh meter is eigendom van DNB, bij defect moet hij die gratis vervangen, de foute meterstanden worden vervangen door een schatting volgens een gepubliceerde formule.

eternum
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2758
Lid geworden op: 13 Jul 2010
Bedankt: 536 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 600 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor eternum » 15 Mei 2016, 17:06

bruma schreef:de foute meterstanden worden vervangen door een schatting volgens een gepubliceerde formule

En wat mag deze formule dan wel inhouden? Heb je een linkje?
Afbeelding

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 896
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: meten per stroomgroep

Berichtdoor bruma » 15 Mei 2016, 17:26

Infrax of Eandis

Sent from my D6000 using Tapatalk


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast