Zekeringen en hoofdautomaat

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor sky » 08 Okt 2015, 06:54

Beste,

Zowel gisteren als vandaag is er een powerled lamp thuis stuk gegaan (knal) met als gevolg dat zowel de zekering van de betreffende kring (16A) uitvliegt alsook de hoofdschakelaar van de tellerkast waardoor het hele huis zonder stroomt staat.

In principe springt een lamp alleen stuk op het moment dat je die schakelt en is dus dan wel iemand thuis.
Maar vind het wel zeer vervelend dat steeds die hoofdschakelaar ook uit valt.

De vraag is nu waarom niet alleen de zekering van de betreffende kring uit valt maar ook de hoofdschakelaar, en is daar iets tegen te doen.

edit: even nog vermelden dat het powerleds zijn op 220v, dus zonder transfo
De verliesstroomschakelaar blijft opstaan, zowel die van 300mA als die van 30mA.

Bedankt.
Laatst gewijzigd door sky op 08 Okt 2015, 07:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5306
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 392 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 297 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor heist_175 » 08 Okt 2015, 07:42

De zekering, dat is niet abnormaal.
Ben je zeker dat het "de hoofdautomaat" is, of is het de differentieel?

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor sky » 08 Okt 2015, 07:43

Nope het is wel degelijk de hoofdschakelaar, die op de tellerkast, de 3 verliesstroomschakelaars blijven gewoon opstaan, dus geen aardlek.

Dima_2005
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2393
Lid geworden op: 23 Jan 2010
Bedankt: 247 keer
Uitgedeelde bedankjes: 83 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor Dima_2005 » 08 Okt 2015, 08:01

De reden weet ik niet, maar bij kortsluiting springt bij ons ook de hoofdautomaat uit.
Maar de gewone zekering springt uit bij overbelading van die kring.

Zeker gezien je LEDs "poef" gaan, zou ik toch je bedrading, aansluitingen, schakelaars, ... eens nakijken.

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor sky » 08 Okt 2015, 08:16

Het betreft hier 2 verschillende leds op 2 verschillende kringen.
Had ergens gelezen dat een lamp op 220v die stuk gaat een vlamboog trekt en dat dat de reden zou zijn dat ook de hoofdschakelaar uitvalt.

Zou een zekering met een snellere curve dat misschien kunnen tegen gaan?
Nu is het een C denk ik, misschien dat een type B beter is voor verlichting?

StarWing
Premium Member
Premium Member
Berichten: 529
Lid geworden op: 28 Jan 2006
Bedankt: 48 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor StarWing » 08 Okt 2015, 08:23

Dit heeft inderdaad te maken met de verschillende curves van de automaten.
Proberen met verschillende curves kan de oplossing zijn. Al ga je de automaat in de kast van de netbeheerder wel niet kunnen aanpassen.
Dus jij zal "snellere" moeten plaatsen.
Afbeelding

Dima_2005
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2393
Lid geworden op: 23 Jan 2010
Bedankt: 247 keer
Uitgedeelde bedankjes: 83 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor Dima_2005 » 08 Okt 2015, 08:27

Maar wat is de reden van LEDs die ontploffen??? Dat is echt verre van normaal. Al onze LED's hangen ook aan 230V, al jaaaren, en nog nooit maar 1 LED kapot zien gaan. En we hebben zelfs extreem goedkope LEDs hier in huis.

En eigenlijk zijn LED's geen verlichting meer, maar eigenlijk gewoon transfo's die in de LEDs ingebouwd zijn. (zelfs bij high power).

Alweer, best toch eerst naar de oorzaak zoeken waarom lampen kapot gaan ipv naar manieren te zoeken zodat de hoofdzekering niet uitvalt (en enkel de kringzekering).

Trouwens: het is normaal dat je lekstroomschakelaars niet uitgaan. Lampen zijn toch zo goed als nooit geaard?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5306
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 392 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 297 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor heist_175 » 08 Okt 2015, 09:01

Je hebt idd curves op automaten, maar het zou me verbazen dat de automaat van Eandis "sneller" is dan uw eigen automaten.
Waarom zou je dan nog eigen automaten plaatsen :)?

Het zou helemaal niet mogen, dat de zekeringen van Eandis eruit vliegen, als jij een kortsluiting maakt.
Uiteindelijk is een kortsluiting ook een vorm van overbelasting, je gaat teveel ampères door uw leidingen jagen en dus knalt uw 16A zekering eruit.
De hoofdzekering mag daar niet op reageren. Die zou enkel mogen reageren bij overbelasting (als je 10 zekeringen van 20A hebt, en je belast elke zekering 19A, knalt er geen enkele uit, maar verbruik je wel meer dan de 40A hoofdzekering aankan) of bij kortsluiting op het stuk tussen de kWh meter en de differentieel.

Hoe oud is uw installatie (bedrading)?
Hoe oud is uw zekering 16A?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13173
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2069 keer
Recent bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor philippe_d » 08 Okt 2015, 09:36

heist_175 schreef:Het zou helemaal niet mogen, dat de zekeringen van Eandis eruit vliegen, als jij een kortsluiting maakt.

Theoretisch "zou" het niet mogen, maar mijn ervaring is ook dat:
    - bij een overbelasting alleen de automaat van de stroomkring eruit vliegt.
    - bij een rasechte kortsluiting, zowel de eigen zekering en de hoofdzekering van Eandis eruitvliegen.
Ik denk niet dat je dat kan vermijden door een zekering te plaatsen met een snellere curve.

heist_175 schreef:Uiteindelijk is een kortsluiting ook een vorm van overbelasting,

Ja, maar een kortsluiting is dan wel een extreme vorm van overbelasting. Tijdens een kortsluiting zijn de stromen (korstondig) héél groot (honderden ampères), en overtreffen de ampères van de hoofdzekering.

Ik daag je uit om het eens zelf te proberen bij jou thuis op een stopkontakt een echte kortsluiting te maken, en kijken wat er gebeurt :-D
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

vverbeke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 375
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Avelgem
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor vverbeke » 08 Okt 2015, 09:37

Hoofdzekeringen zijn tegenwoordig dezelfde automaten als deze in zekeringkasten, het zou mij verwonderen dat Eandis & co automaten met een andere curve zou plaatsen, die zijn meestal wat duurder.

Swat, dat je hoofdautomaat eruit vliegt kan wel gebeuren als er een ferme kortsluiting is. Je kan idd de selectiviteit in je installatie aanpassen door automaten met een snellere curve te plaatsen, maar die zijn duurder. Beter de oorzaak vinden, kortsluiting zou helemaal niet zo vaak mogen voorvallen. Mogelijk slecht ontwerp in de LED lampen? Van die toestanden zoals namaak stroomadapters waar de hoge en lage spanningsgedeelten niet goed van elkaar gescheiden zijn?
@home: VDSL 100/6 • @work: fiber 50/50 + VDSL 70/10

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor sky » 08 Okt 2015, 10:40

Het huis is van 1986, de zekeringkast heb ik een aantal jaren (jaar 2-3) geleden tijdens de verbouwingen volledig vernieuwd.
Ik heb toen alle zekeringen en verliesstroomschakelaars nieuw gekocht.

De tellerkast zelf is van 1986, wel een nieuw meter laten plaatsen, maar kast en hoofdschakelaar zijn van 1986.
De installatie en zekeringenkast is eind 2014 begin 2015 opnieuw volledig gekeurd.
De kabels naar de verschillende verlichtingspunten zijn allemaal nieuw van tijdens de verbouwing en allemaal 2.5mm2 aangesloten met eltako dubbelpolige onderbreking.

De kwaliteit van de highpowerleds weet ik niet, die heb ik jaren geleden toen met de eerste groepsaankoop op het bouwinfo forum aangekocht.
Dat waren toen één van de eerste denk ik, rond 2007 - 2008 als ik me niet vergis.

Ik zal de kabels en aansluitingen eens nakijken.
Als ik me goed herinner had ik in het begin een paar leds die stuk waren gegaan onder garantie en dan tot nu geen meer.
Nu plots 2 op 2 verschillende kringen, misschien toch slijtage, de driver die stuk gegaan is.

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 899
Lid geworden op: 11 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 42 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Contact:

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor Kitt » 08 Okt 2015, 11:51

Is zeker niet abnormaal .. hier vliegt mijn Teco ( tegenwoordig zetten ze geen teco's meer maar idd gewone zekering in meterkast ) er ook door als ik een dikke kortsluiting maak ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

Gebruikersavatar
jaker
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 796
Lid geworden op: 20 Sep 2010
Locatie: Meerhout
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor jaker » 08 Okt 2015, 11:59

Ik heb dat in ons vroegere huis ook gehad. Telkens er ergens om één of andere reden een automaat (niet de differentieel) afschakelde, ging de hoofdautomaat er ook steeds mee uit. In het begin was dat soms, na een tijdje was dat altijd het geval. Ik heb toen contact opgenomen met mijn elektriciteitsleverancier en dit probleem voorgelegd. Ze hebben toen zonder probleem (en zonder kosten) binnen enkele dagen mijn hoofdautomaat komen vervangen en ik heb daar nooit enige problemen meer mee gehad. Blijkbaar heeft het regelmatig schakelen van een dergelijke automaat als gevolg dat deze sleet vertoond op de veer ervan en daardoor te gemakkelijk uitschakelt.

Dus mijn advies: neem contact op met je elektriciteitsleverancier. 8)
Internet/TV: Telenet Whoppa
VoIP: Fritzbox 7390 met WeePee/Dellmont
Router: Netgear R7000 met TomatoUSB (by Shibby)

vverbeke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 375
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Avelgem
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor vverbeke » 08 Okt 2015, 12:34

Kitt schreef:Is zeker niet abnormaal .. hier vliegt mijn Teco ( tegenwoordig zetten ze geen teco's meer maar idd gewone zekering in meterkast ) er ook door als ik een dikke kortsluiting maak ...


Die gewone zekering in de nieuwe meterkasten is meestal eentje van het merk Teco hoor :-D
@home: VDSL 100/6 • @work: fiber 50/50 + VDSL 70/10

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5306
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 392 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 297 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor heist_175 » 08 Okt 2015, 13:01

jaker schreef:Dus mijn advies: neem contact op met je elektriciteitsleverancier. 8)

Dat zal wel "netbeheerder" moeten zijn, niet :)?

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor sky » 08 Okt 2015, 17:02

Die van Eandis/iverlek zijn juist de schakelaar van de tellerkast komen vervangen.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4291
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 230 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor honda4life » 08 Okt 2015, 17:46

Heeft met selectiviteit te maken, voor thuis is dat nu niet zo'n ramp hé, in de industie daarintegen kan zoiets veel productieverlies veroorzaken.
Eenmaal de kortsluitstroom te groot wordt de magnetische dempel van beide automaten aangesproken en is het uitschakelproces onomkeerbaar.

Wat jij beschrijft is echter vrij onwaarschijnlijk bij bijvoorbeeld een combinatie van 16A/C automaat en 40A/C hoofdautomaat volgens mijn buikgevoel (moet dat nakijken want dat weet ik niet vanbuiten, zelf speel ik liever met brekers van 1250A op het werk :lol:).

Wel is het zo dat door veroudering een automaat steeds sneller zal springen en aan de zekere kant veroudert, wat positief is op vlak van veiligheid.

En eehm, wie zegt dat de hoofdautomaat hetzelfde is dan die andere is mis.
Deze beschikt over een onderbrekingsvermogen van 10 kA in tegenstelling tot 3 kA voor huishoudelijke automaten.
Iets moet ten alle gevallen de kortsluiting kunnen onderbreken na de straatcabine en dat kunnen die in uw zekeringenkast absoluut niet zonder rond uw oren te vliegen.
Dus ik heb een groot vermoeden dat dit een industriële automaat is, maar die zien er nagenoeg identiek uit op de opschriften na.
(Minder dummy proof omdat er door vakbekwame mensen wordt geschakeld die weten waar ze met bezig zijn en wat de gevaren zijn).


Genoeg vakidioten talk :lol:
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

vverbeke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 375
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Avelgem
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor vverbeke » 08 Okt 2015, 19:44

Ik dacht dat kortsluitstroom max. 3kA mocht zijn, toch op netten met huishoudelijke installaties. Ik heb alleszins nog nooit een automaat met 10kA onderbrekingsvermogen gezien in de meterkast van een huishoudelijke installatie. In industriële omgevingen is dat een ander verhaal natuurlijk.
@home: VDSL 100/6 • @work: fiber 50/50 + VDSL 70/10

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4291
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 230 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor honda4life » 08 Okt 2015, 20:31

De hoofdautomaat is dat zeker en vast hoor.
De wijktransfo's zijn hierdoor zelfs beperkt in grootte om dit te garanderen.

[Afbeelding Post made via mobile device ]
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor sky » 09 Okt 2015, 06:43

honda4life schreef:Wat jij beschrijft is echter vrij onwaarschijnlijk bij bijvoorbeeld een combinatie van 16A/C automaat en 40A/C hoofdautomaat volgens mijn buikgevoel (moet dat nakijken want dat weet ik niet vanbuiten, zelf speel ik liever met brekers van 1250A op het werk :lol:).


Bedoel je dus dat in een normale situatie thuis niet mag voorkomen dat beide gelijktijdig afvallen?
Die teco hoofdschakelaar is gisteren alleszins vervangen (free of charge :-) die aan telefoon zei dat het anders 146€ zou kosten, :eek: .)
Hopelijk dat het nu in orde is.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4291
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 230 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer

Re: Zekeringen en hoofdautomaat

Berichtdoor honda4life » 09 Okt 2015, 16:47

Dat hangt ervan af welke de waarde van de hoofdzekering is hoor, en nog enkele andere factoren.
Maar technisch is dit geen probleem in een huisinstallatie hoor, juist een ongemak.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast