Oostenrijk verstoort Britse nucleaire droom

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6412
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 476 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 317 keer

Oostenrijk verstoort Britse nucleaire droom

Berichtdoor heist_175 » 07 Jul 2015, 08:07

DeStandaard 07/07/2015 - Oostenrijk verstoort Britse nucleaire droom
Het kernenergievrije Oostenrijk trekt ten strijde tegen de Britse plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Het diende gisteren een klacht in bij het Europees Hof van Justitie. Voor de Britten slecht nieuws.

De Oostenrijkers hebben het niet begrepen op het Britse subsidiëringsplan voor de nieuwe kerncentrales. De Europese Commissie zag er vorig najaar geen graten in, maar de Oostenrijkse overheid legt zich er niet bij neer. Ze willen dat het Europees Hof van Justitie de Europese beslissing ongedaan maakt. Het argument van de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann: kernenergie komt niet in aanmerking voor subsidiëring omdat het geen vernieuwende energietechnologie is. Volgens Faymann zijn ‘kerncentrales gevaarlijk, duur en vergeleken met de groene energie van wind, water en de zon economisch noch ecologisch concurrentieel’.

Groot-Brittannië heeft al een overeenkomst gesloten met het Franse staatsenergiebedrijf EDF voor de bouw van een kerncentrale met een vermogen van 3.200 megawatt in Hinkley Point in Zuidwest-Engeland. De productieopbrengst zou goed zijn om zeven procent van het stroomverbruik in Groot-Brittannië te dekken.
Om de bouw mogelijk te maken, is de Britse overheid bereid 35 jaar lang een elektriciteitsprijs van 92,5 pond of ruim 130 euro per megawattuur te garanderen aan de uitbater. Dat is een heel pak meer dan wat momenteel op de groothandelsmarkt betaald wordt voor elektriciteit.

Het wordt nu uitkijken of de Britse overheid en de kandidaat-bouwer van de eerste nieuwe kerncentrale in Groot-Brittannië in 20 jaar het aandurven de bouw op gang te brengen zolang er geen uitspraak is over de rechtszaak. De hoop tot nog toe was de nieuwe kernreactor al in 2023 in gebruik te kunnen nemen.


Met deze procedure kan de bouw 6 jaar uitgesteld worden, als de UK-overheid wil wachten tot de procedure afgelopen is.

Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast