Inbouwspot haalt geen 12V ?

Gebruikersavatar
cloink
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3277
Lid geworden op: 29 Okt 2007
Twitter: cloink
Bedankt: 114 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 70 keer
Contact:

Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor cloink » 02 Jan 2015, 17:28

Net verhuisd en er zijn inbouwspots aanwezig. Systeem met centrale transfo op 12V. Het viel ons op dat er één spot het niet deed. Ook niet na vervangen van de lamp (dewelke elders wel werkt, getest). Dus ben ik eens beginnen meten... Waar ik op de rest van de spots (enfin, toch 2 getest) een goeie 10V haal, krijg ik bij deze specifieke aansluiting slechts ongeveer 6V gemeten. Allicht onvoldoende om de lamp (letterlijk) te doen branden?

Iemand een ideetje wat dit kan zijn? Ik zou denken dat het ofwel wel werkt (en dus ~10V gelijk de rest), ofwel niets, maar ik ken er niet zo veel van... :|
ooh. shiny.

AndRo555
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3017
Lid geworden op: 04 Aug 2012
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor AndRo555 » 02 Jan 2015, 17:30

Hoe zit het met de bekabeling naar die spot? En de aansluting van die bekabeling? Waarschijnlijk ergens iets dat maar half contact maakt of ergens een draad die geraakt is en zo een grotere weerstand veroorzaakt met een voltage drop tot gevolg.

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 02 Jan 2015, 17:31

Wat is de kabeldikte en afstand tot transformator en wattage lamp?
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 931
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 90 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor petzl » 02 Jan 2015, 18:16

is de huidige bekabeling / tranfo wel geschikt voor de lampen welke er nu aanhangen ?
Afbeelding

StarWing
Premium Member
Premium Member
Berichten: 533
Lid geworden op: 28 Jan 2006
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor StarWing » 02 Jan 2015, 18:18

Gemeten met/zonder belasting (met de betreffende spot erin dus) ?
Laatst gewijzigd door StarWing op 02 Jan 2015, 18:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 02 Jan 2015, 18:26

Als je zegt dat er een centrale transfo staat. Hoeveel lampen (wattage) hangen daar aan en welk vermogen kan deze transfo leveren?
Normaal kan je 50W ongeveer op 10m afstand hangen (2.5mm²).
Sommige transfo's (meanwell bvb) hebben een klein vijsje waarmee je de spanning een paar procenten mee kan verhogen.
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

StarWing
Premium Member
Premium Member
Berichten: 533
Lid geworden op: 28 Jan 2006
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor StarWing » 02 Jan 2015, 18:39

10V is eigenlijk al een beke te weinig. Als je op ene spot 10V haalt en op de andere maar 6V kan het zijn dat er ergens een slechte verbinding zit.
Indien het effectief aan dit ligt, evt in combo met ondergedimensioneerde bekabeling is dit potentieel een bron van mogelijke brand.

Laten nakijken dus !

Als je zelf diagnose wil stellen:
-hoeveel lampen
-wattage transfo, electronische of conventionele trafo ? Sommige electronische transfo's kan je met een gewone multimeter _niet_ uitmeten.
-kabelsectie naar de lampen.
-hoe hangen de lampen verbonden (suikerke, lusterklemmen, lasdoppen, ...)

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4385
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 233 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 131 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor honda4life » 02 Jan 2015, 19:13

Een centrale transformator zegt waarschijnlijk al genoeg.
Dan wat onbekwame "elektriciens" die veel te dunne kabels gebruiken waarschijnlijk.
Verwijder alle spots op de kring, meet de spanning op de transformator, en vervolgens weet je hoe veel verlies je hebt in de leidingen.
Opletten geblazen, door zulke fouten zijn er al meerdere huizen afgebrand hoor.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
sirWard
Erelid
Erelid
Berichten: 926
Lid geworden op: 05 Jan 2009
Twitter: sirWard
Locatie: Sint-Amandsberg - 91OOS0
Bedankt: 87 keer
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor sirWard » 02 Jan 2015, 19:21

Wat hier dus eerder reeds gezegd is.

> zeker opletten met kabeldikte.
> is trafo geschikt voor gewenste belasting? Misschien hangt er wel meer aan dan enkel die paar spotjes? Ik denk aan parlofonie bvb.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 559
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor gunmaster » 02 Jan 2015, 19:24

Test ook of de trafo nog goed werkt door de spanning direct aan dit apparaat te testen! Als deze defect gaan geven ze een lagere spanning.

Kijk vervolgens zoals gezegd naar de draadsectie en of alle verbindingen correct zijn. Een slechte verbinding zal voor een grote weerstand zorgen wat warmte oplevert en het voltage voor de rest van de kring verlaagt, dit is brandgevaarlijk. Idealiter zou je alles moeten solderen.

Ik heb jaren bij een elektricien gewerkt en meestal hanteerden we de volgende draadsecties voor laagspanningsverlichting:
0,75 mm² - 8 A
1 mm² - 10 A
1,5 mm² - 14 A
2,5 mm² - 20 A

StarWing
Premium Member
Premium Member
Berichten: 533
Lid geworden op: 28 Jan 2006
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor StarWing » 02 Jan 2015, 19:27

^^ meten onder belasting en eerst zien of ge hem wel kunt uitmeten met een conventionele multimeter.

Gebruikersavatar
cloink
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3277
Lid geworden op: 29 Okt 2007
Twitter: cloink
Bedankt: 114 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 70 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor cloink » 02 Jan 2015, 20:27

Ok, bedankt allemaal voor de nuttige replies. Het is een bestaand huis uit '97 dat we hebben gekocht en dus geen zicht op gebruikte bedrading e.d.

Ik zal morgen de nodige metingen doen en terugkoppelen. Ondertussen de spots wat minder gebruiken, beetje benauwd gekregen door de meldingen van brandgevaar... :eek:
ooh. shiny.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 559
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor gunmaster » 02 Jan 2015, 20:31

Als je die bekabeling niet kan controleren gewoon nieuwe trekken (of laten trekken).

Dat beetje koper is de prijs van die brand niet waard :wink:

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1335
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor fvhbrugge » 02 Jan 2015, 20:44

gunmaster schreef:Ik heb jaren bij een elektricien gewerkt en meestal hanteerden we de volgende draadsecties voor laagspanningsverlichting:
0,75 mm² - 8 A
1 mm² - 10 A
1,5 mm² - 14 A
2,5 mm² - 20 A


0,75 mm² en 1 mm² tja ... geen wonder dat er zoveel slechte installaties zijn.
Een elektricien zou toch moeten weten dat de wettelijke minimum sectie bij verlichting 1,5mm² bedraagt. Laagspanning of niet.

0,75 is peanuts !

Bovendien is 2,5 mm² vééééél te weinig voor verlichting op 20A !

Is er in de stroomkring geen stopcontact aanwezig, dan mag de sectie
verminderd worden tot 1,5 mm². Dit kan het geval zijn bij een zuivere lichtkring.
Bij gemengde kringen (zowel verlichting als stopcontacten) is de doorsnede van de
geleiders min. 2,5 mm².
In kringen die enkel dienen voor bediening, controle, signalisatie of meetstroom,
kan men gebruik maken van een diameter van 0,5mm².


En voor wie mij niet gelooft: Kijk maar eens op blz. 18 wat AIB-Vinçotte aanraadt.

https://veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/download/huishoudelijke-elektrische-installaties
Laatst gewijzigd door fvhbrugge op 02 Jan 2015, 20:55, 1 keer totaal gewijzigd.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 707
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor SpecialK » 02 Jan 2015, 20:48

Als het wisselspanning is (klassieke gewikkelde transformator) krijg je vaak "tussenin" waardes te zien als er een draad onderbroken is. Dus ik vermoed toch een kabelbreuk/slecht contact. Die 12V lampjes trekken redelijk wat stroom waardoor je al snel verbrande contacten krijgt. Het totale vermogen is gelukkig wel beperkt door de transformator, dus je huis hiermee platbranden... dat zie ik toch nog niet meteen gebeuren.

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1335
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor fvhbrugge » 02 Jan 2015, 20:50

Het zou het eerste huis niet zijn dat afbrandt door slecht geplaatste halogeenspots, bekabeling en transformatoren....

Dettie
Premium Member
Premium Member
Berichten: 494
Lid geworden op: 27 Aug 2006
Locatie: Poperinge
Bedankt: 40 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Dettie » 02 Jan 2015, 20:53

https://veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/download/huishoudelijke-elektrische-installaties

PDF van vincotte keuringsbedrijf ...

Zie pag 17 & 18 voor Transformatoren
Whop 100/10 (draadloos getest via 5ghz wifi) @ CBN CH7465CE
Afbeelding

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 02 Jan 2015, 21:36

Dettie schreef:https://veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/download/huishoudelijke-elektrische-installaties


Dat is een richtlijn he mannen... Dat is geen wettelijke verplichting...
Het gaat hier over een spanningsval van 3%, (360mV bij 12V), je mag gerust 10% spanningsval hebben. Ik heb hier alles op 2.5mm² getrokken, en er hangen lampen op 1.5m en 12 meter en het verschil in lichtsterkte zie je niet. Ik zie niet veel mensen 4mm² of 6 mm² naar spots leggen. Dat doet geen enkele elektricien...
Volgens die tabel moet ik 16mm² naar mijn spots boven de 10m trekken, yeah right...
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

DIBO
Premium Member
Premium Member
Berichten: 726
Lid geworden op: 28 Mar 2009
Bedankt: 77 keer
Uitgedeelde bedankjes: 135 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor DIBO » 02 Jan 2015, 21:38

Dettie schreef:Zie pag 17 & 18 voor Transformatoren
amaai, denk dat er veel in de fout gaan als je ziet welke carré's er moeten gebruikt worden :? Zelfs zonder centrale transfo, een paar lampekes achtereen een paar meter ver en je zit al direct boven 1,5 of zelfs 2,5mm²!!

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 02 Jan 2015, 21:42

DIBO schreef:
Dettie schreef:Zie pag 17 & 18 voor Transformatoren
amaai, denk dat er veel in de fout gaan als je ziet welke carré's er moeten gebruikt worden :? Zelfs zonder centrale transfo, een paar lampekes achtereen een paar meter ver en je zit al direct boven 1,5 of zelfs 2,5mm²!!


Voor uw wettelijke kabelsectie moet je kijken naar de stroom die er door gaat. bvb 100W op 12 V = +/- 9A, dat MAG met 1.5mm². Probleem is dat de spannigsval op lijnen boven de 10m 'groot' wordt waardoor de lampen minder fel gaan branden
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

dejean
Pro Member
Pro Member
Berichten: 349
Lid geworden op: 25 Jan 2006
Locatie: wolvertem
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor dejean » 02 Jan 2015, 22:27

Welke centrale transformator gebruik je ?
Is het de typische zwarte EREA blok , 160, 200 300 400 VA ? Deze hebben ONBELAST een secundaire spanning van +/- 13V
Waar heb je de spanning gemeten ? belast of onbelast ?
Een veel voorkomend probleem zijn het inbranden van de lampghoudertjes, ( op 12V heeft een 50W halogeen lampje meet je reeds +/- 5A !! )
Slechte contactovergang is voldoende voor inbranden van de GX5.3 fitting , en zal zich blijven herhalen, ook bij lampwissel

Even volgende punten controleren
- meet je spanning eens bellast en onbelast ( secundaire 12V gedeelte )
- type transformator
- staat van de bedrading ( sectie, 1.5 2.5 4 6 mm² )
- controle lamphoudertjes
- totaal vermogen aangesloten op de transformator
Proximus internet start 60/4
Afbeelding

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28647
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1878 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 373 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor r2504 » 03 Jan 2015, 14:00

dejean schreef:- meet je spanning eens bellast en onbelast ( secundaire 12V gedeelte )


Onbelast kan je die dingen tegenwoordig zelfs niet meer meten !

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4385
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 233 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 131 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor honda4life » 03 Jan 2015, 14:16

Op zo'n magnetische transformator zou ik me daar geen zorgen om maken, dat gaat uitstekend.
De elektronische da's een ander verhaal natuurlijk.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
solid-killer
Premium Member
Premium Member
Berichten: 581
Lid geworden op: 20 Jan 2011
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor solid-killer » 03 Jan 2015, 15:18

dejean schreef:Welke centrale transformator gebruik je ?
Is het de typische zwarte EREA blok , 160, 200 300 400 VA ? Deze hebben ONBELAST een secundaire spanning van +/- 13V
Waar heb je de spanning gemeten ? belast of onbelast ?
Een veel voorkomend probleem zijn het inbranden van de lampghoudertjes, ( op 12V heeft een 50W halogeen lampje meet je reeds +/- 5A !! )
Slechte contactovergang is voldoende voor inbranden van de GX5.3 fitting , en zal zich blijven herhalen, ook bij lampwissel

Even volgende punten controleren
- meet je spanning eens bellast en onbelast ( secundaire 12V gedeelte )
- type transformator
- staat van de bedrading ( sectie, 1.5 2.5 4 6 mm² )
- controle lamphoudertjes
- totaal vermogen aangesloten op de transformator


Al veelvuldig meegemaakt tot vervelens toe, meestal wordt de teflon isolatie ook hard door de warmte en moet je die ook weer vervangen :(

Ik wil dit topic niet hijacken, maar kort tussenvraagje:
12V transfo (echte oude transfo) + LED-spots = goed idee :? :???:
mijn redenatie => 12V transfo = geen stabiele/geregelde uitgangsspanning en ledspots zijn daar gevoeliger aan => sneller kapot ?
===============> Scarlet <============== ========> Scarlet pocket wifi 3G <========
Afbeelding Afbeelding

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 931
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 90 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor petzl » 03 Jan 2015, 15:21

Hangen de spotjes na elkaar op de zelfde kabel , of is er telkens een apparte kabel tussen tranfo en lampjes ?

want meerdere lampjes op de zelfde kabel is eigenlijk ook not done ...

Persoonlijk zou ik alles vervangen door ledspots op 230V
Afbeelding

Gebruikersavatar
TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5459
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 455 keer
Uitgedeelde bedankjes: 688 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor TiTanium » 03 Jan 2015, 15:30

solid-killer schreef:Ik wil dit topic niet hijacken, maar kort tussenvraagje:
12V transfo (echte oude transfo) + LED-spots = goed idee :? :???:
mijn redenatie => 12V transfo = geen stabiele/geregelde uitgangsspanning en ledspots zijn daar gevoeliger aan => sneller kapot ?


Zeer slecht idee, oude transfo's moeten over het algemeen een minimumbelasting hebben... Ik heb deze test ooit gedaan en de LED's brandde direct door. Ik heb hier alle oude transfo's vervangen. Overal zit nu een led-drive en dit is mijn verbruik ten goede gekomen. In de badkamer heb ik wel een elektronische transformator waar max 2 lampen op mogen (max belasting 75W). Deze branden nog steeds perfect (2x7W led spots).
Conclusie:
Oude tranfso = minimale belasting = snel doorbranden van de LED's
Elektronische transformatoren: niet aangeraden voor LED's, maar branden niet snel door.
Led-drive is en blijft steeds het beste.
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X@4.8Ghz ~ 32GB@3000Mhz Quad ~ GTX1080Ti Strix ~ M.2 Samsung EVO 960 500GB
MONITOR: Samsung S27A950D & S27B750V
TABLET: Samsung TABpro 10.1 4G + 64GB -> IOM
GSM: Samsung Galaxy S7 Edge + 200GB -> Mobilus M
Px: Tuttimus @ 85/35 ~ Px 11 ~ Mini decoder
eXtra: Sony 4K 55" TV ~ Netflix ~ TN CI+

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1549
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 164 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Sylvester » 04 Jan 2015, 14:17

Zoals eerder al gezegd : weg met dat transformator gedoe. Alles ombouwen naar 230v, op voorwaarde dat de draadsectie minstens 1.5 is. En opletten voor het veiligheidsvolume in de badkamer. Boven de douche geen 230v spot .



Sent from my iPhone using Tapatalk

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5892
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 438 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 309 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor heist_175 » 04 Jan 2015, 16:36

Volledig mee akkoord: weg met die transfo's.

Wat betreft douche: boven de 2,25m mag je gewoon met 230V werken.
Zie bijlage van Vincotte "HUISHOUDELIJKE ELEKTRISCHE INSTALLATIES" op p14.

Als de bodem van de badkuip minder dan 15cm boven de vloerplaat is, mag je boven de 2,25m al 230V gebruiken.
Als de bodem van de badkuip meer dan 15cm boven de vloerplaat is, mag je boven de (2,25m + afstand bodem badkuip/vloerplaat) 230V gebruiken.
Idem voor douchebak.
Bijlagen
2007-04-16-huishoudelijke-installaties-nederlandstalige-uitgave.pdf
(946.27 KiB) 12 keer gedownload

Gebruikersavatar
TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5459
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 455 keer
Uitgedeelde bedankjes: 688 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor TiTanium » 04 Jan 2015, 16:44

Ik blijf de mensen toch aanraden om een spatwaterdichte verlichting te voorzien, en als ze voor spots gaan ze toch op 12V te houden. Je hebt tegenwoordig betaalbare COB LED spots die de kleur van de echte evenaren. Hier hangen ze achter een elektronische transformator in de badkamer.
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X@4.8Ghz ~ 32GB@3000Mhz Quad ~ GTX1080Ti Strix ~ M.2 Samsung EVO 960 500GB
MONITOR: Samsung S27A950D & S27B750V
TABLET: Samsung TABpro 10.1 4G + 64GB -> IOM
GSM: Samsung Galaxy S7 Edge + 200GB -> Mobilus M
Px: Tuttimus @ 85/35 ~ Px 11 ~ Mini decoder
eXtra: Sony 4K 55" TV ~ Netflix ~ TN CI+

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1335
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor fvhbrugge » 04 Jan 2015, 18:18

Doktor Avalanche schreef:
Dettie schreef:https://veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/download/huishoudelijke-elektrische-installaties
Dat is een richtlijn he mannen... Dat is geen wettelijke verplichting...
Het gaat hier over een spanningsval van 3%, (360mV bij 12V), je mag gerust 10% spanningsval hebben. Ik heb hier alles op 2.5mm² getrokken, en er hangen lampen op 1.5m en 12 meter en het verschil in lichtsterkte zie je niet. Ik zie niet veel mensen 4mm² of 6 mm² naar spots leggen. Dat doet geen enkele elektricien...
Volgens die tabel moet ik 16mm² naar mijn spots boven de 10m trekken, yeah right...


Je mag zeker niet gerust 10% spanningsval hebben ! Het is dergelijke onzin die kabels doet verouderen, huizen doet afbranden, en een slechte installatie doet afleveren.
Het is inderdaad wellicht een feit dat geen enkele slechte elektricien 4mm² of 6mm² zal leggen want die heeft immers een prijs afgesproken en de klant weet het toch niet. Of hij weet het pas als het te laat is.

Die 16mm² is op 10 meter voor spots van 140W heb je die dan geplaatst?
Laatst gewijzigd door fvhbrugge op 04 Jan 2015, 21:36, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5892
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 438 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 309 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor heist_175 » 04 Jan 2015, 19:03

TiTanium schreef:en als ze voor spots gaan ze toch op 12V te houden

Er zijn massa's spots IP44 of hoger die op 230V werken.

Gebruikersavatar
TiTanium
Moderator
Moderator
Berichten: 5459
Lid geworden op: 27 Feb 2007
Locatie: Antwerpen 2
Bedankt: 455 keer
Uitgedeelde bedankjes: 688 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor TiTanium » 04 Jan 2015, 21:24

Die hebben dan ook IP44 = spatwaterdicht
PC: PRIME Asus X299 Deluxe ~ i7 7820X@4.8Ghz ~ 32GB@3000Mhz Quad ~ GTX1080Ti Strix ~ M.2 Samsung EVO 960 500GB
MONITOR: Samsung S27A950D & S27B750V
TABLET: Samsung TABpro 10.1 4G + 64GB -> IOM
GSM: Samsung Galaxy S7 Edge + 200GB -> Mobilus M
Px: Tuttimus @ 85/35 ~ Px 11 ~ Mini decoder
eXtra: Sony 4K 55" TV ~ Netflix ~ TN CI+

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1549
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 164 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Sylvester » 04 Jan 2015, 21:28

die IP44 spots op 230V mogen niet binnen de zone 1 gehangen worden. Dat moet 12v of lager zijn.

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1335
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor fvhbrugge » 04 Jan 2015, 21:38

Sylvester schreef:Zoals eerder al gezegd : weg met dat transformator gedoe. Alles ombouwen naar 230v, op voorwaarde dat de draadsectie minstens 1.5 is. En opletten voor het veiligheidsvolume in de badkamer. Boven de douche geen 230v spot .


En op voorwaarde dat de originele kabel wel geschikt is voor 230V !

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1549
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 164 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Sylvester » 05 Jan 2015, 06:56

Had ik dat niet gezegd : minstens 1.5mm.

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 05 Jan 2015, 08:35

fvhbrugge schreef:
Doktor Avalanche schreef:
Dettie schreef:https://veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/download/huishoudelijke-elektrische-installaties
Dat is een richtlijn he mannen... Dat is geen wettelijke verplichting...
Het gaat hier over een spanningsval van 3%, (360mV bij 12V), je mag gerust 10% spanningsval hebben. Ik heb hier alles op 2.5mm² getrokken, en er hangen lampen op 1.5m en 12 meter en het verschil in lichtsterkte zie je niet. Ik zie niet veel mensen 4mm² of 6 mm² naar spots leggen. Dat doet geen enkele elektricien...
Volgens die tabel moet ik 16mm² naar mijn spots boven de 10m trekken, yeah right...


Je mag zeker niet gerust 10% spanningsval hebben ! Het is dergelijke onzin die kabels doet verouderen, huizen doet afbranden, en een slechte installatie doet afleveren.
Het is inderdaad wellicht een feit dat geen enkele slechte elektricien 4mm² of 6mm² zal leggen want die heeft immers een prijs afgesproken en de klant weet het toch niet. Of hij weet het pas als het te laat is.

Die 16mm² is op 10 meter voor spots van 140W heb je die dan geplaatst?


Allez, spanningsval die kabels doet verouderen. Moet ik dat nu voor serieus nemen? Koper blijft koper, de bescherming kan door veelvuldig warm worden hard worden en afbrokkelen, maar dat komt niet door de spanningsval he. Dat komt door de (te hoge) stroom die er door vloeit.
Ja, ik heb spots van 100W (2x50W AR111) op 12 meter hangen. Ik heb twee aparte lijnen naar die spots hangen van 2.5mm², dus 50W per kabel.

Weerstand kabel = 0.0175 * 12 * 2 / 2.5mm² ==> 0.168 Ohm
Stroom = 50W/12V = 4.16 A (dit zal de kabel verwarmen, maar 4A door 2.5mm² zal je niet voelen warm worden)
Spanningsval = 0.168 * 4.16 = 0.7V. (dit doet de spot minder fel branden, dus 11.3V over de spot)

bij 1.5mm² ==> 1.16V verlies
bij 4mm² ==> 0.43V
bij 6mm² ==> 0.3V

Ik heb 20 van die spots hangen op afstanden van 1 tot 12 meter, en er is in mijn ogen visueel niets te merken van het minder fel branden...

Ben trouwens van plan deze op led spots te zetten, maar AR111 sockets in led zijn nog redelijk duur....
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1549
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 164 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Sylvester » 05 Jan 2015, 12:43

Er is wel iets van aan. Als je veel spanningsvol hebt, is er veel stroom, of andersom. Dus ook warmte, dus ook veroudering.
Het koper kan zelfs verouderen ( broos worden) door continue warmte.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 05 Jan 2015, 13:17

Sylvester schreef:Als je veel spanningsval hebt, is er veel stroom, of andersom.


Nee:
stel : kabel van 1000 (1.5mm²)
R = 0.0175 * 1000/ 1.5 = 11.6 Ohm
I = 1A
U = 1 *11.6 = 11.6V

Spanningsval is afhankelijk van soortelijke weerstand (hier koper), lengte kabel, diameter kabel en stroom erdoor.

Of die 4A nu op 12V door die kabel gaat of die 4A op 220V door dezelfde kabel gaat maakt niet uit. (voor de kabel)
Een elektrische boiler van 3000W, of frietpot van 2000W verbruiken meer stroom als dat lampke. En hebben jullie dan schrik dat die draad in uwe muur gaat doorbranden? Nee toch?
Zo'n boiler van 200l kan soms wel 5uur 3000Watt verbruiken ==> 13A
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3734
Lid geworden op: 09 Okt 2004
Bedankt: 229 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 235 keer

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor satsurfer » 05 Jan 2015, 13:34

ik krijg een déja vu gevoel. Ook woning uit 1997 gekocht. een jaar of 4-5 terug de 50W halogeens (MR16 laagspanning) op dimbare LED's gezet met groepsaankoop....draaide 1 jaar redelijk goed (led's sputterden af en toe, ook hoorde ik soms de transfo's die lawaai maakten in garage).

Na 4 jaar werkt geen enkel aansluitpunt nu meer :oops: . Een elektricien laten komen kijken, had offerte gestuurd, was ok voor mij, maar reageerde toen niet meer.

Die ging alles op 220V zetten, weg transfo's....die stelde zelfs geen vragen of de bedrading dik genoeg was.

Ik ben nu terug op zoek naar een goede elektricien (of iemand die met kennis van zaken in bijverdienste dit doet :-D )

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 646
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: Inbouwspot haalt geen 12V ?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 05 Jan 2015, 13:56

Niet alleen de leds moeten dimbaar zijn, maar ook de transfo's...
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast