Kosten 3fasige aansluiting

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor heist_175 » 17 Sep 2014, 12:07

We willen een 3fasige aansluiting laten plaatsen, in tegenstelling tot de 40A monofasige aansluiting die we nu hebben.
Reden: een inductiekookplaat die max 10,8kW trekt :) (als alles op superboost staat)

Ik heb dus met Eandis gebeld en die suggereerden 3x25A (17,3kVA).
Het totaal van die éénmalige werken is 439 ex BTW, oftewel €466 incl 6% BTW.

De mevrouw aan de telefoon zei me ook dat een 17,3kVA aansluiting me ook jaarlijks meer zou kosten, maar wist niet precies wat, hoeveel, ....
Nu is mijn vraag dus: weet iemand waarom een 3fasige aansluiting jaarlijks meer kost dan een monofasige aansluiting? Hoeveel meer? ...

VOiD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2282
Lid geworden op: 10 Jan 2006
Locatie: Herent
Bedankt: 206 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor VOiD » 17 Sep 2014, 12:24

Ik heb ook zo'n inductiekookplaat en doe het al een paar jaar met 40A zonder dat de zekering er ooit uit gegaan is. Volgens mij heb je helemaal geen 3 fases nodig, alles op superboost dat gebruik ik nooit.
Internet & TV: Belgacom Comfort Pack - Netflix
Telefonie: Weepee - OVH - Rebvoice
GSM: Proximus

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4222
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 532 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 211 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Jack Daniels » 17 Sep 2014, 12:38

Die mevrouw aan de telefoon lulde maar wat uit haar nek. Je hebt enkel die eenmalige aansluitingskosten en verder betaal je even veel voor stroom of huur teller. In een ander topic is hier ook door mij een en ander gepost. Ik heb zelf geïnformeerd bij Eandis en bij Ecopower. Komt erop neer dat je met 3 fasen niks extra moet betalen t.o.v. iemand met monofase. Ik heb zelf 3x400V+N op 40A. Ik ben bij Ecopower en daar betaal ik even veel als iemand met 1 fase, nl. 22 cent/kW all-in. Het is zelfs zo dat jouw stroomleverancier niet eens weet wat voor aansluiting jij hebt doodeenvoudig omdat de stroomleveranciers geen toegang hebben tot de database van de netbeheerders.
Trouwens, de boost functie blijft niet de hele kookduur actief. Die schakelt zichzelf automatisch uit na een bepaalde periode.
Lees ook dit topic:
viewtopic.php?f=1&t=42282
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2327
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 127 keer
Uitgedeelde bedankjes: 144 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Dafke » 17 Sep 2014, 13:11

Inderdaad, je zal niets meer moeten betalen buiten de eenmalige kost.
Er is mij zelfs gezegd geweest dat de teller ism de 3-fase net iets preciezer is dan op mono, en je dus iets minder zal betalen op de eindrekening met 3-fase.
Het zou hier wel niet over 10-tallen euro's gaan blijkbaar, maar een verschil van 3 of 4€ op de eindfactuur.
Afbeelding

ditCh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3802
Lid geworden op: 20 Mar 2004
Locatie: Leuven
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor ditCh » 17 Sep 2014, 14:05

Ik heb voor onze nieuwbouw 3x400V+N op 32A en moet hier eenmalig 230,74 € vermogenrecht op betalen (Iverlek - Eandis). Ik vermoed dat de juffrouw aan de telefoon dat bedoelde?

Hier kan je de prijslijst raadplegen:

http://www.eandis.be/eandis/klant/k_Tar ... teit_H.htm
Instant human. Just add coffee.

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor sky » 17 Sep 2014, 14:05

wij hebben thuis ook een inductiekookplaat met 5 zones die op max. 10,8kW trekt, die trouwens afgezekerd is op 32A.
We hebben ook een normale mono fase 40A aansluiting en daar hebben we nog nooit problemen mee gehad, niet met de hoofdzekering en niet met de auto maat van de kookplaat.

De stroomprijs zal idd dezelfde zijn, misschien dat je wel rekening moet/kan houden met de eventuele invoering van de capaciteitsvergoeding.
Maar daar is denk ik nog geen duidelijkheid over.

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 595
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 92 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Doktor Avalanche » 17 Sep 2014, 14:24

Boven 10kW moet je idd eenmalig een vermogenrecht betalen...
Ik heb ook een inductiekookplaat van +/- 11kw, en heb 3x25A.

19€ excl per kw > 10kW
Mvg Wim
Laatst gewijzigd door Doktor Avalanche op 17 Sep 2014, 14:37, 1 keer totaal gewijzigd.
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2327
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 127 keer
Uitgedeelde bedankjes: 144 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Dafke » 17 Sep 2014, 14:29

Hierbij de gegevens die ik doorgekregen heb bij mijn aanvraag voor nieuwbouw met 3-fase:

Ik heb voor optie 2 gekozen, en dit met de grootste inductiekookplaat van Siemens, waarbij eigenlijk heel de plaat fungeert als kookgedeelte en dus ook heel de plaat kan dienen als boost.
Geen enkel probleem.


Geachte,

Zoals telefonisch afgesproken, hieronder een overzicht van de gevraagde vermogens, hun kVA-waarde en de bijkomende kostprijs.
Per kVA-waarde hoger dan 10 wordt er een vermogensvergoeding bijgerekend van 22,99 incl BTW.

- Optie 1: 15A 4dr 400V = 10,4 kVA
Hier komt er een vermogensvergoeding bij van 0,4 x 22,99 = 9,196 euro

- Optie 2: 20A 4dr 400V = 13,9 kVA
Hier komt er een vermogensvergoeding bij van 3,9 x 22,99 = 89,661 euro

- Optie 3: 25A 4dr 400V = 17,3 kVA
Hier komt er een vermogensvergoeding bij van 7,3 x 22,99 = 167,827 euro

U kan uw beslissing terugsturen naar dit e-mailadres. Van zodra wij de correcte vermogens ontvangen zal uw aanvraag worden verwerkt.
Afbeelding

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 557
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor gunmaster » 17 Sep 2014, 15:16

Ik zou eigenlijk adviseren om naar mono 63A te gaan.

Die kookplaat gaat nooit zijn volle vermogen trekken en zelfs als alle pitten gebruikt worden gaan de warmte elementen steeds aan en uit.
3 Fases hebben als nadeel dat je al je verbruikers moet balanceren over alle 3 fases, wat lastig kan zijn om in te schatten. Verder 25A is een vreselijk lage limiet! Zet een wasmachine en ene elektrisch vuur aan en je zit al aan de limiet.

Bij een bestaande installatie moet je niks veranderen behalve een andere hoofdzekering en wat dikkere kabeltjes.

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 595
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 92 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Doktor Avalanche » 17 Sep 2014, 15:23

Wel opletten dat bij 63A uw kast moet uitgevoerd zijn met draad van 10mm². Is niet altijd het geval...
Maar er zal toch wat werk zijn om het eea op 3 fasen te zetten, dus...
En 11kW /230V ==> +/- 45A, dus de kabel naar uw vuur zal ook 10mm² moeten zijn....
Dan toch maar 3 fasen me dunkt..
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3639
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1280 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor raf1 » 17 Sep 2014, 15:45

gunmaster schreef:Verder 25A is een vreselijk lage limiet! Zet een wasmachine en ene elektrisch vuur aan en je zit al aan de limiet.

Als je driefasen kiest, is het natuurlijk ook de bedoeling dat je zware toestellen driefasig aansluit. Met 3x 25A is er zeker voldoende vermogen beschikbaar, de kunst is natuurlijk om het vermogen zo gelijk mogelijk te verdelen over de drie fasen.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5940
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 447 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor ITnetadmin » 17 Sep 2014, 18:31

Sidenote: let op als je met powerlans werkt, dat die stopcontacten in dezelfde fase staan.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4222
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 532 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 211 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Jack Daniels » 17 Sep 2014, 19:53

raf1 schreef:
gunmaster schreef:Verder 25A is een vreselijk lage limiet! Zet een wasmachine en ene elektrisch vuur aan en je zit al aan de limiet.

Als je driefasen kiest, is het natuurlijk ook de bedoeling dat je zware toestellen driefasig aansluit.

Niet echt. Behalve mijn inductie plaat werken alle andere toestellen op 220V (oven, wasmachine, vaatwasser, frietketel, boiler voor badkamer,...) Wat ga je nog vinden op 3 fasen? Een zaagtafel misschien, mijn grootvader had er eentje op 3 fasen. Verder ken ik nog 1 iemand die een zaagtafel heeft op 3 fasen. Veeleer industriële toestellen maar niet voor huis-, tuin- en keukengebruik. Ik denk dan aan een combisteamer van bv. Rational. Die vind je normaal uitsluitend op 3 fasen, maar wie plaatst nu zo een joekel in zijn keuken? Die zijn goed voor horeca doeleinden. Jaren geleden had je lastoestellen op 3 fasen, bij mijn grootouders stond er ook zo eentje. Was door mijn grootvader meegenomen bij zijn werkgever toen die de deuren sloot. Daar werden metalen constructies gemaakt werden voor de steenkoolmijnen, kan je nagaan wat voor een beest dat toestel was.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

VOiD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2282
Lid geworden op: 10 Jan 2006
Locatie: Herent
Bedankt: 206 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor VOiD » 17 Sep 2014, 19:58

Waarom niet gewoon afwachten en kijken of je effectief problemen hebt met te weinig vermogen ipv. direct liggen te verzwaren en misschien onnodige kosten te doen ?
Internet & TV: Belgacom Comfort Pack - Netflix
Telefonie: Weepee - OVH - Rebvoice
GSM: Proximus

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4274
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 129 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor honda4life » 17 Sep 2014, 21:34

Absoluut met eens.
Je kan zo al veel kosten doen voor het geval dat je misschien problemen hebt.
Het is tenslotte niet voor de professionele keuken hé.
(en automaten zijn niet exact de waarden die er op staan, je hebt nog wel wat positieve tolerantie)

Lees hier verder mijn mening:
viewtopic.php?f=1&t=42282
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor heist_175 » 18 Sep 2014, 10:44

Bedankt voor de antwoorden.

60/63A verzwaring is in mijn regio niet mogelijk, want dat was mijn eerste keuze.
Ik kan verhogen naar 50A, maar dat leek me te beperkt.

Ik heb ondertussen al heel mijn kast gekableerd, op zich was dat niet zo'n probleem, want we waren toch werken aan het doen. Dus alles is nu 3fasig aangesloten.
Wat betreft de verdeling: je hebt 25A per lijn, dat is ongeveer 6000W. Je moet al echt heel goed uw best doen om dat vol te trekken: friteuse, waterkoker en oven op dezelfde moment op dezelfde lijn.
Hoe kan je dat uitbalanceren:
op verschillende lijnen plaatsen: wasmachine en droogkast; oven, microgolfoven en de stopcontacten voor friteuse/waterkoker.

Mijn belangrijkste vraag is beantwoordt: ik betaal niets extra omdat ik 3x25A heb, alleen heb ik hogere éénmalige kosten voor de omschakeling naar 3fasig.
Daar kan ik mee leven.

Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 Feb 2010
Bedankt: 75 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Mathy » 19 Sep 2014, 10:43

Ik heb ook gewoon 3x25A gelegd met het gedacht van nog te kunnen opwaarderen indien nodig. De verdeelcircuits in mijn kasten en ook de aansluitkabel zijn gekableerd op 3x40A.

Ik gebruik dat nu al 3-4 jaar zo en kan zonder problemen mijn twee ovens tegelijk gebruiken terwijl de wasmachine en droogkast draaien en er een aantal PC's opstaan in huis. Ik heb nog geen enkele keer een zekering gehad die gesprongen was door overstroom. Ik kook wel niet elektrisch maar op gas.

Er zijn inderdaad weinig redenen om voor 3 fasen te kiezen als je geen zware machines gebruikt maar ik heb zwaar verbouwd en heb dat gedaan uit voorzorg. Bovendien heb ik ook een 3-fasen omvormer voor mijn zonnepanelen, die heeft er geen last van als er bijvoorbeeld in de omgeving te veel installaties op een bepaalde fase worden geschakeld. Omdat de spanning dan te hoog wordt schakelen de ingebouwde veiligheden van monofase omvormers de panelen uit. Die van mij verdeelt het gewoon over de andere fases.
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor heist_175 » 19 Sep 2014, 10:52

In uw verdeelbord moet trouwens alles op 10mm² zitten, en op 10A mag je 63A zetten met een automaat (50A met een smeltzekering, maar wie heeft dat nog)
Verbindingslatten zijn ook het equivalent van 10mm²...

Dus of je nu monofasig 60A doet, of 3fasig 20A -> 10mm² in uw bord

Enkel de automaten voor 3fasige circuits (doorverbinding naar een secundair bord, 400V stekkers, kookfornuis, ...) en de differentieels zijn anders.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 557
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor gunmaster » 19 Sep 2014, 11:15

Wat 10mm² voor 25A? Das belachelijk

Wettelijk moet je je hier aan houden:

20A -> 2,5
32A -> 4
40A -> 6
63A -> 10

Of dit nu 1 fase of oneindig fasen is, draadsectie blijft gelijk...
Je mag natuurlijk altijd dikker gaan.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor heist_175 » 19 Sep 2014, 11:49

IN de kast, de verbinding tussen de automaten is altijd 10mm², zodat je zonder te herkableren tot 60A kan verhogen.

Gebruikersavatar
sirWard
Erelid
Erelid
Berichten: 919
Lid geworden op: 05 Jan 2009
Twitter: sirWard
Locatie: Sint-Amandsberg - 91OOS0
Bedankt: 85 keer
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor sirWard » 19 Sep 2014, 11:54

Heist_175 heeft het over de verdeelkast, daar gebruik je heus geen 2,5mm² om 20A automaten door te lussen. Door dat eerste lusje zal immers de som van de stromen van alle verbonden automaten moeten, en dan wil je liever niet ontdekken dat na 10 jaar blijkt dat de isolatie weg verbrand is.

Verder kan je altijd een 5G6 leggen naar uw elektrisch vuur wat u de mogelijkheid geeft om monofasig als 3 fasig te werken zonder kabels te moeten vernieuwen etc. Maar dat is eerder voor als je a/h (ver)bouwen bent natuurlijk.
Proximus Maxi pack & Smart+ 65 - Bhaalu box - Samsung A5 2017 & Garmin GPSMAP 64S
AfbeeldingAfbeelding

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 595
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 92 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Doktor Avalanche » 19 Sep 2014, 12:59

Waarom niet?
Ik heb 3 fasen en de hoofdzekering is 25A, ik heb mijn kast gekableerd met 6mm².
Van hoofdzekering naar rij(6 automaten) 6mm². Onderling de automaten verbonden met zulk een lat (10mm²)
Is een jaar geleden gekeurd zonder problemen...

Wel opletten als je zonnepalen hebt, afhankelijk van hoe je die aansluit (plaats diff) kan er op sommige stukken van uw installatie (in uw kast) een grotere stroom vloeien.
Bij mij was dat 25A +16A ==>41A ==> even gebeld naar vincotte om te vragen of ik voor de 1A mijn sectie moest verhogen. (Was niet nodig)

Mvg Wim
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

merelan77
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 Feb 2017

kookfornuis inductie stroomvoorziening?

Berichtdoor merelan77 » 21 Feb 2017, 23:46

Momenteel een huis aan het renoveren waar electriciteit al grotendeels is geinstalleerd en stopcontacten voorzien, we staan nu op het punt een AGA fornuis aan te schaffen op inductie en meerdere ovens met een maximale vermogen van 17KW maar de gelegde electriciteit is blijkbaar onvoldoende hebben we nu vernomen.
Houdt dit dan in dat we onze stroomleverancier gaan moeten aanspreken en waarom dan precies?
Welk soort kabel en stopcontacten zijn precies vereist voor dergelijk fornuis?
Is er een richtprijs waar we ons kunnen op richten voor dergelijke aanpassingen?

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 62 keer

Re: kookfornuis inductie stroomvoorziening?

Berichtdoor lacer » 22 Feb 2017, 00:06

17 kW ? Da's veel :eek:
Voorbeeldje:
17000 / 230 = 74A, dus uitgesloten om enkelfase te nemen.
17000 / (1.73 x 400) = 24,5A, dus doenbaar op 3 fasen op 400V. Maar er zijn toestellen op 230V bij denk ik ?
Hoeveel is het vermogen / spanning van de kookplaat ?
Inductiekoopplaat komt alvast apart op een 3 fase kring.
Hoeveel is het vermogen / spanning van elke oven ?

Ja gaat hier toch een aangepast aansluitvermogen moeten aanvragen. Die rekening zal ook niet mis zijn ...
Standaard wordt een huis aangesloten met 40A / 9.2 kW.
Bij ons staat er een inductie koopplaat met 4 zones, totaal 7.2 kW. Alle kookzones worden zo goed als nooit tegelijk gebruikt.
Daaronder een oven van 2 kW en een semi-combi/microgolf ernaast.
De koopplaat is gekoppeld aan een Vynckier (of GE) type kookfornuis inbouw aftakdoos via een 3G6 kabel en beveiligd met een 2P automaat van 32A.
De oven via een gewoon stopcontact 16A op een aparte kring met een automaat van 20A.
De microgolfoven is aangesloten op een gewone kring met stopcontacten 20A waar ook andere verbruikers op zitten.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 896
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: kookfornuis inductie stroomvoorziening?

Berichtdoor bruma » 22 Feb 2017, 00:36

17kW voor de AGA een normaal gezin heeft een 9kW aansluiting samen kom je op 26kW wat neerkomt op een 3f van elk 37A
Het zal kiezen zijn tussen 3F 40A of 32A
Dit moet je voorzien volgens het AREI, een keuring aanvragen en een vermogensverhoging bij je DNB. Bij je stroomleverancier moet je enkel je voorschot verhogen, indien je dat wenst.

Verstuurd vanaf mijn Innos_D6000 met Tapatalk

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1187
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 95 keer
Uitgedeelde bedankjes: 86 keer

Re: kookfornuis inductie stroomvoorziening?

Berichtdoor fvhbrugge » 22 Feb 2017, 08:09

Voor een huishouden moet 9kW aansluitvermogen volstaan.

17kW: je moet rekening houden met de gelijktijdigheid. Het is niet omdat je 4 kookplaten hebt dat die alle 4 gelijk op maximum gebruikt zullen worden.

Het is natuurlijk wel zo dat die AGA's met meerdere ovens een extreem hoog aansluitvermogen hebben.
De inductie alleen heeft een vermogen van 7kW aansluitvermogen.
Dan nog eens een 10kW voor de ovens te samen, ja dat begint te tellen.

Dat zijn eerder professionele toestellen die ook professioneel moeten aangesloten worden.

Dus ga inderdaad wel een zwaarder aansluiting moeten aanvragen aan de netbeheerder én de keuken extra zwaar moeten uitrusten !
Afbeelding

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 595
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 92 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Doktor Avalanche » 22 Feb 2017, 08:28

17kW is redelijk wat ==> op monofase geeft dat meer als 70A, denk niet dat dat een goei plan is...
dus best 3fasen en een kabel van 5G6mm² naar uw fornuis, en een minimum aansluiting aanvragen van 3x25A, beter 3x32A.

Let wel als de capaciteitsvergoedingen er gaan komen, ga je meer moeten betalen...
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: kookfornuis inductie stroomvoorziening?

Berichtdoor heist_175 » 22 Feb 2017, 08:40

Idd.
Ongeacht het merk of het type kookplaat, moet je kijken naar het gebruik.
Wij hebben een kookplaat met een maximaal opgenomen vermogen van 10kW (240V/40A).
Ik wilde meteen een 3F/20A aansluiting of een 1F/50A aansluiting :). Voor Eandis een andere aansluiting geeft, moet je een keuringsattest hebben van max 3maanden oud. Toen de kookplaat kwam was ik nog volop bezig aan de elektriciteit, dus heb ik de keurder maar pas 10maanden later laten komen. Na 10 maanden was de elek nog steeds niet gesprongen, ondanks het feit dat het "maar" een aansluiting van 40A.
Wij hebben 32A (6mm²) voor onze kookplaat, de oven staat op een aparte zekering van 20A.
De hoofdaansluiting is 40A (= minder dan max oven + max kookplaat).

Ik kook vooral in het weekend, meerdere platen, vaak ook met de oven.
Tegelijkertijd zijn we ook de was aan het doen: wasmachine en droogkast.
De zekering is nog nooit gesprongen, geen individuele zekering en niet de hoofdzekering.

Van mij mag je 3F/40A steken hé, maar weet dat de netvergoeding binnenkort vermoedelijk gebaseerd gaat zijn (net als in de industrie) op het aangesloten vermogen en niet op het verbruikte vermogen. Bij Eandis wisten ze me dat al te vertellen in 2014 trouwens, dat dat er zat aan te komen.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor heist_175 » 22 Feb 2017, 08:41

Misschien kan je u beperken tot 1 topic met al uw vragen, ipv een oud topic te kapen en tegelijk een nieuw topic te openen voor ongeveer dezelfde vraag?

//mod. Berichten uit beide topics samengevoegd, dubbele posts verwijderd.

fredo66
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1390
Lid geworden op: 26 Jan 2009
Locatie: Gent
Bedankt: 126 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 229 keer
Contact:

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor fredo66 » 22 Feb 2017, 11:18

heist_175 schreef:We willen een 3fasige aansluiting laten plaatsen, in tegenstelling tot de 40A monofasige aansluiting die we nu hebben.
...
De mevrouw aan de telefoon zei me ook dat een 17,3kVA aansluiting me ook jaarlijks meer zou kosten, maar wist niet precies wat, hoeveel, ....
Nu is mijn vraag dus: weet iemand waarom een 3fasige aansluiting jaarlijks meer kost dan een monofasige aansluiting? Hoeveel meer? ...

Er liggen plannen op tafel om de strooomprijsberekening weer helemaal te veranderen. De capaciteit van je lijn zou dan wel meespelen (dus in jouw geval duurder dan je huidige aansluiting). Vanaf het moment dat ze dat invoeren ga je dus wel meer betalen, ook op het verbruik.

edit: volgens dit artikel vanaf 2019 !
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160621_02351284
VDSL2 Proximus 'Internet Start (z.v.l.)' - Fritzbox 7360v1 - Voip Weepee in en Megavoip uit - DVB-T tv-radio - Emtec Movie Cube S800h - Lenovo Yoga 300 - Motorola Moto E - Roku 3

Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1419
Lid geworden op: 31 Jul 2005
Bedankt: 33 keer
Uitgedeelde bedankjes: 40 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor Block » 22 Feb 2017, 21:18

Ik zou ook even nadenken, zoals void al zegt "alles tegelijk in boost doe je toch nooit". Zelfs voor de pan op te warmen doe ik dat niet meer, melk evenmin.

Ik geef gerust toe dat de overstap van halogeen naar inductie voor mij toch even wennen was.

Zelfs pudding maken lukte niet meer omdat dat ding verekt snel is :angel:
Scarlet one

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 896
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 46 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor bruma » 22 Feb 2017, 22:12

Mijn inductie 7,2kWh heeft maar 2 en geen 3f meer.
Boven de 7,2 gaat hij niet ook al hebben alle platen boost, indien je dit probeert dan beperkt hij een plaat en wisselt tussen beide platen (per 2)

Verstuurd vanaf mijn Hi10 met Tapatalk

ahrand
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 10 Sep 2011
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor ahrand » 23 Feb 2017, 20:55

Jack Daniels schreef:Niet echt. Behalve mijn inductie plaat werken alle andere toestellen op 220V (oven, wasmachine, vaatwasser, frietketel, boiler voor badkamer,...) Wat ga je nog vinden op 3 fasen? Een zaagtafel misschien, mijn grootvader had er eentje op 3 fasen. Verder ken ik nog 1 iemand die een zaagtafel heeft op 3 fasen. Veeleer industriële toestellen maar niet voor huis-, tuin- en keukengebruik. Ik denk dan aan een combisteamer van bv. Rational. Die vind je normaal uitsluitend op 3 fasen, maar wie plaatst nu zo een joekel in zijn keuken? Die zijn goed voor horeca doeleinden. Jaren geleden had je lastoestellen op 3 fasen, bij mijn grootouders stond er ook zo eentje. Was door mijn grootvader meegenomen bij zijn werkgever toen die de deuren sloot. Daar werden metalen constructies gemaakt werden voor de steenkoolmijnen, kan je nagaan wat voor een beest dat toestel was.


Ik heb een huis gekocht waar reeds 3-fasen 400V 32A lag, hier woonde vroeger inderdaad een zelfstandige klusjesman die een zaagtafel en lasmachine had zoals je zegt.
Ik ben blij dat ik dat gehouden heb :
* mijn nieuwe zwembadpomp werkt op 3 fasen : sterke pomp, gaat langer mee en is zuiniger
* mijn vrouw wilde ook zo'n AGA combi oven : alleen op 3f 400v kun je ovens en kookplaten tegelijk gebruiken
* mijn vrouw wilde zo'n moderne drukstoomoven : werkt ook op 1fase 230v maar je krijgt alleen garantie bij aansluiting op 3f 400v, zo'n joekel is dat niet hoor, een gewoon inbouw-huishoudtoestel : https://www.miele.be/nl/c/filter-stoomo ... e=DGD_4635
* ik ben aan het uitkijken naar een volledig elektrische auto, als ik hem op enkele uren wil hebben opgeladen raden de fabrikanten 3 fasen 400v aan

Dus, opgepast met je vraag "Wat ga je nog vinden op 3 fasen": veel én meer blijkbaar...

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5219
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: Kosten 3fasige aansluiting

Berichtdoor heist_175 » 23 Feb 2017, 20:59

Je gaat idd toestellen vinden die op 3F werken, maar die zal je toch echt op 1 hand kunnen tellen en zijn niet echt "gemiddeld" of "gangbaar": jacuzzi, stoombad, semipro-ovens, motoren, ... .
Als je de meerkost voor een zware aansluiting (gebaseerd op aangesloten vermogen) wil betalen: prima :).


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast