Halogeentransfo voor LED

sdecoster
Plus Member
Plus Member
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 Dec 2013
Bedankt: 10 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Halogeentransfo voor LED

Berichtdoor sdecoster » 05 Jan 2018, 17:36

Hoi
Net valse plafond(je) uitgebroken omdat we met die sneeuw van een paar weken geleden water hebben binnengekregen.
Het dak zal wel hersteld raken met een goede dakwerker maar mijn ogen vielen op een vijftal halogeentransfo's die op het gyproc lagen en elk één spot bedeelden.
Aangezien er al lang GU10 LED-spots in gebruik zijn dacht ik eraan om die 5 transfo's te reduceren naar 1 (en die te steken op een plaats waar ik hem evt in de toekomst kan vervangen bij defect). De transfo's zijn 12 V en kunnen een vermogen van 20-70 W leveren. Met telkens één LED-spot per transfo ging dit al jaren goed. Kan ik er vanuit gaan dat 5 spots (van ong. 5 W elk) ook probleemloos gaan werken? Of verlies ik iets uit het oog. Ik zou werken met zo'n een 'boite' waarin ik alles monteer en verdeel naar de spots.
Overschakelen naar 230 V is m.i. geen optie want de ruimte is vaak vochtig dus ik vermoed dat men destijds 12 V heeft gekozen omwille van de veiligheid?
Merci voor het advies!

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3560
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 432 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 425 keer

Re: Halogeentransfo voor LED

Berichtdoor Joe de Mannen » 05 Jan 2018, 17:52

dat zal werken.

Het verbaast me wel dat het nu werkte, die dingen durven al eens een minimumbelasting hebben die niet gehaald worden met LED's.

J.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4425
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 235 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Halogeentransfo voor LED

Berichtdoor honda4life » 05 Jan 2018, 17:58

Uiteraard werkt dat minstens even goed, scheelt je ook weer wat verliezen in de transformatoren, al kosten de materialen om alles op een goede manier door te lussen wel meer dan dat.

Elektronische transfo's is dan weer wat lastiger is m'n persoonlijke ervaring.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6192
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 458 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Halogeentransfo voor LED

Berichtdoor heist_175 » 05 Jan 2018, 19:36

Ik zie niet goed in waarom je 12V LED's gaat steken en geen 230V? Geen transfo's, geen verliezen, geen extra stukken die kapot kunnen, ...
Als je in een "badkamer" 230V wil steken, moet je gewoon zorgen dat je minstens IP44 hebt.

liber!
Premium Member
Premium Member
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Apr 2006
Twitter: nathan_gs
Bedankt: 45 keer
Uitgedeelde bedankjes: 91 keer

Re: Halogeentransfo voor LED

Berichtdoor liber! » 05 Jan 2018, 19:37

Is het niet makkelijker om alle transfo's weg te halen en te switchen naar 220v?

sdecoster
Plus Member
Plus Member
Berichten: 134
Lid geworden op: 03 Dec 2013
Bedankt: 10 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Halogeentransfo voor LED

Berichtdoor sdecoster » 05 Jan 2018, 23:47

Is een bijkeuken met inloopdouche. Kan er soms wel eens bedampen en de toenmalige elektricien deed het met 12 V.

Persoonlijk ben ik ook niet voor transfo's en al zeker niet als ze weggewerkt zitten in een vals plafond. Heb er al eens één mogen uitpeuteren die defect was.

Dus voor 230V gaan (ip44) is misschien het beste nu alles open ligt?

Verstuurd vanaf mijn A0001 met Tapatalk


Terug naar “Elektrische apparaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast