EvoHome (OpenTherm)

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 22 Dec 2017, 10:19

Ik maak deze post aan omdat er toch wel wat mensen zijn met een Evohome hier op het forum en de laatste topic erover van meer dan een jaar geleden is :). Ik heb namelijk nog wat vragen, zowel over het toestel zelf als over mogelijke uitbreidingen :). (en misschien zit hier ook een installateur op het forum, kan dan nog van pas komen :angel: )

Men is bij mij een Atag Q25C komen plaatsen, deze zal instaan voor vloerverwarming boven en beneden + het warm water.
Hoewel ze wisten dat ik een OpenTherm thermostaat ging gebruiken van HoneyWell hebben ze vanalles in die ketel gestoken wat er niet in moet (denk/vermoed ik)...
Een MADQ module + een MADQBrain, deze regelt blijkbaar nu de verwarming en (ik vermoed) het warm water.
Er is ook een 0-10V module (AA00010U) meegeleverd, maar de installateur kende daar niks van dus dat is niet geplaatst :roll: daar is ook geen uitleg van te vinden online dus ik zou niet eens weten waar het voor kan dienen (ik veronderstel voor OpenTherm).
Atag Module.png


Nu wil ik er volgende week in mijn verlof de EvoHome aan koppelen. Dat is een kwestie van de OpenTherm module aan de 2 bus-aansluitingen aan te sluiten en een parameter op 2 te zetten (en gezien die parameter op 3 moet staan voor MADQ zit daar al een conflict) volgens de handleiding. Dus daar voorzie ik geen echte problemen. Echter vraag ik me af of de ketel zonder die MADQ ook het warm water goed kan regelen, voor EvoHome is er namelijk ook een module voor warm water te verkrijgen maar ik weet niet hoe nuttig/nodig dit is.

De redenen dat ik voor de EvoHome gegaan ben zijn eigenlijk verschillend.
- Werkt zonder internet indien nodig (mooi pluspunt).
- Uit te lezen in Home Assistant.
- Werken met zones in vloerverwarming, dit is wel toekomstmuziek want die vloerverwarming modules zijn nogal prijzig en ik heb de indruk dat ik voor 2 collectoren er ook 2 nodig heb, ook al zijn het minder zones.
- Draadloos, ik heb eigenlijk zelfs geen kabel meer voorzien voor een thermostaat in huis.

Een Atag installateur die een kort extra stuk schouw kwam leveren was tegen een HoneyWell thermostaat want dat is rommel, als ik de ketel open doe zijn wel zowat alle onderdelen van HoneyWell dus kwaad zal het wel niet kunnen denk ik dan :roll: .

Dus ervaringen met de EvoHome? OpenTherm of Aan/Uit? Hoe ging de installatie? Warm water module nodig of niet?
Xbox Live: MClaeys

Crazy2
Starter
Starter
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 Mar 2008
Locatie: Heusden-Zolder, België
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor Crazy2 » 22 Dec 2017, 12:28

Ik heb ook 2 collectoren op mijn evohome hangen en heb het op de volgende manier opgelost.
- beneden één grote zone voor de leefruimtes. Gestuurd door bdr91 relais
— boven 5 zones gestuurd door hce80.

Op deze manier toch paar 100 euro gespaard op de installatie.
Less is more

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 22 Dec 2017, 16:13

In principe mag bij ons de beneden ook op die manier en boven zouden het maar 3 zones zijn (2 slaapkamer waarvan ik verwacht dat ze meestal uit zullen staan en de badkamer (altijd aan waarschijnlijk).
Op die relais, sluit je daar dan gewoon die motoren op aan die de HCE80 ook gebruikt?
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5441
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 399 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor heist_175 » 22 Dec 2017, 19:58

Ik lees ff mee :).
Ik zoek nog enkele antwoorden bij Vaillant, Evohome en wifithermostaten.nl en dan bestellen en plaatsen tijdens de vakantie. :banana:

Alleen heb ik geen vloerverwarming, maar enkel radiatorknoppen

Crazy2
Starter
Starter
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 Mar 2008
Locatie: Heusden-Zolder, België
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor Crazy2 » 22 Dec 2017, 21:19

Op de relais beneden heb ik de pomp aangesloten. en per kring gekeken welke volledig open en welke een beetje dichtgedraaid.
De HCE80 heeft 1 aansluiting voor de pomp te laten draaien en 5 aansluitingen voor servomotors.

Ik heb gekozen om de slaapkamers ook te doen voor als de kinderen later groot zijn en daar willen sturen of met hun liefje zitten :-)
Momenteel is er op de kamers ook geen vraag naar warmte omdat de set point 2 graden lager is dan actuele temperatuur.

Het probleem dat ik ondervond toen ik evohome wou installeren was dat de meeste installateurs er geen ervaring mee hebben.
Dus op een bepaald moment alle kabels van de oude installatie doorgeknipt en alles beginnen aansluiten.
Less is more

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 22 Dec 2017, 23:48

In mijn geval is er slechts 1 pomp, als ik beneden alles toe draai dan staat boven ook alles uit helaas :(.
Moest ik aan de EvoHome gewoon thermostaten kunnen hangen om de zones uit te lezen en dan hiermee thermostatische kranen kon aansturen op de collectoren (weliswaar de temperatuur van die knop negerend) was het probleem waarschijnlijk al opgelost. Die HCE80 is belachelijk duur gezien er dan nog geen servomotoren bij zitten.
In principe als ik iets heb om die servomotoren aan te sturen via Z-wave kan ik de benedenverdieping al eenvoudig afsluiten met Home Assistant. Als de temperatuur van de Evohome ok is, draai maar toe (al denk ik dat de HCE80 dat beter zal kunnen).

Ik heb blijkbaar wel een HoneyWell installateur niet ver van de deur. Maar ik vermoed dat die ook in verlof zal zijn. Die van Atag kende het inderdaad niet, nuja dat neem ik hem ook niet kwalijk. (Ik neem het de leverancier wel kwalijk dat ze modules meeleveren van Atag die de installateur zelfs niet kent en blijkbaar niemand binnen Atag, toch niemand die we aan de lijn kregen :roll: Zeker als die 200+ Euro kosten).

heist_175 schreef:enkele antwoorden bij Vaillant, Evohome en wifithermostaten.nl

Antwoorden op welke vragen, misschien kan je ze hier dan wel vinden :wink: Met thermostatische kranen valt het eigenlijk goed mee, enkel de juiste 2 draden verbinden in de ketel :) (of OpenTherm module laten plaatsen bij sommige ketels, klik aan/uit is blijkbaar nog gemeengoed).

Op die site van Wifithermostaten.nl staat overigens voor de Atag Q-serie nvt bij OpenTherm, maar mijn handleiding spreekt dat tegen :) Al vraag ik me af of daar dan weer die 0-10V module weer niet voor nodig is...
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5441
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 399 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor heist_175 » 23 Dec 2017, 06:45

Ik heb de vragen al eens gepost, zonder antwoord.
viewtopic.php?f=88&t=51099&p=722825#p722825

- Hoe is mijn huidige thermostaat aangesloten? Moet ik die "afkoppelen" als ik een EvoHome/VR33 steek?
- Waar/hoe sluit ik de EvoHome aan?
- Wat moet ik met al die brugjes doen op "burner on/off", "24V=RT" en "-|+ BUS"?
- Ik heb een 470F en er is niets aangesloten op die "-|+ BUS"? Maar de 470F werkt wel...

Ik heb nu een modulerende ketel, maar zonder OpenTherm.
Ik zou eerst de OpenTherm module moeten kopen (VR33 - €100) en dan moet ik de EvoHome daar op aansluiten. Maar ik weet dus niet hoe ik de EvoHome moet aansluiten op die VR33 module (bij NL ketels is die module standaard al voorzien/aangesloten).
Los van het aansluiten van de ketel, weet ik niet wat ik met mijn huidige thermostaat en buitenvoeler moet doen.
En hoe krijgt mijn EvoHome mijn buitentemperatuur? Via wifi, gok ik?

@installateur: ik heb niemand in BE gevonden die het wil installeren. Langskomen wel (en hun en mijn tijd verschijten), maar ze komen zelfs niet tot een offerte. Vermoedelijk door het Vaillant verbod in BE.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 23 Dec 2017, 08:49

Vaillant verbod o.O Ik wist niet dat fabrikanten dat mochten verbieden. De nonkel van men vriendin plaatst Vaillant, weet wel niet wanneer ik hem zie met de feesten.

Buitentemperatuur is inderdaad via wifi.
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5441
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 399 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor heist_175 » 23 Dec 2017, 09:02

MClaeys schreef:Vaillant verbod

Niemand mag de VR33 module aanbieden in BE, het is een Vaillant module, dus Vaillant kan dat afdwingen.
Als ze verder de installateurs in BE verbieden het te plaatsen, is de cirkel rond natuurlijk.

Reden? Onbekend. Vaillant heeft niets dat in de buurt komt van de functionaliteit van de EvoHome.
Tado biedt out-of-the-box support voor Vaillant, misschien betaalt Tado een fee aan Vaillant?
Anyway, Tado is geen optie. Ik wil een warm huis ook als ik geen internet heb en/of Tado er de brui aan gegeven heeft...

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27609
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1828 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 324 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor r2504 » 23 Dec 2017, 21:16

MClaeys schreef:Op die relais, sluit je daar dan gewoon die motoren op aan die de HCE80 ook gebruikt?


Bij de BDR91 (wat volgens mij een aan/uit sturing was voor de ketel, al kan daar blijkbaar ook je daar blijkbaar ook een zone mee regelen) maakt men geen melding van de servo motoren, wel van de Y-VC8615 wat een "zoneklep" is. Geen idee hoeveel servo's je nodig zou hebben maar aan 28 euro per stuk kan je er al 4 aankopen voor de prijs van de Y-VC8615.

PS. Ik heb hier trouwens nog een ongebruikte BDR91 liggen (wegens aanschaf OpenTherm module).

heist_175 schreef:Niemand mag de VR33 module aanbieden in BE, het is een Vaillant module, dus Vaillant kan dat afdwingen.


Niemand kan jou verbieden die gewoon in het buitenland te bestellen, al staat er wel de vermelding: "De VR33 werkt niet op de meeste Belgische Vailalnt ketels" ?

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 23 Dec 2017, 23:09

Zo een zonepomp zit in de ketel zelf wel heb ik gezien. Ik vrees dat die module niet het vermogen gaat hebben om zo een Servo aan te sturen (de zonekleppen hebben namelijk een eigen stroomvoorziening om dat op te vangen).


Die Vaillant module kan je ook bestellen en als het niet werkt terugsturen.
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5441
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 399 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor heist_175 » 24 Dec 2017, 06:47

r2504 schreef:
heist_175 schreef:Niemand mag de VR33 module aanbieden in BE, het is een Vaillant module, dus Vaillant kan dat afdwingen.


Niemand kan jou verbieden die gewoon in het buitenland te bestellen, al staat er wel de vermelding: "De VR33 werkt niet op de meeste Belgische Vailalnt ketels" ?

Idd :)
Ik lichtte even toe hoe het verbod van Vaillant eruit ziet.
Als consument kan je dat omzeilen, maar dan moet je de installatie geheel zelf doen.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27609
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1828 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 324 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor r2504 » 24 Dec 2017, 10:50

heist_175 schreef:maar dan moet je de installatie geheel zelf doen.


Van wat ik las op Tweakers kan dat geen probleem zijn voor iemand die een schroevendraaier kan vasthouden.

MClaeys schreef:Zo een zonepomp zit in de ketel zelf wel heb ik gezien


Heb je dan meerdere zones in je ketel ?

Ander vraagje... heeft iemand een bypass ventiel in z'n installatie ?

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3196
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 406 keer
Uitgedeelde bedankjes: 408 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor Joe de Mannen » 24 Dec 2017, 13:14

Als je er voor zorgt dat je pomp niet draait terwijl alle kranen dicht staan, weet ik niet of zo'n ventiel veel meerwaarde heeft.
De EvoHome zorgt er net voor dat je ketel (en pomp) alleen maar actief worden als er ergens warmtevraag is (en er dus een kraan open staat).

Tenzij iemand mij tegenspreekt natuurlijk.

J.

dr.trimble
Pro Member
Pro Member
Berichten: 352
Lid geworden op: 22 Jan 2007
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor dr.trimble » 24 Dec 2017, 15:25

Joe de Mannen schreef:Als je er voor zorgt dat je pomp niet draait terwijl alle kranen dicht staan, weet ik niet of zo'n ventiel veel meerwaarde heeft.
De EvoHome zorgt er net voor dat je ketel (en pomp) alleen maar actief worden als er ergens warmtevraag is (en er dus een kraan open staat).

Tenzij iemand mij tegenspreekt natuurlijk.

J.

Een circulatiepomp blijft nog steeds een tijdje nadraaien, ook als er geen warmtevraag meer is om de warmte in de leidingen nog een tijdje door de installatie te sturen. In de recente ketels zit er meestal al een bypass. (in mijn Vaillant toch)

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 24 Dec 2017, 16:37

r2504 schreef:
MClaeys schreef:Zo een zonepomp zit in de ketel zelf wel heb ik gezien


Heb je dan meerdere zones in je ketel ?

Ander vraagje... heeft iemand een bypass ventiel in z'n installatie ?

Kwas mis, blijkbaar een driewegklep, met dat grijze blokje erop dacht ik dat dat hetzelfde was.
Die bypass zit er bij mij niet op, toch niet in die vorm. Er zit wel een hydraulische cilinder tussen onze doorvoer en retour. Functionaliteit is mij onbekend, maar het leek mij voor zo iets te dienen.
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5441
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 399 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor heist_175 » 29 Dec 2017, 20:22

Ik weet ondertussen wat ik wil
- Evohome Wifi
- 12 kranen
- VR33 module

Ik had eerst alles gezien bij wifithermostaten.nl voor €1067, maar ze krijgen niet zo'n goeie rating bij tweakers

Ik ben wel tevreden van Amazon, maar ik vind nergens productcodes (bv EAN) om op te zoeken bij Amazon.
Als je gewoon zoekt op "EvoHome", krijg je zoveel resultaten, dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Suggesties van EAN of andere product codes?
Suggesties van ANSI codes bij Amazon?

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4430
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 285 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor MClaeys » 29 Dec 2017, 22:56

Prijzig met die 12 kranen. De kranen zijn alvast hier te vinden: https://www.amazon.de/evohome-THR92H1002-Homexpert-Heizungs-Begrenzer-kabellos/dp/B00P12BJNO/. Ook per 4 te verkrijgen.
De Evohome wifi, Op Amazon vind ik hem wel maar telkens met de aan/uit module, de OpenTherm module is wel afzonderlijk te verkrijgen maar dan is het meteen een pak duurder dan op Bol.com. Dat is diegene die ik besteld heb. (Hier dezelfde kit met al 4 kranen)(Volgens Tweakers nog een paar Euro goedkoper bij CVKoopjes.nl, maar geen idee qua betrouwbaarheid).

De VR33 module, niet bij winkels waar ik bekend mee ben, maar als wifithermostaten slechte reviews heeft kan je nog proberen bij Saniglow of Thermostatenkoning.
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5441
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 399 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor heist_175 » 30 Dec 2017, 08:22

De links bij Amazon had ik ook al gevonden, maar EvoHome vermeldt steevast HR92WE als product ID en Amazon vermeldt THR92H1002?
Dus ja...

De centrale unit had ik idd niet gevonden bij Amazon, alleen een oude versie.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27609
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1828 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 324 keer

Re: EvoHome (OpenTherm)

Berichtdoor r2504 » 30 Dec 2017, 11:58

Beide nummers zijn hetzelfde (er is ook nog een HR92UK)... louter andere verpakking voor zover ik kan vinden.

Zie ook https://ensupport.getconnected.honeywel ... controller en http://www.automatedhome.co.uk/vbulleti ... difference


Terug naar “Elektrische apparaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast