development environment : hoe op zetten

helmuteke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 421
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

development environment : hoe op zetten

Berichtdoor helmuteke » 12 Mei 2018, 14:17

ik programmeer hobby gewijs al een tijde php in notepad zonder gebruik te maken van een framework.

Nu heb ik wat tijd en wil me Zend framework aanleren , maar ben er niet uit hoe ik een development environment opzet

ik heb :

Virtualbox
Vagrant
Phpstorm

ik kan debian installeren indien nodig plus de benodigde pakketten .
De essentie is dat ik niet weet of vind hoe phpstorm te koppelen , heb geen zin om telkenmale te uploaden.

Kan iemand mij wegwijs brengen aub ?

ljd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1932
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor ljd » 12 Mei 2018, 21:45

Doe maar beter laravel https://laravel.com/ :-D , zend is sloom

Met xampp https://www.apachefriends.org/index.html kan je alles doen wat je nodig hebt.

Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 15768
Lid geworden op: 18 Feb 2003
Twitter: meon
Locatie: Bree
Bedankt: 543 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 466 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor meon » 13 Mei 2018, 01:16

Ik heb gewoon lokaal IIS + PHP7 + MySQL draaien (draait als een zonnetje en simpel te installeren via de web platform installer).
Editen doe ik in Visual Studio Code en version tracking doe ik via Git en een Gitlab-installatie.
En als je online wilt publiceren: In Microsoft Azure kan je een gratis site aanmaken die PHP ondersteunt.

helmuteke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 421
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor helmuteke » 13 Mei 2018, 01:41

Begrijp,ik compleet . . .


Maar ik wik niet lokaal gaan , moet toch andere manier zijn

brubbel
Premium Member
Premium Member
Berichten: 734
Lid geworden op: 04 Jul 2012
Bedankt: 155 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor brubbel » 13 Mei 2018, 11:13

Er zal wel een plug&play docker container voor bestaan?

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4885
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 278 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 306 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor MClaeys » 13 Mei 2018, 11:56

helmuteke schreef:Begrijp,ik compleet . . .


Maar ik wik niet lokaal gaan , moet toch andere manier zijn

Dan installeer je die zaken toch op een VM in uw Virtualbox? En dan de webfolder sharen met het hostsysteem, of als deze elders draait gratis filezilla servertje op opzetten.
Xbox Live: MClaeys

Stroper
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 947
Lid geworden op: 24 Aug 2011
Bedankt: 101 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 61 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor Stroper » 13 Mei 2018, 15:41

Ik weet niet of je met koppelen bedoelt: de src code folder sharen of xdebug koppelen.
Bij een vm kan je een folder sharen met de host waarop php draait.

Probeer misschien eerst eens met voorgeconfigureerde box ipv. alles zelf te intalleren in de guest.
bv. https://puphpet.com

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6705
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 506 keer
Uitgedeelde bedankjes: 102 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor ITnetadmin » 13 Mei 2018, 16:08

Turnkey Linux heeft mss een instant oplossing?

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 653
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor Doktor Avalanche » 14 Mei 2018, 08:41

En wat is de reden dat je dit niet lokaal wil?
Vind dat steeds een voorwaarde om iets te maken.
Zo is de mijne ingesteld (Java)

==> webapplicatie server (Tomcat) lokaal
==> database server (MySQL) lokaal
==> Eclipse (lokaal)
==> framework CaptainCasa (http://www.captaincasademo.com/ccdemos/ ... eRisc.risc) lokaal geïnstalleerd, heeft een eigen gui builder
==> Subversion (gratis abonnement ooit kunnen krijgen bij assembla.com)
==> Sonarlint met Sonarcube server (https://www.sonarqube.org/) verbonden voor 'code quality' (Trouwens een knappe tool, om programmeer fouten of slechte programmeer-gewoonten snel te detecteren en aan te pakken, maar wel redelijk ingewikkeld om op te zetten)

En pas na wat testwerk wordt dat 'live' gezet.

Mvg Wim
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

Stroper
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 947
Lid geworden op: 24 Aug 2011
Bedankt: 101 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 61 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor Stroper » 14 Mei 2018, 10:28

Doktor Avalanche schreef:En wat is de reden dat je dit niet lokaal wil?
Vind dat steeds een voorwaarde om iets te maken.

De vraag is waarom je de dag van vandaag wel nog lokaal zou gaan.
Met een vagrant kan je een VM maken die quasi identiek is aan je productieomgeving. Dus als je server een Ubuntu 18.04 met PHP 7.1.15 is, dan ontwikkelt iedereen daartegen. Ongeacht of ze nu MacOs, Fedora, of iets anders draaien. Dus dan kom je niet meer in de problemen op mijn machine werkt het wel, maar ik had al geupgrade naar 7.1.16 of de PHP versie van Fedora is gecompiled met andere flags dan de Ubuntu-versie.
Is trouwens ook handig als je een klant hebt die bv. nog een site in PHP 5.6 heeft en die niet/wil kan updaten. Die heeft gewoon een eigen box met 5.6 om tegen te ontwikkelen.

Het correct opzetten van een Vagrant is inderdaad lastiger, maar bespaart je veel latere potentiële problemen.

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 653
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 111 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor Doktor Avalanche » 14 Mei 2018, 10:38

Ok, zit ook iets in.
Maar het gaat hier ook over hobby-projecten, en ik vind het werken met VM's altijd 'vertragend' werken. Maar voor alle irritaties, kan je waarschijnlijk een mouw aanpassen.
En ik heb steeds het beheer van de servers van mijn hobbyprojecten, dus als er moet ge-upgrade worden, dan wordt er ge-upgrade ;-)

Wim
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1237
Lid geworden op: 19 Dec 2011
Locatie: Heist-op-den-Berg
Bedankt: 75 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 475 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor butskristof » 14 Mei 2018, 13:36

Momenteel zit alles bij mij in een Ubuntu VM. dat geeft mij de zekerheid dat mijn daily driver systeem clean blijft en er geen impact is op bv mijn battery life doordat ik een of andere service vergeet te stoppen.

Ik ben wel aan het spelen met Docker, daar dit voor mij het beste van twee werelden zou kunnen geven. Het opstarten van containers is supersnel en dan is het al zeker niet meer de moeite om mijn lokaal systeem om zeep te helpen.
 MacBook Pro 15" (2017)  MacBook Pro 13" (Mid 2015)  iPhone XS  iPad Air 2  Watch Series 3

ljd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1932
Lid geworden op: 15 Mar 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor ljd » 14 Mei 2018, 13:45

Je kan ook laravel doen met Vagrant maar voor 1 of andere bizarre rede is de vagrant niet hoofdletter gevoelig ook al gebruikt je identieke opstelling.
Dit kan een instelling zijn.

helmuteke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 421
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor helmuteke » 14 Mei 2018, 18:53

bedankt voor de tips en aanvullingen.

ik ga voor de Vbox oplossing.

Ik heb de web directory geshared , maar wat er gebeurt is dat deze de inhoud van de map in debian kopiert naar de host , de map in debian komt zo telkens leeg.

Is een beetje één richting

butskristof
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1237
Lid geworden op: 19 Dec 2011
Locatie: Heist-op-den-Berg
Bedankt: 75 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 475 keer
Contact:

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor butskristof » 14 Mei 2018, 19:51

Voor mij persoonlijk: ik heb de homefolder van mijn hostsysteem (macOS) gemapt naar ~/shared via een softlink (ln -s) . Van daar kan ik dus mijn hele homefolder rechtstreeks raadplegen in mijn VM. In PHPStorm kan je gewoon rechstreeks projecten uit die mappen openen. Moest je een lokale XAMPP stack of zo hebben kan je ook de www folder daarvan opnieuw mappen via een softlink naar je projectfolder. Iets à la

Code: Selecteer alles

ln -s /opt/lampp/htdocs ~/shared/[path naar project webfolder]
dus.
 MacBook Pro 15" (2017)  MacBook Pro 13" (Mid 2015)  iPhone XS  iPad Air 2  Watch Series 3

helmuteke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 421
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: development environment : hoe op zetten

Berichtdoor helmuteke » 14 Mei 2018, 20:51

Heb het opgelost via samba. :banana:


Terug naar “Web-en applicatie-ontwikkeling”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 1 gast