Smartphone rooten of niet en voordelen?

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5209
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Jack Daniels » 04 Mei 2015, 18:41

Ik heb een Sony Xperia SP, gekocht in november 2013. Blijkbaar doet Sony niet meer mee aan de Android updates van dit toestel. Zit nu op 4.3 en een meer recente versie zit er niet aan te komen. Nu zie ik hier artikels over Android 5 en hoger. Ik heb zo een flauw vermoeden dat ik mijn Xperia moet rooten om die versie erop te zetten. Is rooten interessant? Ga ik wel of niet aan snelheid inboeten? Kan iemand het voor mij doen (hoeft niet gratis) want al die root applicaties draaien onder Windows maar jammer genoeg heb ik een Mac. Welke alternatieve software gebruiken jullie zelf of raden jullie aan? Ik weet het, veel vragen maar dat komt omdat ik er eigenlijk geen verstand van heb.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
seagull
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1708
Lid geworden op: 23 Nov 2006
Twitter: WimVerlinden
Locatie: Kortenberg
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer
Contact:

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor seagull » 04 Mei 2015, 20:28

Mijn Desire HD was geroot en die had een aantal actieve en goede developers op xda.
Dan heb je steeds een ROM die actueel is en die meestal meer mogelijkheden heeft.

Nu heb ik een Galaxy Note 3 en die is niet geroot omdat de handschriftherkenning niet ondersteund wordt in alternatieve ROMs.
Als tussenoplossing gebruik ik Google launcher in plaats van TouchWiz.

Nog even wachten op de Galaxy Note 5 ... :-D
Telenet Business Fibernet 240 plus - Proximus Internet Office&Go Maxi fixed IP (failover)
Proximus Bizz Mobile L (smartphone) & Bizz Mobile XL (Mifi router) - 3StarsNet/FreePBX - Proximus TV

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3906
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 260 keer
Uitgedeelde bedankjes: 491 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Tomby » 04 Mei 2015, 20:47

Als ik je post zo zie, is je vraag niet zozeer om te rooten, maar wel om custom ROMs erop te draaien. Indertijd met mijn HTC Desire heb ik na een tijd ook geswitcht naar Cyanogenmod, maar heb nu al meer dan een jaar een Nexus 4 die nog gewoon stock draait. Toegegeven, voordeel van een Nexus is dat het een vrij kale Android is, zonder een hoop bloatware van de fabrikant.
Feit is dat je ettelijke uren steekt in voorbereiden en uitvoering van rooten en switchen naar custom ROMs. En je mag er eigenlijk zeker van zijn dat je dan nog altijd met een buggy omgeving zult zitten, en gegarandeerd nog wel een paar keer zult gaan moeten upgraden of erger, switchen naar een andere distributie. Ik zou het enkel aanraden als je echt de interesse hebt om te experimenteren, maar zeker niet omdat je persé 5.0 wil. Volgens mij is er ook weinig dat je mist in 4.3.
Afbeelding

MrBlueSky
Pro Member
Pro Member
Berichten: 350
Lid geworden op: 22 Mar 2012
Bedankt: 25 keer
Uitgedeelde bedankjes: 128 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor MrBlueSky » 04 Mei 2015, 22:29

Je mist inderdaad op zich weinig met Android 4.3

Ik heb mijn Xperia SP echter ook geroot en nadien voorzien van andere firmware. De reden was het slechte RAM-beheer, die mij vaker en vaker frustreerde.
Enkele maanden geleden heb ik de SP geroot met TowelRoot en nadien heb ik deze stappen gevolgd op XDA developers. Ik koos de locked bootloader omdat indien er dan iets fout loopt, dit toch super eenvoudig met de Sony Companion tool kan worden ongedaan gemaakt. Bovendien is het eenvoudiger.

Ik moet zeggen: ik ben zeer tevreden met de KitKat nu :D Er zijn Android 5.0 versies in ontwikkeling, maar ik laat het momenteel nog links liggen. Alles draait als een zonnetje :banana: (misschien gaat de batterij een klein beetje sneller achteruit, dat wel)
Vergeet niet: je verliest Sony apps zoals Stamina, Walkman en andere. Het is geen enorm gemis. Voor Stamina zijn er bvb goede alternatieven.

Gebruikersavatar
Kenw00t
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1776
Lid geworden op: 28 Dec 2008
Bedankt: 248 keer
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Kenw00t » 04 Mei 2015, 23:50

Jack Daniels schreef:Zit nu op 4.3 en een meer recente versie zit er niet aan te komen. Nu zie ik hier artikels over Android 5 en hoger.

Als je nu niks mist, is er zeker geen verplichting om naar 5.0 te gaan. Bij mijn Nexus 7 (2012) heeft de upgrade naar 5 het ding zelfs trager gemaakt, ondanks maatregelen zoals factory reset. Daar draait wel de stock Android op.

Jack Daniels schreef:Ik heb zo een flauw vermoeden dat ik mijn Xperia moet rooten om die versie erop te zetten. Is rooten interessant?

Dit is een kip-en-eiprobleem. Bij veel toestellen dien je te rooten net omdat je de mogelijkheid zou krijgen om er een Android versie op te zetten die niet door de fabrikant geleverd werd. Eenmaal die geïnstalleerd is heb je root in principe niet meer nodig, maar dan is meestal al te laat omdat je de bootloader gewijzigd hebt, en sommige fabrikanten kunnen dit detecteren als je achteraf bijvoorbeeld garantie wil claimen. Een ander nadeel van zowel rooten als het draaien van een custom rom is dat sommige apps hiervoor een detectie ingebouwd hebben en niet willen werken. Op TV Overal van Proximus kan je het bijvoorbeeld vergeten om beeld te krijgen, maar de TV-gids werkt wel.

Jack Daniels schreef:Ga ik wel of niet aan snelheid inboeten?

Aangezien er een hele hoop rommel van de fabrikant niet meer op staat bij het installeren van een custom rom zoals CyanogenMod, zal je toestel in de meeste gevallen (quasi altijd) sneller aanvoelen. Dit is trouwens de reden waarom CyanogenMod het levenslicht zag: de fabrikant bracht geen updates meer uit, en het toestel werd te traag. De community toont dus aan dat het beter kan.

Jack Daniels schreef:Kan iemand het voor mij doen (hoeft niet gratis) want al die root applicaties draaien onder Windows maar jammer genoeg heb ik een Mac. Welke alternatieve software gebruiken jullie zelf of raden jullie aan?

Indien je Windows in een VM kan draaien op je Mac, dan kan je via passthrough je USB-poort van je Mac doorgeven aan die Windows VM. Op die manier kan je je smartphone toch verbinden met Windows, ook al zou ik toch aanraden om dit pas te doen als je echt goed vertrouwd bent met het proces.

Persoonlijk zou ik niet meer zonder CyanogenMod kunnen. Android smartphones zijn eigenlijk wat Windows is op laptops: de fabrikanten duwen ze vol afschuwelijke rommel die de boel vertraagd, waardoor de whizkids dus meteen na aankoop er gewoon alles afzwieren en van een schone lei beginnen zonder nadenken. Ik zit nu aan m'n 4de Android smartphone, en bij geen enkele heb ik het langer dan een week uitgehouden op de standaardversie.

Je moet uiteraard rekening houden met het feit dat je in de meeste gevallen je recht op garantie kwijt bent. Dat is dus een afweging die je dient te maken, maar als een smartphone bij wijze van spreken al enkele weken of maanden perfect werkt, zou ik niet inzien waarom een bepaald hardwarecomponent het van vandaag op morgen zou begeven. Zelfs in dat geval kan je de smartphone mits wat prutsen terug in originele staat zetten om deze te laten herstellen. Ik heb dit al een paar keer gedaan, en heb er nog nooit problemen mee gehad bij garantieafwikkeling. De defecten hadden dan ook niets te maken met het flashen van een custom rom, maar je dekt jezelf beter maar goed in alvorens je toestel voor herstelling op te sturen.

Tijd insteken om ermee vertrouwd te geraken? Zeker! Maar eenmaal je doorhebt hoe het werkt doe je nieuwe smartphones op een halfuurtje. Ik heb er dan ook al enkele tientallen gedaan voor mensen die het een tweede leven wilden geven.
Proximus Internet Comfort + TV @ Fritz!Box 7360 v2 6.52 @ 85/15
Orange @ Sony Xperia Z3 Compact

silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3926
Lid geworden op: 08 Jul 2008
Locatie: 398m van de ROP@0.48dB
Bedankt: 99 keer
Uitgedeelde bedankjes: 154 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor silencer » 05 Mei 2015, 00:17

Ik zit nu ook aan m'n 4de Android smartphone en heb het langer dan een week uitgehouden op de standaardversie (Oneplus). Gebruik nu Cyanogenmod 12.1 nightly, Android 5.1.1(r5).

Sommige apps hiervoor een detectie ingebouwd hebben en niet willen werken. Op TV Overal van Proximus
: te omzeilen via Xposed modules.

Zet root achteraf maar uit als je het niet nodig hebt (Titanium backup, Xprivacy, Greenfify, ...), is veiliger.

Gebruikersavatar
Kenw00t
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1776
Lid geworden op: 28 Dec 2008
Bedankt: 248 keer
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Kenw00t » 05 Mei 2015, 00:32

silencer schreef:Ik zit nu ook aan m'n 4de Android smartphone en heb het langer dan een week uitgehouden op de standaardversie (Oneplus). Gebruik nu Cyanogenmod 12.1 nightly, Android 5.1.1(r5).

Ik ook (zie handtekening), en verder gebruik ik TWRP + CyanDelta om het gemakkelijk te maken. Elke morgen staat de nieuwe nightly gewoon klaar en op 5 minuten is ie klaar met updaten.

silencer schreef:Zet root achteraf maar uit als je het niet nodig hebt (Titanium backup, Xprivacy, Greenfify, ...), is veiliger.

Hoe bedoel je, bij de meeste moderne roms zoals CM12.1 staat root toch uit, en dien je dit per app alsnog in te schakelen als je het echt nodig hebt (zoals CyanDelta)? Al de rest, zoals de system apps van het OS zelf, draait toch met standaardrechten?
Proximus Internet Comfort + TV @ Fritz!Box 7360 v2 6.52 @ 85/15
Orange @ Sony Xperia Z3 Compact

tb0ne
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 950
Lid geworden op: 24 Aug 2012
Bedankt: 82 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor tb0ne » 05 Mei 2015, 09:25

Los van de argumenten voor functionaliteit mag je toch ook security niet vergeten, hoeveel problemen blijven er niet in al die oudere versies zitten?
Vaak zegt men dat het rooten op zich ook weer risico's meebrengt, maar root exploits kunnen ook voor andere zaken worden ingezet dus eigenlijk klopt dat niet.

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5209
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Jack Daniels » 05 Mei 2015, 11:30

Bedankt voor jullie input, vooral die van Kenw00t over rooten via VM op de Mac. Het is niet echt zo dat ik iets mis maar er zijn een aantal vervelende bugs die ik misschien zou kunnen verhelpen met alternatieve software te installeren. Al meerdere keren meegemaakt dat de GPS het gewoon niet doet (geen ontvangst) als ik een of ander GPS programma op start (Waze, Sygic). Remedie: toestel uitzetten en opnieuw inschakelen, dan doet ie het wel. In landschapsmode kan ik uit mijn contacten niemand selecteren om op te bellen, in portret modus gaat het wel. De terugkeer pijl onderaan links op het scherm werkt vaak niet en zo zijn er nog wel een aantal zaken waar ik niet meteen op kan komen. Op Sony moet ik blijkbaar niet rekenen om die bugs te verhelpen aangezien ze niet van plan zijn om de SP nog een update te geven.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

MrBlueSky
Pro Member
Pro Member
Berichten: 350
Lid geworden op: 22 Mar 2012
Bedankt: 25 keer
Uitgedeelde bedankjes: 128 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor MrBlueSky » 05 Mei 2015, 12:23

De meeste bugs die je opnoemt, zijn bij mij verholpen via die alternatieve Android rom. Echter, dat van die gps heb ik ook nog onlangs gehad. Reboot was inderdaad de oplossing :x
Trouwens, die locked boodloader die ik koos, zorgt er net voor dat er geen wijzigingen gebeuren die Sony kan opmerken. Vandaar ook eenvoudige restore via hun tool -> garantie behouden

Gebruikersavatar
Kenw00t
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1776
Lid geworden op: 28 Dec 2008
Bedankt: 248 keer
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Kenw00t » 05 Mei 2015, 12:42

Nicopara schreef:Echter, dat van die gps heb ik ook nog onlangs gehad. Reboot was inderdaad de oplossing :x

Hier ook, al is het heel soms. Ik vraag me af of dit een Xperia specifiek probleem is. Maar ik ben er wel achter gekomen dat het door een soft reboot ook opgelost is. Soft reboot gaat veel sneller en kan je uitvoeren door het geavanceerde herstartmenu te activeren in CM.
Proximus Internet Comfort + TV @ Fritz!Box 7360 v2 6.52 @ 85/15
Orange @ Sony Xperia Z3 Compact

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5209
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Jack Daniels » 05 Mei 2015, 13:10

Kenw00t schreef:Soft reboot gaat veel sneller en kan je uitvoeren door het geavanceerde herstartmenu te activeren in CM.

Verklaar, snap er niks van
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

MrBlueSky
Pro Member
Pro Member
Berichten: 350
Lid geworden op: 22 Mar 2012
Bedankt: 25 keer
Uitgedeelde bedankjes: 128 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor MrBlueSky » 05 Mei 2015, 13:12

Je kan de optie activeren voor een geadvanceerd menu hier:
Afbeelding

En dan kan je softwarematig rebooten:
Afbeelding

Handig, want ik wist het niet :D

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5209
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Jack Daniels » 05 Mei 2015, 13:21

Ik heb de gewone Android versie die meegeleverd was met de Xperia. Ik zal die APM dus niet hebben zeker?
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
Kenw00t
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1776
Lid geworden op: 28 Dec 2008
Bedankt: 248 keer
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Kenw00t » 05 Mei 2015, 13:28

Een klassieke herstart (hard reboot) zet het toestel eigenlijk zeer kort uit zodat alle hardware een "power reset" krijgt, en start dan weer op vanaf 0. Een soft reboot is enkel een herstart van de Android software op de telefoon zelf. Dit zie je o.a. aan de animatie tijdens het opstarten. Bij een soft reboot zie je direct de animatie van het CyanogenMod logo. Bij een klassieke herstart zal je normaal ook nog het logo van de fabrikant (in dit geval Sony) te zien krijgen alvorens je de CM-animatie zal zien.

Je kan in de Play Store misschien eens zoeken naar een app die je toelaat om een soft reboot uit te voeren. Sommige hebben root nodig, anderen dan weer niet.
Proximus Internet Comfort + TV @ Fritz!Box 7360 v2 6.52 @ 85/15
Orange @ Sony Xperia Z3 Compact

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5209
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Jack Daniels » 05 Mei 2015, 14:10

merci voor de tip Kenw00t over die soft reboot. Ik ga eens zoeken.
Edit: app gedownload voor soft reboot. Lukt niet. Mijn Xperia moet geroot zijn. Pffffffff.......
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5945
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 302 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor proximusboyke » 05 Mei 2015, 14:24

bij meer en meer banken kan je de apps niet gebruiken bij geroote toestellen.
OOk bancontact werkt niet.
Belgacom en telenet laten het ook niet toe.
iphone 7 wigo unlimited
iphone x 256gb wigo unlimited
mercedes e220 wigo unlimited
AirCard 810S + cic mobile in saint cyprien
nokia 930 + cic mobile
imac wigo unlimited
ipad pro 12,9 - 256gb wigo unlimited
play more play sports

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5209
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor Jack Daniels » 05 Mei 2015, 14:26

Ik gebruik geen Bancontact app op mijn smartphone. De enige bank app is die van Argenta om makkelijk en snel een overschrijving te kunnen doen maar daar houdt het ook mee op.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5945
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 302 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 126 keer

Re: Smartphone rooten of niet en voordelen?

Berichtdoor proximusboyke » 05 Mei 2015, 14:33

als ik goede info heb werkt app van argenta ook nie. Zou het voor het zekerste ne keer aan een collega moeten vragen.
iphone 7 wigo unlimited
iphone x 256gb wigo unlimited
mercedes e220 wigo unlimited
AirCard 810S + cic mobile in saint cyprien
nokia 930 + cic mobile
imac wigo unlimited
ipad pro 12,9 - 256gb wigo unlimited
play more play sports


Terug naar “GSM, SmartPhones en Telefoontoestellen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast