Nieuwe aansluiting

Steven7
Pro Member
Pro Member
Berichten: 420
Lid geworden op: 07 Aug 2004
Locatie: Veerle
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer

Nieuwe aansluiting

Berichtdoor Steven7 » 16 Jan 2017, 17:06

Man vraagt aan mij wat hij moet doen bij nieuwbouw voor een aansluiting bij Proximus.
Ik bel hiervoor naar Proximus en men zegt mij dat hij een kabel moet trekken van de rooilijn tot de nutsvoorzieningen.
Man gaat naar de elektrowinkel en daar zegt men hem dat hij geen flattube kan verkopen en dat enkel Proximus die verkoopt. Bovendien doet proximus de installatie tot binnen en zou hij zelf geen kabel moeten trekken vanaf de rooilijn tot binnen.
In een andere elektrowinkel werd dit verhaal bevestigd.

Weet er iemand hoe het nu zit? 30/01 komt Proximus namelijk langs voor de installatie.

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3092
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 326 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor Splitter » 16 Jan 2017, 17:17

alles buiten je muur = proximus, alles binnen je muur = jij

dus je moet bv een utp hebben tussen de plaats waar alles binnenkomt (garage of kelder meestal), en dat tot aan het punt dat jij een pc/telefoon/tv wil hebben

bij de installatie doet in principe (als alles correct ingeleid is) de lasser die komt het aansluitwerk en voorziet de intro kabel,
en daarna kan je de zelf-install of de installatie door technieker laten doen.
meestal is dat tegewoordig zoveel mogelijk voormiddag lasser, namiddag installateur

het verhaal van de rooilijn lijkt me érg sterk dat iemand van proximus dat zou zeggen... dat is namelijk het geval bij telenet
ooit zal hier iets nuttigs staan

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3693
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1288 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor raf1 » 16 Jan 2017, 17:51

Steven7 schreef:Weet er iemand hoe het nu zit?

Je dient zelf een wachtbuis en een telecombord te voorzien zodat Proximus vlot de kabel kan trekken tussen het putje dat ze zullen graven op openbaar domein en het NTP-aansluitpunt dat ze zullen plaatsen op het telecombord.
Wachtbuis
Om de installatie mogelijk te maken van de invoerkabel die aangesloten zal worden op het publieke netwerk, moet er een wachtbuis geplaatst worden:
  • graaf op het privédomein een rechtlijnige sleuf met een diepte van 60 cm tussen het gebouw en de rooilijn van de straat, loodrecht op de rooilijn. De sleuf voorzien voor andere nutsvoorzieningen kan eveneens worden gebruikt voor deze wachtbuis, op voorwaarde dat deze voldoet aan de hierboven vermelde regels;
  • installeer in deze sleuf een wachtbuis van harde PVC met een gladde binnenwand. De buis heeft een diameter van minstens 50 mm en is voorzien van een trekdraad met een overlengte van 50 cm aan beide uiteinden;
  • de wachtbuis loopt tot binnenin de woning, doorgaans via een energiebocht of een opening in het metselwerk;
  • sluit de buiseinden hermetisch af met een afneembare stop;
  • plaats een merkpaaltje aan de straatkant, ter hoogte van het uiteinde van de wachtbuis;
  • zorg voor de waterafdichting tussen de wachtbuis (of de energiebocht) en de openingen in het metselwerk (funderingen, muren of vloertegels).

Telecombord
Voorzie een open ruimte van minstens 50 x 70 cm op de muur of op de gemeenschappelijk multiplexplaat (minimum 1,8 m hoog, 1,2 m breed en 18 mm dik is).
Deze open ruimte:
  • bevindt zich zo dicht mogelijk bij het punt waar de invoerkabel in de woning binnenkomt;
  • zich naast de plaats te bevinden vanwaar de interne ethernet-sterbekabling van de woning vertrekt;
  • op een binnenmuur of een geïsoleerde buitenmuur te worden bevestigd en beschut te zijn tegen vocht en stof;
  • zich op een hoogte van minstens 100 cm van de grond te bevinden;
  • voorzien te zijn van minstens 2 elektrische stopcontacten 230V met aarding.


bron: https://proximus.be/bouwen

Steven7
Pro Member
Pro Member
Berichten: 420
Lid geworden op: 07 Aug 2004
Locatie: Veerle
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor Steven7 » 16 Jan 2017, 18:45

Bedankt.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13171
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2069 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor philippe_d » 16 Jan 2017, 18:58

Klassieke koperkabel:
    - jij zorgt voor de wachtbuis met een trekdraad (zie procedure raf1 hierboven).
    - Proximus trekt er de introductiekabel in (2 paar) tot aan het telecombord.
Smarttube:
    - jij (of jouw electricien) zorgt zelf voor de smarttube.
Aan jou de keuze ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3092
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 326 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 48 keer

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor Splitter » 16 Jan 2017, 20:31

philippe_d schreef:Smarttube:
    - jij (of jouw electricien) zorgt zelf voor de smarttube.
Aan jou de keuze ...


voor zover ik weet kan de electricien dat bij nieuwbouw, maar doet evengoed de lasser dat...
het is alleen zo, idd zoals raf zegt, dat je een wachtbuis moet hebben, maar de smarttube kan nog altijd door de lasser getrokken worden.
(meestal de jongens van BAM, komen ocharme helemaal uit de kant van rotterdam enzo om hier wat in de grond te graven :) )
ooit zal hier iets nuttigs staan

matenet
Member
Member
Berichten: 93
Lid geworden op: 06 Aug 2010
Bedankt: 19 keer

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor matenet » 17 Jan 2017, 07:39

Smarttube kan je zeker ook bij de groothandel kopen. Deze dan in een wachtbuis steken.
Bv. https://www.dmlights.be/installatiemateriaal/draad-kabels-en-buizen/tubes-belgacom

Gebruikersavatar
diepvries
Plus Member
Plus Member
Berichten: 146
Lid geworden op: 03 Jan 2017
Locatie: W-VL
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Nieuwe aansluiting

Berichtdoor diepvries » 17 Jan 2017, 10:04

Als je al klant bent bij Proximus dan kan je een verhuis aanvragen, dan komt Proximus alles gratis installeren...
Zo een smarttube kost best wel wat geld, en daarnaast vraagt Proximus ook een connectie kost van 90 euro als zij moeten komen aansluiten.
Je kan wel best een wachtbuis klaar leggen tot aan het kastje aan de straat.
:???: Telenet Basic Internet 50/5 + Telenet TV
:???: OVH VOIP + Gigaset C530IP
:???: iPhone (1) - Base business
:???: iPhone (2) - Scarlet Red


Terug naar “Proximus (Belgacom)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast