Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 21 Dec 2016, 15:09

Je bent er van op de hoogte dat je op ebay 2 zo kabels kan kopen en je deze met een koppelstukje van 5 euro aan elkaar kan koppelen? Identiek dezelfde manier als dat je twee kabels van 10m UTP aan elkaar koppelt hoor ... Dit heb je nodig : https://netwerkproducten.com/webshop/lc ... 61800.html (lees mijn tekst volledig, het staat er trouwens in).

Waarom moet het persé in België te koop zijn? Heb je enige ervaring met fiber? Duidelijk niet. Dus spreek geen onzin over iets waar je geen kennis van hebt. En "mocht" die kabel niet werken (wat ik serieus betwijfel) dan doen die mannen er niet moeilijk rond om je een andere kabel op te sturen ofzo...

Nu, als TS het liever allemaal Belgisch wilt dan kan ik hem wel een adresje geven waar hij fiber kan kopen. Zal wel iets duurder zijn, maar nog steeds betaalbaar...

PS : je bent er van op de hoogte dat een UTP kabel van 1000 feet (305 meter) ook een barst kan hebben in één van de adertjes? De verkoper kan dan ook zeggen dat het ligt aan je connector of je toestel ...

@heist_175 : fiber is niet geleidend :-)

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

cybersurfr
Plus Member
Plus Member
Berichten: 204
Lid geworden op: 07 Feb 2009
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor cybersurfr » 21 Dec 2016, 15:21

ik tracht mee te helpen denken aan een oplossing voor de TS

een oplossing die dan ook nog te servicen is, je zegt het zelf al de meesten hebben geen ervaring met fiber noch tools.

ik zie graag een kostenplaatje voor jouw oplossing evenals iemand die dit kan onderhouden
als er nu iets misgaat met je fiber, wie gaat kunnen checken of er nog licht op de poort of fiber zit, of de kop vervuild is??

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1807
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 268 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1002 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor FlashBlue » 21 Dec 2016, 15:23

bon, my 2 cents over vanalles en nog wat:

-met standaard utp (of eender welke vorm van PT for that matter) meer dan 100 meter proberen doen:
Kort antwoord: dont. just. dont.
Iets langer: Je kan geluk hebben dat het op 110 of 120 meter nog werkt, je kan ook pech hebben dat het op 90 meter stopt. Oftewel krijg je sync issue's, signaal issue's, of timing issues. Zeker als je je utp over die afstand samen in een buis steekt met een stroomvoerende kabel.

-Met fiber:
Kort antwoord: perfect doenbaar, maar niet ideaal en technisch wat dingen om rekening mee te houden.
Langer antwoord: Je meet best exact uit welke afstand je moet overbruggen, en kijkt dan om oftewel een kabel op maat te laten maken, oftewel standaard patchkabel maten te gebruiken met een coupler halverwege, al moet je dan zeker zijn dat je buis droog blijft, èn het is een vrij lange afstand om patchfiber door een buis te trekken, zelfs als het de stevigere versie met dubbele mantel is.
De media convertors zijn de grote kost niet, zolang je bij 100mbit blijft zijn die goedkoop te vinden. Je zal wel OF de fiber in een aparte buis moeten steken, OF hem samen erdoor trekken met de stroomvoorziening, als je 1 van beide achteraf bijtrekt ga je zo goed als zeker je fiber beschadigen of over trekken.

-Andere oplossingen zoals halverwege een "ontmoeting" regelen tussen coax en utp:
Kort antwoord: Bad idea.
Lang antwoord: Bad idea want je maakt het geheel complexer dan nodig en creert extra failure points.


Maar waar ik persoonlijk (en ik denk telenet ook...) het meeste over val is het idee om een telenet modem of aan de straat, of halverwege, zomaar in een kastje te steken. die modems zijn daar totaal niet op voorzien, je gaat last krijgen van condens, hitte in de zomer, en koude in de winter. Zèlfs met een volledig waterdichte en weerbestendige (heel prijzig!) behuizing spelen die factoren nog mee.
Ik vermoed dan ook dat telenet gaat weigeren om een modem op zo een manier te installeren.

Even in de buidel tasten, zelf zoveel mogelijk doen (sleufjes graven, gaatjes in muren maken, enz), en een deftige coax laten leggen tot aan het huis (en steek er dan gelijk ook een deftige telefoonkabel bij met aan straatkant een goeie reserve, dat als je ooit analoge telefoon wilt, die kabel al in de grond zit).
Gaat een mooie duit kosten, maar je bent dan wel correct en future proof bezig...

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 927
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 87 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor petzl » 21 Dec 2016, 15:33

Best fiber gebruiken, je moet dan wel stroom + fiber tot daar leggen.
Beste oplossing is een socarex buis te leggen tot daar waar je dan de stroom en fiber door trekt.
Je kan ook eventueel voor bovengronds gaan, je hebt dan wel versterkte fiber kabel nodig.

Als je wil heb ik alles voor je op stock liggen

- 19" Kast voor buiten gebruik of kleiner kan ook
- Fiber kabel kost los bij mij tussen de 0.010 euro / meter voor indoor kabel tot maximaal 2 euro / meter voor iets deftig voor buiten.
- fiber patch paneel
- je kan ook opteren voor kant en klare fiberkabels, deze zijn in 150 en 200 meter te verkrijgen en op stock.
- Fiber switch + SFP modules

PM maar indien geinteresseerd

mvg

Bram aka Petzl
(Wirelessbelgie)
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 21 Dec 2016, 15:37

Telenet (en Belgacom) zitten vaker op plaatsen die je (volledig correct overigens) beschrijft hoor. Ik denk hierbij aan bijvoorbeeld antennemasten van (vrije) radio's. Daar staat gewoon iets naast in de vorm van een KVD kast, waar de zender, versterker, xDSL modem, alles gewoon in samen is gepropt.
In Gent bijvoorbeeld (watersportbaan) zijn er 2 gebouwen van 70m hoog. Op één van de twee staan er twee antennemasten van ClubFM/Familyradio. Die hebben hun connectiviteit gewoon via Proximus zo hoog. Ik kan je verzekeren dat het daar in de zomer gloeiend warm is (metalen dak waar je onder zit), en in de winter ijzig koud. En toch werkt het prima. Dus mits de juiste zaken kan je daar prima installeren hoor.

Als je het echt goed wilt zet je aan je oprit gewoon een kleine blokhut/schuur achtig iets waar je Belgacom/Telenet in laat installeren. Kost iets meer maar is nog steeds betaalbaar?

https://www.bol.com/nl/p/tectake-tuinhu ... 0071837090

https://www.bol.com/nl/p/keter-store-it ... tm_role=in

https://www.bol.com/nl/p/houten-schuur- ... 042483229/

Ik zou zeggen praat even met Petzl (aka Bram), die kent er heel wat van en zal je zeker de juiste prijs geven, en het correcte materiaal...

PS : zoals reeds gezegd : als je stroomkabel en die fiber die ik aanraad in een buis steekt dan moet je die samen er in trekken en niet meer uithalen. Zo niet beschadig je de kabel!

cybersurfr schreef:ik tracht mee te helpen denken aan een oplossing voor de TS

een oplossing die dan ook nog te servicen is, je zegt het zelf al de meesten hebben geen ervaring met fiber noch tools.

ik zie graag een kostenplaatje voor jouw oplossing evenals iemand die dit kan onderhouden
als er nu iets misgaat met je fiber, wie gaat kunnen checken of er nog licht op de poort of fiber zit, of de kop vervuild is??

Alles is te servicen als je wilt. De oplossingen die ik geef zijn vrij bedrijfszeker en futureproof. Mij lijkt het duidelijk dat TS een persoon is die graag ook dingen zelf probeert. Indien niet dan gooide hij gewoon een zak geld naar Telenet met de woorden "trek een coaxkabel naar mij thuis". Er zijn inmiddels bedrijfjes (zie post van Petzl) die gespecialiseerd zijn in fiber. Veel mensen denken dat fiber duur is, maar het tegendeel is waar, het is vaak goedkoper dan UTP kabel. Bijkomend voordeel is dat er bij fiber geen beestjes knagen aan die kabel, maar wel aan UTP kabels (hebben we al meer dan eens gemerkt bij Wireless België). Ikzelf ben dan ook een enorme fan van fiber in combinatie met Mikrotik materiaal. Als je even de materialen erbij pakt welke ik heb aanbevolen, kan je zelf ook de prijzen erbij kiezen. Ik weet niet wat de TS nodig acht qua router etc.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3693
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1288 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor raf1 » 21 Dec 2016, 17:06

krisken schreef:Bijkomend voordeel is dat er bij fiber geen beestjes knagen aan die kabel

Als je 150 meter sleuf zelf manueel gaat graven, zou ik daar toch niet te veel op betrouwen. Want wat doe je als je fiber opeens niet meer werkt zonder zichtbare schade bovengronds? 150 meter sleuf terug openmaken?

Dan zou ik toch een degelijke buitenkabel leggen die bestand is tegen knaagdieren:
Is zoiets niet meer futureproof? LANmark-OF UD 4x Singlemode 9/125 OS2 PE Black

En welke fiber moet je vandaag kiezen om binnen 15 jaar, wanneer Proximus ook de buitengebieden gaat verglazen, rechtstreeks aansluitbaar te zijn op hun FTTH-netwerk?
Laatst gewijzigd door raf1 op 21 Dec 2016, 17:10, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1934
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor lacer » 21 Dec 2016, 17:08

heist_175 schreef:art203
Hoe plan je een UTP of een glasvezel af te zekeren op 240V :)?
...

Een glasvezel is geen geleider, dus ik zie het probleem niet echt.
Zoals wat hoger reeds werd geschreven, een kabel die 230V voert naar de modem en ander netwerk apparatuur aan de straatkant met aan huiskant een stekker eraan die je in een apart beveiligd stopcontact steekt vb 6A en met een verliesstroom beveiliging erbij op 10mA.
Samen in een buis van 20 - 25mm.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 21 Dec 2016, 17:25

raf1 schreef:
krisken schreef:Bijkomend voordeel is dat er bij fiber geen beestjes knagen aan die kabel

Als je 150 meter sleuf zelf manueel gaat graven, zou ik daar toch niet te veel op betrouwen. Want wat doe je als je fiber opeens niet meer werkt zonder zichtbare schade bovengronds? 150 meter sleuf terug openmaken?

Dan zou ik toch een degelijke buitenkabel leggen die bestand is tegen knaagdieren:
Is zoiets niet meer futureproof? LANmark-OF UD 4x Singlemode 9/125 OS2 PE Black

En welke fiber moet je vandaag kiezen om binnen 15 jaar, wanneer Proximus ook de buitengebieden gaat verglazen, rechtstreeks aansluitbaar te zijn op hun FTTH-netwerk?

Euhm hoe ga je dat doen met UTP als het niet meer werkt? Identiek hetzelfde : opengraven.
Aangezien hij toch stroom moet trekken tot daar zou ik die in een deftige PVC buis mee gooien uiteraard.

Welke fiber dat Proximus gaat leggen moet jij je niet aantrekken : zij zetten hun termination point in jouw schuur en daar heb jij UTP naar jouw router (Mikrotik). Dus wat is het probleem?

Leer ns allemaal denken in oplossingen in plaats van in problemen ...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1807
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 268 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1002 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor FlashBlue » 21 Dec 2016, 17:30

raf1 schreef:Als je 150 meter sleuf zelf manueel gaat graven, zou ik daar toch niet te veel op betrouwen. Want wat doe je als je fiber opeens niet meer werkt zonder zichtbare schade bovengronds? 150 meter sleuf terug openmaken?

Dan zou ik toch een degelijke buitenkabel leggen die bestand is tegen knaagdieren:
Is zoiets niet meer futureproof? LANmark-OF UD 4x Singlemode 9/125 OS2 PE Black

En welke fiber moet je vandaag kiezen om binnen 15 jaar, wanneer Proximus ook de buitengebieden gaat verglazen, rechtstreeks aansluitbaar te zijn op hun FTTH-netwerk?


Als je die sleuf graaft, steekt je daar niet zomaar een kabel in, of dat nu fiber, of power, of utp is. Je steekt een buis in de grond (liefst een 70 of 100 mm, met gladde binnenwand en voorzien van trekdraad in nylon).
Losse kabels in de grond steken is "so 70's" en totaal niet future proof. En over 50 jaar, als proximus ooit aan FTTH zal begonnen zijn, zeg je tegen hen "daar ligt de buis tot aan het huis, leef jullie uit" en mogen zij het oplossen.

Het is geen makkelijk iets dat de TS vraagt, maar je moet ook geen problemen gaan maken waar er geen zijn.

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 564
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 44 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor lanadekat » 21 Dec 2016, 17:40

Wel opletten met die nylon trekdraad, knaagdieren houden daar blijkbaar van. Ofwel gaat hij na een paar jaar vanzelf kapot. Wat het juist was weet ik niet maar wat ik wel weet is dat de nylon trekdraad die in mijn buizen ligt +- 5 jaar geleden nog heel was dat nu niet meer is.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 21 Dec 2016, 17:49

@FlashBlue : klopt helemaal

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

peve
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 11 Apr 2012
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor peve » 21 Dec 2016, 17:53

heist_175 schreef:
peve schreef:
heist_175 schreef:XVB mag idd niet samen met "iets anders" in een buis.
Stroomvoerdende kabels van dezelfde zekering mogen in 1 buis, niets anders.

Kan je het betreffende artikel in het AREI vermelden?
Volgens mij is het immers zo dat je geen losse draden (zoals VOB) van verschillende stroomkringen in dezelfde buis mag trekken, wat ook logisch lijkt.
Voor kabels mag dat wel en is in veel gevallen eigenlijk praktisch onvermijdelijk.

art203
Hoe plan je een UTP of een glasvezel af te zekeren op 240V :)?
Afbeelding

Ik ken het bewuste artikel, maar had nooit gedacht dat iemand dit zo zou interpreteren.

Er is en verschil tussen geleiders en kabels.
Een kabel is dubbel geïsoleerd en bevat meerdere (enkel geïsoleerde) geleiders.

Zowel een buis als een kabel mogen, zoals reeds gezegd, inderdaad slechts geleiders van eenzelfde stroombaan bevatten, maar dat betekent niet dat een buis niet meerdere kabels zou mogen bevatten.

Ik kan moeilijk geloven dat je nog nooit een (dikke) buis gezien hebt met meerdere kabels.
En wat dan te zeggen over kabelgoten?

Als ik bijvoorbeeld een buis heb met een diameter van 2 m (eigenlijk een tunnel) dan kan ik mij niet voorstellen dat het niet toegelaten zou zijn meerdere kabels in deze buis te plaatsen.
Maar als ik de diameter van deze buis nu stelselmatig kleiner neem, vanaf wanneer zou ik er dan niet meer dan één kabel mogen in plaatsen?
Laatst gewijzigd door peve op 21 Dec 2016, 18:41, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5304
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 392 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 297 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor heist_175 » 21 Dec 2016, 18:41

@tunnel: Dat staat er toch ook? In dat geval: beveiligen voor de grootste stroom. :twisted:

In de realiteit is het verschil tussen een tunnel en een buis wel duidelijk :). Een klassieke regenpijp gaat tot 130 (al kan je eender welke maat bestellen).
Dit gaat over goed vakmanschap.
Tot een proces met een interpretatie van het AREI zal het wel niet komen zeker :-D

Concreet heb ik nog nooit 2 kabels (XVB) in dezelfde buis (dia 16/20/25) gestoken of zien zitten.
Buizen kosten quasi niets en in een sleuf voor 1 buis, zal je ook wel een 2de buis krijgen ook zeker?

Een kabelgoot is geen buis, dus dat probleem stelt zich niet.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 21 Dec 2016, 18:43

Een buis krijg je er zeker bij, maar 300 meter aan buis zal kostelijk worden...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 927
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 87 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor petzl » 21 Dec 2016, 19:48

Dat AREI gaat over afzonderlijke geleiders, niet over kabels ....

Er bestaan trouwens kant en klare stroom kabels met fiber in, of was het nu fiber met stoom :)

Altijd single mode fiber nemen, multimode heeft geen bestaansrecht meer nu dat lasers niets meer kosten.
Afbeelding

peve
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 11 Apr 2012
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor peve » 21 Dec 2016, 20:04

heist_175 schreef:@tunnel: Dat staat er toch ook? In dat geval: beveiligen voor de grootste stroom. :twisted:

In de realiteit is het verschil tussen een tunnel en een buis wel duidelijk :). Een klassieke regenpijp gaat tot 130 (al kan je eender welke maat bestellen).
Dit gaat over goed vakmanschap.
Tot een proces met een interpretatie van het AREI zal het wel niet komen zeker :-D

Concreet heb ik nog nooit 2 kabels (XVB) in dezelfde buis (dia 16/20/25) gestoken of zien zitten.
Buizen kosten quasi niets en in een sleuf voor 1 buis, zal je ook wel een 2de buis krijgen ook zeker?

Een kabelgoot is geen buis, dus dat probleem stelt zich niet.

Ik hoef geen gelijk te halen en heb ook geen zin in een typische forumdiscussie waarin niemand wil toegeven.

Het is aan de forumgebruiker om uit te maken wat hij gelooft.
Laatst gewijzigd door peve op 26 Dec 2016, 10:48, 1 keer totaal gewijzigd.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5962
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 449 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor ITnetadmin » 21 Dec 2016, 20:33

Ik zie dat krisken ervan uitgaat dat proximus fiber gaat (willen/kunnen) trekken.
Ik ga ervan uit dat de oplossing een standaard dsl of cable modem gaat zijn die je convert naar een fiber.
Ik zie de modem ook niet graag buiten staan, maar als proximus geen fiber trekt zal het niet anders gaan vrees ik.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 21 Dec 2016, 21:16

Euhm neen daar ga ik niet van uit. Blijkbaar is er niemand hier die mijn berichten goed leest :-)

Mijn idee is om aan het begin van de straat, waar alle kabels van Telenet en Proximus toekomen, de modem te plaatsen van de provider. Aan deze modem ga je, via UTP, naar een routerboard dat een SFP aansluiting heeft. In die SFP prop je de juiste fibermodule, en zo ga je naar je huis via fiber. En thuis prop je die SFP in een tweede routerboard (bvb een CRS) en daar sluit je al je toestellen op aan.

Ongeacht of TS kiest voor Telenet, VOO, Numéricable, Proximus, EDPnet of om het even welke provider of technologie (ADSL, VDSL, Coax, Fiber, ...) het is iets dat altijd zal werken. Ik ga er dus zeker niet vanuit dat Proximus daar Fiber gaat leggen...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Ontheronix
Pro Member
Pro Member
Berichten: 234
Lid geworden op: 15 Sep 2010
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor Ontheronix » 22 Dec 2016, 11:26

Toch nog even meegeven dat je met een yagi-antenne op een mast waarschijnlijk wel een werkbare 4G-verbinding kan krijgen als je nu al 4Mbit/s kan halen.
Afbeelding

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5962
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 449 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor ITnetadmin » 22 Dec 2016, 20:52

krisken schreef:Euhm neen daar ga ik niet van uit. Blijkbaar is er niemand hier die mijn berichten goed leest :-)


Mijn excuses.
Ik was helemaal mee met je verhaal, tot ik opeens dit zinnetje las en verkeerd interpreteerde:
Welke fiber dat Proximus gaat leggen moet jij je niet aantrekken : zij zetten hun termination point in jouw schuur en daar heb jij UTP naar jouw router (Mikrotik). Dus wat is het probleem?

Waar ik ineens het idee kreeg dat het over proximus fiber ging "nu", en niet "als het er ooit komt".

Ik ga (bijna) volledig akkoord met krisken. Ik weet alleen niet of ik de router in zo'n buitenkast zou steken; ik zou (prijs afhankelijk) eerder voor een gigabit media converter opteren omdat die transparant is voor het netwerk, ipv een mikrotik router; maar dat zijn afwerkingsdetails.

Gebruikersavatar
lacer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1934
Lid geworden op: 24 Feb 2007
Locatie: Gent
Bedankt: 102 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor lacer » 22 Dec 2016, 21:02

Waarom zou een buitenkast niet te vertrouwen zijn ?
Neem een waterdicht exemplaar, in de winter verwarmt de modem wel voldoende dat deze niet bevriest dacht ik zo.
Voor de zomer zou een temperatuur geregeld ventilatortje zijn werk kunnen doen zodanig dat de warmte niet geconcentreerd blijft op de toestellen.
Proximux Internet Start 60/4 speedtest max 58/3.9
VoIp OVH + Gigaset C610IP + C430H
Telenet Digital TV HD Digicorder AD 2100 black
WDTV Live SMP + RPi 2B + Android met Kodi
FLUKSO monitoring Elec-Gas-Water-PV > PVoutput
Ubuntu 16.04 + Ubuntu Mate 16.04 / Ubuntu steunpunt

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 927
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 87 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor petzl » 22 Dec 2016, 22:45

lacer schreef:Waarom zou een buitenkast niet te vertrouwen zijn ?
Neem een waterdicht exemplaar, in de winter verwarmt de modem wel voldoende dat deze niet bevriest dacht ik zo.
Voor de zomer zou een temperatuur geregeld ventilatortje zijn werk kunnen doen zodanig dat de warmte niet geconcentreerd blijft op de toestellen.


Idd gewoon kast voor buiten, extra koeling is zelfs niet nodig.

Voorbeeldje van 19" buitenkast en 200 meter single mode fiber patch kabel.

20161222_214501.jpg
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17181
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 807 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1650 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor krisken » 23 Dec 2016, 12:09

ITnetadmin schreef:Ik ga (bijna) volledig akkoord met krisken. Ik weet alleen niet of ik de router in zo'n buitenkast zou steken; ik zou (prijs afhankelijk) eerder voor een gigabit media converter opteren omdat die transparant is voor het netwerk, ipv een mikrotik router; maar dat zijn afwerkingsdetails.

Goh, bij WirelessBelgië hebben wij routers (omnitik) die zowel in de zomer daar hangen te bakken aan 30+ graden celsius, als in de winter hangen te bevriezen aan -10 graden celsius. Dat valt dus op zich wel mee. De kast die Petzl hier toont, gebruiken ze bij WirelessBelgië continue. Hier in Wetteren heb ik er zo twee hangen buiten, en in Gent is er zelfs ééntje die tegen een mast gevezen is, en dus letterlijk in weer en wind staat, en vrij hoog boven elk ander gebouw staat. Hier zit een CRS is van Mikrotik welke zn werk prima doet.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Panter LE + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5962
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 449 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor ITnetadmin » 23 Dec 2016, 20:05

Ik vind het eerder een security issue, maar nogmaals, dat is meer een persoonlijke afweging en voorkeur. Als je daar een mikrotik plaatst ga je toch een fatsoenlijke switch binnenshuis moeten plaatsen ook. Mss komt de combinatie media converter buiten / mikrotik router binnen goedkoper uit?

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 927
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 87 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Internet op afgelegen locatie, welke opties?

Berichtdoor petzl » 23 Dec 2016, 21:10

ITnetadmin schreef:Ik vind het eerder een security issue, maar nogmaals, dat is meer een persoonlijke afweging en voorkeur. Als je daar een mikrotik plaatst ga je toch een fatsoenlijke switch binnenshuis moeten plaatsen ook. Mss komt de combinatie media converter buiten / mikrotik router binnen goedkoper uit?


als ik mag kiezen, een kleine mikrotik ipv een converter.
is iets duurder, mar dan kan je wel debuggen op afstand.
Afbeelding


Terug naar “Overstappen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast