Google Wifi mesh configureren op BBox

vicmortelmans
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 Jun 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor vicmortelmans » 19 Jun 2018, 23:12

Hallo,

Ik heb een proximus BBox (via Scarlet). Die is nu gekoppeld aan een aantal externe access points om door het heel huis wifi te hebben. Als ik die zou vervangen door een wifi mesh van Google, hoe moet ik de BBox dan configureren? De BBox is nu ook de router op mijn netwerk, maar ik lees overal dat zo'n mesh-systeem zelf de routerfunctie moet kunnen vervullen. Volstaat het dat ik op de BBox DHCP en WIFI uitschakel, of is er meer nodig om zo'n configuratie te laten werken?

Groeten,
Vic

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13768
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2220 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 617 keer
Contact:

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor philippe_d » 20 Jun 2018, 00:07

Ik heb geen ervaring met de Wifi mesh van google, maar mijn eerste reactie:
  1. Bij een mesh systeem heb je inderdaad één toestel dat de rol vervult van "mesh master". De andere access points zijn dan mesh clients. Maar volgens mij hoeft de "mesh master" niet noodzakelijk de routers te zijn (= gateway naar internet). Dat zijn 2 totaal verschillende functies.
  2. Als je toch een eigen router wil gebruiken achter de b-box, kan je best deze router de PppoE verbinding laten maken. Hiervoor moet op de b-box niets gewijzigd worden (buiten de Wifi uitschakelen).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6610
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 496 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 97 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor ITnetadmin » 20 Jun 2018, 02:17

Ik dacht dat het principe van een mesh systeem was dat het peer to peer is?
Of ben ik verkeerd aan het denken?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28838
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1891 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 391 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor r2504 » 20 Jun 2018, 09:25

Een mesh is inderdaad peer to peer waarbij slechts één van de peers een wired connectie moet hebben (geen idee hoe het zit als er meerdere een wired connectie hebben).

In ieder geval blijkt de combinatie van Google mesh met een eigen router geen goede keuze... https://support.google.com/wifi/answer/6240987

De vraag is waarom de TS echter zou overstappen naar een mesh network (een traditioneel netwerk - met wired AP's - is namelijk steeds beter).

vicmortelmans
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 Jun 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor vicmortelmans » 20 Jun 2018, 09:44

r2504 schreef:Een mesh is inderdaad peer to peer waarbij slechts één van de peers een wired connectie moet hebben (geen idee hoe het zit als er meerdere een wired connectie hebben).

In ieder geval blijkt de combinatie van Google mesh met een eigen router geen goede keuze... https://support.google.com/wifi/answer/6240987

De vraag is waarom de TS echter zou overstappen naar een mesh network (een traditioneel netwerk - met wired AP's - is namelijk steeds beter).


Ter verduidelijking:

Ik heb problemen met mijn access points. Het netwerk kan enkele weken heel stabiel werken en plots blijkt er dan een van de access points de mist in te gaan, waardoor het hele netwerk verstoord is. Het is dan altijd een hele klus om de oorzaak te vinden en de nodige configuraties opnieuw in te stellen. Ook de gemoedsrust van de internettende huisgenoten wordt er dan niet beter op ;)

Als ik dan toch zou investeren in nieuwe apparatuur, in de hoop daarmee dat probleem op te lossen, leek zo'n mesh me wel een goed alternatief. Dat belooft alleszins meer stabiliteit.

Maar als ik dan lees dat je dat niet combineert met een eigen router, zat ik wel met de vraag wat ik met de BBox moet doen, die zowel modem als router is.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3953
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor jackho » 20 Jun 2018, 10:25

Als je bridge-modus inschakelt op je B-box3 waar kun je dan de decoders aansluiten?

vicmortelmans
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 Jun 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor vicmortelmans » 20 Jun 2018, 10:52

jackho schreef:Als je bridge-modus inschakelt op je B-box3 waar kun je dan de decoders aansluiten?


Afgaande op het antwoord van Philippe_d moet je op de bbox geen speciale modus inschakelen. Alleen de wifi uitzetten.

Voor mij zowiezo geen probleem: ik heb geen tv, alleen internet.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3953
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor jackho » 20 Jun 2018, 11:47

Ik had mijn vraag moet anders stellen, of het eigenlijk op één of ander manier mogelijk is om decoders via het mesh netwerk aan te sluiten?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28838
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1891 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 391 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor r2504 » 20 Jun 2018, 13:49

vicmortelmans schreef:Als ik dan toch zou investeren in nieuwe apparatuur


… dan zou ik investeren in Unifi ipv fancy mesh toepassingen (uiteindelijk is mesh een noodoplossing wat mij betreft).

vicmortelmans
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 Jun 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor vicmortelmans » 20 Jun 2018, 14:12

r2504 schreef:
vicmortelmans schreef:Als ik dan toch zou investeren in nieuwe apparatuur


… dan zou ik investeren in Unifi ipv fancy mesh toepassingen (uiteindelijk is mesh een noodoplossing wat mij betreft).


Ik heb het eens gegoogled en lees bv op reddit deze draad:
https://www.reddit.com/r/GoogleWiFi/comments/8dfqjd/google_wifi_vs_ubiquity_unifi/

Dan ga ik toch voor het gebruikersgemak, want ik wil net van al die configuratierompslomp af. Voorlopig ligt Google nog op kop :)

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6610
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 496 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 97 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor ITnetadmin » 20 Jun 2018, 19:39

Mesh is op hetzelfde niveau als wifi bridge; niet bekabeld dien je altijd zoveel mogelijk te vermijden.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 28838
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1891 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 391 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor r2504 » 20 Jun 2018, 21:52

vicmortelmans schreef:Ik heb het eens gegoogled en lees bv op reddit deze draad:
https://www.reddit.com/r/GoogleWiFi/comments/8dfqjd/google_wifi_vs_ubiquity_unifi/


Ik heb even diagonaal door de thread gelezen en moet zeggen dat hij niet uitblinkt van technisch onderbouwde antwoorden.

vicmortelmans schreef:Dan ga ik toch voor het gebruikersgemak, want ik wil net van al die configuratierompslomp af. Voorlopig ligt Google nog op kop :)


Het feit dat je hier dit topic moet openen en je afvragen hoe het uiteindelijk allemaal gaat samenwerken met je BBOX zegt wat mij betreft genoeg... een wireless netwerk bestaat voor mij uit wired verbonden AP's (komt geen router aan te pas) die centraal gemanaged worden (éénmaal een SSID definieren in Unifi controller, AP's aansluiten en adopten en daar stopt het... eenvoudiger kan moeilijk zou ik denken).

M_016
Plus Member
Plus Member
Berichten: 165
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor M_016 » 20 Jun 2018, 22:41

Ter info:
Dus als u Google WiFi wenst te gebruiken kunt u misschien best uw Bbox in bridge mode zetten, uw Bbox WiFi uitschakelen en het primaire WiFi-punt in UTP aansluiten op uw BBox
https://support.google.com/wifi/answer/ ... ic=6246470
https://support.google.com/wifi/topic/6 ... 22,6164734,
https://support.google.com/wifi/answer/ ... ic=7216602

vicmortelmans
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 Jun 2018
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor vicmortelmans » 20 Jun 2018, 23:16

M_016 schreef:Ter info:
Dus als u Google WiFi wenst te gebruiken kunt u misschien best uw Bbox in bridge mode zetten, uw Bbox WiFi uitschakelen en het primaire WiFi-punt in UTP aansluiten op uw BBox
https://support.google.com/wifi/answer/ ... ic=6246470
https://support.google.com/wifi/topic/6 ... 22,6164734,
https://support.google.com/wifi/answer/ ... ic=7216602


Oei, nu word ik weer ongerust. Hoe doe je dat, de BBox(3) in bridge mode zetten? Ik vind weinig hulp op internet, maar er wordt wel verwezen naar een scherm "advanced settings", wat ik helemaal niet zie. Ik kan enkel inloggen als User, niet als Admin of Expert. Kan dat ermee te maken hebben dat ik bij Scarlet zit en niet bij Proximus?

Hopelijk is dat dus niet strikt noodzakelijk, die bridge mode, en volstaat het, zoals eerder in deze draad gesuggereerd, om de wifi uit te zetten?

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3953
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor jackho » 20 Jun 2018, 23:55

Enkel wifi uitzetten is voldoende, zoals "philippe_d" reeds aangegeven heeft in zijn punt 2:
Je moet bv DHCP of bvb PPPoE niet uitzetten via de user interface 192.168.1.1 waar je gewoon inlogt als User want Expert en Admin paswoorden worden niet vrijgegeven.

M_016
Plus Member
Plus Member
Berichten: 165
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor M_016 » 21 Jun 2018, 10:40

In principe niet direct conform de aanbevelingen van Google, maar wie niet waagt niet wint …. keep us posted

Ter info: hoe een bbox in bridge mode zetten (kan via user-interface met user-password op Bbox)
http://www.techguyfrombelgium.com/en/ho ... idge-mode/

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3953
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 254 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: Google Wifi mesh configureren op BBox

Berichtdoor jackho » 21 Jun 2018, 12:00

Het is echt niet nodig om PPPoE uit te zetten zoals hier al uitgelegd werd, tenzij je bij scarlet maar één sessie kunnen opstarten?
Het is trouwens ook niet zo evident om van Scarlet de PPPoE logingegevens vast te krijgen, al werd er hier al vermeld op het forum dat het bij sommigen hun wel gelukt is die te bemachtigen.


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast