Telenet en ubiquiti

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 362
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Telenet en ubiquiti

Berichtdoor Garpenlov » 21 Apr 2018, 18:30

kleine tips voor je een reply stuurt:
-Begin geen discussie over modem only vs HGW deze wordt genegeerd.
-Breek mij niet af omdat ik iets koop waar ik niet veel verstand van heb. Ik leer graag. deze wordt genegeerd.

Hardware:
-Telenet modem only
-Unifi USG
-Unifi US 24
-Mikrotik rb260gs


Probleem:
-Telenet's digicorder heeft een WAN IP adress nodig.
-USG kan geen vlan's op de WAN1 interface verwerken.
-elke kamer in m'n huis heeft maar 1 ethernet aansluiting.


Netwerk kennis: niet veel!


M'n idee dat ik niet in gang krijg:

twee VLANS maken:
VLAN 200 (Telenet)
VLAN 300 (intern netwerk)

port 1 & 2 op mijn switch op vlan 200 zetten

modem ----- port 1 (switch)
port 2(switch) ----- WAN1 (USG)
LAN1 (USG) ----- port 3 (switch)

port 3 t.o.m. 23 zou dan in VLAN 300 staan.
Alles in vlan 300 zou dan door de usg router beheerd worden.

De ports die beide een pc en digicorder hebben staat, worden dan in trunk gezet.

Afbeelding

Allemaal leuk in m'n ignorant gedachtes! Niet zo leuk in de praktijk!

Zodra ik twee VLAN-only netwerken maakten (200 & 300), de eerder vermelde poorten instelde. Verloor de controller verbinding met de switch.

Wat doe ik hier verkeerd?
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p20)
pc's:
-W10 (I5-6700K / gtx 1080)
-W10 Dell xps 15 9560

Gebruikersavatar
Ken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4094
Lid geworden op: 04 Apr 2005
Locatie: België
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: Telenet en ubiquiti

Berichtdoor Ken » 21 Apr 2018, 18:53

Je digibox en PC weten niet in welke VLAN ze zitten, je PC kan je misschien nog instellen als die netwerkkaart dat toelaat, maar de Digibox niet.
Dus moet je nog een aparte vlan capable switch voorzien bij je PC en digibox. Best van hetzelfde merk/serie.
Op je trunk poort activeer je beide VLAN en je stelt 1 poort in op vlan200 voor je digibox en 1 + de rest voor je pc e.a. in vlan300.

Internet = Orange Love 200/20Mbps + Orange Surf Extra Card LTE backup
Telefonie = OVH VoIP Entreprise
GSM = Orange Arend Pro + Huawei Honor9
TV = Orange
Netwerk = 100% MikroTik powered

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 362
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Telenet en ubiquiti

Berichtdoor Garpenlov » 21 Apr 2018, 18:56

oeps, tekening vermeld het niet, maar Mikrotik switch splits het al met trunking :)
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p20)
pc's:
-W10 (I5-6700K / gtx 1080)
-W10 Dell xps 15 9560

Gebruikersavatar
Ken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4094
Lid geworden op: 04 Apr 2005
Locatie: België
Bedankt: 78 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: Telenet en ubiquiti

Berichtdoor Ken » 21 Apr 2018, 19:09

Garpenlov schreef:oeps, tekening vermeld het niet, maar Mikrotik switch splits het al met trunking :)

De vraag is dan, werkt dit nu wel of niet?

Hang er bv. een device achter, welk IP krijg je dan op poort 1 en op poort 2 van de MikroTik?

'k Moet zeggen, ik werk liefst van al met 1 merk switches voor VLAN ipv verschillende.
Met m'n MikroTik router en een TP-Link TL-SG108PE switch werkte het simpelweg niet om een vlan trunk op te zetten.

Internet = Orange Love 200/20Mbps + Orange Surf Extra Card LTE backup
Telefonie = OVH VoIP Entreprise
GSM = Orange Arend Pro + Huawei Honor9
TV = Orange
Netwerk = 100% MikroTik powered

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 362
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Telenet en ubiquiti

Berichtdoor Garpenlov » 21 Apr 2018, 19:26

op vlan200 krijg ik idd een error IP 169.524.99.142 Wat aantoont dat er geen DHCP server or router gevonden is

Op VLAN 300 werkt de DHCP server en krijg ik de juiste IP's.
ook via de trunked switch werken de poorten zoals behoren.

Maar heb nog steeds de volgende problemen:
-digicorders krijgen geen IP van telenet, enkel 169.524.99.142
-Controller verliest controle over de unifi switch. op beide vlan 200 & 300.
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p20)
pc's:
-W10 (I5-6700K / gtx 1080)
-W10 Dell xps 15 9560

My_download
Member
Member
Berichten: 90
Lid geworden op: 09 Apr 2004
Locatie: Heusden-Zolder
Bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Telenet en ubiquiti

Berichtdoor My_download » 22 Apr 2018, 18:11

Ik heb min of meer dezelfde setup, maar dan met 2 Ubiquiti switches:
- Unifi 16 POE-150W: Home-Lan = VLAN 10, Telenet = VLAN30
- Poort 16 = beide VLAN's als Trunk naar de Unifi 8 POE-60W
- Poort 15 = VLAN30 naar Telenet Modem Only
- Poort 13 = VLAN30 naar WAN interface USG
- Poort 12 = VLAN10 naar USG LAN interface
- Poort 2 = VLAN10 POE naar AC-Lite AP

Achter de TV staat dus de 8-Poorts Unifi Switch
- Poort 1 = VLAN10 & VLAN30 verbonden met Poort 16 op de 16-Poort switch
- Poort 2 = VLAN30 naar Digicorder
- Poort 4 = VLAN10 naar Ikea Tradfri gateway
- Poort 5 = VLAN10 naar Samsung TV
- Poort 8 = VLAN10 POE naar AC-Pro AP

Werkt 100% zoals verwacht. Controller in de cloud staat alles netjes op groen voor zowel de USG, de switches als de AP's.

In een eerste fase had ik een TP-Link smart switch achter de TV en dat werkte "meestal" met af en toe wat rare dingen (bv Tradfri Gateway onbereikbaar)
Na het plaatsen van de 2e Ubiquiti switch waren alle vreemde zaken weg.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 362
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Telenet en ubiquiti

Berichtdoor Garpenlov » 22 Apr 2018, 18:16

Ondertussen opgelost, telenet's modem had een reboot nodig
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p20)
pc's:
-W10 (I5-6700K / gtx 1080)
-W10 Dell xps 15 9560


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast