advies gevraagd voor vlan configuratie

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2630
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 208 keer
Recent bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 154 keer

advies gevraagd voor vlan configuratie

Berichtdoor mailracer » 02 Feb 2018, 18:34

ik wens over te stappen op Vlan ipv nu mijn poorten op mijn switch via port isolation te splitsen.

ik heb een TP-link switch met 16 poorten managed en een netgear switch 8 poorten ook managed beide ondersteunen Vlan op poortniveau
niet op mac

Vlan 10 is voor Wan en digicorder poort 1 t/em 3
Vlan 20 is bedoeld voor Lan poort 4 tem 16

poort 7 op de tp-link zou de trunk vormen naar de netgear switch.

op de netgear komen dat uiteindelijk een digicorder en wat andere toestellen.
poort 1 vormt de trunk met de tp-link switch
poort 2 zal dienen voor de digicorder enkel Vlan 10
poort 3 tem 8 hoort thuis in vlan 20

hoe begin ik eraan en waar is PVID voor bedoeld ? hoe configureer ik een trunk ? (poort 7 op tplink en poort 1 op netgear)

mijn router ondersteund geen vlan. Bedoeling is om op Vlan 10 (poort 2 van de tplink switch) de wan van de router te koppelen en op poort 5 (vlan 20) de Lan-kant van de router. Maar gaat dat wel werken ?

EDIT

Nu we vier uur later zijn en iedereen geen internet meer nodig heeft, heb ik er me verder op toegespits.

Te starten met Vlan 10 te configureren op de eerste 3 poorten voor de Wan. Blijkt dat mijn router dan geen wan-adres krijgt. Het lijkt me dus nodig om mijn synology router te wijzigen. zonde eigenlijk.

Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2917
Lid geworden op: 13 Aug 2003
Locatie: Vlaanderen
Bedankt: 120 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: advies gevraagd voor vlan configuratie

Berichtdoor Sasuke » 03 Feb 2018, 10:42

Als het device dat je wil gebruiken geen vlans ondersteund, moet je de poorten waar je dat op aansluit untagged in het betreffende vlan steken. Zoek ff op tagged vis untagged voor meer info.

Een truck, hangt ervanaf of je in Cisco of non-Cisco termen spreekt dan, is in jouw geval niet nodig als het maar over 1 Uplink poort en 3 vlans gaat .
Logic - The art of being wrong with confidence !
Afbeelding

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2630
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 208 keer
Recent bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 154 keer

Re: advies gevraagd voor vlan configuratie

Berichtdoor mailracer » 03 Feb 2018, 10:49

stel op de tplink switch :
- poort 1 is de inkom van de modem-only
- poort 2 is de verbinding naar de router kant Wan
- poort 5 is de verbinding van de router kant LAN
- poort 7 gaat naar een andere switch en moet zowal VLAN 10 en 20 Doorgeven

Vlan 10 is WAN
VLAN 20 is LAN

hoe configureer ik en tag ik deze poorten dan ?

ik denk dat ik alle poorten moet untaggen die geen Vlan ondersteuen.
en
degene waar de Vlan niet mag toekomen deze moet instellen als not a member

Waar dient de PVID instelling voor ?

Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2917
Lid geworden op: 13 Aug 2003
Locatie: Vlaanderen
Bedankt: 120 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: advies gevraagd voor vlan configuratie

Berichtdoor Sasuke » 03 Feb 2018, 13:24

Klopt, alles untaggen. PvdD is geen functie, dat is het port vlan id ... als je die gebruikt is de poort exclusief, untagged, member van het vlan id.

Dus, port 1&2 PVID 10
Port 5 pvid 20
Port 7 tagged member maken van 10 en 20 (en zelfde aan andere kant) of inderdaad trunk maken, wat zoveel wil zeggen als stuur het native vlan untagged en alle andere mogelijke vlanID’s worden geaccepteerd. Dit laatste is in bedrijfsnetwerken een security risk, maar voor thuisgebruik ... who cares.
Logic - The art of being wrong with confidence !
Afbeelding

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2630
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 208 keer
Recent bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 154 keer

Re: advies gevraagd voor vlan configuratie

Berichtdoor mailracer » 04 Feb 2018, 08:41

Vandaag wat vroeger opgestaan om alles in orde te krijgen en het is me gelukt :banana:
ook de digicorder werkt nu in een eigen Vlan.

dank voor de tip . :beerchug:


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten