netwerkkabel trekken door bestaande buis?

bartman
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1372
Lid geworden op: 08 Nov 2004
Locatie: Nossegem
Bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor bartman » 31 Okt 2017, 19:56

ipv een gat te gaan boren dacht ik in de plaats daarvan te proberen met een trekveer. in de garage vertrekt de zwarte coax kabel vanuit de modem (er is geen aparte nui) verttikaal naar omhoog het plafond in en er is zo te zien nog plaats in de pvc? buis, maar volgens mij gaat die buis al meteen daarna horizontaal dus gaat dat lukken met een trekveer? en probeer ik dan van beneden uit naar boven te werken of omgekeerd?
een trekveer blijkt verhuurd te worden bij boels in de brico.
en koop ik best de dunst meest meegaande utp kabel of best eentje met meer isoltie zodat er geen storingen kunnen zijn van de coax die er al ligt
Laatst gewijzigd door bartman op 31 Okt 2017, 19:56, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Kitt
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 899
Lid geworden op: 11 Sep 2005
Twitter: kitt1977
Locatie: ON4TOP
Bedankt: 42 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Contact:

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor Kitt » 31 Okt 2017, 20:44

als het nog gele buis is van vroeger kan dat lukken .. ( pchell buis niet geribbeld )

Preflex zal moeilijker zijn ... en er bij trekken zonder andere uit te trekken gaat je ook moeilijk lukken denk ik . ( voor zowel gele als gerubbelde buis )

Ik zou een vob ( die soldeer ik zelfs vast aan coax ) of trekveer stevig vastmaken aan die coax en die er proberen uit te trekken .. en dan je utp of ftp er bij hangen en weer er door trekken .. heb dit al meerdere keren met succes gedaan .. beetje zeep aan overgang ( koppeling ) kan ook helpen .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd),VoipBusterPRo (default uitgaand) op Fritzbox 7270
Provider: Telenet WHOP
Modem/Router: Mikrotik CRS125-24G-1S-RM <- Mikrotik Omnitik on WB

bartman
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1372
Lid geworden op: 08 Nov 2004
Locatie: Nossegem
Bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor bartman » 31 Okt 2017, 20:52

oei ik ben geen handige hierin. wel jammer dat die andere kabel er kan uitkomen.

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 927
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 87 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor petzl » 31 Okt 2017, 21:37

Veel dreft gebruiken als glijmiddel ....

enig idee van de te overbruggen afstand?

Je kan ook een MOCA netwerk over coax gebruiken.
https://www.bol.com/nl/p/high-speed-int ... country=BE
Afbeelding

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1492
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 214 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 168 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor nickz » 31 Okt 2017, 23:49

De vraag is hoe lang je nog MoCA zal kunnen gebruiken op een kabel waar ook ook een Telenet signaal op zit. Telenet is zijn netwerk aan het upgraden van 600 MHz naar 1200 MHz. Eén coax voor zowel kabel als satelliet-tv zal ook niet meer gaan (want satelliet-tv begint op 950 MHz).

Verstuurd vanaf mijn Galaxy S7 met Tapatalk

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5299
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 392 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 297 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor heist_175 » 01 Nov 2017, 09:09

Eerst moet je weten wat de diameter is van de buis waar je 2 kabels wil in proppen.

Dan koppel je uw trekveer aan de coax. Door de coax eruit te trekken, trek je de trekveer erin.
Eens de trekveer erin, hang je coax en netwerkkabel (beide zonder fiches natuurlijk) aan de trekveer.
Je trekt dus zowel coax als netwerkkabel in 1 beweging terug in de buis.

Als je in een buis een nieuwe kabel naast een bestaande gaat trekken, ga je veel meer wrijving krijgen en riskeer je vast te geraken.

@trekveer
Boels: €5 voor een dag huren (en in welke staat gaat die veer zijn, met oneindig veel "knikken" erin?)
DMLights: €30 kopen
Een galsvezel trekveer is goedkoper en dunner, maar daar heb ik geen ervaring mee.

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor karine » 05 Nov 2017, 18:24

Trekveer zijn wij hier ook mee bezig geweest maar al snel de hoop opgegeven.
We moesten nu wel 15 meter halen maar na een 7 tal meter zat alles vast.
Vragen ons trouwens af wat het nut was van al die pvc buizen te leggen vroeger ?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27241
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1813 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor r2504 » 05 Nov 2017, 18:52

karine schreef:Vragen ons trouwens af wat het nut was van al die pvc buizen te leggen vroeger ?


Veel PVC buizen zijn dan ook slecht gestoken.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5299
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 392 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 297 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor heist_175 » 05 Nov 2017, 19:47

karine schreef:Trekveer zijn wij hier ook mee bezig geweest maar al snel de hoop opgegeven.
We moesten nu wel 15 meter halen maar na een 7 tal meter zat alles vast.
Vragen ons trouwens af wat het nut was van al die pvc buizen te leggen vroeger ?

Probleem met trekveer: als je een trekveer in een buis wil proppen bij een bestaande kabel, of als je de trekveer vastmaakt aan een bestaande kabel om de trekveer in de buis te trekken? De laatste is de enige correcte manier van werken.

@nut PVC buizen
Nu is dat met preflex, "toen" met buizen die je moest plooien met een veer.
De bedoeling is dezelfde: extra bescherming bovenop uw VOB.
Alternatief is XVB in de muur plakken, maar die kan je dan nooit meer vervangen.

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor karine » 05 Nov 2017, 20:10

De trekveer aan een bestaande kabel vastmaken en dan halverwege komen vast te zitten.
Hoever sta je dan van huis ?

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1807
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 268 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1002 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor FlashBlue » 05 Nov 2017, 20:25

heist_175 schreef:Nu is dat met preflex, "toen" met buizen die je moest plooien met een veer.
De bedoeling is dezelfde: extra bescherming bovenop uw VOB.


En in beide gevallen worden dezelfde grote fouten gemaakt, door zowel dhz'ers als professionelen. Veel te korte bochten maken waardoor ge uw buis nijpt en ge er nooit meer iets (bij) inkrijgt, zelfs niet met reeds aanwezige trekdraden. Bijkomende fout bij flex is het nemen van flex met geribde binnenwand, en bij buis het nemen van buis zonder coating op binnenwand.

En dan krijg je idd situaties waar je niets meer bent met je bestaande (wacht) buizen.
Als je tegenwoordig nog wachtbuizen legt, of buizen waar ooit iets bijmoet, of iets anders in moet: neem (minstens) 20mm buis, met gladde binnenwand en leg overal ruimte bochten en beperk het aantal bochten zoveel mogelijk. Voorzie desnoods om de X meter een trekdoos.

Bart_Herbots
Member
Member
Berichten: 65
Lid geworden op: 02 Jun 2015

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor Bart_Herbots » 05 Nov 2017, 23:10

misschien toch maar meteen kiezen voor een gat boren. Nu nog een klusjesman zoeken

boran_blok
Premium Member
Premium Member
Berichten: 588
Lid geworden op: 09 Mar 2011
Bedankt: 47 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor boran_blok » 06 Nov 2017, 10:19

karine schreef:[..]
Vragen ons trouwens af wat het nut was van al die pvc buizen te leggen vroeger ?


Wel, bij ons huis van 1969 waren die heeel goed gestoken (nergens scherpe bochten, etc). We hebben alle bestaande bedrading van toen (geen aarding) kunnen vervangen in de bestaande buizen.

Dus ja, buizen van 1969, ellentriek van 2017, da zou met die ribbelbuizen van vandaag gene waar meer zijn peins ik.

PS, je weet dat je moet trekken en duwen bij het leggen van nieuwe kabel in buis? Want anders trek je je bij de eerste bocht tegen de buis aan en vergroot je de interne wrijving heel erg.

Gebruikersavatar
buthead
Premium Member
Premium Member
Berichten: 675
Lid geworden op: 10 Jan 2016
Bedankt: 28 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor buthead » 06 Nov 2017, 10:33

Heb dit zelf ook gedaan dik jaar geleden, hebben moeten boren, overal toen CAT6 kabels gelegd is voldoende.

heb voor de boven, pvc buisje in het geboorde gat gedaan en werkt perfect, juist even je fiches afschermen bij doortrekken tenzij ->>>

PS een tip, plaats contactdozen éénmaal die hangen ben je gerust :) natuurlijk wel beetje prutswerk 1e maal :)
Internet = Whoppa + WirelessBelgië( todo )
Telefonie/GSM = Orange Dolfijn 15
TV = Stevie Free + Telenet TV + Netflix

Bssoft
Premium Member
Premium Member
Berichten: 480
Lid geworden op: 11 Dec 2012
Bedankt: 129 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor Bssoft » 06 Nov 2017, 12:03

Je kan ook eens kijken naar een trekveer met een manuele pomp, dat is de enige oplossing nog als het vastzit.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Trekveerpomp

Wat je ook kan doen is "talk" gebruiken en dit langs de twee kanten !
Je giet/strooit "royaal" het in de buis, en dan maak/gebruik je iets om dat er in te blazen in de buizen langs de twee kanten !!

Soms gebruikte ik ook zeep/dreft, spijtig genoeg als er vuil in de buis zit maakt hij daar pap van en duwt je veer dat mee vooruit in die buis !

Ook de kop van de trekveer is belangrijk ==> ronde kop altijd.
Ook het koppelen van je draden aan de trekveer is belangrijk, altijd je draden ontdoen van de isolatie.
Ook nog eens elektriciteit-tape rond draaien ....

Trekveer in nylon ==> kan je geen kracht op zetten, die zat rap terug in mijn kast tussen "den brol".

Ook de dikte van de PVC kan problemen geven vb: een buis van 5/8ste waar al een dikke kabel zoals een coax is in gepropt !

En liefst met 2 zijn als je draad doortrekt = goed afspreken is belangrijk, je hebt er niets aan dat langs de ene kant je vaststelt dat je vastzit of het heel moeizaam gaat en langs de andere kant men aan het sleuren is gelijk een zot !

En wat je ook niet ziet is hoe die buizen in den beton liggen/gekoppeld zijn, maar dat is een ander verhaal !

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 598
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer
Contact:

Re: netwerkkabel trekken door bestaande buis?

Berichtdoor Doktor Avalanche » 06 Nov 2017, 12:36

Ik heb ook al goede resultaten gehad met siliconenspray in de buis en op de kabels te spuiten.
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast