Nieuwe router

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 07 Sep 2017, 11:27

Allen,


mijn router begint zo stillekes aan te verslijten.
Geplande veroudering zeker.
Het is een TP-Link AC 1750 , C7, maar wel de V2.
Geen updates meer beschikbaar en ook al verschillende jaren oud.
Problemen zijn dat de wifi geregeld begint te happeren en we op sommige plaatsen slechtere ontvangt beginnen te krijgen.
Daarbij is er nu ook een hele opzet, met netwerksplitsing om de TN-boxen interactief te krijgen.
Op plaatsen van de TV's is er maar 1 LAN en die gebruik ik zowel voor de TN-box als voor de Media-spelers.
TV's beiden eveneens te oud :-D

Nu ben ik op zoek naar wat ik het best kan nemen.
Liefst zou ik de TN-boxen mee op de LAN willen hebben.
Heeft er iemand een recente opzet van hardware wat hij/zij gedaan heeft?

Mercikes!

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1154
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 64 keer
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor Sinna » 07 Sep 2017, 12:24

Geef anders je huidige router een tweede leven door OpenWRT (wat wel nog bijgewerkt wordt).
Geplande veroudering zou ik niet durven stellen, een voedingsadapter die het aan het begeven is wél.
Computer(k)nul

elmariachi2920
Plus Member
Plus Member
Berichten: 140
Lid geworden op: 08 Aug 2011
Bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor elmariachi2920 » 07 Sep 2017, 12:27

OpenWRT wordt bijna niet meer verder ontwikkeld heb ik vernomen

LEDE is de opvolger van OpenWRT met enkele developers van OpenWRT: https://lede-project.org/about
Afbeelding

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1494
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 214 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 168 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor nickz » 07 Sep 2017, 12:30

Dat heb ik vroeger ook nog gehad met een wireless access point van D-Link. Wi-Fi begon kuren te krijgen en uiteindelijk was er helemaal geen Wi-Fi signaal meer. Aan de voedingsadapter lag het niet. Access point open geschroefd en één van de elco's stond bol (had het dus begeven). De elco vervangen en Wi-Fi werkte weer.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 07 Sep 2017, 12:32

Toestel is nu ook wel niet het duurste, dus een hoop hardware-prutsen heb ik geen goesting in.
Maar ik heb dat inderdaad nog gehoord.

My_download
Member
Member
Berichten: 83
Lid geworden op: 09 Apr 2004
Locatie: Heusden-Zolder
Bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor My_download » 07 Sep 2017, 12:49

Als je niet bang bent van "vendor lock-in" dan is de combinatie van een (nieuwe, witte) Telenet Home Gateway in combinatie met één of twee "netwerk-uitbreiders" van Telenet (aan 65€ per stuk) een degelijke oplossing:
1) je Digicorder(s) en of Digibox(en) staan op je LAN en zijn via DLNA bereikbaar
2) elke "netwerkuitbreider" is een 4X4 Mimo AP dat door Telenet automatisch geconfigureerd wordt: één interne SSID doorheen al je AP's met handover, band steering en één of andere bandwidth fairness implementatie

Voorwaarde is wel dat die netwerk uitbreider(s) "https://www2.telenet.be/nl/ontdek/kwaliteit/access-point/" via UTP aan je home gateway gekoppeld kan worden. En aangezien ze een speciale TN firmware draaien (en het op dit moment niet eens echt duidelijk is van wie de hardware komt) kan je ze in de vuilbak kieperen als je ooit naar een andere provider wil overstappen.

Eén AP heb je gratis in je Home Gateway en 65€ per extra (managed) 4X4 dual band AP is spotgoedkoop...

Zelf heb ik een Ubiquiti Unifi firewall + POE switch en een paar Unifi AC-Lite AP's maar dan praat je over zo'n 400€ (500€ als je voor de betere AC-Pro access points kiest). https://www.dectdirect.nl/nl/search/unifi/.

Als je dus zo'n Unifi setup gaat vergelijken met die TN AP's dan kan je naast de Home Gateway al minstens 2 extra TN AP's plaatsen (3 in totaal) voor dezelfde kost als 2 AC-lite AP's (zonder firewall of POE switch) dus financieel is er niet veel dat kan tippen aan de TN oplossing (die je ook nog eens 30 dagen op proef kan nemen)...

Het enige risico is als je vandaag je modem-only inruilt voor een home gateway dat het daarna niet evident zal zijn om terug naar modem-only over te stappen.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 570
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor SpecialK » 07 Sep 2017, 12:57

My_download schreef:elke "netwerkuitbreider" is een 4X4 Mimo AP dat door Telenet automatisch geconfigureerd wordt: één interne SSID doorheen al je AP's met handover, band steering en één of andere bandwidth fairness implementatie


Doen die ook effectief handover? Dat is nl. niet echt duidelijk.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27246
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1813 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor r2504 » 07 Sep 2017, 13:32

Handover is gewoon iets wat je clients doen... niet echt je AP's.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 07 Sep 2017, 14:02

OK, al wat interessante tips gehad.

Stel dat ik voor eigen oplossing ga, heeft iemand een idee qua opzet in combinatie met modem-only.
Mogen merken zijn hoor.
Ik ben zeker niet ontevreden over TP-link, maar D-link heb ik vroeger wel veel problemen mee gehad.
Ben dus een beetje aan het zoeken naar merken en types zodat ik zeker een jaar of 3 verder kan.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 570
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor SpecialK » 07 Sep 2017, 14:36

r2504 schreef:Handover is gewoon iets wat je clients doen... niet echt je AP's.

Da's gedeeltelijk waar. De client beslist met welk AP hij associeert, maar de meeste clients (en Apple iOS devices in het bijzonder) hebben de neiging zo lang mogelijk op een bepaald AP te blijven. Dus als jij rondwandelt in huis kan het zijn dat je ondertussen veel dichter bij een ander AP staat dan bij de modem, terwijl jouw telefoon nog altijd met de modem verbonden is.
Een managed wifi netwerk weet welk AP het dichtst bij jou staat (ook als je er niet mee geassocieerd bent) en zal op een bepaald moment beslissen om je van de modem te gooien. Op dat moment gaat jouw client opnieuw een AP zoeken om mee te associëren en doorgaans kiest de client dan het sterkste.

@svermassen: lees ook dit eens door over de Digicorders.
viewtopic.php?f=50&t=50855&p=715173
Ikzelf heb het opgelost in twee stappen, met een managed switch en een router. Werkt exact zoals de Telenet modem; je kan je Digicorder eender waar inpluggen én DLNA werkt. En geen gepruts met VLAN's.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 07 Sep 2017, 14:48

SpecialK schreef:
r2504 schreef:Handover is gewoon iets wat je clients doen... niet echt je AP's.

Da's gedeeltelijk waar. De client beslist met welk AP hij associeert, maar de meeste clients (en Apple iOS devices in het bijzonder) hebben de neiging zo lang mogelijk op een bepaald AP te blijven. Dus als jij rondwandelt in huis kan het zijn dat je ondertussen veel dichter bij een ander AP staat dan bij de modem, terwijl jouw telefoon nog altijd met de modem verbonden is.
Een managed wifi netwerk weet welk AP het dichtst bij jou staat (ook als je er niet mee geassocieerd bent) en zal op een bepaald moment beslissen om je van de modem te gooien. Op dat moment gaat jouw client opnieuw een AP zoeken om mee te associëren en doorgaans kiest de client dan het sterkste.

@svermassen: lees ook dit eens door over de Digicorders.
viewtopic.php?f=50&t=50855&p=715173
Ikzelf heb het opgelost in twee stappen, met een managed switch en een router. Werkt exact zoals de Telenet modem; je kan je Digicorder eender waar inpluggen én DLNA werkt. En geen gepruts met VLAN's.


Mag ik eventjes de merken en types weten :-)
En anders zet je er maar zo een "P" bij zoals op TV :banana:

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 570
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor SpecialK » 07 Sep 2017, 15:25

De switch is een Linksys SRW208. Heb ik wel even naar gezocht want lang niet elke switch kan access lists op laag 2 maken. De router is een soort embedded bordje dat OpenWRT draait, maar elke router waarbij je de DHCP-server bepaalde MAC-adressen (NIET IP-adressen!) kan doen weigeren is eigenlijk ok. Mijn vorige was een Netgear WNDR3700v2 met OpenWRT.

Gebruikersavatar
serialchiller
Premium Member
Premium Member
Berichten: 464
Lid geworden op: 03 Feb 2012
Bedankt: 41 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor serialchiller » 07 Sep 2017, 15:33

Voorwaarde is wel dat die netwerk uitbreider(s) "https://www2.telenet.be/nl/ontdek/kwaliteit/access-point/" via UTP aan je home gateway gekoppeld kan worden. En aangezien ze een speciale TN firmware draaien (en het op dit moment niet eens echt duidelijk is van wie de hardware komt) kan je ze in de vuilbak kieperen als je ooit naar een andere provider wil overstappen.


Sorry, eventjes off topic, maar wou meegeven dat het op uitzicht wellicht om de CBN AC1600 gaat.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 07 Sep 2017, 16:21

serialchiller schreef:
Voorwaarde is wel dat die netwerk uitbreider(s) "https://www2.telenet.be/nl/ontdek/kwaliteit/access-point/" via UTP aan je home gateway gekoppeld kan worden. En aangezien ze een speciale TN firmware draaien (en het op dit moment niet eens echt duidelijk is van wie de hardware komt) kan je ze in de vuilbak kieperen als je ooit naar een andere provider wil overstappen.


Sorry, eventjes off topic, maar wou meegeven dat het op uitzicht wellicht om de CBN AC1600 gaat.

Waarschijnlijk zal het inderdaad die wel zijn. Maar wat allemaal in de soft zit, weet je maar nooit...

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27246
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1813 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor r2504 » 07 Sep 2017, 21:52

svermassen schreef:Stel dat ik voor eigen oplossing ga, heeft iemand een idee qua opzet in combinatie met modem-only.


Nog steeds tevreden met een Mikrotik / TP-Link Managed switch / Unifi oplossing.

Al zou ik nu misschien een Edgeswitch overwegen ipv. de TP-Link.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 570
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor SpecialK » 08 Sep 2017, 12:04

r2504 schreef:Nog steeds tevreden met een Mikrotik / TP-Link Managed switch / Unifi oplossing.

En heb je zo'n setup die werkt zoals de homegateway? Maw: Digicorder inpluggen in een willekeurige poort eender waar in je netwerk (ook achter een andere switch) met interactiviteit + DLNA?
Welk type switch heb je?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27246
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1813 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor r2504 » 08 Sep 2017, 12:15

M'n setup thuis is nog één waar de decoders in een eigen VLAN zitten (on-demand en elkaars opnames bekijken werkt dus, DLNA niet omdat ik dat niet gebruik) uit de tijd dat de dubbele MAC adressen nog niet aanwezig waren. Misschien als ik ooit zin heb pas ik dit wel eens aan (m'n hardware kan het aan).

M'n switch is een TP-Link T1600G-28TS.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 19 Sep 2017, 14:51

Voor betere ontvangst was ik ook nog eens aan het overwegens om de externe antennes te vervangen.
Deze kunnen vervangen worden.
Geen idee of dit kan vervangen worden door betere antennes?
Iemand een idee of die dit ooit gedaan heeft?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27246
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1813 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor r2504 » 19 Sep 2017, 16:08

In theorie kan je die vervangen... geen idee of het veel nut heeft (en je toestel wordt er illegaal door).

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 19 Sep 2017, 16:24

r2504 schreef:In theorie kan je die vervangen... geen idee of het veel nut heeft (en je toestel wordt er illegaal door).

En waar vind je zoiets?
I


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27246
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1813 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Nieuwe router

Berichtdoor r2504 » 19 Sep 2017, 18:31

Ebay oa. ... gewoon zoeken op "wireless antenna" maar meestal zijn dit single band antenne's waar je dus niets aan hebt.

Goeie raad... geef er je geld niet aan uit, veel kans dat het zelfs slechter werkt (ondanks dat de gain misschien hoger is).

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 841
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Contact:

Re: Nieuwe router

Berichtdoor svermassen » 19 Sep 2017, 20:12

Merci voor de tips !!!


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast