Aankoop grote switch nieuwbouw

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25991
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1742 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 270 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor r2504 » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (14 Jul 2017, 11:32)

In de manual vind ik niet meteen iets terug van MAC based VLAN's... in deze posting zie ik wel een GUI en in deze posting de CLI.

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (14 Jul 2017, 11:42)

Jep, scherm gevonden alleszins! Dank je :)
Maar wacht, het is blijkbaar ingewikkelder: die Digicorder heeft maar 1 Mac-adres... geen 2 voor elk 'deel'... Dus dan zou er al een trunk VLAN moeten gaan naar dat ene mac-adres. Klopt mijn redenering?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25991
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1742 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 270 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor r2504 » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (14 Jul 2017, 11:47)

De Digicorder heeft wel degelijk twee MAC adressen.

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (14 Jul 2017, 11:55)

Heb net nog eens goed gekeken: 1 Mac-adres.... zowel op de sticker als bij technische info in het menu.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25991
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1742 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 270 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor r2504 » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (14 Jul 2017, 12:03)

De enige plaats waar je moet zien is op je netwerk... niet op stickertjes ed. :lol:

Vroeger hadden ze inderdaad maar één adres en een vrij complex systeem voor het inhouse IP-adres... maar dit is ondertussen aangepast.

CCatalyst schreef:De eerste is gewoon een 68:63:59:XX:XX:XX adres, dit is het adres dat je ook in de technische info ziet, en het is eveneens het adres dat je op de bijgeleverde stickers ziet.
De tweede is een 6a:63:59:XX:XX:XX adres. Die heeft een DHCP request op de interne LAN dhcpd gedaan (en zo heb ik die ook gevonden, want anders vind je daar nergens een spoor van).


Bron: https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=48787

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 2 dagen 19 uur geleden (14 Jul 2017, 12:10)

Inderdaad, sorry voor mijn betweterigheid, ik had net hetzelfde topic gevonden.
Dus hoe is het nu concreet

Poort1 VLAN1 = Modem only
Poort2 VLAN1 = Router WAN-kant
Poort3 VLAN2 = Router LAN-kant
Alle andere poorten naar het LAN-netwerk: untagged.
Poort4 = vertrekkende kabel naar ruimte met zowel appletv als digicorder >> geen tag, maar dan wel via mac-adres de filter opzetten?

Intussen even op zoek gegaan naar dat tweede mac-adres van de digicorder door hem even gewoon in het interne LAN te hangen. Maar... hij meldt zich aan met het 'zichtbare' mac adres, het 'onzichtbare' zie ik niet, maar zou volgens die andere poster op userbase gewoon een variant zijn waarvan de eerste twee tekens van het mac-adres veranderd zijn. Ik zie in die oude post dat de structuur van mijn mac-adres gelijk loopt dus ik zou dat adres kunnen 'bedenken' maar zie het niet op de router.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5618
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 423 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor ITnetadmin » 1 week 2 dagen 16 uur geleden (14 Jul 2017, 14:58)

Alle WAN poorten in VLAN1 steken, alle LAN poorten in VLAN2.
Niks taggen, want de toestellen die op die poorten aangesloten worden kunnen geen VLAN tags lezen.

Dan de trunk port naar de andere switch: taggen, en in beide VLANs steken.

De digicorder is een goeie vraag: daar ga je een switch voor gebruiken die mac-based VLANs aankan.
Alleen weet ik niet hoe je dat doet met 1 poort die twee VLANS gaat moeten sturen naar die digicorder, als die digicorder niet VLAN-aware is.
Je switch gaat wel moeten aanvaarden om 2 MACs en dus ook 2 VLANs te assignen op dezelfde port.

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 2 dagen 16 uur geleden (14 Jul 2017, 15:12)

Ok dank je. Twee nuances: ik heb geen tweede managed switch. De enige manager switch kan eventueel wel mac adres filteren voor de vlan.

Intussen wat verder geknoeid en dit vastgesteld:
-op de Ubiquiti Edge werkt kun je enkel brondeeltjes afkomstig van een bepaald mac-adres taggen met een bepaalde VLAN, dus dat is niet van tel hier vermits de Digicorder een doel is, geen bron.
-Ik krijg het systeem van verschillende VLAN's maken niet onder de knie. Ik maak een extra VLAN aan en vervolgens kan ik elke poort een status toekennen: Untagged, Tagged of Exclude.
Uitleg:
Screen Shot 2017-07-14 at 23.36.45.jpg


En dat ziet er in GUI zo uit:
Screen Shot 2017-07-14 at 23.37.53.jpg


Als er iemand mij een stappenplan kan maken, ik ben echt ten einde van mijn kennis en wil graag bijleren. Want later wil ik met Ubnt AP AC Pro's nog zeker 2 VLAN's voor aparte SSID's maken. Daarmee wil ik dan enkele Internet-of-things/domotica-achtige toestellen scheiden van de rest van het netwerk, met behoud van internettoegang. Maar eerst dus gewoon die Digicorder erin krijgen.

EDIT2:
Misschien heeft het iets met Private VLAN's te maken?
Screen Shot 2017-07-14 at 23.50.14.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25991
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1742 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 270 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor r2504 » 6 dagen 16 uur 45 minuten geleden (17 Jul 2017, 14:43)

Ik zie net dat je je switch al verkoopt... nochtans is het voor wat jij wil de ideale switch.

Ik vraag me dus af wat je precies als vervanger gaat nemen... VLAN's blijven VLAN's (en met een unmanaged switch kom je er niet).

Ik begrijp dat de eerste stappen niet eenvoudig zijn... maar je bent toch een tweaker voor iets ?
Laatst gewijzigd door r2504 op 17 Jul 2017, 14:47, 1 keer totaal gewijzigd.

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 697
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor liegebeestig » 6 dagen 16 uur 44 minuten geleden (17 Jul 2017, 14:44)

Hey, nee ik had er twee gekocht en verkoop nu die met poe. Ik heb dus nog 1 over met 24 ingangen. Ik had dus een beetje te veel capaciteit gekocht. Ik ga nu poe injectoren gebruiken voor de 2 poe deurbellen.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25991
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1742 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 270 keer

Re: Aankoop grote switch nieuwbouw

Berichtdoor r2504 » 6 dagen 16 uur 40 minuten geleden (17 Jul 2017, 14:48)

Dan kan je toch beter de niet-POE switch te verkopen ?


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast