Klooien met Vlan

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 433
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer

Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 02 Jul 2017, 19:17

Hoi, dit het scenario:

Ik zou graag op mijn zolder een digicorder en een vaste computer aansluiten op het internet.
Echter is er maar 1 Ethernet kabel naar die kabel.

Dus ik zou graag port 5 op de managed switch met VLAN direct willen doorgeven naar de modem zodat de digicorder werkt.
en de rest van de poorten op mijn gewoon netwerk zit.

Zouden deze instellingen juist zijn?

router:
Afbeelding

switch:
Afbeelding



Gelieve de suggesties om een Telenet HGW aan te schaffen achterwege te laten.

alvast bedankt!
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/25 3TB cap (Modem only + Unifi netwerk)
Mobiel: Orange Koala (Huawei p20)

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 350
Lid geworden op: 14 Sep 2006
Bedankt: 6 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor dupondje » 02 Jul 2017, 19:57

Op je router zal je 1 poort (die naar de switch gaat) allesinds in 2 VLAN's moeten steken.
Vervolgens zal je die poort ook in beide VLAN's moeten steken op je switch.

Daarna kan je 1 van de andere poorten op VLAN2 steken (voor digibox), de rest op VLAN1.

Dus:
Op router bv Port 4 beide vlan's aanvinken => kabel naar boven => op poort 1 van de switch, en op die poort ook beide VLAN's aanzetten.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 433
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 02 Jul 2017, 20:13

Hmm vreemd, ik kan maar 1 vlan gebruiken voor een port, geen twee
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/25 3TB cap (Modem only + Unifi netwerk)
Mobiel: Orange Koala (Huawei p20)

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1943
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 294 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1034 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor FlashBlue » 02 Jul 2017, 20:39

een poort kan dan ook maar 1 vlan als untagged hebben, wil je meerdere vlans over een enkele fysieke poort krijgen zal je een trunk moeten opzetten tussen je router en je switch waar je vlans tagged overgaan, en ze dan aan de kant van je switch untagged beschikbaar maken op 2 aparte fysieke poorten.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 433
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 03 Jul 2017, 00:19

Hmm, ik denk dat mijn r7000 router te gelimiteerd is om dit te doen dan, alvast bedankt voor de nuttige informatie!
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/25 3TB cap (Modem only + Unifi netwerk)
Mobiel: Orange Koala (Huawei p20)

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1564
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 36 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 03 Jul 2017, 11:17

Dit interesseert mij ook wel. Heb een Ubiquiti Edge switch met fritzbox router, telenet modem only en digicorder. De Digicorder zou in het gewone netwerk moeten komen en rechtstreeks een modemverbinding moeten krijgen. Kan er iemand tagged/untagged en de basis uitleggen, dan is het wellicht makkelijker om zelf toe te passen. Bedankt alvast!

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor ubremoved_539 » 03 Jul 2017, 11:33

liegebeestig schreef:De Digicorder zou in het gewone netwerk moeten komen


Dan steek je toch gewoon alles op één switch en heb je toch geen VLAN's nodig... of bedoelde je "NIET" in het gewone netwerk moeten komen ?

Persoonlijk heb ik twee VLAN's (heel wat meer maar om het simpel te houden)... een WAN waarin de Telenet modem-only zit en de decoders, alsook een LAN waarin m'n PC's zitten. M'n router (een Mikrotik) zit dan in beide VLAN's en doet de routing tussen beide... in theorie kan je dit ook doen door een Layer-3 switch al ben je met een echter router flexibeler.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1564
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 36 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 03 Jul 2017, 11:37

De digicorder moet naar het schijnt zowel gewoon netwerk (voor films over het interne netwerk te streamen etc) als directe lijn met de modem-only krijgen.

Maar wat is verschil tussen tagged en untagged? En kun je 1 poort 2 VLANS geven op een managed switch?

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7276
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 538 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 119 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor ITnetadmin » 03 Jul 2017, 12:16

Uiteraard.
Het idee van vlans is net dat je ze kan taggen en dan over 1 poort doorsturen, om op de volgende switch via de tags de pakketjes terug uit mekaar te halen.
En ja, de digicorder is een beetje een raar beestje tegenwoordig. Je hebt voor interactiviteit een IP nodig van de telenet dhcp server, maar om intern te kunnen streamen moet hij ook op jouw netwerk zitten.
Dit instellen vraagt iets meer dan gewoon een simpele vlan.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 433
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 03 Jul 2017, 13:10

Ondertussen een tweedehands mikrotik aangeschaft. Wel leuk zo klooien. :)
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/25 3TB cap (Modem only + Unifi netwerk)
Mobiel: Orange Koala (Huawei p20)

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor ubremoved_539 » 03 Jul 2017, 13:46

liegebeestig schreef:Maar wat is verschil tussen tagged en untagged?


Tagged zijn packets die voorzien zijn van een VLAN id, untagged deze zonder VLAN id.

Je switch kan echter van een untagged packet (dat komt van bv. een aangesloten PC) een tagged packet maken door het poortje op de switch zo te configureren (probleem is dat ieder merk soms een andere benaming hiervoor gebruikt). De omgekeerde weg kan ook... verkeer uit de switch dat naar je PC gaat wordt dan terug untagged.

liegebeestig schreef:En kun je 1 poort 2 VLANS geven op een managed switch?


Inderdaad... zelfs meer dan 2... die noemt men meestal een trunk. Dit gebruik je meestal voor communicatie tussen switchen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een AP hebt met meerdere SSID's (die het dan vaak een aparte VLAN id geeft).

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1564
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 36 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 03 Jul 2017, 13:48

Dat is al duidelijker, dank je!!
Welke mikrotek ga je gebruiken?

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 433
Lid geworden op: 24 Okt 2014
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 03 Jul 2017, 16:04

liegebeestig schreef:Welke mikrotek ga je gebruiken?


Mikrotik CRS125-24G-1S-RM.

Veel te overkill voor wat ik effectief nodig heb, maar dan kan ik m'n router en 24 port switch weghalen en vervangen door 1 toestel
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/25 3TB cap (Modem only + Unifi netwerk)
Mobiel: Orange Koala (Huawei p20)

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1564
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 36 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 13 Jul 2017, 23:00

Heeft een access Point als de UBNT uap Ac pro meerdere vlan mogelijkheid?

Robrecht
Member
Member
Berichten: 57
Lid geworden op: 01 Jul 2013
Locatie: Antwerpen
Bedankt: 7 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Robrecht » 14 Jul 2017, 08:01

Alle ubnt AP's hebben de mogelijkheid meerdere ssid's aan te maken op meerdere vlans

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor ubremoved_539 » 14 Jul 2017, 08:41

Je kan er maximaal vier aanmaken... een andere optie is Radius-based-VLAN's en dan ben je eigenlijk onbeperkt (je hebt dan slechts één SSID maar je kan via je Radius je clients software matig in een VLAN stoppen).

Gebruikersavatar
serialchiller
Premium Member
Premium Member
Berichten: 529
Lid geworden op: 03 Feb 2012
Bedankt: 59 keer
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor serialchiller » 14 Jul 2017, 12:32

Om helemaal juist te zijn wat Ubiquiti Unifi Wifi betreft:

Code: Selecteer alles

It's actually 4 SSID per WLAN Group.  You can have several WLAN Groups per Site, as mentioned above - there is no hard limit set in the controller.
 
You assign a WLAN Group to each radio on the AP, so a dual-band AP like the Gen2 AC APs could technically have 8 SSIDs (4 on 2.4Ghz + 4 on 5.8Ghz).


Wat vlan naar ssid mapping betreft zijn er bij mijn weten geen limieten.


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast