Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3779
Lid geworden op: 09 Okt 2004
Bedankt: 233 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 237 keer

Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor satsurfer » 29 Jul 2018, 18:13

Na hopeloze pogingen.

Eerst schijfimage terug opgezet toen hij nog draaide (paar keer verschillende images). reden: Hij startte precies trager op als voorheen. en exe file (virusscanner negatief) geopend. Schijf is perfect leesbaar. (ssd)
Maar nu wil hij zelfs niet meer opstarten. hoor 1-2 sec. de cooler van cpu en videokaart en voeding opspringen, dan uit, en telkens terug. Precies kortsluiting ergens?

Er brandt groen lichtje op de videokaart (blijft branden). Dus stroom op MOBO.
raak dus niet meer in BIOS. Niets van onderdelen gewijzigd. Wel nu andere voeding, daar ik dacht dat hij niet genoeg gaf....
tevergeefs.

hij is 7-8 jr oud

Eerste indruk?

[youtube]https://youtu.be/OFutVhi0onQ[/youtube]

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3178
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 251 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 216 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor on4bam » 29 Jul 2018, 19:13

Mijn eerste idee is de voeding.

Zelf ooit na een vakantie de PC (ook al jaren oud) willen heropstarten en na een paar seconden viel die weer uit. Soms lukte het door HD/CD e.d. af te koppelen maar dan start die ook niet door natuurlijk. Bij een PC die ik daarvoor had ging het na vele jaren ook zo, die startte gelukkig dan weer wel na afkoppelen van de 2e HD en CD speler. Eens opgewarmd kon ik de 2e HD en CD speler terug aansluiten en de PC weer opstarten. Lang heeft dat echter niet geduurd. Bij beiden geen problemen meer gehad na vervanging van de voeding door een zwaarder exemplaar.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2866
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 172 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor mailracer » 29 Jul 2018, 19:22

Mss de batterij van de bios eens vervangen, is meestal een knoopcelbatterij cr2030 dacht ik

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 409
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor datakiller » 29 Jul 2018, 20:26

Ik denk dat ik hetzelfde had, CPU krijgt geen stroom iets.
Bij mij was dit de kabel die van de PSU naar het moederbord ging.
Unplug die kabel eens en streek die kabel terug in, hopelijk werkt het voor jouw ook!

Edit: over je groen lichtje, dit was bij mij ook groen.
Ook eens de connectoren PSU -> moederbord uitblazen.

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3663
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 198 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 291 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor wied » 29 Jul 2018, 20:41

viewtopic.php?f=8&t=52808

Heb dit recent kunnen oplossen door uiteindelijk toegang te krijgen tot mijn bios setup!
Proximus Start, OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, Astra 1&2...

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1346
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 107 keer
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor fvhbrugge » 29 Jul 2018, 21:17

Zelfs niet meer in bios raken == moederbord defect, meeste kans is een kapotte condensator..

Je kan natuurlijk nog proberen zonder harde schijven, zonder CD-ROM, zonder extra kaarten, met andere videokaart, ander geheugen etc...

Maar kijk toch maar eens goed of je geen opgeblazen condensator ziet want dit zijn de zwakke schakels in een pc.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 718
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 56 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor SpecialK » 29 Jul 2018, 21:27

Dit klinkt eerder als een kapotte MOSfet dan als een kapotte condensator. Als het al een kapotte condensator is, zal het er wel één in de voeding zijn. Dus idd, voeding of moederbord defect.

keerekeerweere
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 46
Lid geworden op: 09 Nov 2008
Locatie: Opwijk
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer
Contact:

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor keerekeerweere » 29 Jul 2018, 21:35

Welk type merk/moederbord is het ? Bij je youtube filmpje komt er enkel een uitroepteken te voorschijn...

Zoals reeds aangehaald,
  • computer uitschakelen, probeer eens zonder harde schijf en/of cdroms. En koppel daarbij zowel voeding als SATA los. En dan computer starten. In het verleden al meegemaakt dat een defecte harde schijf heel de boel blokkeert. Was wel nog ten tijde van IDE schijven maar je weet maar nooit.
  • Kijk het bordje na op bol staande condensatoren
  • Ik heb iets soortgelijks voorgehad met een Asrock(rack) bordje maar toen kwam er een melding op het scherm. Oplossing was om bios batterij effe eruit te halen of CMOS reset te doen (zie handleiding moederbord). Om één of andere reden nam dat bordje verkeerde geheugen instelling over en bleef daar in 'hangen'.
  • In een servertje ook iets voorgehad met cpu koeler die kort opstart gedurende 10tal seconden. Bleek dat ik de extra "voedingsconnecter" was vergeten te monteren. Bij een of andere intel cpu reeks ben je verplicht een extra vierkantige voedingsconnector te monteren.
Provider: Edpnet VDSL XL: 85Mbps Down, 35 Mbps Up
Modem: Telenet modem only
Modem: BBox 3V+
Router: Edgerouter X
VOIP: OVH on Fritz!Box 7390
Afbeelding

satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3779
Lid geworden op: 09 Okt 2004
Bedankt: 233 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 237 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor satsurfer » 30 Jul 2018, 10:43

Bedankt voor alle feedback.

Batterij had ik al vervangen. (CR2032, 3,35 V gemeten)

alle SATA/voedingen losgekoppeld. eventjes wifi pci-x aan zitten froemelen en de koeling cpu bleef efkes draaien om dan weer uit te vallen.) Andere videokaart geprobeerd.
Geen bolle condensatoren vastgesteld
Tja, zit maar 1 ding op. Naar deftige -correcte?- computerwinkel brengen. Of mensen die graag na hun uren klussen. :-D

Daar 2dehands gekocht, heb ik geen doos van MOBO. wel inst. guidebook. Gigabyte: 12QU-MBQUICK-BR (c 2012)

Wil wel geen+200 eur geven aan een 'verouderde' pc voor herstelling. heeft mij maar 500 eur gekost indertijd. (core i7 - ssd - gaming videokaart)
Laatst gewijzigd door satsurfer op 30 Jul 2018, 11:58, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2294
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 209 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor petrol242 » 30 Jul 2018, 10:54

Ik denk ook richting MoBo. Maar misschien nog een kleine bedenking. Wanneer je de voeding en de batterij op het MoBo weg haalt, even de powerknop indrukken om het systeem te ontladen. Een stap die sommigen al eens vergeten.

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3663
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 198 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 291 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor wied » 30 Jul 2018, 11:27

petrol242 schrijft: even de powerknop indrukken om het systeem te ontladen...

juist, dat was de trick die mijn systeem terug levensvatbaar maakte!
Proximus Start, OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, Astra 1&2...

efari
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 Sep 2015
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Desktop wil niet meer opstarten (zelfs gn bios)

Berichtdoor efari » 30 Jul 2018, 13:29

Eens opstarten met ALLES ontkoppeld (behalve CPU en zijn fan). Alle SATA kabels, alle front IO headers, GPU, en zelfs het RAM uithalen. Kijken als het moederbord dan doorstart (=>CPU fan blijft continu draaien).
  • Zoja ga je wel een bios error krijgen, maar das al beter als niets
  • Zonee=> mobo defect
Dan 1 voor 1 een component insteken en opnieuw proberen.

Mij gok: foutief RAM (of zit er niet goed in) ofwel de USB header

(FYI: uw YouTube link werkt niet, en video is sowieso unavailable)


Terug naar “Computers en randapparatuur”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten