Backup internetlijn

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 17 Dec 2017, 16:12

Allen,

misschien dat het hier al ergens te vinden is...

Ik was aan het kijken om een backupinternet-lijn toe te voegen.
Daarbij dacht ik aan Edpnet.
Dus 2 inkomende WAN's, 1 Telenet en 1 Edpnet.

Enkele vragen nu.

Ik zou Edpnet enkel gebruiken voor de VDSL, kan ik ook iets anders gebruiken dan die Fritzboxen?
Want de telefonie, wifi en dergelijk heb ik niet nodig.
Een 2de is dat ik dan natuurlijk een extra router ertussen moet zetten met load balancing voor de 2 WAN's.
Welke zijn aan te raden hier? En liefst ook niet te duur natuurlijk.

Bedankt !

Rias
Starter
Starter
Berichten: 17
Lid geworden op: 25 Nov 2017

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Rias » 17 Dec 2017, 16:36

Hoe noodzakelijk is de backup?
Indien je wilt beveiligen tegen kabelbreuk voorzie bvb best ook een verbinding via 3G

PeterP
Plus Member
Plus Member
Berichten: 166
Lid geworden op: 23 Nov 2014
Locatie: West-Vlaanderen
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor PeterP » 17 Dec 2017, 16:37

- Als modem is een gewone (zonder voip) 2de hands Bbox3 voldoende hiervoor.
- Ik gebruik zelf een Mikrotik router en deze staat zo ingesteld als de route naar WAN1 wegvalt dat hij automatisch de route naar WAN2 neemt. Dit werkt echter niet perfect voor telefonie. Ik moet manueel onder firewall/connections de verbindingen i.v.m. telefonie verwijderen. Anders duurt het te lang voor mijn PBX terug verbinding maakt.

Er zullen wel andere routers zijn die makkelijker in te stellen zijn. Ik ben ook benieuwd wat anderen hier zullen voorstellen. Zelf zit ik momenteel te kijken naar een Unifi oplossing (USG PRO met US-48-500W).
Voip : Weepee, Stuntcalls, Megavoip, Voiptiger Gsm : Dommel
Loc 1 : PX start 60/4+BBOX3 + C530IP + RL500 + C530H + E630H + C610H
Loc 2 : TN basic 50/5+HGW + C610IP + RL500 + 2xE630H + 3xC620H
Loc 3 : PX start 60/4+BBOX3 + CRS125-24G-1S-RM + UCM6102 + RL500 + GXP2160 + N510IP + 4xR650H + 2N Helios IP Vario
Out of service : FB 7270V2, Raspbx

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 17 Dec 2017, 16:50

- tegen kabelbreuk is inderdaad 3G/4G beter. Het is wel eerder zelden dat kabel en koper er gelijktijdig uitliggen, maar je hebt altijd zo van die aannemers. Maar dan is het meestal ook nog de gasleiding erbij :banana: In ieder geval niet levensnoodzakelijk, maar ook geen uren onbereikbaarheid
- 2de punt, ik heb nu een Whoppa. Stel dat mijn piekuren-limiet erdoor zit, dat ik dan bijvoorbeeld ook kan switchen naar de backup of zelf beide lijnen ineens gebruiken. Geen idee of dat gaat, maar waarom niet eigenlijk.

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 721
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 56 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor lanadekat » 17 Dec 2017, 17:00

Uit persoonlijke ervaring zou ik u een Fritz!box aanraden ookal is die wat duurder dan een BBox. Stabiliteit is uit eigen ervaring veel beter.
Maar ik gebruik met een reden meerdere keren 'uit persoonlijke ervaring': misschien heb ik gewoon veel pech gehad met BBox'en.

Er zijn routers die je aan 2 modems kan hangen en die gebruik maken van beide verbindingen als dit mogelijk is. Maar dit is zeker NIET overal en altijd mogelijk. Die dingen zijn ook in te stellen zo kan je 1 lijn als backup gebruiken en/of zelfs 4G als backup gebruiken (al zit er geen 4G modem ingebouwd en moet je zelf een 4G modem regelen)
De reden waarom dit niet altijd werkt is omdat je meerdere IP adressen hebt en niet alle protocols kunnen hier mee overweg. Er zijn services die als een soort VPN werken en die 2 combineren naar 1 maar die diensten konsten handenvol geld. Hoewel het zeker niet helemaal hetzelfde is het valt te vergelijking met VDSL bonding.

Hier is een video dit het simpel uitlegd:
https://www.youtube.com/watch?v=YDUfP8a5zNY

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 17 Dec 2017, 17:32

lanadekat schreef:Uit persoonlijke ervaring zou ik u een Fritz!box aanraden ookal is die wat duurder dan een BBox. Stabiliteit is uit eigen ervaring veel beter.

Er zijn routers die je aan 2 modems kan hangen en die gebruik maken van beide verbindingen als dit mogelijk is.

Mijn hoofdrouter zou op termijn ook vervangen moeten worden.
Had het hier al aangekaart in een andere thread, draadloos is niet altijd meer zo stabiel als in het begin.
dus een andere router dan de Archer C7 AC1750 die 2 WAN's heeft of waarvan een LAN om te zetten is naar een WAN, is natuurlijk ook nog een alternatief.
Laatst gewijzigd door svermassen op 17 Dec 2017, 17:32, 3 keer totaal gewijzigd.

charlez
Member
Member
Berichten: 74
Lid geworden op: 13 Apr 2017
Bedankt: 4 keer

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor charlez » 17 Dec 2017, 17:41

Corporate Fibernet met backup over dsl van Telenet?
Publieke ip's worden transparant overgezet bij down gaan kabelverbinding.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 17 Dec 2017, 17:47

charlez schreef:Corporate Fibernet met backup over dsl van Telenet?
Publieke ip's worden transparant overgezet bij down gaan kabelverbinding.


Mooi, maar te duur voor ne kleine zelfstandige :-D

Jelly
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 14 Jun 2004
Locatie: Rotselaar
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Jelly » 17 Dec 2017, 21:32

Ik gebruik recent een oplossing van OVH. Over The Box.
Bij mij als doel om een hogere upload snelheid te bekomen. Ik ondervind geen hinder met protocols of https sites wegens de 'bonding'.

Meer info: https://www.ovhtelecom.fr/overthebox/
Everything that has a beginning has an end.

Grigri
Plus Member
Plus Member
Berichten: 137
Lid geworden op: 25 Mar 2012
Bedankt: 25 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Grigri » 17 Dec 2017, 21:42

Cisco SMB serie RV340 of 345: https://www.cisco.com/c/en/us/products/ ... 38374.html, heeft een degelijke en intuïtieve GUI.
Unifi USG (Pro) of Edgemax (Pro) Router serie: https://www.ubnt.com/products/#edgemax, deze vraagt wel heel wat meer netwerkkennis (CLI...).
Microtik uiteraard ook maar vraagt toch heel wat meer netwerkkennis.

Heb zelf de Cisco RV320 voor dual WAN sinds meerdere jaren en stabiel als een huis (VPN was minder goed goed maar is nu uptodate in RV340 serie).

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 17 Dec 2017, 22:17

Jelly schreef:Ik gebruik recent een oplossing van OVH. Over The Box.
Bij mij als doel om een hogere upload snelheid te bekomen. Ik ondervind geen hinder met protocols of https sites wegens de 'bonding'.

Meer info: https://www.ovhtelecom.fr/overthebox/

Mijn Frans is een ramp, leveren ze ook oplossingen in België?

Jelly
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 14 Jun 2004
Locatie: Rotselaar
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Jelly » 17 Dec 2017, 22:29

Zij leveren deze dienst ook buiten België. Je zit echter wel met een vast Frans ip adres.
Even een speedtest (wifi)

Afbeelding
Everything that has a beginning has an end.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 17 Dec 2017, 22:33

Jelly schreef:Zij leveren deze dienst ook buiten België. Je zit echter wel met een vast Frans ip adres.


En hoe werkt dat dan juist als ik mag vragen?



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Tomsworld » 18 Dec 2017, 00:12

Jelly schreef:Zij leveren deze dienst ook buiten België. Je zit echter wel met een vast Frans ip adres.
Even een speedtest (wifi)

Afbeelding


Mits expliciet vragen zou een Belgisch ip ook kunnen, het is een ovhtelecom product dus enkel commercialisatie via de fr site op het moment. Maar soit in theorie heb je ook een nieuwe spof, ovh.

Ik denk dat je gewoon met een edgerouter of mikrotik al ver komt, doe ik bij veel klanten.
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 18 Dec 2017, 00:54

Bedankt voor de info.
Zal het eens moeten bekijken, heb het systeem van OVH nog niet direct door.
Maar zal wel aan mij liggen hoor.

UPDATE: dus klopt het als ik dit veronderstel:
- TN en Edpnet
- Daar dat kastje van hun
- Dan de eigen router.

Maar: de IT-versie heeft max. 20 Mbps, dan moet je al gaan naar de Plus wat al redelijk wat geld weer kost ...

Jelly
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 14 Jun 2004
Locatie: Rotselaar
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Jelly » 18 Dec 2017, 18:46

Inderdaad, de oplossing werkte bij mij plug en play.
Ik gebruik volgende instellingen:

- WAN1 (Telenet)
- Wan2 (VDSL)
- Wan3 (Orange Flybox - 4G) enkel als back-up

Voor WAN 1 en 2 wordt de snelheid gecombineerd, WAN 3 is ook actief maar communicatie verloopt hierover pas van zodra de 2 overige WAN verbindingen buiten dienst zijn.
Je kan kiezen om hun hardware te laten functioneren als router, ik heb deze functionaliteit uitgeschakeld (5 minuten werk) zodat DHCP en firewall over de huidige hardware verloopt en er geen wijzigingen vereist zijn aan de VPN instellingen etc.

Mvg
Everything that has a beginning has an end.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 18 Dec 2017, 19:25

Leuke opzet :-)

Ik veronderstel dat je dan al de plus moet nemen hiervoor?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Jelly
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 840
Lid geworden op: 14 Jun 2004
Locatie: Rotselaar
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Jelly » 18 Dec 2017, 19:31

Inderdaad, de Plus opstelling om een goede snelheid te behalen. In principe is het ook mogelijk met eigen hardware en ben je niet genoodzaakt om die van hen aan te schaffen.

Het is geen goedkope oplossing maar tot op heden een tevreden klant en ik heb een downgrade kunnen uitvoeren bij mijn Telenet verbinding omdat ik een vast ip ontvangen heb via OVH.

Mvg
Everything that has a beginning has an end.

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1913
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 165 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor Tomsworld » 18 Dec 2017, 19:34

Mja OTB blijft een nieuwe spof en uiteindelijk het enige voordeel is dat je echt bandbreedte kan aggregeren maar is dat nodig ? Als je gewoon load balanced over je lijnen, moet je absoluut die ene file aan 300 Mbit kunnen downloaden ipv 200 ?
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18240
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 886 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1753 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor krisken » 19 Dec 2017, 22:44

Dat is inderdaad een SPOF (of single point of failure). OVH lag er een paar dagen/weken geleden nog uit voor een paar uur. Dus dan had je ook geen internet.

Hoe werkt het? Feitelijk bouw je een VPN verbinding op naar OVH toe over diverse lijnen. ZO kom je aan een frans IP adres.

Als jij zou investeren in een router als een Mikrotik RB3011 of 2011 dan kunnen diverse mensen je hier helpen om deze correct te configureren.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 20 Dec 2017, 08:49

krisken schreef:Dat is inderdaad een SPOF (of single point of failure). OVH lag er een paar dagen/weken geleden nog uit voor een paar uur. Dus dan had je ook geen internet.

Hoe werkt het? Feitelijk bouw je een VPN verbinding op naar OVH toe over diverse lijnen. ZO kom je aan een frans IP adres.

Als jij zou investeren in een router als een Mikrotik RB3011 of 2011 dan kunnen diverse mensen je hier helpen om deze correct te configureren.


Paar uren, dat was al wat meer dan een paar uren :evil:
Ok, bedankt voor de tips.

Hebben die Mikrotik's eigenlijk een muurbevestiging?
Als het zover is, dan kom ik hier op terug.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18240
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 886 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1753 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor krisken » 20 Dec 2017, 15:12

Er zitten gaatjes in om deze aan een muur te plaatsen ja. Ook in de 19 inch versie, die kan je dan gewoon netjes vijzen :)

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 20 Dec 2017, 15:28

krisken schreef:Er zitten gaatjes in om deze aan een muur te plaatsen ja. Ook in de 19 inch versie, die kan je dan gewoon netjes vijzen :)


"Vijzen", precies nen bouwvakker :lol:

Misschien toch nog de vraag of zoiets als OVH te configureren is op zo een Microtik?
Je zal wel bijvoorbeeld een MAC-adres kunnen koppelen aan een bepaalde WAN-poort.
Maar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om 75% over WAN1 te laten verlopen en 25% bijvoorbeeld over WAN2?
Of zelfs verder, stel dat er een bepaalde download/upload gevraagd wordt, dat er dan bijvoorbeeld naar de anders WAN geswitched kan worden.
En zelfs nog iets anders, zou je bijvoorbeeld zelfs op bepaalde blokken van uren X tot Y kunnen wisselen van WAN?

Denk dat ik eens wat Internet ga lezen :-D Toch leuk om uit te zoeken, bij snel kijken had ik al veel te veel gevonden.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18240
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 886 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1753 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor krisken » 20 Dec 2017, 15:30

Een bouwvakker had je tie-wraps, tec7 en ductape aangeraden :p

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1004
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Backup internetlijn

Berichtdoor svermassen » 20 Dec 2017, 15:32

krisken schreef:Een bouwvakker had je tie-wraps, tec7 en ductape aangeraden :p


Maar goed dat je dat niet gedaan had, heb ze alle 3 thuis liggen :banana:


Terug naar “Computers en randapparatuur”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast