DHCP range Telenet

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3730
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 431 keer

DHCP range Telenet

Berichtdoor Tomby » 17 Sep 2018, 13:21

Is er iets veranderd aan de conventie die Telenet aanhield voor DHCP ? Ik dacht dat ze altijd adressen uitdeelden vanaf .40 zodat je zelf de range .2 tot .39 had voor statische IPs ?
Ik heb hier een nieuwe laptop geïnstalleerd en zie nu dat die .13 gekregen heeft.
EDIT: en zie nu dat mijn iPad tegenwoordig blijkbaar .38 is.
Afbeelding

laroyj
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1938
Lid geworden op: 19 Mar 2011
Locatie: TIELT
Bedankt: 103 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 24 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor laroyj » 17 Sep 2018, 15:17

ik gebruik als standaard vuistregel altijd >100 gebruiken voor de statische IP adressen...
Internet: Orange vast+4G+Telenet Basic + EDPNET SLA VDSL2 (85/20)
Telefonie: VOIP: EDPNET + Weepee + Cheapconnect + Internetcalls
GSM: Orange Arend60
Tablet: Ipad2/Android
TV: Orange Digt tv-Tv Vlaanderen-Canaal Digitaal-Stievie
Netwerk: Giga Orange/Telenet IPV4-Giga EDPNET SLA IPV4/IPV6-Giga FON-netwerk NanobridgeM5
radiometeor.be

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3730
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 431 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Tomby » 17 Sep 2018, 15:43

laroyj schreef:ik gebruik als standaard vuistregel altijd >100 gebruiken voor de statische IP adressen...


Er worden door de DHCP server ook al adressen >100 uitgedeeld. Ik zie er alleszins op Mijn Telenet een paar staan.

Ik herinner me hier toch iets dat er 3 ranges waren : een range die niet gebruikt werd (en dus perfect voor static IP), een range voor user devices, en een range voor Telenet zelf (bvb voor APs, Digicorders, etc...). Het is dus die eerste range die niet meer bestaat...

Ik vraag me zelfs af of ze niet alles op 1 hoop gegooid hebben, want ik zie dat mijn Digicorder .68 heeft, terwijl de laptop van mijn vrouw .67 heeft.
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18206
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 885 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor krisken » 17 Sep 2018, 15:58

Kan je in mijn telenet niet zelf de range instellen?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Kenniey
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 15 Apr 2011
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Kenniey » 17 Sep 2018, 16:47

De witte HGW's geven standaard een DHCP adres tussen de 100 en 254

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29358
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1939 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 411 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor r2504 » 17 Sep 2018, 18:42

Ik zie bij m'n ouders de Digicorder op .156 (dacht ook dat die vroeger tussen .50 en .100 zaten) ?

Al hun ander devices hebben .142, .247 en .248 (de NAS heb ik static op .10 gezet)

Kenniey
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 15 Apr 2011
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Kenniey » 17 Sep 2018, 18:43

Digicorders krijgen buiten hun 10. Ipadres ook eentje uitgedeeld door de dhcp

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3730
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 431 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Tomby » 17 Sep 2018, 20:15

Kenniey schreef:De witte HGW's geven standaard een DHCP adres tussen de 100 en 254


Niet dus. Daarom dat ik het hier post/vraag. Ik zie DHCP adressen van .13 tot .155 voor mijn eigen toestellen. Digicorder en Digibox kregen .68 en .79.
Afbeelding

Kenniey
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 15 Apr 2011
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Kenniey » 17 Sep 2018, 20:17

Witte HGW?
Doe dan eens een reset van de HGW en check opnieuw?

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3730
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 431 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Tomby » 17 Sep 2018, 20:56

Ja, de nieuwe witte. Heb enkele dagen geleden overigens HGW eens herstart wegens geen Internet meer, dus misschien hebben ze effectief hun policy gewijzigd.
Heb Telenet ook eens gecontacteerd via Facebook maar kreeg daar als antwoord dat statische IPS alleen voor business klanten zijn, maar volgens mij verwart ze gewoon met publieke IP adressen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18206
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 885 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor krisken » 17 Sep 2018, 22:27

En kan je op mijn.telenet.be die DHCP range niet instellen?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14016
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2328 keer
Recent bedankt: 75 keer
Uitgedeelde bedankjes: 633 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor philippe_d » 17 Sep 2018, 22:39

Tomby schreef: Ik dacht dat ze altijd adressen uitdeelden vanaf .40 zodat je zelf de range .2 tot .39 had voor statische IPs ?

De 3 ranges waren:
    - .2 tot .49 voor vaste IP's
    - .50 tot .99 voor Telenet AP's etc.
    - vanaf .100 DHCP (incl "in home" IP digicorders.
Policy zal gewijzigd zijn?

krisken schreef:En kan je op mijn.telenet.be die DHCP range niet instellen?

Nope.
Alleen het subnet: 192.168.x.1
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18206
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 885 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor krisken » 17 Sep 2018, 22:52

In dat geval kan je alleen maar een router plaatsen achter de telenet modem/router. Op zich is dit niet problematisch als deze in een andere range zit (bvb je telenetmodem op 192.168.0.0/24 en je eigen router op 192.168.1.0/24). Tenzij je zaken als portforwarding etc wilt doen, dan zou ik dit zeker niet aanraden.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14016
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2328 keer
Recent bedankt: 75 keer
Uitgedeelde bedankjes: 633 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor philippe_d » 17 Sep 2018, 23:12

De TS vraagt gewoon of de DHCP range van de HGW onlangs gewijzigd is?
Begrijp je antwoord niet zo goed ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18206
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 885 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor krisken » 17 Sep 2018, 23:25

Mijn antwoord is een antwoord op een toekomstige vraag. TS zal niet voor de fun dit gezien hebben, meestal zit er een reden achter.
En daar heeft hij dan 2 opties:
- een simpele router die slechts de eerste /25 uitdeelt aan de apparaten via DHCP, zodat hij uit de tweede /25 ip's kan nemen om rechtstreeks toe te kennen aan de apparaten die een static IP's nodig hebben.

- een meer geavanceerde router zoals Mikrotik (maar er zijn er zeker en vast nog wel) waarbij je ervoor kan zorgen dat een bepaald device telkens opnieuw hetzelfde IP adres toegewezen zal krijgen. Zo blijft het DHCP maar zolang het MAC adres hetzelfde blijft, blijft het IP ook hetzelfde.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29358
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1939 keer
Recent bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 411 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor r2504 » 18 Sep 2018, 08:59

Tomby schreef:Heb Telenet ook eens gecontacteerd via Facebook maar kreeg daar als antwoord dat statische IPS alleen voor business klanten zijn, maar volgens mij verwart ze gewoon met publieke IP adressen.


Gewoon opnieuw contacteren en je vraag herformuleren (helpdesk is niet de slimste).

Het heeft geen zin allerlei discussies te starten over alternatieven zolang niet duidelijk is of dit louter een foutje is of niet.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3730
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 431 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Tomby » 18 Sep 2018, 09:51

Ben inderdaad nog met de helpdesk (?) op Facebook chat bezig. Ze vroegen een screenshot, dus heb hen getoond wat ik op Mijn Telenet zie. Ik denk niet dat ze al goed begrepen wat ik bedoelde.
Nu, het is nu ook geen groot probleem, zolang ze geen IPs beginnen uitdelen die ze al zelf gezien hebben (want mijn statische IPs zijn ook zichtbaar op Mijn Telenet als zo'n toestel aan staat). Ik vroeg me in eerste instantie af of ik de enige ben met dit 'probleem'. Ik vind het toch properder als ik mijn eigen range heb waar ik statische IPs op een logische wijze kan uitdelen.
Als ze natuurlijk ineens wel IPs uitdelen die beginnen clashen met mijn statische IPs, wordt het wel een probleem. Maar zover zijn we nog niet.
Afbeelding

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6734
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 512 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor ITnetadmin » 18 Sep 2018, 11:52

Was telenet maar XKCD/806 compliant.
I feel your pain; die helpdeskers krijgen voornamelijk "gewone users" met "gewone problemen" te horen, en zijn zelf zelden gekwalificeerde ITers, dus het resultaat is dat ze je in 99% van de gevallen gewoon het voorgekauwd antwoord sturen dat het dichtst aanleunt bij wat ze denken dat je bedoelde.

Kenniey
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 15 Apr 2011
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Kenniey » 18 Sep 2018, 13:10

Je kan ook altijd op de netweters eens horen, of mij een pb sturen, ik werk voor de 2nd line.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3730
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 247 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 431 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Tomby » 18 Sep 2018, 13:29

Kenniey schreef:Je kan ook altijd op de netweters eens horen, of mij een pb sturen, ik werk voor de 2nd line.


Grappig, netweters was uiteindelijk wat de Helpdesk voorstelde. Maar aangezien jij dus blijkbaar bij Telenet werkt, klopt het effectief van die ranges en lijkt er toch iets niet normaal bij mij?
Afbeelding

Kenniey
Pro Member
Pro Member
Berichten: 377
Lid geworden op: 15 Apr 2011
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Kenniey » 18 Sep 2018, 13:30

Zoals ik al eerder zei hebben de modems normaal een DHCP range die vanaf 100 loopt, ook voor de digicorders, maar je mag me altijd een macadres van je modem sturen dan check ik het even

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1597
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 172 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor Sylvester » 01 Okt 2018, 12:43

laroyj schreef:ik gebruik als standaard vuistregel altijd >100 gebruiken voor de statische IP adressen...

Is het niet net andersom?
DHCP is vanaf 100

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14016
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2328 keer
Recent bedankt: 75 keer
Uitgedeelde bedankjes: 633 keer
Contact:

Re: DHCP range Telenet

Berichtdoor philippe_d » 01 Okt 2018, 13:19

Inderdaad, zoals hierboven al gezegd:
    - 2 tot 49 voor vaste IP's
    - 50 tot 99 voor Telenet AP's etc.
    - vanaf 100 DHCP (incl "in home" IP digicorders).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MaT en 2 gasten