Telenet netwerk verbetering

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 412
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor datakiller » 26 Mar 2018, 14:46

Hey,

Heeft iemand dit nog opgemerkt dat Telenet hun netwerk verbeterd is?
Of zou dit alleen hier zijn?

Afbeelding Google
Afbeelding EDPnet
Afbeelding EDPnet
Afbeelding EDPnet

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13830
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2242 keer
Recent bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 620 keer
Contact:

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor philippe_d » 26 Mar 2018, 20:56

Voor de leken onder ons: misschien een (klein) woordje uitleg wat je leert uit deze grafieken?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1002
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor svermassen » 26 Mar 2018, 21:00

Ik weet niet of de kwaliteit "zo" verbetert zou zijn.
Wij merken hier allesinds enkel dat sinds de werken 2 weken terug de ping-waardes iets beter zijn.
Van rond de 20-25 tot nu tussen 16-20.

driesp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 143
Lid geworden op: 17 Jan 2014
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor driesp » 26 Mar 2018, 21:08

Misschien hebben ze ergens bij jullie in de buurt een node bijgeplaatst, of capaciteit verdeeld, iets in die trend.
Blijft gissen natuurlijk.
Het lijkt alsof er minder belasting is door een aanpassing.

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 412
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor datakiller » 26 Mar 2018, 21:42

philippe_d schreef:Voor de leken onder ons: misschien een (klein) woordje uitleg wat je leert uit deze grafieken?


Dus aangezien jij dit vraagt:
De average latency ging iets na 00:00 (26/03/18) omlaag en de latency spikes (het grijs dat je ziet) is ook veel minder hoog (= beter)

driesp schreef:Misschien hebben ze ergens bij jullie in de buurt een node bijgeplaatst, of capaciteit verdeeld, iets in die trend.
Het lijkt alsof er minder belasting is door een aanpassing.


My guess: Een upgrade bij de back-end iets ge-upgrade.
Werken zijn er van 19/04/18 - 26/04/18 en ik kan problemen ondervinden op 24/04/18 dus miss nog een keer dat het beter word.
Hun excuses zijn een upgrade van 600MHz naar 1GHz om een snellere internet verbinding aan te bieden, die T1 support dacht dat dit voor FttH was (facepalm, moest bijna lachen).
(Ja ik heb hiervoor gebeld omdat dit vorig jaar (2017) niet zo lang geleden uitgevoerd was.)
Ik had hier zelfs nog iets van gezien op de gemeente site (zal eens zoeken en kijken wanneer ze hier nog geweest zijn). (Ik had toen onderbrekingen en er waren werken uitgevoerd aan de node in de straat.)

svermassen schreef:Ik weet niet of de kwaliteit "zo" verbetert zou zijn.


Bij mij is dit veel stabieler nu (peaks van 30ms extra zijn nu 5ms extra dus stabieler.)
Ik heb dit pas vanaf 0x:xx (Iets na 00:00 s'nachts)

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2876
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor mailracer » 26 Mar 2018, 22:01

Welk abonnement heb je ? Want het kan evengoed zijn dat je smalband periode afgelopen is en de speedlimit uitgeschakeld werd. OmDat het zo rond middernacht gebeurd is dat eerder mijn denkpiste.

konda
Premium Member
Premium Member
Berichten: 457
Lid geworden op: 06 Feb 2011
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor konda » 26 Mar 2018, 22:04

Iemand anders heeft zijn ping test afgezet ;)

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 412
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor datakiller » 26 Mar 2018, 22:16

mailracer schreef:Welk abonnement heb je ?


Business fibernet 240+ geen smallband voor mij ;)

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2876
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor mailracer » 26 Mar 2018, 22:26

Dus als ik het goed begrijp doe je om de minuut een pingtest en je hebt dit grafiekje ?

Ik denk niet dat dit een volwaardige kwaliteitscontrole is van een connectie. Pingen is maar een beperkt onderdeel van een netwerk. Als er ergens een switch tussen zit die deze als onbelangrijk beschouwd en je hele meting is ongeldig. Je zou een tracert moeten doen van voor en na de problemen om te achterhalen welke route er gevolgd word met en zonder Ping-problemen.

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 412
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor datakiller » 26 Mar 2018, 23:07

Inderdaad iedere minuut 5x pingen.

Er zit idd een switch tussen maar dat maakt niet uit, als daar iets aan zou zijn heb ik dit ook op de grafieken (ik ping de router en een andere PC ook).

Maar de routing is verbeterd ervoor had het gewoon iets hogere latency spikes.
Die 2maanden hoge latency in de avond (wat je ook op die screenshot ziet) was van een gebroken kaart bij hun servers (geen idee welke kaart).
Soms geeft mijn switch wat hogere latency (duurt een dag of 2 dan normaal) maar dan praten we over 100µs (0,1ms).
En ofc latency is niet alles wat je moet weten, maar dat de latency kleinere peaks heeft is al iets.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2876
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 226 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 174 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor mailracer » 26 Mar 2018, 23:28

Niet alleen jouw switch staat ertussen, maar er zijn meerdere connecties die een pingcommando kunnen beïnvloeden. Zo waterdicht is een pingtest volgens mij niet. Het dient alleen maar om de aanwezigheid van Het IP-adres te bekijken.

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 412
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Telenet netwerk verbetering

Berichtdoor datakiller » 26 Mar 2018, 23:42

Door deze latency grafieken heb ik een kapotte kaart in hun netwerk ontdekt (ofc merkte ik het ook na een dag of 2 (kijk naar die speedtest van 10mbps, geen smallband btw) ze deden er 2 maanden over om contact op te nemen met mij) ook kan dit tonen als er iets gebeurd is bvb packet loss, geen internet, etc).
Van een traceroute kan ik moeilijk grafieken maken, ik kijk wel nog om iets van TCP checks etc die ook iets kunnen aangeven grafieken van te maken, aangezien latency een lagere prioriteit kan krijgen.

Edit: en er is hier niets veranderd aan de router etc dus Telenet heeft hun netwerk verbeterd, ook de grafieken van de router (local) en de PC die ik ping (local) geven niets anders dan normaal.


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast