Verkeersanalyse Telenet HGW

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1323
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 114 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor CCatalyst » 17 Feb 2018, 15:16

Ik verwijs naar deze post: https://harrisonsand.com/your-isp-is-spying-on-you/

Altibox periodically collects a list of all devices that are/were connected to my private home network.


Is er al eens een vergelijkbare oefening gebeurd met de TN HGW om te zien wat er daar zoal passeert? Een en ander lijkt me heel analoog met de Noorse ISP in kwestie.

Zo nee, iemand wat tijd om dit eens te doen?

Ik zou het zelf doen, maar heb modem-only.

Gebruikersavatar
MaT
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1293
Lid geworden op: 18 Feb 2014
Locatie: Gent
Bedankt: 137 keer
Uitgedeelde bedankjes: 124 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor MaT » 17 Feb 2018, 15:45

Interessant onderwerp, hoewel ik zelf ook niet kan meehelpen ga ik dit zeker volgen (waarom werken email notificaties nog niet? :evil: )
-Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

ddd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 795
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 48 keer
Uitgedeelde bedankjes: 143 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor ddd » 17 Feb 2018, 17:16

Dient die hostinfo niet gewoon om het beheer te kunnen doen via mijntelenet...?

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2724
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 216 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 157 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor mailracer » 17 Feb 2018, 17:23

Het tr-069 protocol word gebruikt voor management van routers voor isp-s in het algemeen. Zolang je de controle hierover doet via een portaal van de isp, zal er altijd wat info verzameld moeten worden. Niet ? En op zich heb ik er geen probleem mee dat een isp weet welke toestellen gebruikt worden.
Je moet anders eens weten welke info verzameld word door simpelweg een website te bezoeken. Ik denk dat de admins van sommige websites perfect kunnen vertellen hoeveel Windows 7 computers hebben aangelogd met welke resolutie en andere info die ze eigenlijk niet moeten weten.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/TR-069

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4009
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1349 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor raf1 » 17 Feb 2018, 17:30

Je hoeft dat niet te testen, pure tijdverspilling.
Ook moet je ergens nog een interface op de Telenet HGW kunnen benaderen waarop je kan sniffen. Met zo'n dichtgetimmerde HGW zonder enige documentatie is dat op zich al een arbeidsintensief onderzoeksproject.

Een beetje logica, is voldoende om te weten dat Telenet minstens hetzelfde doet als die Noorse ISP:
- Al jouw privé-toestellen die verbonden zijn met het LAN van de Telenet HGW zijn zichtbaar op de website https://mijn.telenet.be, er is dus tweerichtings-communicatie tussen de Telenet HGW en een publieke webserver op het internet. (Wellicht kan je je Telenet HGW ook instellen vanaf een Proximus internetverbinding?)

Daarnaast vermeldt Telenet in de algemene voorwaarden en privacybeleid dat er "gegevens over je gebruik" worden verwerkt, maar concrete informatie wordt niet meegedeeld, Telenet houdt dit liever vaag.

Als je concrete informatie wil over welke gegevens de Telenet HGW verwerkt en voor welke doeleinden, moet je maar eens e-mailen naar privacy (at) telenetgroup.be (zie ook https://www2.telenet.be/nl/privacy/)

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 390
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 13 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor datakiller » 17 Feb 2018, 17:49

Volgens mij stond er iets bij WiFree dat je niet met een apparaat kon verbinden dat met je thuisnetwerk verbonden was (WiFi).

Dat zou dus betekenen dat ze de apparaten die jij gebruikt gebruiken om je een "betere" verbinding te geven.
Ik zal de link eens zoeken.

Gevonden: https://www2.telenet.be/nl/klantenservi ... t-wi-free/
onder
Problemen bij het aanmelden...
op TelenetWiFree?.
Afbeelding
Laatst gewijzigd door datakiller op 17 Feb 2018, 17:53, 1 keer totaal gewijzigd.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1323
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 114 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor CCatalyst » 17 Feb 2018, 17:53

mailracer schreef:Je moet anders eens weten welke info verzameld word door simpelweg een website te bezoeken. Ik denk dat de admins van sommige websites perfect kunnen vertellen hoeveel Windows 7 computers hebben aangelogd met welke resolutie en andere info die ze eigenlijk niet moeten weten.


Tuurlijk, https://panopticlick.eff.org/, https://amiunique.org/, http://webkay.robinlinus.com/

Maar geen enkele van die gaat kunnen vertellen wat er allemaal aan je LAN hangt. Een van die sites heeft wel een script die dat zogezegd doet met een websocket scan op mijn /24, maar die ziet nog geen 10% van mijn devices (en weet enkel dat er "iets" antwoordt op dat IP).

ddd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 795
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 48 keer
Uitgedeelde bedankjes: 143 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor ddd » 17 Feb 2018, 18:03

En wat zou WiFree ermee te maken moeten hebben? Ik snap je uitleg niet?
Dat zijn gewoon aparte netwerken.

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 390
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 13 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor datakiller » 17 Feb 2018, 18:14

ddd schreef:Ik snap je uitleg niet?


Thuis kan je immers niet met het TelenetWifree-netwerk verbinden maar wel met je eigen wifi-netwerk.


Volgens mij gebruiken ze daar dan je apparaten die je met je thuisnetwerk verbonden hebt voor.

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1942
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 293 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1034 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor FlashBlue » 17 Feb 2018, 18:21

datakiller schreef:Volgens mij gebruiken ze daar dan je apparaten die je met je thuisnetwerk verbonden hebt voor.


Want een telenet account gewoon niet toelaten om te authenticaten op zijn eigen modems wifree was te simpel voor Telenet?

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 390
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 13 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor datakiller » 17 Feb 2018, 18:34

FlashBlue schreef:Want een telenet account gewoon niet toelaten om te authenticaten op zijn eigen modems wifree was te simpel voor Telenet?


Had ook gekunnen, maar ik kon met een PC verbinden die verbonden was met een UTP kabel met mijn eigen account, op de WiFree van mijn all-in-one.
En de WiFi kaart en UTP poort hebben een andere MAC. (volgens mij)

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13711
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2209 keer
Recent bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 614 keer
Contact:

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor philippe_d » 17 Feb 2018, 23:55

raf1 schreef:Een beetje logica, is voldoende om te weten dat Telenet minstens hetzelfde doet als die Noorse ISP:
- Al jouw privé-toestellen die verbonden zijn met het LAN van de Telenet HGW zijn zichtbaar op de website https://mijn.telenet.be, er is dus tweerichtings-communicatie tussen de Telenet HGW en een publieke webserver op het internet. (Wellicht kan je je Telenet HGW ook instellen vanaf een Proximus internetverbinding?)

Antwoord op de laatste vraag is Ja. Ik kan de HGW van mijn dochter instellen vanaf mijn Proximus verbinding.

Wat Telenet betreft:
Gezien alles via "Mijn telenet" gaat, is gans jouw LAN gebeuren zichtbaar voor Telenet. Dat begrijpen we.

Maar hoe zit het bij Proximus?
Hier kan je rechtstreeks op de B-box interface, er is dus geen reden waarom Proximus op jouw LAN moet kunnen ...
Maar toch weet een Proximus technieker de naam van jouw WiFi SSID ...
Waarom is dat nodig?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

xayana
Premium Member
Premium Member
Berichten: 619
Lid geworden op: 21 Dec 2009
Bedankt: 70 keer
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor xayana » 18 Feb 2018, 07:32

Veel klanten kennen amper tot niks van al dat gedoe. Ga je voor elke klant die zijn SSID vergeten is een technieker sturen?
Als een (Proximus)klant binnenbelt is het dus wel handig dat men de klant kan vertellen dat ze moeten connecteren met "hun-SSID", want alleen vertellen HOE ze dat kunnen is vaak niet genoeg.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4009
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1349 keer
Recent bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor raf1 » 18 Feb 2018, 09:03

philippe_d schreef:Maar toch weet een Proximus technieker de naam van jouw WiFi SSID ...
Waarom is dat nodig?

Natuurlijk is dat niet nodig, de Bbox is gebruikleende Proximus-eigendom. Waarom is dat nodig?
Het antwoord is eenvoudig: de duopolisten monopoliseren het thuisnetwerk om de klant van hen afhankelijk te maken zoals een kleuter.

Telkens als de klant een behoefte heeft, moet die de naam van één van de duopolisten roepen en geholpen worden.

Anders ontstaat er een vrije markt en dan roept de klant misschien Linksys, Netgear of AVM waarbij je met één druk op de knop van je Wifi-toegangspunt (Wi-Fi Protected Setup) je netwerk configureert.

Uiteindelijk kan de klant dat allemaal zelf, eventueel geholpen door een familielid of buur, het is niet moeilijker dan een wasmachine of microgolfoven instellen.

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 706
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor SpecialK » 18 Feb 2018, 11:14

FlashBlue schreef:Want een telenet account gewoon niet toelaten om te authenticaten op zijn eigen modems wifree was te simpel voor Telenet?

Dat is nochtans hoe ze het doen. Ik kan bij kennissen waar ik het wifi wachtwoord van heb, en bijgevolg al wel eens op de LAN geconnecteerd ben geweest, toch op Wifree connecteren. Het weigeren gebeurt gewoon op basis van username.

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2724
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 216 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 157 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor mailracer » 18 Feb 2018, 11:42

raf1 schreef:
philippe_d schreef:Maar toch weet een Proximus technieker de naam van jouw WiFi SSID ...
Waarom is dat nodig?
Anders ontstaat er een vrije markt en dan roept de klant misschien Linksys, Netgear of AVM waarbij je met één druk op de knop van je Wifi-toegangspunt (Wi-Fi Protected Setup) je netwerk configureert.

Uiteindelijk kan de klant dat allemaal zelf, eventueel geholpen door een familielid of buur, het is niet moeilijker dan een wasmachine of microgolfoven instellen.

telenet heeft ook wps aan die zaken toegevoegd.

https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/wireless-modem-instellen/.

ik ben het eens met je dat een buur of familielid die zaken allemaal wel kan voorzien bij een klant en het niet dient te gebeuren door een technieker. Maar uit ondervinding weet ik dat dat niet altijd in dank aanvaard word en de kennissen bij het minste verwachten dat je er direct ook gevolg aan geeft. of dat ze altijd voor hetzelfde probleem voor je deur staan. Als de isp vanop afstand al een aantal zaken kan uitsluiten, dan zal ik voor de moeilijkere zaken wel een oplossing bieden.

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1942
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent
Bedankt: 293 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1034 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor FlashBlue » 18 Feb 2018, 12:54

SpecialK schreef:Dat is nochtans hoe ze het doen. Ik kan bij kennissen waar ik het wifi wachtwoord van heb, en bijgevolg al wel eens op de LAN geconnecteerd ben geweest, toch op Wifree connecteren. Het weigeren gebeurt gewoon op basis van username.


Dat was mijn punt net, dat die hele samenzweringsverhalen weer de obvious-way-of-doing-things voorbijschoten ;)

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 390
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 13 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor datakiller » 18 Feb 2018, 13:28

Dan is mijn account zeker weer speciaal dat ik wel kon verbinden?

Hmm...
Heb nu een modem-only dus kan (jammergenoeg) geen bewijs meer sturen dat ik kon verbinden.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 17857
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 852 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1708 keer
Contact:

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor krisken » 18 Feb 2018, 15:11

Goh ik zie nog een reden waarom het handig kan zijn dat telenet en belgacom jouw SSID kennen : om je support te leveren als je gloednieuwe ipad/tablet/smartphone/laptop niet online geraakt...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 706
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor SpecialK » 18 Feb 2018, 15:20

Wat ik een groot voordeel vind (bij Telenet dan) is dat tegenwoordig bij een modemswap jouw SSID en wachtwoord hetzelfde blijven. Proximus doet dat volgens mij nog niet, met als gevolg dat ik als vrienden een nieuwe modem krijgen elke keer langs moet gaan om die te herconfigureren...

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 390
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 13 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Verkeersanalyse Telenet HGW

Berichtdoor datakiller » 18 Feb 2018, 15:39

SpecialK schreef:met als gevolg dat ik als vrienden een nieuwe modem krijgen elke keer langs moet gaan om die te herconfigureren...


Dit moest ik ook eens doen, Jammer dat de WPS knop op je web configurator zegt 'WPS staat niet aan' ofzo (Moest voor een oude PC die niet wou vragen naar het wachtwoord, was met een oude tplink software ofzo iets).
Geen idee of ik het verkeerd deed aangezien dat mijn eerste keer was met de BBOX 3.

But: offtopic


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast