IPv6 packet loss

rivy
Starter
Starter
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 Jan 2017
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

IPv6 packet loss

Berichtdoor rivy » 10 Jan 2017, 18:32

I'm experiencing around 10% packet loss to any IPv6 address on the internet. 1 other Telenet user posted a comment to let me know that he experienced the same issue.

Is anyone else experiencing this?

More info : https://www.rivy.org/2016/12/ipv6-packet-loss-telenet/

CCatalyst
Premium Member
Premium Member
Berichten: 680
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 3 keer

Re: IPv6 packet loss

Berichtdoor CCatalyst » 10 Jan 2017, 21:24

Code: Selecteer alles

ccatalyst:/ ccatalyst$ ping6 -i 2 -c 150 2a00:1450:400e:800::200e
PING6(56=40+8+8 bytes) <XXX> --> 2a00:1450:400e:800::200e
16 bytes from 2a00:1450:400e:800::200e, icmp_seq=0 hlim=54 time=28.178 ms
16 bytes from 2a00:1450:400e:800::200e, icmp_seq=1 hlim=54 time=25.344 ms
<snip>
16 bytes from 2a00:1450:400e:800::200e, icmp_seq=148 hlim=54 time=26.105 ms
16 bytes from 2a00:1450:400e:800::200e, icmp_seq=149 hlim=54 time=27.840 ms

--- 2a00:1450:400e:800::200e ping6 statistics ---
150 packets transmitted, 150 packets received, 0.0% packet loss
round-trip min/avg/max/std-dev = 22.438/26.564/37.579/1.990 ms


I'm a Telenet subscriber as well and was not able to replicate your observations on the Telenet network, see results above.

Please share more details of your LAN configuration. Also, please report the score you receive from http://ipv6-test.com/, it should be at least 19/20.

rivy
Starter
Starter
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 Jan 2017
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: IPv6 packet loss

Berichtdoor rivy » 10 Jan 2017, 22:45

The IPv6 test gives me 20/20.

And with regards to my home setup. I have an EMTA, so modem-only from Telenet with my own router. To exclude problems with the router, I connected a PC directly to the modem from telenet with a UTP cable. I still have the issue with the direct connection in both windows and Linux.

Do you have a wireless modem with routing capabilities from Telenet or modem-only?

CCatalyst
Premium Member
Premium Member
Berichten: 680
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 3 keer

Re: IPv6 packet loss

Berichtdoor CCatalyst » 11 Jan 2017, 08:49

rivy schreef:The IPv6 test gives me 20/20.

And with regards to my home setup. I have an EMTA, so modem-only from Telenet with my own router. To exclude problems with the router, I connected a PC directly to the modem from telenet with a UTP cable. I still have the issue with the direct connection in both windows and Linux.

Do you have a wireless modem with routing capabilities from Telenet or modem-only?


Weird that you actually get 20/20, since Telenet users usually get docked one point because of the lack of reverse DNS on the IPv6 IP's, resulting in a top score of 19/20. Not that that would result in any packet loss.

Anyway, I have a modem-only too (CV6181E). I checked my traceroutes and my IPv6 traffic takes another path and doesn't pass the Telenet node you identified as problematic, which may indicate that the issue is location-related. Any chance that you can perform the same tests at the home of another Telenet customer in your neighborhood using their hardware (don't use your own)? That should confirm if the problem lies with you (or your cable drop) or with the Telenet router.

rivy
Starter
Starter
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 Jan 2017
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: IPv6 packet loss

Berichtdoor rivy » 12 Jan 2017, 19:20

I've been in contact with Telenet today. They found an issue and fixed it.

Afterwards, the packet loss was indeed close to zero.

I've updated the post.
https://www.rivy.org/2016/12/ipv6-packet-loss-telenet/


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MaT en 1 gast