Router connecteren met Telenet Homespot

Gebruikersavatar
Brinkerhoff
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Mar 2015

Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Brinkerhoff » 25 Mar 2015, 08:49

Hello all,

Lange tijd dat ik hier al mee lees met zaken maar nu pas geregistreerd.

Ik zit met de volgende situatie. Bosrijke omgeving, geen telefoonkabel, geen televisie kabel. Maar toch moet ik internet krijgen. Oplossingen via satelliet zijn er maar kosten veel geld. Mijn oplossing in theorie was:

- Dikke wifi antenne aan dak monteren
- Telenet Homespot(s) opvangen van de buren
- Router erop connecteren
- Intern het eigen netwerk opstellen alsof het een normaal netwerk is

Probleem: EAP van telenet op de homespot. Hoe kan ik mijn telenet login van thuis hier invullen en het dan zo instellen op één of andere manier dat dit automatisch altijd gebeurd? Zijn er routers die dit kunnen? Bestaat hier een term voor? Is dit doenbaar, realistisch?

Ideeën zijn welkom!

blaatpraat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 597
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 45 keer
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor blaatpraat » 25 Mar 2015, 09:14

Zoek een router die kan uitgerust worden met DD-WRT.
Indertijd een gelijkaardigs iets gedaan, en dit is me perfect gelukt.
Deze router stel je dan in als ontvanger, en je gebruikt een tweede access point om uit te zenden (als je intern ook wifi wilt).

Gebruikersavatar
Brinkerhoff
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Mar 2015

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Brinkerhoff » 25 Mar 2015, 09:37

Ok, dat was ik ook tegengekomen.

Dan vraag ik aan jullie, wat is de beste setup voor dit te verwezenlijken? Welke router neem ik best, want er zijn er vele die DD-WRT ondersteunen.
Graag zou ik binnen een wifi netwerk hebben inderdaad, en indien mogelijk ook het liefst AC. Maar ik weet niet als de homespot dit ook daadwerkelijk geeft en het dus de meerwaarde waard is...

brubbel
Premium Member
Premium Member
Berichten: 678
Lid geworden op: 04 Jul 2012
Bedankt: 151 keer
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor brubbel » 25 Mar 2015, 09:47

eap = 802.1X op de DD-WRT. Werkt, maar niet stabiel. Ik heb de indruk dat de TN wifree last heeft met een dhcp renew na x uur (bug bij dd-wrt of TN?). Dat probleem is er niet op de TN homespot, daar verloopt een DHCP request perfect. wifree capped op 5/1, homespot op 2/0.5. Verdict: bruikbaar, maar niet handig. Heb er ook niet verder achter gezocht :-)

Gebruikersavatar
Brinkerhoff
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Mar 2015

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Brinkerhoff » 25 Mar 2015, 10:37

Dus er is een verschil tussen Telenet Homespot en WiFree? Hetzij in, de ene wordt bij iemand thuis gebroadcast en de andere in het openbaar door Telenet zelf?

Ik dacht er juist trouwens aan dat inderdaad de Homespot capped is op 2/0.5. In het motto "beter als niets" kan ik hier voorlopig al mee leven. Maar zou het ook mogelijk zijn om met meerdere antenne's te werken****, gekoppeld aan meerdere routers (waarop DD-WRT draait) en hierna een switch/router te monteren met "link aggregation"?

Een samenvatting tot nu toe, voor mijn probleem/idee is dus:
- Een router hebben met DD-WRT en hierna een router voor mijn persoonlijk netwerk (lan + wifi)

Klopt?

****
https://i.imgur.com/qwhaQsQ.png

Natuurlijk, afhankelijk van hoeveel Homespots er ontvangen kunnen worden, dat ik reflecteer naar aantal routers etc. ... Als er maar 3 verschillende homespots zijn dan moet ik er geen 5 routers hebben.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3275
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 225 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 273 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Tomby » 25 Mar 2015, 11:35

Beetje off-topic, maar WiFree heeft meer te maken met de authenticatie dan met of het publiek of particulier was. Vroeger had je inderdaad Hotspot (publieke APs) en Homespot (particuliere APs via Home Gateway) maar beide met authenticatie via aan captive portal. Beiden worden vervangen door WiFree dewelke EAP gebruikt. Volgens mij kun je met WiFree niet meer zien of je op iemands Home Gateway connecteert dan wel een hotspot die Telenet uitgerold heeft. De snelheid is bij mijn weten ook dezelfde.
Het is wel zo dat ze WiFree op de HGWs nog aan het uitrollen zijn, dus op sommige plaatsen kun je nog de oude Homespot aantreffen zonder dat er WiFree is. Omgekeerd is overal waar er WiFree is op HGWs ook nog altijd Homespot, wellicht voor wat backward compatibility.
Afbeelding

driesve
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1591
Lid geworden op: 05 Mei 2008
Locatie: Antwerpen
Bedankt: 83 keer
Uitgedeelde bedankjes: 73 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor driesve » 29 Mar 2015, 09:06

Ik heb een gelijkaardig opstelling opgezet voor Belgacom FON hotspots: viewtopic.php?f=55&t=41313.

Dat heeft stabiel gewerkt totdat Belgacom van naam veranderde. Sindsdien werkt het automatisch aanmelden via het portaal niet meer. De eerste persoon die online gaat moet gewoon de credentials ingeven, dus een grote ramp is dat niet.

Gebruikersavatar
Brinkerhoff
Starter
Starter
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 Mar 2015

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Brinkerhoff » 30 Mar 2015, 19:16

Bedankt mensen. Na nog wat navraag te doen blijkt dat er toch een telefoon kabel beschikbaar is. Ik kan dus gewoon ADSL aanvragen. Waarschijnlijk niet zo optimaal in snelheid als Telenet wat ik nu heb maar beter als niets, en beter dan sateliet of andere oplossingen.

jokke009
Starter
Starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 25 Apr 2008
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor jokke009 » 13 Jul 2015, 15:01

Hi,

Weet iemand welke wifi router overweg zou kunnen met EAP van telenet? Ik krijg op geen 1 van mijn huidige wifi's dd-wrt (worden niet ondersteund), dus zou toch een nieuw moeten kopen. Waarom dan geen direct met EAP mogelijkheid.

Tevens merk ik wel dat het lukt vanop mijn asus laptop. Windows 7 vraagt namelijk achter de credentials, dat gaat goed.

Desnoods zou ik kunnen met een rasppi-actige variant een usb dongle zelf een router kunnen maken.

Joost

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27609
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1828 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 324 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor r2504 » 13 Jul 2015, 15:20

Hier verwijst men naar een specifiek model van EnGenius... http://engenius-europe.com/index.php/kn ... bartid=101

Wel opletten dat je de "ENS202EXT-EzHotspot/EZ Hotspot Extender (version 2 onwards)" moet hebben en niet de gewone "ENS202EXT".

Of het in de praktijk echt werkt kan ik je niet garanderen... mogelijke andere kandidaten zijn Ubiquity en Mikrotik.

AndRo555
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3008
Lid geworden op: 04 Aug 2012
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor AndRo555 » 13 Jul 2015, 17:37

Ik heb hier met een ubiquiti Loco M2 al meerdere keren met EAP WiFree en Eduroam verbonden en dat werkte zonder enig probleem. Daarachter zet je een simpel 16 euro TP-link wifi routertje en je hebt je internet.

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 931
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor bruma » 13 Jul 2015, 19:11

vraagje zou dit ook niet werken met een moderne mini android PC alias TV box?
De nieuwe modellen hebben 2,4 en 5GHz wifi (capteren) en een ethernet aansluiting (waarop je een AP kunt aansluiten)
indien dit niet via ethernet kan misschien via een usb wifi stick terug broadcasten.
android heeft toch standaard die EAP?
Ik had begrepen dat op een android toestel TN Yelo play app kon worden geinstalleerd om naar eigen opgenomen programma's te kijken en naar live tv (beperkt in 3 groepen)

jokke009
Starter
Starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 25 Apr 2008
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor jokke009 » 14 Jul 2015, 12:10

Okay bedankt voor de reacties. Geen goedkope routers.

Ik lees dat de TP-LINK TL-WR740N een heel goedkope router waarop DD-WRT kan die, als ik het goed begrepen heb, via EAP kan verbinden met wifree correct?

Zijn er nog goedkopere alternatieven? USB dongles (voor linux servertje).

Het enige andere, is mijn laptop te laten in te loggen en dan zo het internet te delen denk ik.

Joost

brubbel
Premium Member
Premium Member
Berichten: 678
Lid geworden op: 04 Jul 2012
Bedankt: 151 keer
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor brubbel » 14 Jul 2015, 15:18

Ik lees dat de TP-LINK TL-WR740N een heel goedkope router waarop DD-WRT kan die, als ik het goed begrepen heb, via EAP kan verbinden met wifree correct?


Nee. Openwrt lukt (soms) wel.

AndRo555
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3008
Lid geworden op: 04 Aug 2012
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor AndRo555 » 14 Jul 2015, 17:02

jokke009 schreef:Okay bedankt voor de reacties. Geen goedkope routers.

Ik lees dat de TP-LINK TL-WR740N een heel goedkope router waarop DD-WRT kan die, als ik het goed begrepen heb, via EAP kan verbinden met wifree correct?

Zijn er nog goedkopere alternatieven? USB dongles (voor linux servertje).

Het enige andere, is mijn laptop te laten in te loggen en dan zo het internet te delen denk ik.

Joost



Een goedkoop alternatief (mits je de toestellen al hebt) is een android gsm verbonden met die hotspot, die tethert over USB naar een laptop waarop dan connectify of een ander stuk software draait die de verbinding deelt over wifi (of over LAN).

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 931
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 49 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor bruma » 14 Jul 2015, 19:34

@AndRo555

is mijn bedenking van hierboven haalbaar indien je hardware zou moeten aanschaffen
Android TV box et extra USB stick, die boxen kosten rond de 70€ bv een M8s

AndRo555
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3008
Lid geworden op: 04 Aug 2012
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor AndRo555 » 14 Jul 2015, 20:06

Ik weet niet hoe makkelijk zo'n android stick zijn wifi kan delen over ethernet. Ik zou denken dat dat niet zo vanzelfsprekend is.

Ernie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 331
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 21 keer
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Ernie » 15 Jul 2015, 21:55

AndRo555 schreef:Ik heb hier met een ubiquiti Loco M2 al meerdere keren met EAP WiFree en Eduroam verbonden en dat werkte zonder enig probleem. Daarachter zet je een simpel 16 euro TP-link wifi routertje en je hebt je internet.

Hoi Andro555,
Ik zou hetzelfde willen doen met WiFree - heb ook de Loco M2 - maar ik krijg het niet aan de praat.
In wireless heb ik het volgende ingesteld: (EAP is geactiveerd in mijn telenet)
- Wireless Mode: station
- SSID: TelenetWiFree (heb een maximale verbinding rechtstreeks met laptop)
- Security: WPA2-AES
- WPA Authentication: EAP EAP-PEAP MSCHAPV2
- WPA Anonymous Identity: leeg (enig idee of dit belangrijk/nodig is)
- WPA User Name: 'TN user name'
- WPA User Password: 'TN wachtwoord'
In network:
- Network Mode: Bridge
- Disable Network: None
- Configuration Mode: Simple
- Configuration Mode: Static met een lokaal IP adres om evt aan de ubnt te kunnen.
Is dit OK en wat met de router, krijgt de WAN zijde een dynamisch IP van telenet?

Alvast bedankt om voor je hulp!
E.

AndRo555
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3008
Lid geworden op: 04 Aug 2012
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor AndRo555 » 15 Jul 2015, 22:02

Volgens mij zijn dit exact de settings die ik gebruik, behalve de bridge en static IP, ik laat de loco ineens als router NAT en DHCP doen. Ik gebruik wel een KU Leuven account en geen TN account, maar dat zou niet mogen uitmaken.
Wel duurt het altijd even eerdat ik verbonden ben. Wat ik ook gedaan heb is locken/kiezen van 1 specifieke wifree spot (via mac adres) om zo te vermijden dat die begint te wisselen naar andere wifree's in de buurt, wat niet altijd ideaal is.

Ernie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 331
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 21 keer
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Ernie » 15 Jul 2015, 22:13

Dus aan de WAN zijde (WLAN0) DHCP en NAT en ik vermoed LAN settings naar keuze?
En zet je dan uw TP dan nog als router erachter of enkel als AP?

Poelie
Starter
Starter
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 Nov 2017

Re: Router connecteren met Telenet Homespot

Berichtdoor Poelie » 10 Nov 2017, 07:23

Werkt de oplossing met router anno 2017 nog? TN heeft sinds 2015 alle routers vervangen.


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten