DNS adressen telenet

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 802
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 141 keer

DNS adressen telenet

Berichtdoor koenraaddeconinck » 5 dagen 2 uur 31 minuten geleden (07 Nov 2019, 09:28)

Dag iedereen,

Heb enkele apparaten in mijn netwerk een statisch ip adres toegewezen (o.m. NAS en AP). Instellingen vergen input van primaire en secundaire dns van Telenet.

Veel gegoogeld en van alle - ook blijkbaar oudere - DNS coördinaten gevonden.

Nu gebruik ik deze die op de digicorder te vinden zijn: 195.130.131.2 en 195.130.130.2.

Is dit OK of iemand die andere suggesties heeft? Ben hier niet zo direct thuis in.

Alvast bedankt

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14831
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2548 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 703 keer
Contact:

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor philippe_d » 5 dagen 2 uur 1 minuut geleden (07 Nov 2019, 09:58)

Kijk gewoon eens in de instellingen van de apparaten die geen statisch IP toegewezen zijn (dynamisch).
Daar vind je welke DNS door jouw router toegewezen werd. Neem deze gewoon over.
In de meeste gevallen is dat het IP adres van jouw gateway (vb 192.168.0.1), die als DNS server dient voor jouw intern netwerk.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.12, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2213
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 88 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 193 keer
Contact:

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor devilkin » 5 dagen 1 uur 4 minuten geleden (07 Nov 2019, 10:55)

Je kan ook overstappen op DNS servers van 3e partijen:
- OpenDNS
- Google DNS
- Quad9
- OpenNIC
- Cloudflare
- ...

welke mogelijks betere performance geven. Sommige hebben dan nog bijkomende voordelen naar privacy.
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

cybersurfr
Pro Member
Pro Member
Berichten: 248
Lid geworden op: 07 Feb 2009
Bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor cybersurfr » 4 dagen 22 uur 19 minuten geleden (07 Nov 2019, 13:40)

195.130.131.11 en 195.130.130.11 zijn ooit (lang geleden) gecommuniceerd als te gebruiken.

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 802
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 141 keer

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor koenraaddeconinck » 4 dagen 21 uur 56 minuten geleden (07 Nov 2019, 14:02)

philippe_d schreef:Kijk gewoon eens in de instellingen van de apparaten die geen statisch IP toegewezen zijn (dynamisch).
Daar vind je welke DNS door jouw router toegewezen werd. Neem deze gewoon over.
In de meeste gevallen is dat het IP adres van jouw gateway (vb 192.168.0.1), die als DNS server dient voor jouw intern netwerk.


Misschien domme vraag maar krijgt de digicorder dan een geen statisch iP ? Weet dat digicorders in een netwerk iets speciaals zijn maar dacht dat dze wel een statische ip krijgen? Dan zou ik die verder kunnen gebruiken.

Zo niet eens kijken naar DNS laptop?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14831
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2548 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 703 keer
Contact:

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor philippe_d » 4 dagen 16 uur 39 minuten geleden (07 Nov 2019, 19:19)

koenraaddeconinck schreef:
philippe_d schreef:Kijk gewoon eens in de instellingen van de apparaten die geen statisch IP toegewezen zijn...

Zo niet eens kijken naar DNS laptop?

Ja,dat bedoelde ik :wink:
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.12, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 802
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 141 keer

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor koenraaddeconinck » 4 dagen 2 uur 17 minuten geleden (08 Nov 2019, 09:42)

Waarvoor eens te meer dank Filip !

koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 802
Lid geworden op: 21 Jul 2010
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 141 keer

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor koenraaddeconinck » 3 dagen 3 uur 47 minuten geleden (09 Nov 2019, 08:12)

Ter info: DNS adressen (primair en secundair) laptop zijn bij nazicht gewoon dezelfde als die van de digibox ...

Gebruikersavatar
Patje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3349
Lid geworden op: 03 Sep 2003
Locatie: (Ledegem)West vlaanderen
Bedankt: 72 keer
Uitgedeelde bedankjes: 169 keer

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor Patje » 2 dagen 23 uur 53 minuten geleden (09 Nov 2019, 12:06)

cybersurfr schreef:195.130.131.11 en 195.130.130.11 zijn ooit (lang geleden) gecommuniceerd als te gebruiken.

Telenet heeft verschillende ' lokale' dns servers in het hele land, bij mij eindigd deze op .5 en dat is in een stad hier 15 km verder van bij mij thuis

Je kan het beetje zien als men DNS bench gebruikt, de eerste 3 letters van de stad komen voor de dns nummers. :)
https://www.grc.com/dns/benchmark.htm
Intel® i3-4150 Dual-Core @3,5 GHZ. Ram: 16 GB. HD 1 TB || Windows 10 Home X64 || GSM Huawei Y6 (2019) @ Telenet
Afbeelding Afbeelding
Telenet Wigo 25. 300/20 Mbps. https://www.speedtest.net/result/8627630473.png

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14831
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2548 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 703 keer
Contact:

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor philippe_d » 2 dagen 23 uur 4 minuten geleden (09 Nov 2019, 12:55)

Eens nagekeken op de router van mijn dochter in Gent:
195.130.131.2 en 195.130.130.2 worden hier gebruikt voor IPv4.
Voor IPv6 is het 2a02:1800:100::42:1 en 2a02:1800:100::42:2
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.12, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2356
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 197 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor CCatalyst » 2 dagen 15 uur 47 minuten geleden (09 Nov 2019, 20:12)

Ik snap persoonlijk niet waarom men ervoor opteert om verschillende IP addressen te gebruiken afh van de regio, terwijl dat echt niet nodig is voor zoiets, maar soit. Blijkbaar geen IPv4 shortage bij TN!

Gelukkig dat Google dat niet doet met hun 8.8.8.8

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2213
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 88 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 193 keer
Contact:

Re: DNS adressen telenet

Berichtdoor devilkin » 2 dagen 2 uur 39 minuten geleden (10 Nov 2019, 09:20)

Load verdeling, ervoor zorgen dat je maar een beperkte set klanten impacteerd als er eentje uitgaat... Telenet heeft niet de wereldwijde infrastructuur die Google wel heeft.

Al zouden ze inderdaad perfect er een load balancer of iets gelijkaardigs kunnen voorzetten.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast