Juiste bekabeling???

convict2011
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 38
Lid geworden op: 08 Dec 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Juiste bekabeling???

Berichtdoor convict2011 » 03 Sep 2013, 10:22

philippe_d schreef:
convict2011 schreef:Kvraag me af of ik in aanmerking kom voor een verhoging... zit al jaren op dezelfde profiel (20/2). Terwijl ik toch ni zoooo ver zit vn de ROP
Mijn waardes:

Code: Selecteer alles

            downstream         upstream
Line:         20056 kbps         2048 kbps
Max:          31252 kbps         6547 kbps
Profile:       8d
Distance:      300 m
Training:      14,4 dB
Attenuation:   7 dB

Late reactie ...
Ik denk dat er iets mis is met je lijn.
De lage attenuation (7 dB) doet inderdaad vermoeden dat je heel dicht bij de ROP zit (<400m), en je dus een 17a profiel zou moeten krijgen.
Maar je SNR (14 dB) doet vermoeden dat je veel last hebt van ruis.
Kijk eens jou volledige binnenbekabeling na.
  • is je aansluitpunt gemonteerd op het éérste punt waar Belgacom de woning binnenkomt (intro) ?
  • zorg er ook voor dat er geen enkele aftakking is (eventuele aftakking naar telefoons moeten op de groene klemmen van de NTP)
Als je binnenbekabeling volledig in orde is, en je dat als oorzaak kan uitsluiten, dan Helpdesk bellen om je lijn uit te laten meten.



Naar aanleiding van de bovenstaande forum bericht, post ik hier even enkele foto's van mijn bekabeling.
Alles werd uitgevoerd enkele jaren geleden door een Scarlet technieker uitgevoerd dus ik heb zelf nooit geknoeid of iets gewijzigd eraan.
Alles hulp is welkom. THX

1) Als je binnekomt, in de hal staat er een belgacom doosje en ziet er als volgt uit:
https://www.dropbox.com/s/xpjqb65uby40wv8/20130903_091232.jpg
https://www.dropbox.com/s/db4y3mptkjx19a2/20130903_091652.jpg
https://www.dropbox.com/s/itvug0m96r8ycrv/20130903_091739.jpg


2) Dan loopt er een UTP kabel door de muur, de woonkamer binnen. De kabel draait rond de zetel en achter de kast (ongeveer 15m), hier bevind er zich nog een belgacom doosje:
https://www.dropbox.com/s/s33716zz3hcu4s5/20130903_093251.jpg
https://www.dropbox.com/s/cvi74spnba7x3nu/20130903_093446.jpg


3) Vervolgens loopt er een blauwe kabel van dit doosje naar de Sagem modem:
https://www.dropbox.com/s/11ng8ymrjghhpgi/20130903_093647.jpg
https://www.dropbox.com/s/tepco1ai0fbvj5g/20130903_093705.jpg

Gebruikersavatar
serialchiller
Premium Member
Premium Member
Berichten: 484
Lid geworden op: 03 Feb 2012
Bedankt: 46 keer
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor serialchiller » 03 Sep 2013, 10:41

Dat ziet er ok uit volgens mij. (Scarlet op Raw Copper toch?)
Wat je eens kan doen is in de eerste contactdoos van BGC (NTP2007) tijdelijk de kabels die uit de groene klem komen loskoppelen en je Sagem-modem eens aansluiten op die eerste contactdoos(met het blauwe kabeltje op een vd telefoonaansluitingen) . Vervolgens opnieuw de waarden uitlezen via de VDSL2TOOL om te vergelijken.

convict2011
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 38
Lid geworden op: 08 Dec 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor convict2011 » 03 Sep 2013, 13:05

ok da heb ik gedaan en ik krijg nu dit:

Code: Selecteer alles

 __________________________________________________
/                                                  \
| VDSL2Tool 3.0 | © Arno Raps | http://hierzo.net/ |
\__________________________________________________/
            downstream         upstream
Line:         20056 kbps         2048 kbps
Max:          31058 kbps         6507 kbps
Profile:       8d
Distance:      283 m
Training:      14,2 dB
Attenuation:   6,2 dB

Gebruikersavatar
Devilzown
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1208
Lid geworden op: 10 Sep 2007
Locatie: Antwerpen
Bedankt: 57 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor Devilzown » 03 Sep 2013, 19:08

Het zou wel eens kunnen dat je niet uit de rop maar uit een lex wordt gevoed. (pure speculatie, maar een mogelijkheid).
In dit geval heb je typisch wel lagere synchro door meer crosstalk.

Woon je in een centrum?
Afbeelding

Gebruikersavatar
bralm
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 30 Jan 2011
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor bralm » 03 Sep 2013, 22:09

Ik heb ongeveer hetzelfde probleem. De NTP staat op enkele (+-10) meters na de binnenkomst. De afstand tot de LDC is minder dan 400m en de VDSL2 tool geeft 331m aan. Ik zit op profiel 8d 20/2 met een training margin van 10,2 dB.

Op een afstand van ongeveer 200m staat nog een KVD, maar ik weet niet of ik op deze ben aangesloten. Ik hoop stiekem dat ze deze in de toekomst gaan gebruiken als ROP of dat VDSL2 vectoring beterschap zal brengen in mijn situatie. Is er trouwens een datum bekend wanneer Belgacom vectoring in gebruik gaat nemen?

Code: Selecteer alles

**************************************
* VDSL2Tool 2.3 - http://hierzo.net/ *
**************************************
                        download          upload
Line:                  20056 kbps        2040 kbps
Modem max:             28716 kbps        n/a Estimated!
Calculated max:        23577 kbps         4939 kbps Estimated!
Profile:               8d
Line length:           331 m Estimated!
Training margin:       10.2 dB
Attenuation:           11.9 dB

convict2011
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 38
Lid geworden op: 08 Dec 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor convict2011 » 03 Sep 2013, 22:39

Devilzown schreef:Het zou wel eens kunnen dat je niet uit de rop maar uit een lex wordt gevoed. (pure speculatie, maar een mogelijkheid).
In dit geval heb je typisch wel lagere synchro door meer crosstalk.

Woon je in een centrum?


lex?

nee woon net buiten de stad in een rustig woonwijk.

DIBO
Premium Member
Premium Member
Berichten: 736
Lid geworden op: 28 Mar 2009
Bedankt: 77 keer
Uitgedeelde bedankjes: 145 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor DIBO » 03 Sep 2013, 22:52

convict2011 schreef:lex?
LEX = Local EXchange, de klassieke 'gemeentelijke' telefooncentrale
ROP = Remote Optical Platform, de minicentrale in de 'wijkkast'

Gebruikersavatar
Devilzown
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1208
Lid geworden op: 10 Sep 2007
Locatie: Antwerpen
Bedankt: 57 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor Devilzown » 03 Sep 2013, 22:54

Lex is een hoofdcentrale, niet de wijkkast. Als je dicht bij zo'n centrale zit, kan het zijn dat je signaal daaruit komt ipv uit een ROP. En het is typisch dat zo'n soort lijnen lagere waardes hebben (meer crosstalk).
Afbeelding

Gebruikersavatar
bralm
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 30 Jan 2011
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor bralm » 03 Sep 2013, 22:57

LEX = Local EXchange => Telefooncentrale
LDC = Lokaal DistributieCentrum => Tweederangs telefooncentrale
ROP = Remote Optical Platform => Kastjes langst de straat (niet alle straatkastjes zijn ROP's)

Het gaat om de locatie waar je VDSL2 van de klassieke telefoonlijn wordt afgenomen. Als dit via een kastje gebeurt langst de straat is de crosstalk (storing tussen verschillende lijnen) veel lager omdat de concentratie van lijnen hier veel minder is.
Laatst gewijzigd door bralm op 03 Sep 2013, 23:03, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Trojan
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3174
Lid geworden op: 13 Aug 2009
Locatie: Kontich
Bedankt: 239 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor Trojan » 03 Sep 2013, 22:59

Een ROP is wel altijd vdsl2.

[Afbeelding Post made via mobile device ]
De posts van deze gebruiker weerspiegelen op geen enkel moment de mening van Belgacom NV/SA.

Gebruikersavatar
bralm
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 30 Jan 2011
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor bralm » 03 Sep 2013, 23:05

Correct, ik heb mijn bericht aangepast. Ik bedoelde dat niet alle straatkastjes ROP's zijn.

convict2011
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 38
Lid geworden op: 08 Dec 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor convict2011 » 04 Sep 2013, 11:52

Hmm.. interessant maar wat kan ik hieraan doen?

Gebruikersavatar
bralm
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 30 Jan 2011
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor bralm » 04 Sep 2013, 13:00

Volgens mij kan je zelf hier weinig aan doen. Hopelijk legt Belgacom de prioriteit voor de ontplooiing van VDSL2 vectoring bij de LEX'en en LDC's.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13824
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2240 keer
Recent bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 619 keer
Contact:

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor philippe_d » 04 Sep 2013, 20:35

Trojan schreef:Een ROP is wel altijd vdsl2.

Om het wat moeilijker te maken: de nieuwe ROP's zijn multi-DSL (ADSL2+ en VDSL2).

De bedoeling op termijn is dus:
    - sluiting van de LEX (ontmantelen telefooncentrales).
    - telefonie vanuit de ROP (PES = PSTN emulation service).
    - VDSL2 en ADSL2+ vanuit de ROP (ADSL2+ voor de klanten die te ver zitten voor VDSL2 (>1400m).

convict2011 schreef:Hmm.. interessant maar wat kan ik hieraan doen?

Nu je 100% zeker weet dat het probleem niet door de binnenbekabeling komt (na de testen die je deed), zou ik toch naar de technische dienst bellen, en je lijn laten uitmeten. Ik vind jouw lijnwaarden op zijn minst "eigenaardig".
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

convict2011
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 38
Lid geworden op: 08 Dec 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor convict2011 » 05 Sep 2013, 11:22

Kun je me de nummer vn scarlet technische dienst sture philippe? En wat moet k zeggen dan? Zodat ze me serieus neme.

Wnt de laatste keer dat ik contact had met scarlet (kzat op een repairprofiel) wouden ze me wijsmake dat alles in orde was met mn lijn en dat ik helemaal niet op een repairprofiel zat. Pas toen ik de vdsl tool erby haalde zeide ze van: "aah ja u hebt gelijk"

[Afbeelding Post made via mobile device ]

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13824
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2240 keer
Recent bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 619 keer
Contact:

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor philippe_d » 05 Sep 2013, 12:07

Stuur misschien een PB naar CindyV, en verwijs naar deze topic?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

MAXImol
Starter
Starter
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 Nov 2006

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor MAXImol » 06 Sep 2013, 13:52

Ik ben benieuwd naar het resultaat, want ik zit met gelijkaardige "vreemde" resultaten van de vdsl2tool. Nu zit ik op een 17a profiel, dus ga zeker niet klagen, maar heb me wel altijd afgevraagd waarom mijn training marging zo slecht is terwijl de rest wijst op een korte afstand tot de ROP.

De belgacom kabel komt direct binnen op de TF2007, met de Sagem er vlak naast, verder geen aftakkingen.

Code: Selecteer alles

**************************************
* VDSL2Tool 2.3 - http://hierzo.net/ *
**************************************
                        download          upload
Line:                  30056 kbps        6048 kbps
Modem max:             41552 kbps        n/a Estimated!
Calculated max:        34116 kbps         7148 kbps Estimated!
Profile:               17a
Line length:           93 m Estimated!
Training margin:       9.3 dB
Attenuation:           5.4 dB

Gebruikersavatar
bralm
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 40
Lid geworden op: 30 Jan 2011
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor bralm » 06 Sep 2013, 14:53

Staat er bij jou in de buurt een onbewoond gebouw met zeer weinig ramen? Dan kan het een LEX of LDC zijn en ben je mogelijk hier rechtstreeks op aangesloten.

convict2011
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 38
Lid geworden op: 08 Dec 2011
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor convict2011 » 09 Sep 2013, 10:30

Op 4 september een PB gestuurd nr Cindy maar helaas nog altijd geen antwoord gekregen...

[Afbeelding Post made via mobile device ]

MAXImol
Starter
Starter
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 Nov 2006

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor MAXImol » 09 Sep 2013, 10:51

Staat er bij jou in de buurt een onbewoond gebouw met zeer weinig ramen?


Zo een gebouw is me toch nog niet opgevallen. Tijdens de installatie enkele jaren terug is de technieker ook iets gaan aanpassen in een kast enkel tientallen meters verder, dus ik vermoed dat ik daar op aangesloten ben.

Nu ik er over nadenk, schiet er mij wel te binnen dat nog voor ik VDSL2 had, de lijn beschadigd geraakt is tijdens de aansluiting van de buren hun nieuwbouw op telenet. Dat is toen gemaakt geweest, maar waarschijnlijk is dat niet optimaal voor de kwaliteit van de lijn.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13824
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2240 keer
Recent bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 619 keer
Contact:

Re: Juiste bekabeling???

Berichtdoor philippe_d » 09 Sep 2013, 11:35

Als dat goed gemaakt is (m.a.w. door de lasploegen van Belgacom), dan zou dat geen probleem mogen geven.

Het gebeurt echter soms dat aannemers, die een telefoonkabel doortrekken, dat zelf proberen te herstellen (met een "suikertje") en de kabel terug in de grond stoppen. Dat kan catastrofaal zijn voor de kwaliteit (en door insijpeling van water zelfs de hoofdkabel beschadigen).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.


Terug naar “Scarlet (SurfADSL, Tiscali, dxADSL)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast