Pagina 1 van 1

SPOED: Problemen DNS servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 15:06
door Bierten
Beste,

Ik ben overgestapt naar edpnet maar ik heb problemen met mijn internet verbinding.
Ik kan enkel op het internet als ik de DNS adressen verander in het toestel die verbonden moet worden. Dus mijn vaste PC is nu verbonden na het manueel instellen van de DNS servers van edpnet.
Dit gaat echter niet met gsm's, smarttv's, ...
Wifi werkt dus niet op de smartphones.

Volgens edpnet moet ik een FRITZ!Box 7430 (of hoger) aankopen aangezien de bbox3 van proximus niet optimaal werkt bij edpnet.

Kan ik nog iets veranderen of aanpassen om dit wel werkende te krijgen? Ik heb al een reset gedaan van de modem (bbox3).


Mvg,
Bart

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 15:22
door Joachim
Welke DNS servers krijgt je pc als deze op automatisch staat?

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 15:29
door heist_175
Bierten schreef:Volgens edpnet moet ik een FRITZ!Box 7430 (of hoger) aankopen aangezien de bbox3 van proximus niet optimaal werkt bij edpnet.

In een Fritzbox kan je alvast zelf DNS servers ingeven, in een bbox3 zit dat "verstopt".

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 16:26
door krisken
Tip : zet de DNS servers niet op die van je provider, maar bijvoorbeeld op 8.8.8.8, 8.8.4.4, 1.1.1.1 of 9.9.9.9. Dan kan je deze bij elke provider gebruiken.

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 16:32
door Joachim
Je kan eventueel een ander toestel DHCP server maken die dan de DNS servers uitdeelt die je wil... maar de bbox zou het ook gewoon moeten doen, we hebben duizenden klanten die deze gebruiken.

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 16:36
door Kirun
Bierten schreef: Dus mijn vaste PC is nu verbonden na het manueel instellen van de DNS servers van edpnet.
Dit gaat echter niet met gsm's, smarttv's, ...
Wifi werkt dus niet op de smartphones.


Zowel bij Qndroid als iOS kan je manueel de gewenste dns server instellen.

Re: RE: Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 16:48
door Bierten
Joachim schreef:Je kan eventueel een ander toestel DHCP server maken die dan de DNS servers uitdeelt die je wil... maar de bbox zou het ook gewoon moeten doen, we hebben duizenden klanten die deze gebruiken.
Het verwonderd me ook dat het niet werkt. De DNS servers van Edpnet staan nochtans vermeld in de admin (User) van de router.

Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A3003 met Tapatalk

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 16:50
door Joachim
Maar welke krijgt je pc als je ipconfig /all doet?

Re: RE: Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 17:17
door Bierten
Joachim schreef:Maar welke krijgt je pc als je ipconfig /all doet?
Als ik de DNS op automatisch zet krijg ik met ipconfig /all: DNS servers: 192.168.1.1

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 17:19
door boonpwnz
Dat is niet je DNS maar je intern ip adres.

Re: RE: Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 17:21
door Bierten
boonpwnz schreef:Dat is niet je DNS maar je intern ip adres.
Inderdaad, maar dit staat wel te lezen als ik ipconfig /all bekijk. Als ik de DNS niet op automatisch zet zie ik uiteraard de DNS servers van edpnet die ik ingegeven had.

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 17:31
door CCatalyst
192.168.1.1 zal eerder het adres van de router zijn. Als de router dat als DNS server in de DHCP geeft zal de router dan vermoedelijk wel een eigen DNS forwarder/resolver draaien op poort 53.

De router zal misschien nog de DNS adressen van de vorige provider hardconfigured/hardcoded hebben en langsdaar de opzoekingen proberen doen die op de eigen forwarder/resolver binnen komen? Die opzoekingen zullen dan niet werken omdat de vorige provider geen queries van buiten haar netwerk zal willen beantwoorden.

DNS adressen die in de router ingesteld staan aanpassen dus. Ofwel naar provider ofwel naar een van de publieke diensten zoals hierboven al vermeld. Bij alternatief (misschien beter) kan je ook de forwarder/resolver uitschakelen en dan de adressen van de provider/publieke dienst in het DHCP antwoord zetten.

Let op: het kan soms zijn dat er in de router meerdere instellingen zijn voor DNS, en die zullen ook verspreid staan in andere menu's. Bv 1) DNS servers voor alles wat de router zelf van functies heeft (NTP bv). 2) DNS servers die in de DHCP antwoorden meegegeven worden. 3) DNS servers die de forwarder/resolver moet gebruiken. Kijk dus na of het overal wel aangepast is.

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 17:37
door Bierten
CCatalyst schreef:192.168.1.1 zal eerder het adres van de router zijn. Als de router dat als DNS server in de DHCP geeft zal de router dan vermoedelijk wel een eigen DNS forwarder/resolver draaien op poort 53.

De router zal misschien nog de DNS adressen van de vorige provider hardconfigured/hardcoded hebben en langsdaar de opzoekingen proberen doen die op de eigen forwarder/resolver binnen komen? Die opzoekingen zullen dan niet werken omdat de vorige provider geen queries van buiten haar netwerk zal willen beantwoorden.

DNS adressen die in de router ingesteld staan aanpassen dus. Ofwel naar provider ofwel naar een van de publieke diensten zoals hierboven al vermeld.

Let op: het kan soms zijn dat er in de router meerdere instellingen zijn voor DNS, en die zullen ook verspreid staan in andere menu's. Bv 1) DNS servers voor alles wat de router zelf van functies heeft (NTP bv). 2) DNS servers die in de DHCP meegegeven worden. 3) DNS servers die de forwarder/resolver moet gebruiken. Kijk dus na of het overal wel aangepast is.


Het probleem met de bbox3 van Proximus is dat je geen aanpassingen kunt doen aan de DNS.

Capture.JPG

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 17:44
door CCatalyst
Bierten schreef:Het probleem met de bbox3 van Proximus is dat je geen aanpassingen kunt doen aan de DNS.


Ik ken het toestel in kwestie niet, maar als die effectief de DNS IP's van de vorige provider hardcoded heeft, hij z'n eigen IP als DNS in de DHCP zet en het onmogelijk is daar een mouw aan te passen (vind ik wel redelijk straf maar soit) ga je een tweede router in je netwerk moeten zetten puur voor de DHCP server waar je wel andere IP's kan inzetten. Je zou ook met een firewall de DNS queries kunnen redirecten maar da's al wat geavanceerder.

Nog eens horen wat de anderen met meer ervaring met dat toestel zeggen want dit is wel vrij straf anders.

Noot: ik weet niet hoe Windows reageert als er geen enkele DNS-server in de DHCP-reply staat. Het zou kunnen dat Windows dan gewoon veronderstelt dat het de router de DNS-server is en dus zelf 192.168.1.1 invult. Dan zal er wellicht geen resolver/forwarder draaien op de router en dat is een andere situatie vs dat de router z'n eigen IP als DNS-server in de DHCP-reply zet omdat hij een resolver/forwarder draait.

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 09 Aug 2018, 19:30
door tdemeyer
Je bent blijkbaar niet de enige die dit probleem heeft: op het Px forum kaartte iemand 4 jaar geleden ook al idem probleem aan https://nl.forum.proximus.be/internet-10/bbox3-aanpassen-dns-servers-28652

2 jaar later nog iemand https://nl.forum.proximus.be/internet-10/bbox-3-change-dns-server-37069, waarbij specifiek wordt meegedeeld dat aanpassen DNS niƩt kan..

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 10 Aug 2018, 12:36
door Bierten
Ik heb tijdelijk (5 kinderen + vakantie = ramp zonder internet) een extra router geplaatst waarvan ik wel de DNS kon aanpassen om boven (met bridge) met wifi te werken. Beneden heb ik een hotspot aangemaakt met de vaste pc. De enige mogelijkheid is om een andere modem (Fritz!box) aan te kopen aangezien de dns van proximus hardcoded in de modem zitten. Waarschijnlijk een "trucje" van proximus om enkel de bbox3 te gebruiken voor proximus of scarlet.

Toch bedankt voor de respons!
Grtn Bart

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 11 Aug 2018, 14:39
door Kirun
Als snelheid niet zo belangrijk is kan je ook een bbox2 kopen voor enkele euro.
Daar kan je de dns settings wel wijzigen

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 11 Aug 2018, 23:29
door philippe_d
We zijn hier toch enkele zaken door mekaar aan het slaan, denk ik ...
  • dat je 192.168.1.1 als DNS ziet op je interne LAN is toch volledig normaal. Jouw router is toch meestal een DNS server voor jouw eigen LAN.
  • dat je in een B-box3 de DNS niet kan wijzigen is een min-punt, maar een goede modem/router zou de DNS van zijn ISP moeten krijgen tijdens de PPPoE handshake. Met andere woorden: de router van een EDPnet gebruiker zou in principe automatisch de EDPNet DNS moeten krijgen. Dat dit hard-coded in de B-box3 zit, is wel een zeer triestig (maar is dat zo?) ...
  • Wat ik echter niet begrijp is waarom het niet zou werken met de Proximus DNS. Zijn deze dan niet te bereiken vanuit het EDPnet netwerk?
    Waarom werkt het dan wel bij duizenden EDPNet klanten die een B-box gebruiken?

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 11 Aug 2018, 23:58
door CCatalyst
philippe_d schreef:[*]Wat ik echter niet begrijp is waarom het niet zou werken met de Proximus DNS. Zijn deze dan niet te bereiken vanuit het EDPnet netwerk?


In ieder geval niet vanaf TN:

ccatalyst:~ ccatalyst$ dig www.google.com @195.238.2.21

; <<>> DiG 9.10.6 <<>> www.google.com @195.238.2.21
;; global options: +cmd
;; connection timed out; no servers could be reached


Is op zich niet abnormaal dat ze die DNS servers niet beschikbaar stellen aan mensen die er niet voor betalen. Toen DNS een tijd geleden populair werd voor amplification attacks hebben heel wat ISP's die nog publieke toegang hadden hun servers ook afgeschermd. Publieke DNS servers halen hun inkomsten wel via een ander model (Google via data mining, OpenDNS via subsidiering door Cisco, etc...).

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 12 Aug 2018, 09:18
door philippe_d
OK, ik vroeg me het gewoon af.

Waarom werkt het dan wel bij die vele EDPNet klanten die een Bbox gebruiken?
Dat de PX DNSsen "hardcoded" in de Bbox staan, is volgens mij dus een fabeltje :-(
De Bbox hoort netjes de DNS van EDPNet te krijgen tijdens de PPPoE opbouw.

Dat je deze niet zelf kan veranderen, is iets anders, en heeft met dit probleem niets te maken: het hoort ook te werken zonder dat de klant de DNS manueel moet wijzigen ...

Zijn hier op het Forum nog EDPNet klanten met een Bbox?
Kan je eens kijken bij "Netwerkverbinding" welke DNS gebruikt wordt?

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 12 Aug 2018, 10:18
door CCatalyst
Goeie vraag.

Het bizarre is dat de screenshot hierboven wel degelijk de IP's van de EDPNet servers toont, dus hij komt ze inderdaad wel te weten. Nu, het is niet duidelijk of dat hij dan ook effectief die IP's gebruikt voor de DNS requests die binnenkomen op de router.

Als het hardcoded-scenario wel zou kloppen, is het immers best mogelijk dat hij die EDPNet servers enkel gebruikt voor z'n eigen diensten (NTP bv) maar de hardcoded servers gebruikt voor de DNS requests die vanuit de LAN komen.

Soit, heb het toestel in kwestie niet dus ik kan dit helaas niet verder onderzoeken...

Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 13 Aug 2018, 18:46
door Tomsworld
Ik zou gewoon een factory reset doen van die BBOX3 en dan gewoon even terug de edpnet login gegevens instellen. Grote kans dat het ok is.

Re: RE: Re: SPOED: Problemen DSN servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 13 Aug 2018, 19:20
door Bierten
Bedankt voor de tip maar dit heb ik al twee keer gedaan. Zonder succes.

Re: SPOED: Problemen DNS servers na overdracht Proximus -> EDPNET

Geplaatst: 13 Aug 2018, 23:56
door philippe_d
Ik gok meer op een defecte B-box, dan op een structureel probleem.
En van die "hardcoded" DNS op de B-box heb ik ook nog geen bewijs gezien.
Als dat waar zou zijn, zou geen enkele EDPNet klant een B-box3 kunnen gebruiken.

Het enige wat wel vaststaat is dat je de DNS niet manueel kan wijzigen, die wordt meegestuurd door jouw provider naar de router via DHCP ...