Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 01 Mei 2018, 10:46

Hier de ervaringen met het overschakelen van Proximus Start naar EDPNet VDSL XL.
- Bestelling op 19/04 geregistreerd bij hun
- Easy switch gebruikt voor de overschakeling
- Toch maar een Fritzbox 7430 aangekocht, kon ook de BBox houden, maar blijkbaar is de schadevergoeding 99 EUR en niet meer 50 EUR zoals hier reeds eerder gemeld.
- Datum van overschakeling doorgekregen: 30/04
- In de nacht om 4h51 is de verbinding weggevallen. Firewall had geen verbinding meer en meldde dit
- In de voormiddag dan de BBox gewisseld met de Fritzbox en procedure doorlopen, wat zeer vlot ging. Zeker het auto-configereren waardoor je geen VDSL-connectiegegevens moet invullen

Nadelen:
- Bij Proximus had ik een 60/12,50 profiel
- Bij EDPNet moet het DLM-systeem terug vanaf 0 beginnen, start nu op een 30/10-profiel
- Navraag, TBF konden ze beter niet doen omdat het risico bestaat om op een repairprofiel te komen, mijn upload-noise-margin is slecht, maar dat wist ik bij Proximus dus ook al
- 02/05 is de volgende DLM, morgen dus al, ben benieuwd. 10 Upload is goed, 12,50 is natuurlijk altijd beter, maar de download zou zeker terug naar 60 moeten. Wat bij Proximus kan, zou toch ook bij EDPNet moeten kunnen ...

Steven7
Premium Member
Premium Member
Berichten: 465
Lid geworden op: 07 Aug 2004
Locatie: Veerle
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor Steven7 » 01 Mei 2018, 10:59

12.5 upload lijkt me zo een raar getal.
Mogelijk de modem eens van annex B naar annex A zetten. Zou de upload ook marginaal kunnen verbeteren.

Steven

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 09 Mei 2018, 14:38

Dat is inderdaad zo.
15 Mbps zou niet mogelijk geweest zijn met de lijnwaardes.
Uiteindelijk werd het bij de Start toch gecapped.
Maar soms haalde ik dat wel, vermoedelijk door werken bij Proximus dat het systeem van beperking er 2 weekenden uitgelegen heeft.
Vooral de upload heeft daar bij mij last van, de download niet blijkbaar.
Vind het toch maar vreemd...
Ga toch eerst de DLM afwachten morgen, zou dat niet beter zijn?

Edit 1
DLM helpt niet blijkbaar, heb nu de waardes voor Zone 3 i.p.v. Zone 1.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het op 30/10 blijven.

Maar het vreemde wat ze mij vroegen is om de BBox eens terug aan te sluiten om na te gaan of de noise margen beter zijn.
Maarja, die was natuurlijk al lang terug gestuurd.
Moet ik daaruit concluderen dat een BBox beter zou werken op het xDSL-gedeelte dan een Fritzbox?
Kan mij eens iemand dat eens uitleggen?

Edit 2
Bump wegens Edit 1, datum+tijd van bericht wijzigt niet

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2300
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 209 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor petrol242 » 10 Mei 2018, 23:02

Kan je de DSL waardes uit de fritzbox eens posten?

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 11 Mei 2018, 00:37

Code: Selecteer alles

Receive Direction    Send Direction
Max. DSLAM throughput   kbit/s   30000   10000
Min. DSLAM throughput   kbit/s   32   0
Attainable throughput   kbit/s   79508   10797
Current throughput   kbit/s   30000   9997
Seamless rate adaptation      off   off
          
Latency      fast   fast
Impulse Noise Protection (INP)      32   42
G.INP      on   on
          
Signal-to-noise ratio   dB   30   8
Bitswap      off   on
Line attenuation   dB   6   7
          
Profile   8b      
G.Vector      full   full
          
Carrier record      B43   B43


Bij Proximus ervoor.

Code: Selecteer alles

B-Box 3 Sagem Tool v0.13.0
--------------------------
Device: B-Box 3 Sagem

Downstream current bit rate: 59 998 kbps
Upstream current bit rate: 12 428 kbps

Downstream max bit rate: 92 196 kbps
Upstream max bit rate: 16 520 kbps

Downstream attenuation: 8,5 dB

Downstream noise margin: 16,9 dB
Upstream noise margin: 7,5 dB

Vectoring down: yes
Vectoring up: yes
Modem vectoring compatible: yes
ROP vectoring compatible: yes

DSL standard: VDSL2 Annex B
DSL profile: 17a
Estimated distance: 204 m

Proximus profile name: 60/12,5
Proximus DLM profile: yes
Proximus repair profile: no

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2300
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 209 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor petrol242 » 11 Mei 2018, 01:23

De verschillen zijn idd raar. Als Edpnet voorstelt om een BBOX in te schakelen, zou ik aan Edpnet vragen om een testmodem te mogen gebruiken. Daar heb je recht op, gezien Edpnet enkel met fritzboxen werkt, en normaal gezien doen ze daar niet moeilijk over. Dat sluit dan in ieder geval een defecte modem uit. Het zou maar eens moeten lukken hé.

Wel even vermelden dat de sagem tool een benaderende waarde geeft voor het profiel, terwijl de FB normaal gezien wel het juiste profiel geeft. Maar de ontwikkelaar van de sagem tool zit hier ook op het forum...

Stuur in ieder geval ook de twee profielen die je nu toont in het forum mee in een ticket en vraag ook of er genoeg bandbreedte is ingekocht.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13913
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2261 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 626 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor philippe_d » 11 Mei 2018, 09:12

svermassen schreef:DLM helpt niet blijkbaar, heb nu de waardes voor Zone 3 i.p.v. Zone 1.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het op 30/10 blijven.

Jouw lijn werd dus duidelijk verkeerd "geprovisioneerd" met een 8d profiel in plaats van een 17a profiel.
Indien je een vectored 17a profiel zou hebben, dan zouden jouw "attainable" waarden ook véél hoger liggen.

Wat ik je zou aanraden is zelf een TBF (0800 22424) starten (indien je het lijn nummer weet van je VDSL2 lijn), of anders vragen aan EDPNet om een TBF te starten (persoonlijk zou ik het zelf doen: je kan je lijn nummer te weten komen door naar 1924 te bellen met een analoge telefoon.

Indien je geen analoge telefoon hebt: sluit de telefonie ingang van jouw FritzBox (met de Y-kabel) aan op de lijn, en bel 1924 met een toestel aangesloten op de FritzBox.
Om zeker te zijn dat de FritzBox de analoge lijn neemt: bel *10# 1924

De volgorde is dus:
  1. telefooningang van de FritzBox koppelen aan jouw telefoonlijn.
  2. (*10#) 1924 bellen, en nummer noteren.
  3. FritzBox terug aansluiten via VDSL en opstarten.
  4. nu naar 0800 22424 bellen, en jouw lijn nummer ingeven, wachten tot de tegenpartij inhaakt.
  5. wachten tot de FritzBox resynct (diirt minder dan 10 minuten).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 11 Mei 2018, 09:45

TBF hielp ook niet.
Had ik zelf ook al geprobeerd.
Lijnnummer wist ik gelukkig nog van Proximus.
Ik zal deze wijsheid een doorgeven aan EDPNet.
Bedankt !

Edit, zucht, antwoord van EDPNet.
Voor zover wij het weten, staat uw lijn op de juiste profiel en is het niet verkeerd geprovisioneerd.
Ik snap hun antwoord wel naar de waardes.
Dus simpel gezegd, ga je naar een OLO, dan ben je eraan voor de moeite.
Ongelofelijk dus ...

Dan maar terug naar Proximus dus :-(

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1900
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 164 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor Tomsworld » 12 Mei 2018, 11:21

Proberen via een PM naar Joachim ? memberlist.php?mode=viewprofile&u=1564

Misschien kan hij met al je info oude / nieuwe lijn iemand nog eens laten kijken ?
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 320
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 191 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor Joachim » 12 Mei 2018, 15:24

Ik neem het maandag op.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13913
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2261 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 626 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor philippe_d » 12 Mei 2018, 15:38

svermassen schreef:TBF hielp ook niet.
Had ik zelf ook al geprobeerd.
Lijnnummer wist ik gelukkig nog van Proximus.

Ben je daar zeker van dat het lijn nummer hetzelfde gebleven is?
Kreeg je nà de TBF een modem re-sync?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 12 Mei 2018, 16:44

philippe_d schreef:
svermassen schreef:TBF hielp ook niet.
Had ik zelf ook al geprobeerd.
Lijnnummer wist ik gelukkig nog van Proximus.

Ben je daar zeker van dat het lijn nummer hetzelfde gebleven is?
Kreeg je nà de TBF een modem re-sync?


Via Easy switch zou dat toch dezelfde moeten zijn, niet?
Volgens sessies lijkt het mij toch gelukt te zijn.
En anders veronderstel ik toch dat EDPNet het correct heeft gedaan.

MarkDM
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1436
Lid geworden op: 25 Sep 2007
Locatie: Berlare (O-Vl)
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor MarkDM » 12 Mei 2018, 19:06

Bij mij ook zoiets. Ik had voor de overschakeling bij Proximus een 100/20 profiel.
Na 5 maanden bij EDPNET heb ik 85/35 . Een heel ander profiel met de zelfde Fritzbox.
Voip: Edpnet/Voiptiger/Weepee met Linksys SPA3102
Internet: Edpnet Vdsl XL met Fritzbox 7360
TV: Telenet CI+/Digicorder en Astra/Dvb-t op Xtrend met Open-Pli

EotT
Pro Member
Pro Member
Berichten: 292
Lid geworden op: 13 Sep 2010
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 34 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor EotT » 12 Mei 2018, 20:13

MarkDM schreef:Bij mij ook zoiets. Ik had voor de overschakeling bij Proximus een 100/20 profiel.
Na 5 maanden bij EDPNET heb ik 85/35 . Een heel ander profiel met de zelfde Fritzbox.

Waarschijnlijk was de upload (20) toen het hoogst mogelijke profiel. Proximus heeft sinds dan nieuwe profielen aangemaakt met hogere upload. Je komt dus op een iets lager profiel uit dan bij Proximus. (85 vs 100 down)

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 15 Mei 2018, 12:29

Intussen een nieuwe status.

Ze gaan bij mij de DLM eens af en opzetten om opnieuw een test te kunnen doen.
Zal natuurlijk wat tijd kosten.
Lukt dit niet, willen ze een technieker langssturen met de gok dat het mij 120 EUR excl. BTW zou kunnen kosten of niet.
Blijkbaar gaan ze dan met verschillende modems eens testen doen.
Iets wat ik dus eigenlijk met de BBox had kunnen doen, maar te snel terug gestuurd heb.
Heb vroeger al eens zo van die discussies tussen Infrax en Telenet gehad, maar de factuur was wel voor mij.
Terwijl ik daar ook 100% zeker was dat het mijn fout niet was.
Maar aan de eindmeet win je dat meestal toch niet.

Nu, omdat er vooral modemtesten gedaan worden in eerste instantie, is mijn vraag hier nu, is er een lijst met goedgekeurde modems?
Vooral om eens te kijken in mijn kennisomgeving of ik niet eens dergelijk toestel kan lenen om de Noise waarden na te gaan.

Bijkomend, ik merk hier op UB ook dat de profielen ook anders zijn bij EDPNet, dan bij Proximus.
Merk bijvoorbeeld op dat 60/12,50 wat ik dus bij Pxs gehad heb een onlogisch profiel is, maar dus gewoon via de DLM/Vectoring zo verhoogd is?
En dan kan dan niet bij EDPNet?
Is er een lijst met profielen van EDPNet?

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 320
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 191 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor Joachim » 15 Mei 2018, 13:45

EotT schreef:Nu, omdat er vooral modemtesten gedaan worden in eerste instantie, is mijn vraag hier nu, is er een lijst met goedgekeurde modems?
Vooral om eens te kijken in mijn kennisomgeving of ik niet eens dergelijk toestel kan lenen om de Noise waarden na te gaan.

De beste modem om met te testen is de bbox3, in sommige enkele gevallen merken we betere resultaten met de bbox3 dan met de Fritzbox.
Hier heb je een lijst van de goedgekeurde modems: https://www.edpnet.be/nl/support/bestel ... uiken.html

EotT schreef:Bijkomend, ik merk hier op UB ook dat de profielen ook anders zijn bij EDPNet, dan bij Proximus.
Merk bijvoorbeeld op dat 60/12,50 wat ik dus bij Pxs gehad heb een onlogisch profiel is, maar dus gewoon via de DLM/Vectoring zo verhoogd is?
En dan kan dan niet bij EDPNet?
Is er een lijst met profielen van EDPNet?

Fysiek is er geen enkel verschil tussen een edpnet lijn en een proximus lijn, dus neen er zijn geen edpnet specifieke profielen.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 15 Mei 2018, 14:40

OK, bedankt voor de info.
Zal dan wel eens 2de hands kijken voor een goedkope BBox 3 om te testen.

Of tenzij er hier nog iemand een BBox 3 teveel heeft, stuur maar een pm.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 23 Mei 2018, 21:54

svermassen schreef:OK, bedankt voor de info.
Zal dan wel eens 2de hands kijken voor een goedkope BBox 3 om te testen.

Of tenzij er hier nog iemand een BBox 3 teveel heeft, stuur maar een pm.


Edit 23/05/18...
Snap er geen hol meer van.
Nu is de noise margin op de download ineens gezakt van 30 naar 20...
En ineens ook een profiel van 50/10.

Ben dus voor niets andere modems aan het zoeken.
Had intussen ook een BBOX3 gevonden.
Wie betaald dat allemaal :-(

Edit 24/05/18...
Omdat mijn downloadsnelheid verhoogd is van 30 naar 50 zakt de noise margin.
Snap er niets meer van.
Dacht dat het juist omgekeerd was, betere noise margins waardoor de snelheid kan verhogen.

jantje81
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 18 Apr 2009
Bedankt: 60 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 107 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor jantje81 » 25 Mei 2018, 10:10

Dat is normaal, door de hogere snelheid stijgt je noise margin. En zo blijft je snelheid in het beste geval doorstijgen tot je een noise margin hebt die rond 10 ligt. Dan heb je het maximale bereikt wat Proximus toelaat op haar netwerk.
EDPnet VDSL XL 100/30 (Vectoring zone 2 DLM 100/30)
Canal Digitaal BasisHD + VRT DVB-T (Dreambox 8000 HD) + Stievie Premium
Mobile Vikings prepaid 15 (focus: data)
WeePee VOIP + EDPnet VOIP

Steven7
Premium Member
Premium Member
Berichten: 465
Lid geworden op: 07 Aug 2004
Locatie: Veerle
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor Steven7 » 26 Mei 2018, 11:35

Hogere snelheid is lagere noise margin en geen hogere.
Des te hoger de noise margin des te beter. Hoge noise margin betekent dat het profiel verhoogd kan worden.
Vergelijk het met een zandloper waar je zand laat doorlopen.
Des te groter de opening des te meer zand er ineens door kan zonder dat het verstopt.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2300
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 209 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor petrol242 » 27 Mei 2018, 23:32

Dat is de theorie dus.
En dan komt DLM.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1003
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Contact:

Re: Ervaring overschakelen Proximus naar EDPNet

Berichtdoor svermassen » 28 Mei 2018, 10:32

Dus nu heb ik qua Noise Margins:
- Upload: 7, zou dan blijkbaar hoger dan 10 moeten zijn om een verhoging te kunnen genieten? De attain. zit op 10.540 ongeveer. Dus daar is het einde verhaal.
- Download: 20, zou ik dan nog een hogere download kunnen verwachten? De attain. zit op 79.950

Probleem is inderdaad de DLM.
Ik zou verwachten bij de download dat die zeker naar 70 zou moeten kunnen gaan, maar das het vreemde dus.
Bij Proximus zat ik op 60 en was de Noise Margin maar gezakt van 20 naar 16,7.

Dus het mimnimum qua Noise Margins om normaal een stabiele lijn te blijven hebben is dan 10?
Ik weet wel dat dit ook een meting is over langere periode, maar bij Proximus zat ik 2 maanden stabiel op 60/12,50.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten