Pagina 1 van 1

Van Scarlet naar Edpnet

Geplaatst: 18 Dec 2017, 20:32
door frackje
We zijn bezig met de omschakeling van Scarlet VDSL2 naar Edpnet VDSL XL.
Het is natuurlijk de bedoeling om deze overstap goed te benutten en hopelijk de maximale snelheid te halen.
Nu vraag ik me af of dit haalbaar is met een oudere Sagem Fast 3464 of met een Bbox 2 (beiden liggen hier).
Ik weet dat ze vectoring friendly zijn, maar halen ze ook werkelijk de maximumsnelheid?
Momenteel halen we de maximumsnelheden van Scarlet (50/4).

Lijntest.be geeft minimum 60, maximum 98 aan en 17/39 voor de upload.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 20:46
door EotT
De resultaten van de lijntest zijn denk ik gebruik makende van vectoring. Dit zal dus niet lukken met een Sagem of een Bbox2.
Je zal normaal met jouw huidige modem wel dezelfde snelheid moeten kunnen halen bij edpnet dan wat je nu hebt. Indien je je zelf in zone 1 bevind, kan je zonder vectoring tot max 70/10 gaan, in zone 2 tot max 50/10 (zie tabel hier). Je zal dus normaal ook een hogere upload hebben. (edpnet heeft geen cap op de upload, je krijgt de volledige upload snelheid die jouw lijn aankan).

Met vectoring (en dus nieuwe modem) kan je nog hoger gaan, tot max 100/40 (zoals lijntest.be aangeeft).

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 21:06
door frackje
Dus dat mijn modem vectoring friendly is speelt geen enkele rol? :)

/Edit: Gecheckt met vdsl tool van hierzo.net, die geeft aan dat de modem een max speed heeft van 60.000kbps.

Wat is een aan te raden als Fritzbox modem prijs/kwaliteit? Dit moet in principe niks speciaals zijn.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 21:35
door fibrbuzz1
Een 'usual' bbox3 (dus van een Proximus installatie, geen 'obox') kun je ook gebruiken met een Edpnet aansluiting? Bijvoorbeeld ééntje van 2dehands?

Indien dit mogelijk is, ben je goedkoper uit dan een fritzbox. Kan iemand dit bevestigen?

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 21:54
door philippe_d
fibrbuzz1 schreef:Een 'usual' bbox3 (dus van een Proximus installatie, geen 'obox') kun je ook gebruiken met een Edpnet aansluiting?

Je hebt dezelfde vraag al gesteld in een ander topic :-( .

Een bbox3 werkt perfect op EDPNet, als je alleen internet wilt
Gezien de bbox3 geen VOIP client is, heb je nog een aparte ATA nodig indien je ook telefonie wilt.

fibrbuzz1 schreef:Indien dit mogelijk is, ben je goedkoper uit dan een fritzbox. Kan iemand dit bevestigen?

Als je de vele extra mogelijkheden van een FritzBox niet gaat gebruiken, ben je inderdaad goedkoper af met een (2de-handse) bbox.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 22:05
door fibrbuzz1
Mijn excuses, lange werktijden en drukke schema's leiden tot wat snel geheugenverlies precies :oops: Bedankt voor het antwoord!

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 22:43
door frackje
Zit er een onderscheid in de snelheden tussen de Fritzboxen?

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 23:06
door on4bam
Nee, ten minste als je bij de whitelisted modellen en firmware blijft.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 23:13
door frackje
Top. Dan wordt het waarschijnlijk een tweedehands 7360 v1 of v2.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 18 Dec 2017, 23:20
door on4bam
Oppassen met v1 als ik niet mis ben heeft die beperkte RAM...iets om rekening mee te houden als je grotere firmwares wil laden (updates).
Ik ben nu niet thuis om dit na te zoeken maar een search op het forum brengt misschien wel info, anders is het even wachten op Philippe 8)

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 19 Dec 2017, 00:37
door frackje
Bedankt voor de tip, dat wist ik niet. Ik hou het morgen in de gaten.
Ben ondertussen deze reactie tegengekomen:
https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=40708#p673885

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 19 Dec 2017, 13:31
door DIBO
frackje schreef:Bedankt voor de tip, dat wist ik niet.
De v1 heeft idd. deze beperking, maar anderzijds heb ik een 7360 v1 in gebruik voor internet 100/30 sync / VOIP / 2x IPTV en dat draait allemaal perfect. En op dit forum tweedehands gekocht voor 30€ in prima staat, waarvoor dank aan de verkoper ;-)

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 19 Dec 2017, 14:12
door frackje
DIBO schreef:De v1 heeft idd. deze beperking, maar anderzijds heb ik een 7360 v1 in gebruik voor internet 100/30 sync / VOIP / 2x IPTV en dat draait allemaal perfect. En op dit forum tweedehands gekocht voor 30€ in prima staat, waarvoor dank aan de verkoper ;-)

Mijn broer kent hier wat meer van, maar als ik het goed begrijp hebben we een Asus RT-N66U en dient de fritzbox enkel als "bridge".
Dan vermoed ik dat de v1 wel zal volstaan.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 19 Dec 2017, 15:25
door DIBO
Tja, dat is ook een mogelijkheid. Of afhankelijk van jouw situatie kan je beiden volledig gebruiken zoals in mijn setup. De Fritz volledig actief dicht bij de intro als modem/router en dan via utp aan de andere kant v/h huis, de andere als switch (wired &wifi) gebruiken. Beiden hebben bij mij dezelfde Wi-Fi settings (ssid, pwd, etc) maar elk een ander kanaal, zodat ik overal een prima wifi dekking heb.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 19 Dec 2017, 15:55
door boonpwnz
Werkt de obox van scarlet bij edpnet?

Want normaak moet je die nuet terugsturen. Heb hem thuis liggen.

Dus miss hien is dat een oplossing.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 19 Dec 2017, 16:31
door philippe_d
De obox van Scarlet moet perfect werken voor EDPnet
Best een reset uitvoeren naar "fabrieksinstellingen" en dan jouw EDPnet gegevens invullen (username, paswoord)

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 10 Jan 2018, 10:39
door frackje
Lijn werd zojuist eindelijk geactiveerd. Staan nu op 70/30.
Afbeelding
Zijn deze waarden in de Fritzbox goed?
Afbeelding

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 10 Jan 2018, 11:09
door petrol242
Dat ziet er niet slecht uit. Een 85/30 moet kunnen, heel misschien 100/30. Alleen de SNR van de upload is aan de lage kant. Ook de bitswap voor de download staat off, wat niet veel voorkomt. Even afwachten wat DLM gaat doen.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 10 Jan 2018, 11:16
door frackje
petrol242 schreef:Dat ziet er niet slecht uit. Een 85/30 moet kunnen, heel misschien 100/30. Alleen de SNR van de upload is aan de lage kant. Ook de bitswap voor de download staat off, wat niet veel voorkomt. Even afwachten wat DLM gaat doen.

100/30 zou mooi zijn. Het verschil in SNR tussen up and download was me ook opgevallen. Heb ook om een lijntest gevraagd.
Wat houdt de bitswap in? Ik kijk nu opnieuw, en nu staat bitswap op on / on.

Re: Van Scarlet naar Edpnet => Fritzbox nodig?

Geplaatst: 10 Jan 2018, 11:41
door petrol242
Ik ben geen expert, maar dat is wat ik ervan weet :
De frequentieband (momenteel met VDSL2 tot 17 MHZ) waarin je verbinding actief is, is ingedeeld in carriers, elk met zijn frequentie.
Elke carrier in je bandbreedte moet een aantal bits kunnen doorzetten (bepaald door de Bit Allocation Tabel). Wanneer een carrier faalt en de nodige bits niet kan doorgeven, gaat de verbinding verloren. Bij bit swapping wordt er overgeschakeld op een andere carrier die de bits overneemt om de verbinding alsnog in stand te houden.
Edit : ik heb nog een leuke gif-animatie hierover gevonden :
bit_swapping_process.gif


Edit 2 : Je kan die grafiek terug vinden op de Fritzbox in het DSL spectrum. De onderste grafiek geeft het aantal bits per carrier weer.
Schermafdruk van 2018-01-10 11-57-31.png

Re: Van Scarlet naar Edpnet

Geplaatst: 25 Jan 2018, 00:38
door frackje
Update: Alles zeer goed verlopen! Eerst op een 70/30 profiel.
Na een week is DLM geweest en zitten we op een 85/30 profiel.
Afbeelding

Nu wachten op 100/30! 8) Moet vermoedelijk wel lukken hiermee..?
Ter info: De download SNR is gezakt van 20 naar 16, sinds we van 70 naar 85 zijn gegaan.
De uploud SNR lijkt me laag maar ik heb geen idee waar dit aan kan liggen. Iemand een idee?
Afbeelding

Dit is mijn Spectrum, ziet er toch anders uit dan dat van @petrol242 hierboven:
Afbeelding

Re: Van Scarlet naar Edpnet

Geplaatst: 25 Jan 2018, 23:54
door petrol242
Dat komt omdat ik nog de oude interface heb op mijn Fritzbox 7360 versie 1. Die zijn RAM geheugen is te klein om de nieuwste firmware (met de shiny new interface) er op te krijgen.

Re: Van Scarlet naar Edpnet

Geplaatst: 26 Jan 2018, 17:46
door frackje
Ondertussen zitten we op een 100/30 profiel. 8) Zeer tevreden van de overstap.

Re: Van Scarlet naar Edpnet

Geplaatst: 26 Jan 2018, 19:41
door petrol242
Die "heel misschien" is dan toch mooi uitgekomen :beerchug:

Re: Van Scarlet naar Edpnet

Geplaatst: 27 Jan 2018, 13:56
door frackje
Inderdaad. :-D

Ter info: De Download SNR is gezakt van 16 naar 11 sinds we van 85 naar 100 zijn gegaan.
Die van de upload is sinds kort gestegen van 7 naar 8.

Afbeelding