VLAN capaciteit

Pixel
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 Aug 2015
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

VLAN capaciteit

Berichtdoor Pixel » 24 Nov 2017, 13:38

Onze modem synct op 100/30. Met speedtests op verschillende machines haal ik maar maximaal 89,63Mbit/s download en 19,59Mbit/s upload.
Voordien had ik al eens dat de speedtest ook te weinig gaf, dan lieten ze ons VLAN capaciteit verhogen en was het véél beter.
Mij lijkt dus dat de VLAN capaciteit op 90Mbit/s staat en de upload op 20Mbit/s. Volgens EDPNet is dat niet zo en is er 20% overhead op een lijn. Ik heb nog nooit gehoord van een overhead van 20%? Dat lijkt mij immens veel. Is daar iets over te vinden? Voor de upload zitten we trouwens maar op 64% van de syncsnelheid.

http://www.lijntest.be, die volgens mij met die overheid rekening zou moeten houden (afgezien van de TCP/HTTP headers misschien) spreekt voor ons adres van 98,2Mbps download en 39,40Mbps upload.

Code: Selecteer alles

VDSL upstream current: 29999 mbit/s
VDSL downstream current: 99998 mbit/s
VDSL upstream max: 36177 mbit/s
VDSL downstream max: 139461 mbit/s
VDSL upstream noise margin: 90 dB*10
VDSL downstream noise margin: 170 dB*10
VDSL upstream attenuation: 90 dB*10
VDSL downstream attenuation: 70 dB*10
FEC Errors: 0
HEC Errors: 0
CRC Errors: 0


Code: Selecteer alles

copper analysis


CABLELENGTH = 62 m
AE_Insulation = 10 MOhm
BE_Insulation = 10 MOhm
AB_Insulation = 10 MOhm
BA_Insulation = 10 MOhm
AE_Capacitance = 5 nF
BE_Capacitance = 7 nF
AB_CAPACITANCE = 647 nF
Copper test type = AGW


Code: Selecteer alles

synchro analysis


LineProfile = vdsl2_DLM_DynDyn_v2
PortState = UNLOCK
SynchroState = SYNCH
DslamName = h91won00004
DownstreamAttenuation = 6.6
UpstreamAttenuation = 8.7
DownstreamBitRate = 99999.0
UpstreamBitRate = 29999.0
DownstreamNoiseMargin = 17.1
UpstreamNoiseMargin = 8.6
VLAN10_AgentCircuitID = *H91WON00004 eth 6/3/01/28:10
VLAN10_OALID = 001064235
VLAN10_PBIT = p0
VLAN10_SSID = 000000002016889
VLAN10_VLAN_OLO_S-tag = 192

peroxide
Starter
Starter
Berichten: 20
Lid geworden op: 02 Sep 2017
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor peroxide » 24 Nov 2017, 13:55

Op de download is de blanke niet beperkend denk ik. Je moet 10% van de sync aftrekken als PPPoE overhead.

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1363
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor Sinna » 24 Nov 2017, 14:05

Ik reken bij VDSL voor het gemak 15% marge. Bij Telenet volstaat 10%.
Computer(k)nul

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13927
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2288 keer
Recent bedankt: 48 keer
Uitgedeelde bedankjes: 628 keer
Contact:

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor philippe_d » 24 Nov 2017, 16:37

Pixel schreef:Mij lijkt dus dat de VLAN capaciteit op 90Mbit/s staat en de upload op 20Mbit/s.

Dat kan niet.
De VLAN capacitiet die een OLO inkoopt bij Proximus is per definitie symmetrisch.
Indien je maar 20 mbit/s upload haalt, terwijl je modem synct aan 30 mbps, dan is er een andere oorzaak!

Pixel schreef:Volgens EDPNet is dat niet zo en is er 20% overhead op een lijn. Ik heb nog nooit gehoord van een overhead van 20%? Dat lijkt mij immens veel.

Ik denk ook niet dat je 20% overhead moet rekenen. Zuivere PPPoE overhead is ca 8%.
Je moet wel rekening houden met "overbooking". De VLAN wordt gedeeld met alle EDPnet klanten die op dezelfde centrale (LEX) aangesloten zijn.
Indien de VLAN capaciteit 100/100 is, en er zijn andere EDPnet klanten (gewoon) aan het surfen, dan is het normaal dat jij de volle 100 mbit/s niet krijgt, toch?

Pixel schreef:http://www.lijntest.be, die volgens mij met die overheid rekening zou moeten houden (afgezien van de TCP/HTTP headers misschien) spreekt voor ons adres van 98,2Mbps download en 39,40Mbps upload.

Deze test geeft 2 resultaten: de donkergroene lijn (min. snelheid) en de lichtgroene lijn (max. snelheid).
Bij jou zal dat waarschijnlijk resp. 70/20 en 100/40 zijn?
Die 100/40 is verre van "gegarandeerd", het is de maximum snelheid die DLM kan toekennen in zone 1, en ik heb tot nu toe nog (bijna) geen modemresultaten gezien met een 40 mbps sync :-( .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Proximus B-box3 + Fritz!Box 7590 int, FW 07.00, met PPPoE.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1363
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 76 keer

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor Sinna » 24 Nov 2017, 16:52

Hoe kan je dan weten met hoeveel klanten je de VLAN-capaciteit moet delen? Ik vermoed dat dat interne winkel is, maar wat inzicht zou toch leuk zijn 8)
Computer(k)nul

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18169
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 882 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor krisken » 26 Nov 2017, 10:57

Je weet (helaas) nooit met hoeveel mensen je de VLAN capaciteit moet delen. Maar Philippe heeft wel gelijk : de capaciteit dat een OLO moet inkopen bij Proximus is symetrisch, dus je zou zeker de 30Mbps upload moeten halen. Om internetsnelheden in het oog te houden kan je altijd eens kijken naar deze : https://samknows.com/products

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

Pixel
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 Aug 2015
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor Pixel » 26 Nov 2017, 12:12

Ja, ik ben mij bewust van overbooking.
Nu daarom had ik de test ook herhaald om verschillende tijdstippen (meermaals tijdens kantooruren, buiten kantooruren, 's avonds laat, etc..).

Ik begrijp dat de lijntest theoretische waarden aangeeft. Ik zag ook nog niemand met 40mbit/s upload en ik vroeg EDPNet of ze al iemand hadden, maar ze konden alleen antwoorden wat de meest voorkomende profielen zijn. Mijn punt met de lijntest was gewoon dat je daar maar 1,8% overhead hebt op die pagina bij download en 1,5% (0,6mbit/s gedeeld door 40 mbit/s) overhead op de upload als je 100/40 als profiel zou nemen. We zitten op 62 meter kabellengte trouwens.

Schermafbeelding 2017-11-26 om 12.07.42.png


Die SAMKnowns lijkt mij leuk, al zou het toffer zijn als ik die op mijn pFsense als plugin kon installeren in plaats van een extra hardware device.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18169
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 882 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1741 keer
Contact:

Re: VLAN capaciteit

Berichtdoor krisken » 26 Nov 2017, 19:54

Er staan hier al voorbeelden hoor van een EDPnet lijn met 40Mbps up.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/30Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast